Cześć.
Koleżanki i koledzy może ktoś zetknął się z moim problemem i wie o co chodzi.
Mam Cool 1 c106-9 (z joybuy). Dłuższy czas używałem rom LeRee z wgranym recovery (TWRP).
System był zrootowany na trochę i po modyfikacjach root został usunięty. Jakiś czas później telefon się zrestartował i po uruchomieniu pokazał się komunikat: "To start Android, enter your password". Nie jest to moje hasło (PIN 4 cyfrowy). Dostęp do partycji z danymi z poziomu recovery także został zablokowany. System po starcie pokazuje wyłącznie ten komunikat.
Wg internetów ten błąd jest rzadko spotykany :)
Robiłem różne operacje:
- rom leree od nowa z recovery
- rom stock i póżniej leree jako update.
- stock EUI 5.9.026 od Włocha
- najnowszy stock
i wymieniony problem pojawiał się po krótkim czasie.
Za każdym razem system na trochę rootowałem i ostatnio telefon działał z powodzeniem na romie Leree i zdjętym rootem ponad tydzień.
Niestety dzisiaj rano ponownie zaszła taka sytuacja - nagły reset i po uruchomieniu znany mi już komunikat :(
Co może nie pasować systemowi Google? Czy sam fakt rootowania? Przecież niektórzy używają root na co dzień i działa to normalnie.
Czy może jakieś ustawienia na koncie google, które jest tam ustawione?
Root jest mi potrzebny w zasadzie wyłącznie do jednej aplikacji ale lubię czasem coś sobie zgrać na później.
Po zainstalowaniu systemu i zrobieniu roota blokuję także kilka aplikacji ponad te zablokowane domyślnie (w LeRee). Czy to może mieć znaczenie?
Blokuję np. ANT HAL, zbędne klawiatury Gboard, Hangout czy Due od google, zbędny launcher bo używam Nova.
Czy Google stał się bardzo upierdliwy i cokolwiek mu nie pasuje to blokuje dostęp do systemu?
Telefon żony (taki sam) działa od początku z wgranym TWRP i romem LeRee, także był rootwany na trochę i nic podobnego jak wyżej się nie wydarzyło. U nikogo ze znajomych, którym wgrałem ROM LeRee także problem nie wystąpił.
Nie mam już koncepcji po za ew. próbą posadzenia LeRee i nie rootowaniu. Tylko do licha nie o to tu chodzi.
Może ma ktoś wiedzę albo pomysł na to jak sobie z tym poradzić?
Co do reszty w tym egzemplarzu nie mam zastrzeżeń. Bateria trzyma, system przechodzi w deep sleep jak należy, aparat w porządku.
Dziękuję
PS. Na tym samym koncie google mam jeszcze jeden telefon - stary chińczyk, system zrootowany, sklep pokazuje brak certyfikatu ale od zawsze działał poprawnie (jest tam staruszek Android 4.4). Czy może to mieć znaczenie?
Do najnowszego stockowego romu wgrywa się apki googla osobno i jakoś to ludziom działa a mi się android opiera