Cool1 od LeEco oraz Coolpad

LeTV LeEco X500, X600, X800, Le2, Le1, LeMax Le Max 2
ROMy, aktualizacje, pomoc, opinie,

Re: Cool1 od LeEco oraz Coolpad

Postprzez eSbe » 4 gru 2017, o 20:51

Wieczorem po wymianie wyswietlacza zauwazylem, ze klawisze sa dziwnie podswietalne, maja taka jakby "poswiate". Oprocz tego widac, jakies dwie inne przeswitujace kropki po lewej i po prawej na tej dolnej belce.
Ponizej zdjecia. Po lewej jest zloty cool z oryginalnym wyswietlaczem, po prawej bialy po wymianie wyswietlacza.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pochwały przyznane za posta: 3
eSbe
AKTYWNY

Pochwały: 8
Telefon:: czajna

Postprzez Ironclad » 5 gru 2017, o 09:33

eSbe napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!
Faktycznie spora różnica w każdej płaszczyźnie , widać że to kiepskiej jakości zamiennik.
Ironclad
AKTYWNY

Pochwały: 18
Telefon:: OnePlus
ROM: OxygenOS

Postprzez _MarSs_ » 5 gru 2017, o 09:37

Moim zdaniem i tak bardzo ładnie wyszła ta wymiana wyświetlacza. Do tego cena samego wyświetlacza jest bardzo dobra w porównaniu do np. Samsungów, trochę temperatura barw za zimna, ale to może dałoby się jeszcze podciągnąć w ustawieniach.

Na tych wyświetlaczach jest naklejone szkło ochronne czy folia?
_MarSs_

Pochwały: 37
Telefon:: Cool1
ROM: LeRee

Postprzez mateuszm31 » 5 gru 2017, o 10:55

z tego co widze nie ważne czy kupisz najtanszy czy najdrozszy LCD na ali to przychodzi taki sam zamiennik który odbiega lekko jakością.
No niestety na Cuoco zaczeło sie dziac to co na leere :/ problem z bateria 3.5h sot
mateuszm31
AKTYWNY

Pochwały: 2

Postprzez eSbe » 5 gru 2017, o 15:38

_MarSs_ napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!
Jeden z droższych wyświetlaczy dostępnych na alie
Ne wysw. naklejone są szkła.

Wysłane z mojego C1-U02 przy użyciu Tapatalka

[edit]: szczescie nie trwa wiecznie

po dwoch dniach wyswietlacz wyglada tak(po prawej stary wyswietlacz).

Obrazek
Obrazek

rozebralem go spowrotem, bo myslalem, ze jakas tasma jest luzna czy cos. Niestety wyswietlacz sie juz chyba zmeczyl zyciem. Trzeba powalczyc o refund. Masakra.
eSbe
AKTYWNY

Telefon:: czajna

Postprzez _MarSs_ » 5 gru 2017, o 22:17

To przykre z tym wyświetlaczczem.

Tymczasem ja dopracowałem metodę jak mieć aplikacje z prawami roota, nie mieć chińskich i mieć certyfikowany sklep :-)
1. Wygrać TWRP, soft LeRee i SuperSu;
2. Uruchomić telefon i jakąś sprytną aplikacją usunąć niepotrzebne aplikacje chińskie, ja używam Usuwanie Aplikacji Systemowych od Jumbile, oczywiście trzeba jej dać prawa root:
3. Zrestartować telefon czy wszystko jest ok, bo jak się uprzejmy i wywalimy jakiś moduł główny, to może się już nie uruchomić i trzeba w TWRP jeszcze raz wgrać LeRee i SuperSu;
4. Jak wszystko gra, to zainstalować aplikacje wymagające roota, które lubimy używać, np. ja wgrałem Wakelock Detektor, potem je uruchomić i wybrać zainstaluj jako systemowa;
5. Restart czy wszystko działa, czy usunięte czego nie chcemy, czy dodane jako systemowa co chcemy, ewentualnie zmodyfikować pliki, które potrzebujemy np. fstab, no co tam kto lubi;
6. W SuperSu wybrać usuń całkowicie i potwierdzić zmiany w bootimage;
7. Restart
8. W ustawieniach systemowych wybrać przywracanie do fabrycznych i potwierdzić;
9. Uruchomi się TWRP i wtedy zainstalować oryginalne recovery.img
10. Uruchomić ponownie do Recovery i będzie proste stock, wybrać usuń wszystkie dane użytkownika, potwierdzić i restart;
11. Poczekać na uruchomienie systemu trochę dłużej, jeśli nie uruchomi się przez 5 minut, to wymusić restart.
12. Potem na pewno się uruchomi, oczywiście czysty, więc skonfigurować swoje konto i cieszyć się Certyfikowanym urządzeniem, na którym mamy wszystko tak jak lubimy.
Oczywiście jak w przyszłości zechcemy przywrócić fabryczne, to wróci do stanu naszego ulubionego :-D

Pochwały przyznane za posta: 2
_MarSs_

Postprzez Azael » 5 gru 2017, o 22:39

Czym się różni zwykłe szkło hartowane od tego z kolorowymi ramkami? Tylko wyglądem?
Azael
AKTYWNY

Pochwały: 4
Telefon:: Sony

Postprzez Flyagaric » 5 gru 2017, o 22:39

_MarSs_ napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Stary! To jest naprawdę wartościowe info - przenieś/dopisz oba swoje ostatnie posty do tematu - post369292.html
Tutaj jest wszystko i te twoje doświadczenie i wiedza pójdą jak krew w piach...
Kod: Zaznacz cały
[cyt. @ra-vau]nie rób sobie kłopotów kupując leegouleluleleaoukitephony. 
Kup u nas w biedronce, coś w tych pieniądzach (...) a dostaniesz 2lata gwarancji
Flyagaric
VIP

Pochwały: 167
Telefon:: Haier
ROM: Bassrockers

Postprzez lokalizator » 6 gru 2017, o 09:19

A ja robiłem jak poniżej i na obu telefonach mogę jak dotąd w dowolnym momencie włączyć root, zrobić unroot i telefon dalej zostaje certyfikowany.
Wszystkie newralgiczne apki jak na razie bez problemu działają.
W czasie tych operacji ani razu nie robiłem przywaracania telefonu do stanu fabrycznego, czyli nie ma utraty danych.
Osobiście wykorzystuję to do zrobienia kopii Titanium Backup (także w trakcie pisania tego posta dla testów ;).

ROM to Leree.

1) TWRP w wersji 3.0.2 (ydss.cn) zainstalowane na podstawie tej strony: https://www.pantomath.xyz/root-leeco-coolpad-cool-1-dual-c103-c106-twrp-supersu/

Ta strona opisuje krok po kroku instalację recovery, czyli sterowniki i oprogramowanie (po angielsku).

Przy założeniu, że mamy już poprawnie rozpoznawany na komputerze telefon oraz zainstalowane odpowiednie oprogramowanie to wystarczy ściągnąć samo recovery z linku podanego w powyżej wymienionym artykule: https://drive.google.com/open?id=0B7yjI10nOAVAcHVGRnI4ZVBGYlE;

2) po uruchomieniu w trybie recovery wybieramy język (domyslnie po starcie dostaniemy chińskie krzaczki);
3) ignorujemy hasło do partycji anulując wpisywanie hasła i dalej: zakładka Advanced –> Tools –> Root Device (ew. ZAAWANSOWANE po polsku)
4) po restarcie system jest zrootowany
5) zauważyłem, że zanim uruchomię aplikację wymagającą dostęp do uprawnień root lepiej jest wcześniej uruchomić SU. Dzięki temu aplikacje szybciej dostają ten dostęp.
6) telefon cały czas widnieje jako certyfikowany
7) robimy co mamy robić... (jak opisywał także kolega wcześniej)
8) ew. restart i sprawdzenie czy system działa poprawnie po naszych zmianach (jak opisywał także kolega wcześniej)
9) z aplikacji SU wykonujemy całkowite usunięcie root z systemu (Full Unroot) - zostawiałem recovery bez zmian (przy jednym z pytań).
8) restart i mamy telefon bez root i certyfikowany z pozostawonym TWRP

Napotkałem niedogodności typu, brak rozpoznawania palucha i jedna z apek bankowych także wymagała ponownej rejestracji. W zasadzie jest to zrozumiałe i zapobiega podmianie np. obrazu palca.
Do zamrażania apek wykorzystuję "Disable Application" ze sklepu Play (nie mam płatnej wersji TB).
Powodzenia.

PS. po wykonaniu po raz enty powyższych operacji telefon ponownie pracuje poprawnie.
lokalizator

Telefon:: LeEco

Postprzez adam-11998833 » 6 gru 2017, o 10:10

Azael napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

tak wygladaem ale podpowiem ci jeszcze ze pieknie zakrywa ramki telefonu.mam takie cudenko czarne wyglada pięknie.

Autor postu otrzymał pochwałę
adam-11998833

Pochwały: 1
Telefon:: LeEco Cool1

Postprzez _MarSs_ » 6 gru 2017, o 11:52

lokalizator napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Oczywiście pierwotnie chciałem robić to tym samym sposobem, bo widziałem, że koledzy z 4pda.ru tak robią, ale u mnie się to nie sprawdzało ponieważ:
1. To TWRP zawsze uruchamiało mi się po chińsku, co mnie okropnie złościło;
2. Po kliknięciu Root dostawałem jakieś błędy i finalnie roota nie było;
3. Po kilu próbach raz udało się zrobić root, ale został błyskawicznie wykryty przez sklep i 2 z 6 aplikacje bankowe, a po usunięciu sklep pozostał niecertyfikowany (możne to kwestia autostartu aplikacji, bo jak się nie uruchomią, to chyba nie wykryją);
4. Po kilku kolejnych próbach z tym TWRP uwaliłem system i w ogóle nie wstawał;
5. Stwierdziłem, że i tak partycja użytkownika musi być szyfrowana, więc robienie backupu z Titanium niewiele daje, bo w sumie najbardziej zależy mi na plikach, a nie na ustawieniach, więc po jednorazowym skonfigurowaniu wszystkich aplikacji własnych, które mają mieć dostęp root, już więcej roota mi nie potrzeba;
6. Skoro więcej nie potrzebuję grzebać, to uznałem, że lepiej zostawić oryginalny recovery i stan systemu taki, że po ewentualnym przywróceniu fabrycznych nie będę znowu musiał się zastanawiać, która usługa czy aplikacja była śmieciowa, bo jej tam po prostu nie będzie.
7. No i na koniec zawsze miałem pewien psychiczny dyskomfort wiedząc, że mam na telefonie apki bankowe i jednocześnie łatwą metodę uzyskania root z dostępem do danych tych aplikacji...

Ale oczywiście każdy może robić jak mu wygodniej, Twoja metoda ma tę niewątpliwą zaletę, że jak kiedyś się okaże, że jednak chcesz coś grzebnąć w plikach systemowych, to grzebniesz, a ja już nie.

Autor postu otrzymał pochwałę
_MarSs_

Postprzez lokalizator » 6 gru 2017, o 12:49

I tu dochodzimy do szerszego zagadnienia, czyli bezpieczeństwo.
Ja osobiście nie mam w telefonie nic cennego.
Nawet apki bankowe jakiegoś tam hasła wymagają. Aplikacje z podanym na stałe hasłem prosto go nie ujawniają. Daje to czas na zmianę w przypadku zagubienia, kradzieży.
Poważny haker nie ma co na mnie tracić czasu bo nic tu dla niego. A mniej poważny daje mi czas na zmiany, tak myślę ;)
Używam keepass, zdjęcia zgrywam regularnie. Kopie cennych plików, zdjęć mam także ponad 1500 km od siebie.
Ale chyba faktycznie wrócę do oryginalnego recovery, wgranie twrp zajmie z 2 minuty kiedy będzie trzeba.
Lekka paranoja będzie mało szkodliwa :)
Wklepane z LeTV X800
lokalizator

Telefon:: LeEco

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do LeTV LeEco