remicoo napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!
Mam takie same dylematy. Od czasów pierwszych tv boxów sprzed 10 lat nic się sprzętowo w nich nie zmieniło tylko software który jest tragiczny. Dlatego nieprzerwanie od 5 lat korzystam z Mini M8S (pierwsza wersja która pojawiła się narynku) z Androidem 5. Netflix w pewnym momencie przestał działać, ale do tej pory nie korzystałem więc mi to nie przeszkadzało. Teraz sytuacja się zmieniła i w związku z tym chciałbym podzielić się pewnym spostrzeżeniem.
Od pewnego czasu śledzę kanał DIY Perks na YT. W odcinku Smartphone to laptop transformation zaintrygowało mnie że obraz z telefonu podawany jest z USB-C. Faktycznie tutaj Qualcomm (czy ktoś...) potiwerdza, że to jest wbudowana funkcja SoC'a Snapdragon 835 (pewnie nowszych też). Czyli nieważne jakiego producenta mamy telefon, jeśli mamy np. snapka 835 to mamy obraz przez USB-C. I jeśli odbiornik (monitor, TV) wspiera tę wersję DP to jest nawet ładowanie i współdzielenie napędów USB. Szczerze mówiąc jestem tym trochę zaskoczony, chociaż to jest technologia sprzed 4 lat, ale jestem trochę do tyłu.
I teraz powstaje pytanie czy zamiast męczyć ten chiński szajs, którego zakup po prostu oznacza kupno kota w roku nie lepiej kupić za grosze sprawny telefon z uszkodzonym wyświatlaczem i przejściówkę USB-C na HDMI za 25zł (chociaż pewnie jakaś bardziej wypasiona będzie potrzebna żeby jeszcze podłączyć airmouse) i w cenie poniżej 200zł mieć super szybki i płynny system z conajmniej 4GB/32GB i gwarancją, że odpalimy Netflixy, Amazony i wszystko inne co zostało wymyślone ? Gość od Qualcomma czy kogo tam :) na w/w filmiku mówi, że z odpowiednią przejściówką możliwe jest wpsarcie dwóch wyświetlaczy 4K. Jeszcze jak włożymy do takiego "tv boxa" kartę SIM to mamy internet i może robić za AP.
Np na chwilę obecną na allegro działający Samsung S8 z uszkodzonym ekranem za niecałe 200zł z przesyłką.