• Reklama

Chiński "s5"

Chińskie telefony z androidem, pytania, problemy, pomoc

Chiński "s5"

Postprzez szachex » poniedziałek, 15 września 2014, 14:57

Witam,
Jestem nowy i świeży, jeśli walnę coś nie tak to mnie sprostujcie :-)
Dokonałem pierwszego zakupu na Ali i to tak z grubej rury :-) http://www.aliexpress.com/item/Best-in-China-1-1-S5-mobile-phone-MTK-6592-Octa-core-android-2G-RAM-13MP/1924182860.html. Okazało się że sprzedawca "pomylił" się z parametrami (choć zapodał nawet Benchmarka - ale raczej nie z tego fona) no ale to już trudno- negocjuje dalej (Monika - Chinka twierdzi że za tą cenę to i tak mam dużo a że oszukiwała w opisie aukcji to ... nie wypowiada się) Ale głównym dla mnie problemem to to, że nie mogę za diabła połączyć się z 3g. Albo również Monika pomyliła się w specyfikacji lub problem jest inny. Bardzo proszę o jakieś sugestie, porady i Wasze Doświadczenia w tej sprawie. Może okaże się że jest jakiś sposób którego nie znam by to sprawdzić. Sieć w kontroli SIM podaje mi zawsze HSPA lub HSPA+, w ustawieniach ręcznych sieci wybieram T-Mobile 3g i nic, jest też taka zakładka jak preferowanie sieci gdzie podane jest ID sieci i tam wszystkie są typu T-Mobile (2g)

Bardzo proszę o porady a jeśli napisałem w złym miejscu bądź w złym tonie to o wyrozumiałość.

Pozdrawiam Arek
szachex
 
Posty: 8
Dołączył(a): poniedziałek, 15 września 2014, 14:43

Reklama

Re: Chiński "s5"

Postprzez Doman » poniedziałek, 15 września 2014, 15:13

Sciagnij sobie Mobile Uncle Tool i sprawdz jakie masz pasma w BaseBand:

MUT -> Engineer Mode -> Engineer Mode (MTK) -> BaseBand

Byc moze sprzedali Ci azjatycki model z pasmami TD-SCDMA zamiast WDCMA.
Doman
AKTYWNY
 
Posty: 628
Dołączył(a): wtorek, 13 maja 2014, 17:16
Pochwały: 17

Re: Chiński "s5"

Postprzez alukard88 » poniedziałek, 15 września 2014, 15:44

Najbardziej prawdopodobne, że to wersja nie wcdma, powiem szczerze, że mi Cie trochę, żal pierwszy zakup i mina, ale wystarczyłaby lektura forum przez 30-40min i wiedziałbyś, że po pierwsze od takich osób (konta z stosunkowo niewielką ilość komentarzy) raczej się drogich rzeczy nie kupuje, drugą sprawa wiedziałbyś, że za około 150-160 dolarów są znacznie lepsze telefony niż pseudo klony samsungów, lg czy sony....

Na Twoim miejscu wnosiłbym spór- zwrot towaru i full refund, stracisz sporo czasu, ale moim zdaniem najlepsza opcja. Jak założyć spór, co to jest i jakie są zasady: jak-otworzyc-spor-na-aliexpress-t3156-168.html#p94834
alukard88
 
Posty: 106
Dołączył(a): środa, 2 lipca 2014, 17:35
Pochwały: 5

Re: Chiński "s5"

Postprzez szachex » poniedziałek, 15 września 2014, 15:58

Band mode pokazał:
gsm- wszystkie
Umts- WCDMA IMT 2000, WCDMA CLR 850, WCDMA-800

alukard88 dzięki za pocieszenie, ale się za bardzo nie łamię, jeszcze się zastanawiam czy go odesłać czy może coś wysępie od Chinki bo jej reputację mogę trochę naruszyć. Fonik nie jest najgorszy, oszustwa o rozdzielczości grafice, pamięci i kamerze są do przełknięcia ale pozostał ten 3g a to mnie już wq... Więc dla znawców wyżej podaje co mi pokazało i czekam na jakieś sugestie. Z góry dziękuję.
szachex
 
Posty: 8
Dołączył(a): poniedziałek, 15 września 2014, 14:43

Re: Chiński "s5"

Postprzez mrergie » poniedziałek, 15 września 2014, 16:01

Nie ma ani WCDMA 2100 ani WCDMA 900, więc 3G w Polsce nie będziesz miał.
telefon-->telefon-->telefon-->telefon-->telefon-->telefon

A kogo to w ogóle obchodzi?
Avatar użytkownika
mrergie
VIP
 
Posty: 1537
Dołączył(a): piątek, 13 grudnia 2013, 12:19
Pochwały: 66

Re: Chiński "s5"

Postprzez alukard88 » poniedziałek, 15 września 2014, 16:14

szachex napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!


Przy takiej ilości komentarzy natnie z 50-60osób, zwinie się z ali wujek otworzy drugi sklep sprzeda pierdółki po taniości nabije komentarze i znowu handel telefonami na które natnie X osób koło się zamyka. Jeśli nie chcesz ciągnąć procedury zwrotu i wysyłki to możesz zażądać częściowy refund, ale nie powiem ile maksymalnie wyrwiesz obstawiam, że 30-50% max i zostajesz z nieużytecznym telefonem.

Zrobisz jak uważasz ja tylko podsuwam rozwiązania i na przyszłość z podróbkami daj sobie spokój Chińczyk napisze co chce w aukcji, a przy tych kwotach masz porządne telefony Coolpad F1, seria zenfone, redmi note, redmi 1s, jakies Zte na pewno też się znajdą... Druga sprawa, że przed podróbki można mieć problemy z UC
alukard88
 
Posty: 106
Dołączył(a): środa, 2 lipca 2014, 17:35
Pochwały: 5

Re: Chiński "s5"

Postprzez Doman » poniedziałek, 15 września 2014, 16:40

mrergie napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Nie przesadzalbym.

WCDMA900 na pewno nie ma, a wiec 3G poza miastami ani Aero2 nie zlapiesz. Natomiast IMT-2000 to jedynie ogolna specyfikacja 3G, a nie konkretna czestotliwosc. Ten standard moze zawierac UMTS2100. U mnie jest takie samo oznaczenie i 3G dziala.

Tak czy inaczej towar ewidentnie niezgodny z opisem, rob zdjecia, screenshoty, itp i zadaj calkowitego zwrotu kasy.
Doman
AKTYWNY
 
Posty: 628
Dołączył(a): wtorek, 13 maja 2014, 17:16
Pochwały: 17

Re: Chiński "s5"

Postprzez szachex » środa, 17 września 2014, 10:36

Reasumując, nie udało mi się dołączyć do UMTS :-( (jak ktoś ma pomysły to będę wdzięczny - popróbuję) ale założyłem spór i Chinka z żalem ale bez problemu zgodziła się na zwrot 100$ (wiecie może ile czasu mam czekać na kasę ?), tak więc będę miał zabawkę (27000 pk w Antutu) za 113$, albo go komuś po kosztach odsprzedam.

Dziękuje za zainteresowanie i wyjaśnienie mi mojego błędu, teraz porozglądam się u Was co warto by kupić.
Pozdrawiam
szachex
 
Posty: 8
Dołączył(a): poniedziałek, 15 września 2014, 14:43

Re: Chiński "s5"

Postprzez alukard88 » środa, 17 września 2014, 15:34

Z mojego doświadczenia do 15 dni czekasz na kasę, po kosztach może być cieżko. Z telefonów ze swojej strony mogę polecić lenovo A850 (do 120 dolarów fajny sprzęt) Zenfona 5 (świetne wykonanie + dopracowany soft), coolpad f1, Zenfona 6, Redmi Note :) Polecam lekturę forum, zaoszczędzisz parę dolarów, a przy okazji minimalizujesz ryzyko wejścia na minę.
alukard88
 
Posty: 106
Dołączył(a): środa, 2 lipca 2014, 17:35
Pochwały: 5

Re: Chiński "s5"

Postprzez szachex » piątek, 19 września 2014, 10:50

Dzięki, kasę dostałem na drugi dzień :-) wybór padnie chyba na coolpad f1
szachex
 
Posty: 8
Dołączył(a): poniedziałek, 15 września 2014, 14:43

Re: Chiński "s5"

Postprzez piotrek666 » poniedziałek, 17 listopada 2014, 14:44

Cześć

Zarejestrowałem się na forum w sumie z powodu tego postu
Też kupiłem S5
Parametry rewelacyjne(też octacore) na antutu benchmark mam ponad 39600punktów
wszędzie widnieje oryginalne logo samsunga( porównywałem telefon do oryginalnego S5 mojej znajomej - nie idzie odróżnić, nawet wewnątrz)
Jest wodoodporny i ma wszystkie gadżety(paluch, tętno, o dziwo porządny aparat foto nfc)
W oryginalne chyba(nie wiem) jest snap dragon jeśli chodzi o procesor, tutaj jest "arm"?

Na tym się kończą superlatywy
1. telefon się zawiesza jak szalony( 5-20 minut na mojej karcie sim - bez sim, pół dnia jako tablet)
2. bateria starcza na pół dnia (2800mAh) - oszczędzam baterie - wszystko powyłączane ( data transfer jedynie) i nie grzebie co chwila na telefonie

Na aliexpress doszedłem do konsensusu ze sprzedawcą
Mam oddać telefon żeby otrzymać pełną zapłatę
ale mam obawy
1. mam 6 dni na zwrot( a szedł do mnie 3 tygodnie)
2. sprzedawca zwinął wszystkie swoje produkty z serwisu aliexpress( myślę sobie zwija interes by nabijać w butelkę na innym koncie?)

Na czacie z osobami z aliexpress zostałem poinformowany że napisać do sprzedawcy o przedłużenie czasu dostarczenia
(jeśli mi do końca czasu nie odpisze to automatycznie dostaje pieniądze z powrotem )

Jeśli kogoś to interesuje to będę was informował jak się potoczy dalej ta cała sprawa
Wydaje mi się że warto się pochwalić nieudanym zakupem żeby przestrzec przed podrobami
piotrek666
 
Posty: 2
Dołączył(a): poniedziałek, 17 listopada 2014, 14:23

Re: Chiński "s5"

Postprzez fake4r » poniedziałek, 17 listopada 2014, 14:49

Octacore - chyba cicałby mieć 8 rdzeni ten klon a ma pewnie tylko 2 dlatego tnie.
Bateria to samo - oszukana z pewnością.
Musisz się zdecydować bo sprzedawca zapewne nie będzie chciał odebrać paczki z poczty, jeszcze jak mówisz że zwinął swój cały majdan.
A możesz podać link do sprzedawcy ? Chociaż wiadomo że to pewnie z tych najgorszych bo Ci lepsi tak klonów nie sprzedają...
Avatar użytkownika
fake4r
VIP
 
Posty: 5642
Dołączył(a): czwartek, 4 lipca 2013, 13:55
Lokalizacja: ChRL
Pochwały: 190

Następna strona

Powrót do Pytania, problemy



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

  • Reklama