Zakup oryginalnego lcd Letv 1 X600

LeTV LeEco X500, X600, X800, Le2, Le1, LeMax Le Max 2
ROMy, aktualizacje, pomoc, opinie,

Re: Zakup oryginalnego lcd Letv 1 X600

Postprzez erland » 4 sty 2016, o 01:18

Nie chodziło mi o skrzywioną obudowe od upadku. Miałem na myśli to czy po złożeniu wszystko jest nadal idealnie spasowane bo różnie to bywa w przypadku takiego sprzętu. Poza tym jak sam napisałeś kwestia użytej taśmy do lcd, jeśli za gruba to też wyświetlacz może odstawać. To miałem na myśli zadając powyższe pytanie do "kulca".
erland

Telefon:: letv x600

Postprzez control » 4 sty 2016, o 02:38

erland napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

To jest ważna sprawa, taśma taśmie nie równa. Raz zamawiałem ekran do s3 juz osadzony w ramce przez chinczyka i jeżeli ten koleś z filmiku kilka postów wyżej używał takiej samej taśmy to straszna lipa. Wyświetlacz cały czas się odklejał. Zwróćcie uwagę jak ciężko jest oderwać oryginalny. A koleś na filmiku jeszcze brudzi taśmę przyklejając ją pierw do palca a potem do obudowy dopiero.
Kiedyś zastanawiałem się czy klej do szyb nie byłby lepszym rozwiązaniem. Jak juz zastygnie to nie ma mocnych na niego hehe :-D

erland, myślę że spasować go idealnie da się na 100% tylko trzeba dobrać coś idealnego do przyklejania go do ramki. Tu jest największy i najważniejszy szkopuł.
control

Telefon:: samsung

Postprzez haber » 4 sty 2016, o 04:04

erland napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Nie, nie będzie nic odstawac na poczatku. Jedyne co się może stać i pewnie się stanie, to po jakimś czasie taśma będzie się odklejac i wtedy lcd będzie odstawal.
haber

Telefon:: i9100

Postprzez erland » 4 sty 2016, o 23:39

No właśnie tego odklejania się też obawiam, oraz jakości zamiennego lcd. W sumie głównie to mnie powstrzymuje przed samodzielnym zakupem lcd i wymianą.
erland

Postprzez control » 5 sty 2016, o 02:07

Jakości lcd bym się nie obawiał, będzie git ale jak nie masz pomysłu jak go dobrze zamontować to nie kupuj. Poczytaj może trafisz gdzieś na jakiś dobry patent.
control

Telefon:: samsung

Postprzez kulca » 7 sty 2016, o 00:21

Mój lcd przyszedł "goły", bez taśm, i narzędzi. Do bezbolesnego odczepienia tylnej klapki użyłem przyssawki gumowej co się na szyby w samochodzie takie osłonki przeciwsłoneczne przyczepia, można jakąkolwiek przyssawkę. Do rozkręcenia potrzebny mały śrubokręt krzyżakowy. Do czyszczenia dobra pęseta, do usuwania resztek kleju użyłem izopropanolu, można benzyną ekstrakcyjną. Jako że nie miałem odrazu tej specjalnej czarnej taśmy dwustronnej zrobiłem na zwykła białą z marketu. Tą czarną zakupiłem, ale jeszcze nie zebrałem się na ponowną operację przełożenia. Sama robota dokładnie jak na filmiku na youtube, z tym filmem każdy o minimalnych zdolnościach manualnych to zrobi.
Co do jakości o obrazie pisałem, dla mnie identyczny, wymiar idealnie pasuje, nic nie odstaje.
Przy wymianie, jak będziecie przyklejali taśmę dwustronną zwróćcie uwagę na diodę powiadomień, ja wkoło większą średnicą obkroiłem taśmę, i teraz jest taka lekka poświata jak dioda świeci. Jak będę wymieniał taśmę na czarną zrobię to już poprawnie, trzeba zrobić tylko mały otworek. I dół, również nie przykładałem uwagi, taśmę obcinałem paskami, i teraz jak się włączy podświetlanie funkcyjnych klawiszy to światło "przebija" na dole wyświetlacza, do poprawy przy czarnej taśmie, trzeba po prostu odrazu dokładnie obkleić.
ps. pisałem do kogoś z forum o możliwość zakupu u niego lcd, bo oferował wymianę. Napisał, że zamawia lcd mając telefon, bo musi znać numer seryjny. Akurat zajmowałem się przez 10 lat serwisem gsm, bzdura. Bez obrazy do tej osoby, nie będę podawał personaliów. Żaden numer seryjny lcd nigdy nie był potrzebnych przy ich wymianie, i nie znam telefonów które tak mają. Na plus koszt samej robocizny podany przez tą osobą jest na tyle niski, że jak ktoś jednak boi się podjąć samodzielnej wymiany to spokojnie może zlecić.
kulca

Telefon:: LG L9 II

Postprzez erland » 7 sty 2016, o 01:13

Dzięki kulca za szczegółowe info. Trochę rozwiałeś moje wątpliwości. Ciekaw jestem jeszcze czy te wszystkie lcd z ali i sklepów są tej samej produkcji czy jednak różne. Tak czy siak chyba jednak spróbuje zabrać się za tą wymianę. Ostatnim razem jak wymieniałem lcd w telefonie to jeszcze się ich nie kleiło do obudowy ;)
erland

Postprzez Kobe8 » 7 sty 2016, o 01:37

ja ktoś ogarania telefony typu xperia czy np; nowe huawei'e z wbudowanymi bateriami nie powinien mieć problemu, jak coś to zawsze można dać to jakiegoś dobrego serwisu/speca od telefonów :-P ja tam mam za duże łapska żeby się w to paprać i wolałbym dać komuś flachę za to :-P
Kobe8
AKTYWNY

Pochwały: 3
Telefon:: stacjonarny

Postprzez tpawel » 7 sty 2016, o 07:20

Ta biała taśma dwustronna się nie nadaje do tego, będzie się odklejać.
Kobe8 jak masz kogoś kto Ci to za flache zrobi to nawet nie ma co się za to zabierać samemu.:-)

wysłane z RN2
tpawel
VIP

Pochwały: 116
Telefon:: POCO F2 PRO
ROM: Global

Postprzez ddr » 7 sty 2016, o 08:33

Ta osobą byłem ja :-).
Dlaczego napisałem o numerach? W Chinach jest sporo zamienników, w tym podrabiańców (najczęściej do soniaków), które jak łatwo się domyślić potrafią sprawiać problemy. Mi zależy jedynie na tym by znaleźć w miarę oryginalny wyświetlacz, dlatego porównuję numery, elektronikę wyświetlacza i digitizera. Zawsze też można samemu dokupić i dostarczyć z telefonem, ale wtedy rzecz jasna nie odpowiadam za to czy będzie działać czy też nie, oczywiście sprawdzam przed montażem coby nie było.
Telefon się popsuł? dwro(kropka)ddr(małpa)gmail(kropka)com
W tytule wiadomości proszę podać model urządzenia.

Uwaga!
GEARBEST oszukuje kupujących!
ddr
VIP

Pochwały: 135
Telefon:: Xiaomi Mi MIX 2
ROM: MIUI 10

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do LeTV LeEco