Opłaty celne za towary sprowadzane z Chin

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Opłaty celne za towary sprowadzane z chin

Postprzez bumbum » 14 lis 2013, o 00:15

Napisałem do ZTE w chinach, czyli bezposrednio do producenta aby dosłali mi certyfikat CE i otrzymałem odpowiedź.
Dear Sir/Madam,
Thanks for contacting us. Since we are responsible for ZTE system equipment after sales service, we have forwarded your mail to our mobile Dept. Sorry for the inconvenience, wish you a nice day!

Dear Mobile Dept. Colleagues,
Please handle this issue for our respected customer at earliest, thanks!

Best Regards,

ZTE Global Customer Support Center
Hotline:+86-755-26771900
Complaint:+86-755-26770199
Nie do końca rozumiem o co im chodzi bo tak dobrze nie znam angielskiego.
Meizu Pro 6 Plus
bumbum
VIP

Pochwały: 38
Telefon:: Meizu Pro 6 Plus
ROM: Flyme 6.1.0.0G

Postprzez boyd11 » 14 lis 2013, o 00:16

ebola1972 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

masakra co się dzieje
jakoś mi się serial alternatywy przypomniał jak towar wędrował przez odprawę celną w kiełbasie krakowskiej :mrgreen:

Niestety tak jest a kolega może się z tego śmiać , gdyby celnicy mieli sprawdzać wszystkie paczki z ciuchami i innymi pierdołami to by się dwa razy zesrali i z roboty zrezygnowali a dokumentami zasypaliby stadion narodowy. Dobrze wiedzą na które paczki zwracać uwagę. A mój ZTE V967S był z zewnątrz obłożony grubą warstwą folii bąbelkowej i szarą folią (poprosiłem o to sprzedawcę) i przeszło bez Vatu i problemów.
boyd11

Telefon:: A760

Postprzez dytruff » 14 lis 2013, o 00:50

bumbum napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Przekazali wiadomość do Działu Mobilnego.
dytruff
AKTYWNY

Pochwały: 8
Telefon:: ZTE v975
ROM: B06

Postprzez emdoss » 14 lis 2013, o 01:09

bumbum napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Po krótce: dziękują Ci za kontakt, przekazują Twoją wiadomość do Działu Mobilnego; przepraszają za przysporzenie kłopotów, i życzą miłego dnia.
Niżej: Drodzy koledzy z Działu Mobilnego - prosimy rozwiążcie sprawę naszego szanownego klienta, jak najwcześniej - dzięki!

Coś w ten deseń.

- maja podejście do klienta, ciekawe jak rozwiążą sprawę
emdoss

Telefon:: Samsung

Postprzez kenner » 14 lis 2013, o 01:17

Dostałem info, że mój ZTE V967s też poszedł do UKE. UC Poznań.
Wygląda na to, że w Poznaniu każdy zatrzymany tel w cle idzie do ekspertyzy pod kątem posiadania certyfikatu CE.
kenner

Telefon:: Lenovo A820

Postprzez jakow » 14 lis 2013, o 01:46

kenner napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

pewnie niedługo zrobi się problem
bo kontrole mają przynieść PLN a zwracając towar nie ma PLN do budżetu
kasa, kasa, kasa tylko o to chodzi
chiński sprzedawca stwierdził, żaden tel na chiński rynek nie ma certyfikatu CE
więc pytanie dlaczego nie są zatrzymywane wszystkie ?
kolejne pytanie:
zamawiałem Lenovo a820, który nie posiada certyfikatu CE, a paczka została otwarta przez celników, moja deklaracja też jasno wskazywała co jest w paczce
telefon otrzymałem, VAT zapłaciłem, tel został dopuszczony wbrew prawu do obrotu na terenie UE ?
czy w tym przypadku celnicy nie dopełnili obowiązku służbowego ? co za tym idzie czyż nie popełnili przestępstwa ?

art. art. 231 KK
§ 1. Funkcjonariusz publiczny, który, przekraczając swoje uprawnienia lub nie dopełniając obowiązków, działa na szkodę interesu publicznego lub prywatnego,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

a więc czy celnicy zatrzymujący w tej chwili paczki powinni nadal pracować ? :mrgreen:
jakow

Pochwały: 2

Postprzez dytruff » 14 lis 2013, o 02:56

emdoss napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Po krótce: dziękują Ci za kontakt, przekazują Twoją wiadomość do Działu Mobilnego; przepraszają za przysporzenie kłopotów, i życzą miłego dnia.
Niżej: Drodzy koledzy z Działu Mobilnego - prosimy rozwiążcie sprawę naszego szanownego klienta, jak najwcześniej - dzięki!

Coś w ten deseń.

nazywając rzecz po imieniu: spychologia.
dytruff
AKTYWNY

Postprzez dytruff » 14 lis 2013, o 03:04

jakow napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

pewnie niedługo zrobi się problem
bo kontrole mają przynieść PLN a zwracając towar nie ma PLN do budżetu
kasa, kasa, kasa tylko o to chodzi
chiński sprzedawca stwierdził, żaden tel na chiński rynek nie ma certyfikatu CE
więc pytanie dlaczego nie są zatrzymywane wszystkie ?
kolejne pytanie:
zamawiałem Lenovo a820, który nie posiada certyfikatu CE, a paczka została otwarta przez celników, moja deklaracja też jasno wskazywała co jest w paczce
telefon otrzymałem, VAT zapłaciłem, tel został dopuszczony wbrew prawu do obrotu na terenie UE ?
czy w tym przypadku celnicy nie dopełnili obowiązku służbowego ? co za tym idzie czyż nie popełnili przestępstwa ?

art. art. 231 KK
§ 1. Funkcjonariusz publiczny, który, przekraczając swoje uprawnienia lub nie dopełniając obowiązków, działa na szkodę interesu publicznego lub prywatnego,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

a więc czy celnicy zatrzymujący w tej chwili paczki powinni nadal pracować ? :mrgreen:

Nie ma się co dziwić, że telefony na rynek azjatycki nie mają certyfikatu wymyślonego przez UE. Są wyjątki. Co do drugiej części zgoda.
dytruff
AKTYWNY

Postprzez mati24 » 14 lis 2013, o 09:25

Trzeba by się dowiedzieć dokładnie jak to wygląda z punktu prawniczego. Szanse na wygraną z nimi są raczej bardzo mierne.
mati24

Postprzez tacim » 14 lis 2013, o 09:33

No proszę Was wszyscy srają ogniem aby nie kombinować 1 zł na vacie a do sądu chcecie chodzić. Skąd wiedza, że firma Lenovo nie posiada certyfikatu CE??? Jeżeli zwolnienie jakiegoś g... telefonu skutkowało by zwalnianiem z pracy celników to żaden telefon by nie przeszedl dalej :)
I dajcie luz z takimi głupimi wywodami - jak ktos ma czas i kogoś stać proszę bardzo otrzyma decyzję i do boju do sądu. Choć jak by miał tyle kasy to by poszedł do sklepu i jabłuszko kupił .
tacim
AKTYWNY

Pochwały: 4
Telefon:: SE K510

Postprzez bumbum » 14 lis 2013, o 10:04

emdoss napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Coś w ten deseń.

Przed chwila dostałem taką wiadomość

Dear Marek,
Thanks for contacting us & really sorry for the late reply.
To deal with your issue, it would be beneficial if some details are available:
* your device model like MF626 & its IMEI/ESN/MSN number, which are usually available under the removal of the battery/at the back of the device;
* the place where you bought this device (country/city) & the purchase date;
* your service provider ( network operator);
* your location (country/city);
* your contact number;
* What's the specific problem when used? the specific description of your requirement/ the problem when used;
To ensure proper handling, please continue to use the current subject line & reply with previous emails.
We will reply as soon as the above details are available, looking forward to your reply.
Should there be any further assistance required, please do not hesitate to contact us.
Best Regards
Meizu Pro 6 Plus
bumbum
VIP

Pochwały: 38
Telefon:: Meizu Pro 6 Plus
ROM: Flyme 6.1.0.0G

Postprzez fake4r » 14 lis 2013, o 10:10

Chcą aby dosłać im
- model, nr imei etc
- gdzie urządzenie było kupione kraj/miasto oraz data zakupu