Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE
przez Sebek » 15 paź 2013, o 15:46
Cześć. Zamówiłem na ali trampki- podróbki vansa, paczka do mnie dotarła. A na niej jest pieczątka z UC "objęto procedurą dopuszczenia do obrotu". na tackingu niema żadnej wzmianki o UC. To oznacza że następna moja paczka będzie kontrolowana przez UC? Czyli jakbym zamówił jakąś podróbkę to wiązało by się to z innymi konsekwencjami?
-
Sebek
-
przez szatri » 15 paź 2013, o 19:10
Dostałem od uc dzisiaj pisemko bym się przyznał ile zielonych wydałem 220$ i chcą mi z tego dowalić 23%, jak łatwo można przeliczyć jest to 160zł. Nie po to odmawiałem sobie przyjemności by odłożyć parę zł na telefon a teraz mało tym darmozjadom. Poradzie co z tym fantem zrobić bo nie mam ochoty płacić dodatkowo takiej kwoty do interesu.
W papierku od uc piszą ze jak w ciągu 20 dni od otrzymania wezwania nie wyjaśnię paczka zostanie odesłana do nadawcy.
1) Czy na paczkach są adresy nadawcy?
2) Kto płaci za wysyłkę?
3) Czy jest ona rejestrowana i czy mam dostęp do numeru nadania?
Czy jest jakaś możliwość by zminimalizować haracz?
Czy może prosto z mostu palnąć tym z uc by odsyłali a zamówię ponownie na inny adres!!!!! I znowu zobaczymy co bedzie!
Ostatnio edytowano 15 paź 2013, o 19:41 przez
szatri, łącznie edytowano 1 raz
-
szatri
-
przez marx » 15 paź 2013, o 19:13
Wszystkie paczki z zagranicy przechodza przez UC i takie pieczątki to norma. Zatrzymywane sa wybiórcze przesyłki.
-
marx
- Administrator
-
- Pochwały: 271
- Telefon:: Dual sim
-
przez munio » 16 paź 2013, o 15:31
wczoraj sie doczytalem ze te 45ojro zwolnione z vatu to sie tyczy tylko giftu(osoba prywatna-dla osoby prywatnej), a zakupy na ali itp. zwolnione do22ojro. strasznie sie rozczarowalem bo widzialem tu furtke na zakupy bez vatu...dla zainteresowanych krotka lektura
-

munio
-
przez bartazzz » 16 paź 2013, o 15:58
cięzko przez to przebrnąć :D
Generalnie wiadomo o co chodzi :D
zanim napiszesz post użyj funkcji SZUKAJ!!!
-

bartazzz
- VIP
-
- Pochwały: 100
- Telefon:: Redmi
- ROM: MIUI POLSKA
przez ArTG » 16 paź 2013, o 17:50
Jak ja zamawialem swoje zopo , zadnej pieczatki UC nie mialem oraz w trackingu nie widnialo nic o UC odrazu z lotniska paczka poszla na poczte do mnie.
Przezucam sie na CHINCZYKI :)
Aktualnie: od 19.08.13r. Zopo ZP980 PLUS
-
ArTG
-
- Pochwały: 1
przez szatri » 16 paź 2013, o 18:04
Co się stanie jak nie odpowiem urzędasom z wer warszawa na wezwanie??
Jest tu ktoś co przerabiał takie postępowanie?
-
szatri
-
przez mbakugan » 16 paź 2013, o 19:01
Ja jestem na tym etapie. Po pierwsze dostałem pismo od UC żeby dostarczyć dokumenty świadczące o wartości. Wysłałem niezwłocznie screena z aukcji oraz kopie potwierdzenia przelewu na 147$ na maila z tego pisma. Po 8 dniach nic sie nie działo na trackingu z moją przesyłką. Zadzwoniłem zatem do UC żeby spytać o co chodzi. Pan powiedział że musze dostarczyć jeszcze oświadczenie że moje dokumenty są autentyczne pod groźbą art. 233 Kodeksu Karnego. Myśle kolego żebyś zadzwonił do nich i zapytał o wszystko. Z urzędem się nie wygra, szkoda zachodu.. Suma sumarum, paczka jest juz w WER Warszawa 12 dni.
-
mbakugan
-
- Telefon:: xperia 10i
- ROM: MIUI V5
przez szatri » 16 paź 2013, o 20:24
I wysłałeś im to oświadczenie? Co jest kolejnym krokiem?
-
szatri
-
przez mbakugan » 16 paź 2013, o 20:36
Czekam na wzór takiego oświadczenia bo mają mi go wysłać poleconym. Miał ktoś z was taką sytuację??
-
mbakugan
-
- Telefon:: xperia 10i
- ROM: MIUI V5
przez tacim » 16 paź 2013, o 22:27
Dla mnie to jest bez sensu równie dobrze powinni wymagać tylko oświadczenia pod 233 o wartości telefonu i niech sprawdzają jak chcą a nie wymyślać. Choc jak znam życie to siedzi jakiś myśliciel w UC i wymyśla im takie klocki.
Napisz im normalnie:
OŚWIADCZENIE
Ja niżej podpisany oświadczam pod odpowiedzialnością karną (art.233 kk) , że dnia .................. nabyłem ..................... za kwotę.......................................
W załaczeniu :
wydruk......................
data podpis
i tyle.
-
tacim
- AKTYWNY
-
- Pochwały: 4
- Telefon:: SE K510
przez szatri » 16 paź 2013, o 22:57
Może ktoś potwierdzić czy paczki zwracane do nadawcy przez UC są wysyłane na koszt adresata(chinćzyka) , mój czy skarbu państwa?
-
szatri
-
Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI