Opłaty celne za towary sprowadzane z Chin

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Opłaty celne za towary sprowadzane z chin

Postprzez widmo82 » 22 gru 2015, o 09:57

To pierwsze moje zatrzymanie i pierwszy zakup na banggood. Niektórzy sprzedawcy zwracają kasę jak celnicy złapią. Nie wiem jak jest na banggood.

Płaciłem w USD=159$ po jakim kursie liczą VAT? Z dnia zakupu, rozliczenia, zatrzymania? Pytam bo to jednak spora roznica w moim przypadku przy obecnych wahaniach kursu.
Sprzedam: Xiaomi Miband 2
widmo82
AKTYWNY

Pochwały: 24

Postprzez blue_voyager » 22 gru 2015, o 10:36

Zwrot VAtu od sprzedawcy masz jeśli ubezpieczyłeś przesyłkę (gdy sprzedawca to oferował). Zrobiłeś to? Jeśli nie to po co w ogóle pytasz, myslisz, że ktoś z dobrej woli weźmie na siebie zobowiązania, które z zgodnie z prawem obciążają Ciebie?
I powtórzę, jesteś tyle czasu an forum, że zadawanie pytań o takie oczywistości jest dziwne.
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Postprzez widmo82 » 22 gru 2015, o 10:49

Nie wiem po co się powtarzasz prawie post pod postem, przecież jasno się wyraziłem, że "i pierwszy zakup na banggood." i nie wiem jakie oni maja praktyki w takich przypadkach. Wyszukiwarka niestety nie działa na tyle dobrze bym znalazł sprawnie odpowiedź na moje pytanie. Mniej parcia... idą święta.
PS: nie ubezpieczyłem w opisywany przez Ciebie sposob bo nie wiedziałem, że jest taka możliwość.
Sprzedam: Xiaomi Miband 2
widmo82
AKTYWNY

Pochwały: 24

Postprzez blue_voyager » 22 gru 2015, o 11:05

Masz rację mój błąd. Należało ten post po prostu od razu usunąć, bo powtarzanie takich dyskusji po raz setny tylko dlatego że ktoś nie doczytał i nie potrafi skorzystać z wyszukiwarki, mija się z celem. Nauczka na przyszłość.
I na tym tę dyskusję zakończmy.
Sprzedam:

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Postprzez lokalizator » 22 gru 2015, o 11:12

A przeczytałeś chociaż a co zapłaciłeś w tym sklepie?
Bo może zamiast za telefon zapłaciłeś za "Hello my friend" od Chińczyków?

Nie dziw się lekkiej irytacji ale wychodzi na to, że kupiłeś kota w worku i jeszcze za to zapłaciłeś 159$ ;)
Wklepane z LeTV X800
lokalizator

Pochwały: 8
Telefon:: LeEco

Postprzez Gravis » 23 gru 2015, o 09:12

Pytanie.

Gearbest wygrał moją wygraną (telefon za który zapłaciłem mniej jak 20$) DHLem.
Obecnie przesyłka: "Przesyłka oczekuje na odprawę celną"

Czy ktoś jest mi w stanie podpowiedzieć jak teraz mam działać? Czy DHL może sobie wystawić opłatę za odprawę w przypadku jak przesyłka jest adresowana do osoby prywatnej?
Jakie potwierdzenie zapłaty będzie wystarczające dla nich? Płatność była paypalem.

Pomocy, jeszcze z cłem i DHL nie miałem nic wspólnego..
Xiaomi Mi6 > Xiaomi Mi5 Prime > Vernee Thor > Xiaomi Mi4c Prime > ZTE Nubia Z7 Mini > Jiayu G4S > Xiaomi RedRice > Lenovo A820 > ZTE Blade
Gravis
VIP

Pochwały: 31
Telefon:: OnePlus 7

Postprzez night95 » 23 gru 2015, o 10:43

Powinni się z tobą skontaktować, jeśli tego nie zrobili do tego czasu to zadzwoń do nich i dopytaj co chcą, skoro zapłaciłeś za telefon mniej niż 20$ to tyle im powiedz a oni od tego naliczą ci vat albo odpuszczą całkiem, poza tym od osób prywatnych nie pobierają opłat za odprawę celną, przynajmniej odemnie nigdy nie zabrali :P
night95
VIP

Pochwały: 17
Telefon:: let x690

Postprzez Gravis » 23 gru 2015, o 11:21

Nie skontaktowali się samo, więc zadzwoniłem ja. Przesyłka jak się dowiedziałem jest u celników. Będą się kontaktowali ze mną bądź z Singapurem. W internecie jednak doczytałem, że proszą o kontakt z odbiorcą na adres e-mail. Wysłałem tam zrzuty z paypal i konta na kwotę poniżej 20$ oraz napisałem, że jestem osoba prywatna... zobaczymy co teraz

EDIT:

No i niestety. Będzie opłata VAT (od niskiej wartości) + opłata za odprawę celną. Niestety, ale jak celnicy zatrzymają to od każdej wartości przedmiotu taka opłata jest naliczana i nie ważne czy to osoba prywatna czy firma.
Xiaomi Mi6 > Xiaomi Mi5 Prime > Vernee Thor > Xiaomi Mi4c Prime > ZTE Nubia Z7 Mini > Jiayu G4S > Xiaomi RedRice > Lenovo A820 > ZTE Blade
Gravis
VIP

Pochwały: 31
Telefon:: OnePlus 7

Postprzez Mateusznik » 23 gru 2015, o 18:57

Gravis napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

jakieś szczegóły? Ile wynosi opłata za odprawę? Ile VAT?

Btw. opłata za odprawę to jest złodziejstwo w biały dzień. Czy oni mają płacone na akord zamiast pensji?
Mateusznik

Pochwały: 3
Telefon:: Motorola :(

Postprzez blue_voyager » 23 gru 2015, o 19:03

Mateusznik, nie doczytasz a się burzysz. Gravis pisze o przesyłce DHL. Takich przesyłek nie odprawiają celnicy tylko pracownicy DHL.
A juz pytanie ile wynosi VAT powinno polecieć od razu do kosza. Nie wiesz ile wynosi VAT na telefony? Poczytaj FAQ.
Sprzedam:

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Postprzez Albin77 » 26 gru 2015, o 15:02

TO ja zadam pytanko.
Zamowilem radio do auta. 7 cali. 2 din .DHL
Sprawdzalem , o ile dobrze to w.g Taric cło wynosi 0% ,wiadomo vat 23% o ile sie nic nei zmieniło co w Polsce jest możliwe.
Wartosc radia to 200USD . Sprzedawca ma napisac na paczce wartosc 44$ i opisac to jako wyswietlacz do samochodu.
Czy ktoś na 100% moze mi napisac przyblizoną kwotę opłat przy odbiorze ?
Albin77

Telefon:: samsung

Postprzez blue_voyager » 26 gru 2015, o 15:29

Ale jakąś szkołę kończyłeś? To nie będzie dla Ciebie problemem wyliczenie kwoty 23% od wartości towaru i przeliczenie tego na złotówki?
Wybacz złośliwość ale zadajecie czasami pytania, które zwyczajnie zalamują.
A kwoty dodatkowych opłat masz podane w FAQ, zasady też.
Sprzedam:

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI