Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE
2 paź 2013, o 22:03
Skoro na allegro masz taniej i sprowadzający zapłaci VAT to atakuj, ale dyskusję ta przenieś do innego tematu.
2 paź 2013, o 22:48
sprzedajacy nie zaplaci vatu ale oferuje wysylke zwykla poczta a tam szansa na placenie vatu jest niska
3 paź 2013, o 17:12
Chyba, ze przesylka idzie przez Wer Zabrze bardzo prawdopodobny jest wtedy vat, jak macie rodzine z wawy badz polnocy tam wysylajcie, mam info, ze w Szczecinie tez czasem paczka wpada :)
3 paź 2013, o 17:48
Wg przepisów powinieneś wcześniej wystąpić do nich o zwolnienie z VAT ( jakoś po ichniejszemu ta provedura się ładnie nazywa, nie pamiętam, jest w FAQ na stronie UC).
5 paź 2013, o 16:47
ale , np. jak napisze chinczykowi , żeby machnął gift i 35$ , to jeśli się dorwią celnicy (WER Zabrze) to teoretycznie mogę iść w zaparte i powiedzieć , że prezent np.wygrałem itp. , to wtedy nie mam dowodów kupna , czy jak by to mogło być ?
5 paź 2013, o 17:21
Jak wygrałeś to zapłacisz podatek od wzbogacenia.
6 paź 2013, o 16:19
Nie ma co moim zdaniem kombinować, nie przejdzie zapłacić podatek i tyle, prawo prawem jest takie, że jak się z nimi będziesz kłócić to na złość Ci zrobią bo te tel nie mają prawa być na terenie Unii. Nie mają CE.
Wysłane z mojego GT-I8160 przy użyciu Tapatalk 4
6 paź 2013, o 16:50
Ja ostatnio mialem fona miał przyklejone ce chyba się chińczyki szybko uczą
Wysłane z mojego ZTE V970 za pomocą Tapatalk 4
6 paź 2013, o 20:36
czasem to jest znak trochęinny od certyfikatu europejskiego jak m mały odstęp pomiędzy znakami to zanczy
China
Export
8 paź 2013, o 14:10
Witajcie!!
Właśnie otrzymałem list z UC Warszawa, zatrzymali mi lenovo a820. Zadzwoniłem i miły Pan poinformował mnie że moja paczka jest 3-setna w kolejce do oclenia, naliczenia podatku. Powiedział że czas załatwienia tych formalności to dwa-trzy dni. Coraz więcej tych zatrzymań.
8 paź 2013, o 15:03
A celnicy to rozróżniają? bo to jest istotne
9 paź 2013, o 11:48
Rozróżniają, mi o tym CE powiedział Pan celnik z agencji celnej DHL'a