JAK OTWORZYĆ SPÓR NA ALIEXPRESS

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: JAK OTWORZYĆ SPÓR NA ALIEXPRESS

Postprzez blue_voyager » 22 sty 2016, o 13:55

"Chamstwu w życu należy się przeciwstawiać. Siłom i godnościom osobistom. OSOBISTOM!"

Niech ten powszechnie znany cytat będzie dla ciebie odpowiedzią.
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Re: Aliexpress refund

Postprzez marcoos1 » 22 sty 2016, o 20:24

valentine28 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Postaw się na jego miejscu. Koleś wywiązał się elegancko z umowy kupna. Wysłał a mimo to zgodził się oddać kasę (na alledrogo nie liczyłbym na to).
Najlepiej pogadaj z nim i kup drugą sztukę (powiedz, by koleś jej nie wysyłał), zapłać i potwierdź odbiór (wtedy koleś dostanie kasę.
Ewentualnie poproś o jakąś zniżkę na przyszłość. Ty nic nie tracisz (masz towar za który zapłaciłeś), Chińczyk zadowolony (nie stracił kasy) i może dostaniesz zniżkę na następne zakupy (twój profit).
Chińczyk dodatkowo będzie miał dobre zdanie o Polakach. Jak każdy by tak kombinował to w końcu część sprzedawców nie chciałaby wysyłać do nas towaru
marcoos1
VIP

Pochwały: 84
Telefon:: samsung

Postprzez defender118 » 23 sty 2016, o 09:43

moge otworzyc spór jesli kitajec mi wysłał przedmiot innym sposobem wysyłki? miało byc China Post Registered Air Mail a jest jakis lipny numer z MTYtrack
defender118

Telefon:: leonvo a880

Postprzez fake4r » 23 sty 2016, o 09:44

Jak to jest pierdoła za kilka $ to nie ma o co się rzucać.
fake4r
VIP

Pochwały: 215
Telefon:: Redmi Note 8

Postprzez kermit76 » 23 sty 2016, o 09:48

Wiekszosc drobiazgow wysylana jest przesylkami nierejestrowanymi, a sprzedawcy wpisuja fejki. I tak zachodze w glowe czasem jak to mozliwe ze za 8pln przychodzi do mnie paczuszka z Chin np z etui do tel... Jesli to drobiazg to czekaj i tylko w razie czego pilnuj okresu ochronnego

Wysłane z mojego GT-N7000 przy użyciu Tapatalka
kermit76

Pochwały: 1

Postprzez defender118 » 23 sty 2016, o 10:20

no tak. ale to jest przedmiot który typ kupil u mnie na allegro i tym sposobem nie wiem czy go dostanie czy nie bo tracking jesli wogóle zadziała to w polsce sie urwie
wartosc 15 usd
defender118

Postprzez blue_voyager » 23 sty 2016, o 10:41

Zamiast zakładać, że nie dostaniesz przesyłki, po prostu na nią poczekaj. Nie przyjdzie to otworzysz spór. Przesyłki nierejestrowane dochodzą z Chin bez żadnego trudu, często szybciej niż rejestrowe. Po co stwarzasz problem tam gdzie go jeszcze nie ma?
Sprzedam:

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Postprzez defender118 » 23 sty 2016, o 10:44

nie ja dostane tylko kupujacy z allegro.A co mam sie go zapytac czy dostal przesyłke? A jak powie ze nie dostał pomimo ze dostał to jak mu to udowodnie?
defender118

Postprzez blue_voyager » 23 sty 2016, o 10:52

Ty pośredniczysz w zakupach z Chin i zadajesz takie pytania? Masakra...
Na przyszłość płać za wysyłkę rejestrową jeśli chcesz mieć dowód, że dotarła.
Ta dyskusja nie ma wiele wspólnego z tematem, więc jesli nie masz pytań dotyczących sporu, to ją zakończmy. Od przesyłek jest osobny temat.
Sprzedam:

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Postprzez defender118 » 23 sty 2016, o 10:54

Przeciez od poczatku pisze ze zaplacilem za rejestrowana a wyslal jakims gownem.litosci
nara
defender118

Postprzez blue_voyager » 23 sty 2016, o 10:57

Ok, więc po prostu załóż spór. I tyle.
Sprzedam:

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Postprzez valentine28 » 23 sty 2016, o 17:08

nie pytałem o to czy powinienem płacić bo tak jest zgodnie z czyimś sumieniem tylko czy teraz jeżeli aukcja jest już zakończona i spór także to czy mogą mnie dotknąć jakieś ewentualne konsekwencje, czy sprzedawca może jakiś spór poza aukcją otworzyć czy coś w tym stylu. Jeżeli chodzi o aukcję, czas dostawy się kończył, zostały 2 dni do końca więc otworzyłem spór że paczka nie doszła i zgodzili się. Pieniądze mi zwrócili, koniec transakcji. Teraz paczka doszła i on chce za nią zapłatę ( rozumiem to ) ale jakie mogą mnie spotkać konsekwencje, czyt. jakich mechanizmów on może teraz użyć (jakieś sprawy na ali?,spory? coś?)
Bo nie pytam o moralność więc prosiłbym o odpowiedzenie na pytanie :)
valentine28

Telefon:: RedMi
ROM: Miui

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI