Letv cool1 ma odczuwalnie lepszy aparat(nubia nie ma złego). Bateria cool1 9-10h, nubia 5,5-6,5h(przy moim używaniu). Wyświetlacz w nubi nie ma subpixeli, w cool1 miałem ich z 20(może tak trafiłem, albo jestem dziwny, ale troche to irytowało), minimalna i maxymalna jasność wyższa w cool1. Obudowa bardziej mi odpowiada w nubii(przyjemny w dotyku gumowany plastik), cool1 był dla mnie śliski. Cool1 ma czytnik lini papilarnych z tyłu, ja wolę doubletap. I najważniejsze oprogramowanie do nubii instalujesz Cyanogenmod i masz spokój(jest dobrze spolszczony i wpełni funkcjonalny), na cool1 wszyscy wiedzą. Procesor daje radę, ramu mogłoby być 3gb, czasem strony sie dłużej ładują. Cena nubii~460(po cashbacku 435), cool1~650(po cashbacku 620). Nubie masz z magazynu w Niemczech, u mnie w 3 dzień od zamówienia, bez wat. Cool1 15 dni od zamówienia wysyłką bezwatową z chin.
Jeśli miałbym teraz wybrać, to wybrałbym nubie z7 max. Nie opłaca się dopłacać ponad 200zł, jak i tak nie wykorzystam szybszego procesora bo nie gram.
Czytnika lini papilarnych nie potrzebuję, cool1 i tak ładowałem codziennie, bo inaczej w połowie drugiego dnia wołał o prąd

. Jeśli głównym kryterium jest aparat to wygrywa cool1, ale z nubii też da się pstryknąć dobrą fotkę, czy nagrać film. Dopłata 200zł za trochę lepszy aparat w mojej ocenie nie ma sensu. Tak to widzę na dzień dzisiejszy, z mojej perspektywy. Pozdrawiam
Ps. Sory za błędy i literówki, jeśli takie są.