Odpisałem pod postem o MI8SE, więc to Mi8 i Mi8SE mam na myśli. Nie ująłem tego czytelnie - sorry. I właśnie wydaje mi się, że pomimo, że Mi8 będzie miał fajny aparat, to jego wersja SE już niekoniecznie.
Aparat w Redmi Note 5 jest dużo lepszy niż w poprzedniku, ale to jeszcze nie jest dla mnie akceptowalny poziom. Cena mi tego nie zrekompensuje.
W Meizu 15 bateria ma 3000mAh, czyli tyle co mam teraz. Zakładam, że nie będzie działała aż tak dobrze jak mój obecny, ale poziom Galaxy S7, to już pewnie będzie. Nie ideał, ale mnie powinno wystarczyć. Poza tą nieszczęsną baterią, to ten fon jest jak pode mnie zaprojektowany. Ma wszystko co chcę mieć w fonie, więc jednak się jaram. S2, to dla mnie nie opcja. Nie podoba mi się ścięcie rogów na ekranie i aparat choć ponad poziom Redmi, to jednak zostawia sporo do życzenia. Chcę mieć aparat przynajmniej na poziomie starego Galaxy S6 i działający OiS. S2 tego nie zapewnia. Do tego Meizu ma fajniejszy proc.
Z gestami w RN5 da się żyć, ale ja i tak wolałbym gesty na fizycznym przycisku z przodu, co Flyme od Meizu mi zapewni. No i RN5 jest za wielki. Meizu 15 ma ekran 5.5 cala, przy ogólnym rozmiarze mniejszym od mojego obecnego fona w rozmiarze 5.2.
Wracając do RN6 i R6, to nie podoba mi się zupełnie kierunek rozwoju ich wyglądu, ale zdają sobie sprawę, że Azjaci mają moc by narzucać swą wolę reszcie świata. Nie godzę się z tym i tym bardziej mam zamiar wesprzeć finansowo dizajn, który Meizu zaprezentowało.