• Reklama

X5 MAX PRO TWRP - coś poszło nie tak

X5 MAX PRO TWRP - coś poszło nie tak

Postprzez radoga » 11 lis 2017, o 23:46

Telefon za żadne skarby nie chciał przyjąć pliku recovery.img (miałem trzy różne wersje z needrom.com) poprzez SP_FLASH tool. Sterowniki MediTek Preloader załadowane. Procedura Download->podlaczenie do USB kończyła się po 2-3 sekundach komunikatem OK. Czyli poszło gładko. VOLUME-UP i POWER do trybu recovery, VOLUME-DOWN aby potwiedzić kończyłą się tym że telefon finalnie uruchamiał się w normalny trybie. Dla wszystkich trzech recovery.img. Tutoriali na youtube i na sieci jest kilka. Wszystkie właściwie pokazują to samo. W linkach mam ustawienia z trybu Developer options i About Phone i jedna ciekawa rzecz, CPU-Z pokazywał MTK6735 zamiast MTK6737, inne programy już wersję MTK6737.
https://ibb.co/nDhPxb
https://ibb.co/iSPtqw
https://ibb.co/dOcrcb
https://ibb.co/hj0Bcb
https://ibb.co/bDz4xb
https://ibb.co/fTO8OG
https://ibb.co/mXphiG
https://ibb.co/eTHeVw
https://ibb.co/kPzF3G

I teraz błąd który popełniłem:
telefon normalnie włączony
podłaćzenie do USB
adb start-server
adb devices - pokazuje normalnie, akceptacja na telefonie w celu autoryzacji
fastboot oem unlock
potwiedzenie na telefonie klawiszami VOLUME UP
na konsoli OKAY finished
Po restarcie nie sprawdzilem czy telefon działa normalnie ;(
Wylaczenie, włączenie w trybie FASTBOT
i teraz zrobione cos zbyt pochopnie
fastboot flash recovery recovery.img - ponieważ znalazłem trzy różne pliki TWRP to ten krok i fastboot reboot wykonałem to dla każdego z nich z powodu tego restartowania
fastboot reboot

Telefon się restartuje na ekranie startowym. W FASTBOOT moge dalej go uruchomić a w recovery i normal jest restart.
Jakieś sugestie?
radoga
 
Posty: 6
Dołączył(a): 11 lis 2017, o 23:01
Telefon:: doogee

Reklama

Re: X5 MAX PRO TWRP - coś poszło nie tak

Postprzez zawel » 12 lis 2017, o 14:04

Z nielicznymi wyjątkami telefony na MTK nie używają fastboota więc uwaliłeś go na maksa. Co więcej wydaje mi się że nie podniesiesz go teraz nawet sp_flashtoolem. Jedyne co pomaga to pełny zrzut pamięci, który trzeba zrobić przed takimi kombinacjami i potem można go wgrać. Co gorsza ten x5 max pro ma co najmniej dwie wersje sprzętowe (co można odróżnić po driverach ekranu) no ale teraz będzie problem żeby dojść co tam było wcześniej. Jedyne co możesz spróbować to wgrać od nowa cały oryginalny system sp_flashtoolem i modlić się żeby się udało. Na 4pda jest wszystko.
Avatar użytkownika
zawel
AKTYWNY
 
Posty: 718
Dołączył(a): 15 lis 2013, o 12:59
Pochwały: 40
Telefon:: Le Max 2 x829
ROM: ResurrectionRemix

Re: X5 MAX PRO TWRP - coś poszło nie tak

Postprzez radoga » 12 lis 2017, o 14:58

Telefon wstał po jednej komedzie:
fastboot -w
Załadowałem oficjalny rom z 20170912, fastboot getvar all pokazuje że bootloader unlock: yes ale za żadne skarby po załadowaniu TWRP nie potrafi go uruchomić. Zawsze przy recover ładuje się w trybie normalnym
radoga
 
Posty: 6
Dołączył(a): 11 lis 2017, o 23:01
Telefon:: doogee

Re: X5 MAX PRO TWRP - coś poszło nie tak

Postprzez zawel » 12 lis 2017, o 20:04

Cały czas nie rozumiem po co w ogóle z nim rozmawiasz fastbootem, to nie snapdragon. Tu masz bardzo detaliczny opis jak to zrobić: 4pda - od razu po wgraniu (sp_flashtoolem) trzeba trzymać vol+ i jak wejdzie w TWRP trzeba usunąć /system/recovery-from-boot.p, który przywraca stokowe recovery.
Avatar użytkownika
zawel
AKTYWNY
 
Posty: 718
Dołączył(a): 15 lis 2013, o 12:59
Pochwały: 40
Telefon:: Le Max 2 x829
ROM: ResurrectionRemix

Re: X5 MAX PRO TWRP - coś poszło nie tak

Postprzez radoga » 12 lis 2017, o 22:10

Podejrzewam że robie jakiś trywialny błąd:
1. Wyłączam telefon
2. Uruchamiam w trybie administratora Smart Phone Flash Tool
3. Do "Scater-loading File" wybieram plik M6737M_Android_scatter
4. Check box zaznacza sie przy pozycji recovery
5. Naciskam download
6. Podłączam wyłączony telefon do USB
7. Po 2-3 sekundach pojawia się okno Download OK
8. Odłączam telefon od USB
9. Naciskam VOLUME UP + POWER
10. Czekam aż pojawi się "Select boot mode"
11. Klawiszem VOLUME UP wybieram [Recovery Mode]
12. Potwierdzam VOLUME DOWN
13. Pojawia się niebieski napis DOOGEE i poniżej biały Powered by Android i wszystko dalej dzieje się tak jak przy normalnym uruchamianiu

Kroki 6, 7, 8 próbowałem też bez baterii - efekt ten sam

Ekranu TWRP to ja jeszcze u siebie na oczy nie widziałem ;(
radoga
 
Posty: 6
Dołączył(a): 11 lis 2017, o 23:01
Telefon:: doogee

Re: X5 MAX PRO TWRP - coś poszło nie tak

Postprzez borsooq » 14 lis 2017, o 17:30

No ale zaraz - pod ten recovery zaznaczony musisz podpiąć recovery TWRP. Nie wystarczy zaznaczyć. Jak zaznaczasz w oryginalnym sofcie, to zwyczajnie wgrywasz oryginalny bootloader.
borsooq
 
Posty: 130
Dołączył(a): 30 mar 2016, o 20:46
Pochwały: 13
Telefon:: xiaomi

Re: X5 MAX PRO TWRP - coś poszło nie tak

Postprzez radoga » 14 lis 2017, o 22:00

rozwinę zatem punkt 4. Po załadowaniu pliku MT6737M_Android_scatter.txt w oknie poniżej załadowała się lista z zaznaczoną tylko linią recovery. Po prawej stronie wybrany był plik recovery z tego samego katalogu z którego wybrałem plik scatter zatem nic nie zmieniałem przed naciśnięciem download. Pobrałem te dwa pliki zaznaczone na zrzucie ekranu. Ten pierwszy od góry to plik recovery.img a drugi to MT6737M_Android_scatter.txt

https://ibb.co/eDECLw
radoga
 
Posty: 6
Dołączył(a): 11 lis 2017, o 23:01
Telefon:: doogee

Re: X5 MAX PRO TWRP - coś poszło nie tak

Postprzez borsooq » 15 lis 2017, o 10:20

Stary, ale recovery z TWRP jest napisany przez kogoś - nie producenta telefonu - pod ten telefon.
Zwróć uwagę na to, że scatter_file pochodzi na ogół z oryginalnego ROMu i jest definicją (spisem treści?/checksumą?) modułów, które wchodzą w skład ROMu (proszę o techniczne naprowadzenie, jeśli się mylę). Scatter_file wskazuje ci na komponenty (moduły) ROMu, dla którego jest przeznaczony. Twoim zadaniem jest po załadowaniu scatter_file wskazać ten alternatywny, np. pobrany z needrom recovery z TWRP.

Jeśli robisz tak, że:
1. ładujesz scatter_file od oryginalnego ROMu, albo od dowolnego innego, który nie ma recovery z TWRP
2. zaznaczasz recovery z tego ROMu już załadowanego przez scatter_file, czyli domyślnie załadowanego (przepraszam za powtarzanie, ale chcę abyśmy mieli pewność)
3. ładujesz go do telefonu
to de facto nadpisujesz już załadowany do firmware telefonu recovery z oryginalnego ROMu, który zapewne TWRP nie ma. Wg obrazka, przez Ciebie wklejonego - ładujesz cały czas recovery z oficjalnego ROMu. Co to znaczy? Że ładujesz ponownie recovery, który już masz, czyli bez TWRP.

Musisz dodatkowo zassać twrp na wzór tego:

https://www.needrom.com/download/twrp-x32-rom/

ale zaznaczam - nie wiem, czy konkretnie ten i w miejsce modułu recovery z listy w sp_flashtoolu wstawić wybierając inny plik - ten recovery z TWRP. Czyli w punkcie 4tym twojej procedury - zamaist defaultowo wybranego recovery z oryginalnego ROMu - wgrywasz recovery ściągnięty z netu - dedykowany dla twojego telefony i (chyba. Nie miałem do czynienia z wieloma weesjami sprzętowymi tego samego telefonu, więc nie wiem) wersji ROMu.
borsooq
 
Posty: 130
Dołączył(a): 30 mar 2016, o 20:46
Pochwały: 13
Telefon:: xiaomi

Re: X5 MAX PRO TWRP - coś poszło nie tak

Postprzez radoga » 15 lis 2017, o 14:48

Pliki MT6737M_Android_scatter.txt z tego archiwum które mi podałeś i ze strony które zaznaczyłem na czerwono nie różnią się zawartością ;(
radoga
 
Posty: 6
Dołączył(a): 11 lis 2017, o 23:01
Telefon:: doogee

Re: X5 MAX PRO TWRP - coś poszło nie tak

Postprzez borsooq » 15 lis 2017, o 22:36

Właśnie przed chwilą zassałem ten oficjalny ROM i recovery z TWRP, które ci wskazałęm, ponownie - nie wiem, czy to jest właściwe recovery.

Recovery z ofcjalnego ROMu zajmuje 16MB, to z TWRP z needrom - 11MB. Chcesz mi powiedzieć, że się nie różnią?

Jeśli Scatter_file dołączany do recovery z TWRP jest OK dla twojego telefonu, to go użyj i wgraj (znowu - nie wiem, czy na pewno to jest dobre recovery). Będziesz miał TWRP.
borsooq
 
Posty: 130
Dołączył(a): 30 mar 2016, o 20:46
Pochwały: 13
Telefon:: xiaomi

Re: X5 MAX PRO TWRP - coś poszło nie tak

Postprzez radoga » 16 lis 2017, o 08:59

borsooq napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Ja mówiłem o plikach MT6737M_Android_scatter.txt, a nie recovery.img. Te ostatnie muszą się różnić.

Zaznaczyłem na obrazu https://ibb.co/eDECLw dwa pliki. Jeden to MT6737M_Android_scatter.txt który wszędzie jest taki sam i recovery.img który jest pod linkiem "twrp" z ilościa pobrań 63. Plików recovry.img mających rzekomo TWRP z różnymi wersjami próbowałem już kilka. Efekt wciąż mizerny.
radoga
 
Posty: 6
Dołączył(a): 11 lis 2017, o 23:01
Telefon:: doogee

Re: X5 MAX PRO TWRP - coś poszło nie tak

Postprzez borsooq » 16 lis 2017, o 12:11

Zatem wyglada na to, że robisz poprawnie. W takim wypadku, przepraszam za zwracanie ci uwagi. Niestety nie wiem, czemu nie możesz wejść do TWRP.
borsooq
 
Posty: 130
Dołączył(a): 30 mar 2016, o 20:46
Pochwały: 13
Telefon:: xiaomi


Powrót do DOOGEE



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

  • Reklama