• Reklama

ViPER4Android Audio Effects [konfiguracja i instalacja]

ViPER4Android Audio Effects [konfiguracja i instalacja]

Postprzez mariuszsob » 20 lut 2014, o 19:49

Witam. W temacie przybliżę konfigurację ustawień dźwięku w aplikacji, która jest zawarta w romie Gamma oraz jej instalację na innych romach, które jej nie zawierają.
Najpierw część dla tych, którzy ViPER'a nie posiadają. Aby zainstalować aplikację należy posiadać uprawnienia roota. Wchodzimy na oficjalną stronę aplikacji i pobieramy najnowszą wersję(wybieramy aplikację pod naszą wersję systemu). Instalujemy aplikację i uruchamiamy ją oraz przyznajemy uprawnienia root'a. Naszym oczom ukaże się komunikat "Do korzystania z ViPER4Android konieczna jest instalacja/aktualizacja dodatkowych bibliotek. Zainstalować/Zaktualizować je teraz?" Wybieramy "Tak". Teraz decydujemy o silniku efektów dźwiękowych do wyboru mamy 3 opcje:
1.B. wysoka jakość dźwięku (najbardziej energochłonna)
2.Wysoka jakość dźwięku (mniej energochłonna)
3.Oszczędność baterii (najmniej energochłonna)

Wybieramy oczywiście według uznania, B. wysoka jakość wymaga co najmniej dwurdzeniowego procesora. Gdy wybierzemy swoją opcję aplikacja zapyta czy chcemy kontynuować. Wybieramy "Ok". Teraz powinien ukazać się nam komunikat: "Biblioteki zostały zainstalowane, zrestartuj telefon". Robimy, więc to o co prosi nas aplikacja i po ponownym uruchomieniu możemy już korzystać z możliwości jakie oferuje nam aplikacja.

Konfiguracja:
Na początku wchodzimy w opcje i wybieramy Interfejs a następnie Zaawansowany i uruchamiamy ponownie aplikację. Konfigurację będę przybliżał na przykładzie słuchawek, bo tu możemy odczuć największą zmianę. Przechodzimy do zakładki "Słuchawki". Aby włączyć efekty ViPER'a zaznaczamy tick'a przy Głównym przełączniku. Opcja "Wymuś aktywację" jest używana tylko w przypadkach, gdzie po włączeniu głównego przełącznika nie słyszymy efektów. Kolejną możliwością jest wzmocnienie. Tutaj możemy podbić głośność audio, jednak nie radzę przesadzać :) Pierwszą rzeczą aby to uczynić to tak zaznaczenie tick'a przy głównym przełączniku. Następnie wybieramy siłę efektu. Do dyspozycji mamy delikatną, umiarkowaną i mocną. Im wyższa siła efektu tym głośniejszy dźwięk na wyjściu. Polecana jest jednak umiarkowana siła efektu. Następnie mamy do dyspozycji mnożnik wzmocnienia. Tutaj znów, im wyższy, tym głośniejszy dźwięk. Zalecana wartość to 4x. Teraz kolej na Moc wyjściową. Historia się powtarza, im wyższa, tym głośniej grają nasze słuchawki. Maksymalna wartość to 0dB. Przebrnęliśmy przez pierwszą funkcję ViPER FX. Teraz czas na Equalizer. Tutaj raczej nie muszę nic tłumaczyć :) Każdy ustawiał kiedyś equalizer. Możemy stworzyć własny profil lub wybrać spośród kilkunastu opcji programu. Aby wybór przyniósł efekt trzeba zaznaczyć tick'a przy FIREqualizer. Teraz według mnie najciekawsza opcja programu :) Convolver pozwala nam na załadowaniu specjalnych plików .irs (impulsów). Muzyka upodobni się do załadowanych sampli i będzie wykazywać te same cechy charakterystyczne. Tutaj możecie ściągnąć paczkę plików .irs Pliki te wrzucamy do katalogu ViPER4Android/Kernel na karcie SD. Folder ViPER4Android będziecie mieć utworzony, natomiast katalog Kernel tworzymy sami lub po wypakowaniu wklejamy cały folder. Każdy znajdzie efekt dla siebie, bo jest ich sporo. Ja osobiście polecam efekty Sony i Beats Audio. Żeby zmiany przyniosły efekty zaznaczamy ticka przy Convolver"ze i wybieramy, który nam odpowiada,a następnie możemy zwiększyć procent nakładania kanałów. Po Convolver'ze przyszedł czas na dźwięk przestrzenny. Tutaj nie ma zbytnio co wyjaśniać. Zaznaczamy ticka jeśli chcemy go uzyskać a następnie decydujemy o sile i głębi efektu. Ciekawą opcją jest psychoakustyka.
Kod: Zaznacz cały
Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!
Po włączeniu efektu Haasa można mieć wrażenie jakby "muzyka pochodziła z naszej głowy". Ciężko opisać ten efekt, trzeba spróbować samemu! Opóźnienie dostosowujemy według własnych preferencji, im wyższa wartość tym bardziej opóźniony dźwięk. Kolejnie do dyspozycji mamy Wirtualny dźwięk przestrzenny Cure Tech+. By zmiany przyniosły efekt należy tylko zaznaczyć ticka przy Cure Tech + i wybrać poziom efektu. Następna opcja, z której możemy skorzystać to echo. Tutaj polecam eksperymentować z ustawieniami. Aby włączyć efekt zaznaczamy ticka przy pogłosie. Im większy "pokój" tym bardziej niesie się dźwięk. Z resztą ustawień pobawcie się, ja nie używam tej funkcji, ale bawiąc się nią można uzyskać fajny efekt "koncertu". Czas teraz na opcję dynamiki dźwięku. Tutaj wybieramy ticka przy dynamice dźwięku i wybieramy w opcjach słuchawki odpowiadające tym, które posiadamy. Nie trzeba się ściśle trzymać tego jakie słuchawki posiadamy. Można śmiało testować wszystkie ustawienia. Następnie ustawiamy dynamiczność basu, im większa wartość tym bas jest "bardziej odczuwalny i głębszy". Następnie możemy wybrać opcję symulatora tuby. Tutaj sprawę załatwiamy tylko tickiem przy głównym przełączniku. Potem do dyspozycji mamy wierność dźwięku. Tutaj także konfigurację zaczynamy od włączenia tickiem Bas Viper'a. Kolejny do wyboru mamy tryb basu : naturalny, czysty i subwoofer. Następnie wybieramy częstotliwość basu. Im większa wartość tym "więcej" basu. Potem we wzmocnieniu basu możemy go podkreślić. Im wyższa wartość tym bas będzie głośniejszy i bardziej odczuwalny. Po ustawieniach basów mamy do wyboru czystość ViPER. Konfiguracja standardowo zaczyna się od ticka przy czystości ViPER a następnie wyborze trybu czystości oraz czystości. Dla Czystości normalnej zalecana jest wartość 3.5dB, 8dB dla Ozone+ oraz domyślna dla XHiFi. Po czystości czas na opcję ochrony słuchu. Zaznaczamy ticka przy Cure Tech+ i wybieramy siłę obustronnego efektu. Ostatnią funkcją jest limiter. Wzmocnienie wyjściowe - im wyższa wartość tym dźwięk głośniejszy i analogicznie, gdy wartość jest mniejsza to dźwięk cichszy. Następną opcją jest balans kanałów lewego i prawego. Ostatnią opcją w limiterze jest Próg limitu - wartość ta określa granice amplitudy fali przez ogranicznik, 0 dB to wartość maksymalna. Im mniejsza wartość, tym łatwiej odczuć kompresję częstotliwości audio. Zalecana wartość to 0dB.

Uff Mam nadzieję, że pomogłem wam tym poradnikiem i wszystko jest w miarę zrozumiale napisane. W razie jakichkolwiek pytań proszę śmiało pisać :)

Pochwały przyznane za posta: 5
Samsung i5700->Lenovo a820->Iocean x7 Elite->Zopo zp998+SGS3
Pozdrawiam, mariuszsob :)
mariuszsob
AKTYWNY
 
Posty: 301
Dołączył(a): 18 cze 2013, o 17:53
Pochwały: 17
Telefon:: Zopo ZP998+SGS3
ROM: Marsapa rom v8

Reklama

Re: ViPER4Android Audio Effects [konfiguracja i instalacja]

Postprzez night95 » 23 lut 2014, o 23:17

NO miłe zaskoczenie wchodząc w dział żeby założyć tema z pytaniem o to a tu już wszystko pięknie opisane :) Niestety na moim x7 HD nie działa, nie słychać żadnej różnicy tak jak by aplikacja nie działała:/ jakieś pomysły? :)
SERWIS TELEFONÓW, TABLETÓW ITP :)http://telchina.pl/serwis-telefonow-t25595.html
night95
VIP
 
Posty: 1093
Dołączył(a): 4 gru 2013, o 23:09
Pochwały: 17
Telefon:: let x690

Re: ViPER4Android Audio Effects [konfiguracja i instalacja]

Postprzez mrergie » 23 lut 2014, o 23:36

Odpal Vipera i wejdź w "Driver Status". Co masz napisane przy: Enabled, Status, i czy w trakcie odtwarzania dźwięku przy Processing jest "Yes"?
Enabled powinno mieć "Yes" a Status powinien być na "Normal".
telefon-->telefon-->telefon-->telefon-->telefon-->telefon

A kogo to w ogóle obchodzi?
Avatar użytkownika
mrergie
VIP
 
Posty: 1445
Dołączył(a): 13 gru 2013, o 11:19
Pochwały: 69
Telefon:: 佳域 S3S

Re: ViPER4Android Audio Effects [konfiguracja i instalacja]

Postprzez night95 » 23 lut 2014, o 23:59

Ja mam po polsku, W Przetwarzanie jest "NIE" a w status jest "PRAWIDŁOWY"
SERWIS TELEFONÓW, TABLETÓW ITP :)http://telchina.pl/serwis-telefonow-t25595.html
night95
VIP
 
Posty: 1093
Dołączył(a): 4 gru 2013, o 23:09
Pochwały: 17
Telefon:: let x690

Re: ViPER4Android Audio Effects [konfiguracja i instalacja]

Postprzez mrergie » 24 lut 2014, o 00:37

Więc albo wyłączonego masz Vipera albo aplikacja służąca do odtwarzania dźwięku ma swój sterownik który należy wyłączyć (np. PowerAMP takiego używa).

Wypróbuj tej wersji, z niej korzystam i wszystko dobrze: https://play.google.com/store/apps/deta ... 4android42
Zresztą, TO i w Troubleshooting wszystko jest.

Autor postu otrzymał pochwałę
telefon-->telefon-->telefon-->telefon-->telefon-->telefon

A kogo to w ogóle obchodzi?
Avatar użytkownika
mrergie
VIP
 
Posty: 1445
Dołączył(a): 13 gru 2013, o 11:19
Pochwały: 69
Telefon:: 佳域 S3S

Re: ViPER4Android Audio Effects [konfiguracja i instalacja]

Postprzez night95 » 24 lut 2014, o 09:40

Wystarczyło wyłączyć wbudowany equalizer, problem rozwiązany dzięki za pomoc :)
SERWIS TELEFONÓW, TABLETÓW ITP :)http://telchina.pl/serwis-telefonow-t25595.html
night95
VIP
 
Posty: 1093
Dołączył(a): 4 gru 2013, o 23:09
Pochwały: 17
Telefon:: let x690

Re: ViPER4Android Audio Effects [konfiguracja i instalacja]

Postprzez noman1 » 24 lut 2014, o 10:52

Po kliknięciu na TAK (instalacja bibliotek) jest wybór procesora, bez VFP, z VFP, cortex8 z neon, cortex9/015 z neon.... jaki należy wybrać dla MTK 6582 ?
noman1
 
Posty: 180
Dołączył(a): 28 gru 2013, o 21:53
Pochwały: 22
Telefon:: MI MIX 2

Re: ViPER4Android Audio Effects [konfiguracja i instalacja]

Postprzez mrergie » 24 lut 2014, o 11:05

Możesz próbować do skutku i sprawdzać który wejdzie :-D Ale chyba będzie 8+NEON
telefon-->telefon-->telefon-->telefon-->telefon-->telefon

A kogo to w ogóle obchodzi?
Avatar użytkownika
mrergie
VIP
 
Posty: 1445
Dołączył(a): 13 gru 2013, o 11:19
Pochwały: 69
Telefon:: 佳域 S3S

Re: ViPER4Android Audio Effects [konfiguracja i instalacja]

Postprzez night95 » 24 lut 2014, o 11:15

*ZTE U880 lub taki sam procesor(PXA920), wybierz: "Without VFP (PXA920)"

* Tegra2, ARM lub każdy procesor z częstotliwością równą lub mniejszą niż 800MHz, wybierz: "With VFP"

* Qualcomm z częstotliwością powyżej 800MHz - jedno lub dwurdzeniowy wybierz: "CortexA8 with NEON"

* Wszystkie pozostałe procesory dwurdzeniowe, czterordzeniowe, ośmiordzeniowe, wybierz: "CortexA9/15 with NEON"

Od taka mała podpowiedz :)

Autor postu otrzymał pochwałę
SERWIS TELEFONÓW, TABLETÓW ITP :)http://telchina.pl/serwis-telefonow-t25595.html
night95
VIP
 
Posty: 1093
Dołączył(a): 4 gru 2013, o 23:09
Pochwały: 17
Telefon:: let x690

Re: ViPER4Android Audio Effects [konfiguracja i instalacja]

Postprzez kolexxx » 31 maja 2014, o 14:43

Działa komuś na zopo zp990+??
U mnie za chiny nie chce zaskoczyć.
Dodam, że zainstalowany jest busy box pro itd.

Zainstalowałem jakiś viper fx i niby działa, ale jest bardzo ubogi w opcje.
kolexxx
 
Posty: 3
Dołączył(a): 2 cze 2013, o 13:35
Lokalizacja: Opole

Re: ViPER4Android Audio Effects [konfiguracja i instalacja]

Postprzez mariuszsob » 3 cze 2014, o 18:29

Wybierz zaawansowany panel. Ja osobiście używam Viper'a na zp 998, używałem na ioceanie x7 elite, a mój brat używa na a820.
Samsung i5700->Lenovo a820->Iocean x7 Elite->Zopo zp998+SGS3
Pozdrawiam, mariuszsob :)
mariuszsob
AKTYWNY
 
Posty: 301
Dołączył(a): 18 cze 2013, o 17:53
Pochwały: 17
Telefon:: Zopo ZP998+SGS3
ROM: Marsapa rom v8

Re: ViPER4Android Audio Effects [konfiguracja i instalacja]

Postprzez hard2code » 19 sie 2016, o 18:21

Czy jest jakiś odpowiednik nie wymagający root'a ?
Ip5->l920->m7->rn2->z9->g5-UTouch->RN3Pro->Mi5 Kilka słuchawek na zbyciu w dobrej cenie
hard2code
 
Posty: 158
Dołączył(a): 17 mar 2015, o 00:22
Telefon:: iphone 5 / Note II
ROM: CyanogenMond 12.1


Powrót do ROM'y i modyfikacje



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

  • Reklama