UMI X2

Dyskusja o telefonach UMI, opinie, jakość, jaki kupić.

Postprzez Ada$ » 26 cze 2013, o 18:36

Sid napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!


A dlaczego nie ZTE v987?co do aero2 to chcą wprowadzić zabezpieczenie na tokeny więc raczej nie będzie się dało podłączyć do sieci z urządzeń mobilnych tak prędko ponieważ przed podłączeniem w przeglądarce pojawi się token:

Obrazek

więcej o wprowadzeniu planowanego zabezpieczenia:
[hide]http://www.wykop.pl/link/1511753/aero2-po-raz-kolejny-utrudnia-polakom-dostep-do-darmowego-internetu/
[/hide]
Ostatnio edytowano 27 cze 2013, o 06:52 przez Ada$, łącznie edytowano 1 raz
Ada$
 
Posty: 125
Dołączył(a): 5 sie 2010, o 02:14
Lokalizacja: Silesia
Pochwały: 1

Reklama

Postprzez Sid » 26 cze 2013, o 19:55

Ada$ napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!


Dlaczego nie ZTE V987 ? Ponieważ:
1) Praktycznie nie ma wbudowanej pamięci (Rom) - 4GB (z czego system zajmuje ok 3,5) vs 16/32GB
2) Mało Ram-u 1GB vs 2GB
3) Wolny procek 1,2Ghz vs 1,5Ghz
4) Bardzo słaby aparat 8Mpix vs 13Mpix
5) Niska rozdzielczość ekranu 720P vs FHD 1080p
6) Stosunkowo niska (nawet jak na chińczyka) jakość wykonania
7) Jak dla mnie brzydki design (zwłaszcza z tyłu)
8) I najważniejsze - bardzo wysoka cena tzn. kosztuje prawie tyle samo, a oferuje znacznie mniej (jak podałem wyżej).
Sid
AKTYWNY
 
Posty: 328
Dołączył(a): 20 cze 2013, o 03:51
Pochwały: 8
Telefon:: PPTV King 7

Postprzez Mira4 » 26 cze 2013, o 20:14

@Sid
Oj cuda opisujesz o zte, najprawdopodobniej nie miałeś go w ręku.
Mira4
 
Posty: 32
Dołączył(a): 13 maja 2013, o 18:40
Lokalizacja: Polska

Postprzez Ada$ » 26 cze 2013, o 22:41

Sid napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!


Dlaczego nie ZTE V987 ? Ponieważ:

Moje przypisy na żółto :mrgreen:
1) Praktycznie nie ma wbudowanej pamięci (Rom) - 4GB (z czego system zajmuje ok 3,5) vs 16/32GB
8 czy 16GB obecnie dopiero teraz robi się standardem w chińskich telefonach, pamiętaj, że 987 był wydany jakiś czas temu i wtedy 4GB było standardem.
2) Mało Ram-u 1GB vs 2GB
Tak jak w punkcie 1 ale zgadam się RAMu nigdy za dużo, już od 2013 powinni wkładać 2GB do każdego chińskiego phonea.
3) Wolny procek 1,2Ghz vs 1,5Ghz
tylko po co Ci aż 1,5? :lol: To jest przecież telefon przede wszystkim do dzwonienia, słuchania muzyki czy oglądania klipów video i kilku innych rzeczy, ale jeśli chcesz programować czy bawić się grafiką 3D czy nawet grać... telefon się po prostu do tego nie nadaje. Te 4x1,5GHz to pewnie tylko po to aby twórcy andka mogli upychać w nim jeszcze bardziej wymagające wodotryski i fajerwerki :lol:
4) Bardzo słaby aparat 8Mpix vs 13Mpix
Przecież żeby wykorzystać 13Mpix musiałbyś drukować zdjęcia w formacie 9m x 6m, jakoś wszystkich tych pseudo obiektywów w telefonach i tak jest żenująca i jeśli wychodzisz z domu z myślą, że będziesz robił zdjęcia bierzesz lustro albo kompakta...
5) Niska rozdzielczość ekranu 720P vs FHD 1080p
Na takim małym ekranie jak 5" tej różnicy w rozdzielczości nawet nie widać :lol: ale za to jest o czym pisać promując telefon: 13Mpix, 4x1,5GHz, screen FHD 1080p etc... ach ten marketing a później bateria pada po 8h praca, a po kwartale użytkowania trzeba zamawiać nową :)
6) Stosunkowo niska (nawet jak na chińczyka) jakość wykonania
Akurat ZTE to trzeci po Lenovo i Huaweiu producent w Chinach i swoich produktów nie muszą się wstydzić. Ci duzi producenci wydali swoje telefony już jakiś czas temu, a mali wydali nie dawno podpatrując konfigurację i rozwiązania u dużych. To normalne, że Ci mali producenci aby powiększać swój udział w rynku muszą oferować więcej niż większa konkurencja.
7) Jak dla mnie brzydki design (zwłaszcza z tyłu)
O gustach się nie dyskutuje :-P
8) I najważniejsze - bardzo wysoka cena tzn. kosztuje prawie tyle samo, a oferuje znacznie mniej (jak podałem wyżej).
Za jakość się płaci, bo tutaj nie ma aż takiego miejsca na kompromisy i oszczędności jak w tańszych odpowiednikach. Rynku nie oszukasz nie da się wydać taniego telefonu nie oszczędzając na jakości i podzespołach, efekt później jest taki jak w UMI, że po upadku z 1m ekran pęka w drobny mak....
Ada$
 
Posty: 125
Dołączył(a): 5 sie 2010, o 02:14
Lokalizacja: Silesia
Pochwały: 1

Postprzez Kobe8 » 26 cze 2013, o 23:48

Między 720p a 1080p na telefonie to niebo a ziemia porównując Xperie S -ekran 720p a Xperią Z pozyczona od kumpla - ekran 1080p, bo obejrzeniu filmiku na Ztce, Xperia HD landscapes mialem dosłownie szczekę na podłodze bo obraz był przegięcie, nie wiem ile taki erkranik ma odswieżanie ale wyglądało to imponująco tak samo jakość menu/przejścia telefon bo prostu cieszyło to oko patrzenie na obraz żyleta. A też mi się wydawało, że różnica w 720p a 1080p nie będzie ;-) ale to tez inna półeczka cenowa wiec ekran pewno i lepszy ;-)
Avatar użytkownika
Kobe8
AKTYWNY
 
Posty: 428
Dołączył(a): 30 kwi 2013, o 08:26
Lokalizacja: Z NETA
Pochwały: 3
Telefon:: stacjonarny

Postprzez Ada$ » 27 cze 2013, o 23:02

coś się UMI X2 nie popisał... minie trochę czasu aż ci mali producenci dopracują swoje produkty... http://www.youtube.com/watch?v=IQz8696dzGA
Ada$
 
Posty: 125
Dołączył(a): 5 sie 2010, o 02:14
Lokalizacja: Silesia
Pochwały: 1

Postprzez Sid » 28 cze 2013, o 00:20

Ada$ napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Mam inne zdanie na ten temat

Ada$ napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Zapomniałem że oprócz zwiększenia częstotliwości procka, zwiększona radykalnie została częstotliwość GPU, co nie jest bez znaczenia np. dla fanów gier itp. W dzisiejszych czasach smartfon to już troszkę taki malutki przenośny komputer jak np laptop. Czy uważasz że w laptopie szybkość procka i grafiki jest bez znaczenia ?

Ada$ napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Zapomniałeś że w prawie wszystkich komórkach nie ma zoomu optycznego. W takim przypadku im więcej pikseli tym lepsza możliwość przybliżenia itp. Poza tym w 99% gdy nadchodzi moment w którym wpadasz na pomysł cyknięcia fotki/nakręcenia filmiku, okazuje się że wcześniej nie pomyślałeś o zabraniu kompaktu z domu, a wtedy lepiej mieć w komórce lepszy moduł kamerki niż gorszy.

Ada$ napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Widać że nigdy nie miałeś okazji porównać jednocześnie dwóch 5-cio calowców z 720p i 1080p. Zresztą przeczytaj sobie post kolegi powyżej (Kobe8).

Ada$ napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Widać że nie miałeś w ręku jednocześnie jakiegokolwiek ZTE oraz np Jiayu. Wierz mi lub nie ale uważam że jakbyś miał to byś tak nie uważał (zwłaszcza jakbyś miał okazję przetestowania ich dłużej).

Ada$ napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Niech podniesie rękę ten co uważa że ZTE V987 jest ładny z tyłu.

Ada$ napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Bzdura. To że UMI X2 pękło z tak niskiej wysokości może być tylko dowodem wyjątkowo twardej (czytaj odpornej na zarysowania) szybki. Albo wybierasz twardość i jednocześnie odporność, albo elastyczność i jednocześnie rysy itp. Zresztą każdy dzisiejszy smartfon może pęknąć upadając z takiej wysokości (w przypadku uderzenia o twarde podłoże pod najbardziej niefortunnym kątem) więc powoływanie się tutaj na pojedynczy przypadek, nie podając jednocześnie pełnych statystyk jak to wygląda u innych marek, uważam za co najmniej niestosowne.
Sid
AKTYWNY
 
Posty: 328
Dołączył(a): 20 cze 2013, o 03:51
Pochwały: 8
Telefon:: PPTV King 7

Postprzez romeknikt » 28 cze 2013, o 12:01

Ja mam od niedawna X2 w wersji young (1GB RAM/16 GB ROM). To mój pierwszy "chińczyk" i jestem pod wrażeniem - świetna jakość wykonania, bardzo płynnie działa, fajny ekran (jasność, kolory, kąty widzenia), FullHD robi wrażenie. Porównywaliśmy ze znajomym UMI z jego Galxy Note II i gość był w lekkim szoku (szczególnie jak dowiedział się ile zapłaciłem :lol: ). Inna sprawa, że przesiadłem się z SE Live with Walkman, więc skok dosyć duży :mrgreen: Nie miałem jeszcze czasu na pogłębione testy, ale pierwsze wrażenie bardzo pozytywne. Z ciekawością natomiast śledzę wątek uruchomienia aero2...

W sprawie poprawy jakości GPS - znalazłem takie rozwiązanie:[hide] http://www.gizmochina.com/2012/10/30/ho ... mtk-phone/ [/hide]dotyczy generalnie fonów z procesorami Mediatek. W X2 do ustawień EPO wchodzimy stukając w napis GPS satellites. Być może wszyscy to już wiedzą tylko ja się obudziłem ;-) , ale nie widziałem żeby ktoś o tym wspominał wyżej :-P a może komuś pomoże.

A z innej beczki - zaskoczył mnie wynik z Antutu zaprezentowany przez @tancredi 11845 na 2 GB Ramu? U mnie na 1GB jest równiutkie 12k - może to kwestia ROMa? Ja mam wgrany jeden z custom romów z linka podanego przez @tancredi...
Ostatnio edytowano 28 cze 2013, o 12:45 przez romeknikt, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
romeknikt
 
Posty: 2
Dołączył(a): 31 maja 2013, o 15:54
Lokalizacja: z Gotham City

Postprzez Sid » 28 cze 2013, o 14:25

@romeknikt czy posiadasz może kartę aero2 ? Jeśli tak to czy możesz sprawdzić czy działa na tej wersji custom roma którą posiadasz obecnie ? A jeśli nie działa to może spróbowałbyś podmienić firmware modemu jak to zasugerował i opisał na poprzedniej stronie tego wątku kolega lukkki ?

[ Dodano: 2013-06-28, 15:01 ]
Tzn. na siódmej stronie.
Sid
AKTYWNY
 
Posty: 328
Dołączył(a): 20 cze 2013, o 03:51
Pochwały: 8
Telefon:: PPTV King 7

Postprzez ryhit » 28 cze 2013, o 18:37

Wydaje mi się że kolega tancredi również posiada 1gb ramu..niestety, ale wyniki mówia same za siebie, chyba że benchmark testuje tylko prędkość pamięci, i taktowanie procesora...
ryhit
 
Posty: 191
Dołączył(a): 18 lut 2013, o 13:15
Lokalizacja: andrychów
Pochwały: 1

Postprzez Sid » 29 cze 2013, o 10:59

Zapomniałem dodać tancredi że aby aero śmigało musi być włączony roaming. Na screenach które zapoadłeś z Mobile Uncle Tools (na stronie 6 tego wątku) widać że masz wyłączony.
Sid
AKTYWNY
 
Posty: 328
Dołączył(a): 20 cze 2013, o 03:51
Pochwały: 8
Telefon:: PPTV King 7

Postprzez tancredi » 29 cze 2013, o 13:06

ryhit napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!


Cóż, wyniki wynikami wiem co kupiłem i co w pierwszej kolejności sprawdziłem. To właśnie fakt 32 GB ROM i 2 GB RAM. Jeżeli programy Mobile Uncle Tools, Eliksir2 czy systemowe Andka tak pokazują, to albo z nimi jest coś nie tak, albo taki hardware był w środku.

Jeżeli chodzi o aero to sprawdziłem 5 z 7 romów i nie działało, niestety.
Ale porównując użytkowanie ich do tego pierwotnego co miałem to były jakiś gorsze, a to nie działał WLAN, a to phone settings się wywalał podczas wchodzenia, a to nie było google play i gmail więc problem z improtem kontaktów. Myślę, że jeszcze dopracują. Ale warto zauważyć, że w jednym z nich był już Polski język do wyboru.

Tak zupełnie na marginesie FullHD sprawia, że tryb recovery obsługuje się przez lupę.

Swoją drogą nie wiem czy polecać ten produkt. Mój po zaliczeniu zwiechy, o której pisałem pociągnął jeszcze ze 2 dni i się już nie ocknął.
Wysłałem go dzisiaj do naprawy i muszę przyznać, że koszt 18,30 zł za list priorytetowy to wartość ryzyka i gwarancji jeżeli się decydujemy na zakup z Chin. Dla mnie to niewiele. W Polsce pewnie bym zapłacił podobnie.

Ktoś się pytał o zasięg Aero u mnie. Na dwóch innych telefonach trzy kreski.

[ Dodano: 2013-06-29, 13:23 ]
Sid napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!


Wydaje mi się, że w czasie robienia zrzutu miałem włączony roaming. Może tak pokazuje, dlatego, że faktycznie nie było on w tym czasie używany. Wszyscy piszą, żeby włączyć to włączyłem. Próbowałem zresztą wszystkich ustawień.

Ale tak na marginesie. Mój dotychczasowy telefon GSMART G1345 kupiony specjalnie pod Aero działa bez roamingu, ale w ZTE v970 musi on być włączony.

Pojawił się nowy fabryczny ROM na razie w wersji beta. Jako, że przez jakiś czas nie mam Umi X2 nie mogę tego sprawdzić. Ale jak ktoś ma ochotę i nie chce się logować na stronie needroom.com to może pobrać z mojego [hide]dropboxa[/hide]. Rzecz jest dosyć swieża na serwerze od 8 godzin.
Ostatnio edytowano 29 cze 2013, o 13:28 przez tancredi, łącznie edytowano 1 raz
tancredi
 
Posty: 14
Dołączył(a): 28 maja 2013, o 10:43
Lokalizacja: Polska

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dyskusja o telefonach UMI



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości