UMi C1 “2014 Pierwsze wrażenia, opinie

Dyskusja o telefonach UMI, opinie, jakość, jaki kupić.

UMi C1 “2014 Pierwsze wrażenia, opinie

Postprzez basa » 25 sie 2014, o 19:37

Telefon juz dotarl wiec moge na szybko kilka spostrzeżeń.

Gabaryty - jest dość cieniutki , male ramki jezeli chodzi o szerokośc jak się nie ma jakiś mega małych rączek to da sie obsłużyć jedną reką , jest jednak dość długi ze wzgledu na propocje ekranu 16/9 wiec jak chcemy nosić w kieszeni trzeba sie upewnić ze nie są za płytkie :)

Wizualnie i konstrukcyjnie - bardzo ładnie się prezentuje zwlaszcza jak się podświetlą klawisze , po otwarciu wrazenie robi solidnosć konstrukcji , zwlaszcza wewnatrz metalowe ramki telefonu.

Softwarowo - kitkat 4.4 z launcherem cos dla fanów miui , ja osobiscie od razu zmienilem na inny bo mi nie podpasował , telefon bez roota ale udało się zrootować , fabryczny rom spolszczony jak kazdy inny chińczyk czyli nie w 100% - bywają elementy po eng.

Funkcje - Aero2 smiga elegancko , jest dioda powiadomień , gps łapie fixy ale troche długo , jak ale po zrootowaniu to pewnie bedzie tylko kwestia podmiany pliku gps.conf z polskimi ustawieniami

Co nie działa lub jest mocno budzetowe - nie oszukujmy sie ze dostaniemy super telefon w cenie 149-139$ (mi sie udało dostać za 128$ w pre-sale) gdzieś producent musiał zaoszczędzić kwestia dogłebnych testów by zobaczyć gdzie :) narazie to co zauwazyłem to - glosniczek telefonu jest glosny ale marnej jakosci przy maxymalnej glosnosci charczy wiec mocno agresywne dzwonki brzmia kiepsko , kabel usb co byl w komplecie po podlaczeniu do pc nie widział kompletnie telefonu oprocz ladowania , kabel od htc od razu zobaczyl telefon jednak nie wyswietla partycji pamieci wew telefonu tylko samej karty , czesto tez po odlaczeniu karta sie nie montuje spowrotem trzeba zresetowac. Jak to z Umi bywa aparat nigdy nie byl mocna strona tutaj na szczescie nie ma tak zle jak w UMI X1 Pro ale d.py nie urywa , mozliwe ze kwestia ustawien ktorych jest tam duzo ( na standartowych opcjach wychodza fotki dosc pastelowo :> ) fotki robilem na szybko bez bawienia sie w ustawienia wszystko w trybie auto , mozna je obejrzec w osobnym temacie : porownanie-aparatow-i-zdjec-w-chinskich-telefonach-t4845-24.html#p106782 . Ekran chyba mogłby lepiej swiecic chyba jest zbyt jasny w stosunku do kontrastów , widzialem lepiej swiecace wyswietlacze ale mozliwe ze przez to ze to 5,5 cala przy 720p nie ma takiej gestosci jak w mniejszych ekranach.

Inne pozytywy: bardzo dobrze trzyma poki co bateria , dotyk dziala idealnie (nie ma tak jak w X1 Pro ze dolny dotyk byl slabszy) , 16gb pamieci wew to bardzo duzo jak na telefon w tej kategorii cenowej , w koncu jest troche wiecej miejsca w partycji na aplikacje.

Pochwały przyznane za posta: 3
Avatar użytkownika
basa
VIP
 
Posty: 879
Dołączył(a): 27 mar 2014, o 11:52
Pochwały: 74
Telefon:: OneMinus Two
ROM: RAM

Reklama

Re: UMi C1 “2014 Quad-core Killer”

Postprzez muszyna2 » 25 sie 2014, o 22:18

Kurcze a zrobisz jakiś teścik? Mój już leci przesiadam się z lenovo p780 którego bardzo lubię ale chciałem coś większego a c1 po prostu spodobał mi się. Możesz napisać jak ze spolszczeniem? Czy podstawowe rzeczy są po pl? I czy po złapaniu sygnału gps trzyma stabilnie? Pozdrawiam
A i jak wi-fi :)
muszyna2
AKTYWNY
 
Posty: 288
Dołączył(a): 16 sie 2013, o 11:23
Pochwały: 2

Re: UMi C1 “2014 Quad-core Killer”

Postprzez basa » 26 sie 2014, o 20:30

Przyznam ze dzis pol dnia spedzilem na testowaniu lockscreenow zastepczych bo ten z umi fabryczny wyglada jakby byl robiony pod mniejsza rozdielczosc taki jakis wyblurowany , ni emialem wiec mozliwosci dzis potestowac gpsa , jezeli chodzi o jezyk polski to wszystkie glowne rzeczy sa po polsku nawet opcje programistyczne naprawde ciezko cos znalesc nieprzetlumaczone. Wi fi bardzo dobre - zadnych problemow nawet chyba lepiej niz w moim ipadzie sciaga sygnal. Dzisiejsze uzytkowanie potwierdza tylko ze ten kabelek fabryczny usb to o sciane rozbic , strasznie luzno trzyma w porcie latwo o przekrzywienie go ze przestanie ladowac - zachcialo im sie wymyslac jakies plaskie kabelki i wtyczki :>
Jak pisalem wyzej dzis walcze z lockscreenem , probuje wmontowac cos poza fabrycznym ale mam problem ze przy kazdym lockscreenie customowym jak telefon polezy dluzej niewybudzony , to proba wybudzenia konczy sie zafreezowaniem lockscreena i tzreba wcisnac wygasic i ponoiwnie wcisnac power by zadzialalo. Mozliwe ze jakas inna wtyczka mi to blokuje przy wybudzaniu ale jeszcze nie odkrylem jaka :/
Avatar użytkownika
basa
VIP
 
Posty: 879
Dołączył(a): 27 mar 2014, o 11:52
Pochwały: 74
Telefon:: OneMinus Two
ROM: RAM

Re: UMi C1 “2014 Quad-core Killer”

Postprzez krisukun » 29 sie 2014, o 15:14

Hej basa, mógłbyś sprawdzić, jak z jakością muzyki na słuchawkach? (najlepiej takich lepszej klasy), oraz czy działa OTG?
Dodatkowo ciekawi mnie, czy ekran który tam wsadzili to IPS czy zwykła TN'ka, bo na różnych stronach różnie piszą: albo że ma IPS, albo podają tylko LTPS jako technologię wykonania ekranu, co wcale nie musi oznaczać, że faktycznie ma matrycę IPS. Kąty widzenia są dobre na tym ekranie?
Ile ramu wolnego zostaje po włączeniu telefonu? Oraz jak z długością działania na baterii, głownie zależy mi na surfowaniu po internecie po 3G :)

W zasadzie, to byłem już zdecydowany na Coolpada 7320, ale teraz mam wątpliwości i nie wiem, czy nie wezmę tego cuda, bo bardzo mi się podoba - i szczerze - 8 rdzeniowy procek w coolpadzie jakoś nie jest dla mnie w tej chwili jakimś wielkim atutem.
Pozdrawiam :)
krisukun
 
Posty: 66
Dołączył(a): 18 lip 2014, o 11:47
Pochwały: 3
Telefon:: 5800

Re: UMi C1 “2014 Quad-core Killer”

Postprzez Cycu1971 » 31 sie 2014, o 14:48

Cześć, wie ktoś może jak zrootowac ten model ? ;)
Cycu1971
 
Posty: 10
Dołączył(a): 20 lis 2013, o 19:38
Pochwały: 2
Telefon:: Lenovo a850

Re: UMi C1 “2014 Quad-core Killer”

Postprzez basa » 31 sie 2014, o 16:09

Postaram sie na szybko odpowiedzieć na dwa ostatnie posty:

- nie mam jakiś super słuchawek aby móc ocenić jakość dźwięku , testowalem na Sennheiser CX300 ktore akurat dla mnie grają dość płasko na każdym sprzęcie i nie inaczej jest na C1 tak więc ni emoge tu ocenić jakości , poprostu muza z tego telefonu jest taka jakie słuchawki :>
- ekran na 100% to IPS kąty widzenia są idealne i nie ma załamań kolorów jak w przypadku TFT
- OTG działa bez zarzutu
- z ramem tez ciezko ocenic poniewaz powywalałem launchery i lockscreeny od umi i uzywam Go Launchera na stockowym lockscreenie z nakładkami do widgetów , do tego mam napchane już sporo nakładek typu GravityBox czy Xposed które ładują sie wraz z systemem wolnego pokazuje mi 491MB
- odkąd mam telefon w sumie tylko raz go ładowałem , odczyty baterii są troche dziwne telefon potrafił mi sie na cały dzień zatrzymac na 46% by potem w ciagu kilkunastu minut spasc na 39% , uwazam jednak ze w trybie uspienia jak telefon nic nie robi oprocz nasłuchu GSM to telefon jest bardzo oszczedny
- roota mozna zrobic vrootem

Autor postu otrzymał pochwałę
Avatar użytkownika
basa
VIP
 
Posty: 879
Dołączył(a): 27 mar 2014, o 11:52
Pochwały: 74
Telefon:: OneMinus Two
ROM: RAM

Re: UMi C1 “2014 Quad-core Killer”

Postprzez krisukun » 31 sie 2014, o 17:05

Dzięki za odpowiedzi ;)

Chyba kupię ten telefonik, bo i z wyglądu śliczny i niektórymi funkcjami przewyższa coolpada 7320 ;)
Pozdrawiam :)
krisukun
 
Posty: 66
Dołączył(a): 18 lip 2014, o 11:47
Pochwały: 3
Telefon:: 5800

Re: UMi C1 “2014 Quad-core Killer”

Postprzez basa » 31 sie 2014, o 17:27

Mi również wygląd bardziej odpowiada w porownaniu do Coolpada , ale to kwestia gustu niektorzy pewnie wybiora coolpada bo bardziej wola takie ksztalty inni zas dla 8-rdzeni. Ja osobiscie nie jestem zadnym graczem ktory musi miec 8 rdzeni na pokladzie dla punktow na antutu również nie kupowałem :) Najbardziej jednak jestem zadowolony ze telefon ma 16GB pamieci wew wkoncu jest sporo wolnego i nie musze sie bawic w przenoszenie apek na karte sd.
Avatar użytkownika
basa
VIP
 
Posty: 879
Dołączył(a): 27 mar 2014, o 11:52
Pochwały: 74
Telefon:: OneMinus Two
ROM: RAM

Re: UMi C1 “2014 Quad-core Killer”

Postprzez Cycu1971 » 31 sie 2014, o 17:58

To może i ja coś napisze o tym smartfoniku, a wiec posiadaczem ów telefonu jestem od 3 dni, jak na razie jestem wniebowzięty, wcześniej posiadałem Lenovo A850 i śmiało mogę napisać ze ten telefon przewyższa go we wszystkim, wyświetlacz duuuużo lepszy, dobre kąty widzenia, dużo więcej pamieć wewnętrznej, spolszczony praktycznie w 100% nie to co Lenovo, jakość wykonania porównywalna, jak tylko go zobaczyłem od razu się w nim zakochałem i go kupiłem tak mi się spodobał z wyglądu :) Jak na razie jestem z zakupu zadowolony w 100% i oby tak zostało jak najdłużej :)

Pozdrawiam
Cycu1971
 
Posty: 10
Dołączył(a): 20 lis 2013, o 19:38
Pochwały: 2
Telefon:: Lenovo a850

Re: UMi C1 “2014 Quad-core Killer”

Postprzez wasyll25 » 1 wrz 2014, o 00:09

Prosiłbym was o jakieś zdjęcia wykonane tym telefone, w dzień i w nocy, z lampą i bez (z lampą zarówno w nocy jak i w pomieszczeniu przy średnim świetle), to prawda że obudowa jest jak skóra dziecka??? Faktycznie ma te 7.9mm, czy tylko w jakimś najcieńszym miejscu? No i chciałbym także wiedzieć ile bateria wytrzymuje przy włączonym wifi(telefonnie używane, ale wifi włączone non stop)
wasyll25
 
Posty: 21
Dołączył(a): 16 cze 2013, o 20:13
Lokalizacja: Z nienacka

Re: UMi C1 “2014 Quad-core Killer”

Postprzez muszyna2 » 2 wrz 2014, o 13:17

Witam, wczoraj właśnie doszedł do mnie c1. Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne. Fakt od razu zmieniłem launchera na inny. Tak w szybkim porównaniu między lenovo p780, s660 i lg l9 to od razu widać jak wielki jest ten tel. Ale jak dla mnie jest to tylko plus. Jest naprawdę cienki i można spokojnie większą łapką go obsłużyć. Co mi się podoba to spolszczenie chyba w 99% nie to co w lenovo s660. Wi fi chyba lepsze niż w p780, zdjęcia bardzo podobne czyli jest ok ale bez cudów za to wideo lepiej stabilizuje lenovo. Gps bez porównania lepsze w umi. Sygnał łapie w momencie. Dziś po testuje auto mapę. Wczoraj mapy google troszkę wyjeżdżały mi poza trasę zobaczymy jak poradzi sobie auto mapa. Wyświetlacz niczym nie odbiega od p780 jest równie dobry chyba nawet ciut jaśniejszy. Obudowa jak za 140 $ super. Jest lekki p780 wyraźnie więcej waży. Dioda powiadomień działa bez problemu, telefon szybki. Dostępnej pamięci mam ponad 13 GB. Bateria zobaczymy napewno nie będzie to to co w p780 ale liczyłem się z tym. Dzwonki głośne ale lenovo ma lepszy głośniczek. Co do połączeń ludzie słyszą mnie wyraźnie ja też słyszę wszystkich ok jedynie w momencie kiedy mówię słyszę swój pogłos może to kwestia przyzwyczajenia się i odpowiedniego trzymania telefonu przy uchu. Też zastanawiałem się nad kupnem lenovo a850+ collpadem 7320 ale wygrał wygląd c1. I chyba dobrze zrobiłem bo po wyjęciu z pudełka mam telefon w pełni gotowy do użytku, świetnie spolszczony bez zabawy w wymianę romów i innych kłopotów. Myślę że za tą cenę jest to sprzęt wart polecenia. Pewnie w pl sklepie gdyby był dostępny kosztował by drugie tyle. Ok dopiszę coś więcej za kilka dni. Zobaczymy jak bat ale myślę że dwa dni przetrwa. Wszystkim niezdecydowanym serdecznie polecam ten model. Za 140 zielonych mamy w pełni użyteczny tel nie wymagający żadnych poprawek, ewentualnie zmiany wyglądu ale to indywidualny gust każdego. Pozdrawiam

Pochwały przyznane za posta: 2
muszyna2
AKTYWNY
 
Posty: 288
Dołączył(a): 16 sie 2013, o 11:23
Pochwały: 2

Re: UMi C1 “2014 Pierwsze wrażenia, opinie

Postprzez Dymon » 2 wrz 2014, o 19:34

Napiszcie gdzie kupowaliście wasze egzemplarze? I jak z vatem?
Avatar użytkownika
Dymon
 
Posty: 76
Dołączył(a): 6 lip 2013, o 13:16
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Pochwały: 2
Telefon:: Nubia Z7 Max
ROM: Lineage OS

Następna strona

Powrót do Dyskusja o telefonach UMI



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

  • Reklama