UMi C1 “2014 Pierwsze wrażenia, opinie

Dyskusja o telefonach UMI, opinie, jakość, jaki kupić.

Re: UMi C1 “2014 Pierwsze wrażenia, opinie

Postprzez Dymon » 3 lis 2014, o 20:57

Ja używam awei es800m, tanie i dobre słuchawki. A propo muzyki to w tym telefonie (a raczej w oprogramowaniu) jest jedna poważna wada a mianowicie power amp nie współpracuje z viper fx. Mam nadzieję że ktoś wypuści jakiś custom rom.
Avatar użytkownika
Dymon
 
Posty: 76
Dołączył(a): 6 lip 2013, o 13:16
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Pochwały: 2
Telefon:: Nubia Z7 Max
ROM: Lineage OS

Reklama

Re: UMi C1 “2014 Pierwsze wrażenia, opinie

Postprzez wasyll25 » 10 lis 2014, o 06:21

macie jakies custom romy do tego telefonu?
wasyll25
 
Posty: 21
Dołączył(a): 16 cze 2013, o 20:13
Lokalizacja: Z nienacka

Re: UMi C1 “2014 Pierwsze wrażenia, opinie

Postprzez Dymon » 10 lis 2014, o 11:24

Jak na razie nie ma nic. Wątpię żeby w ogóle coś wyszło.
Avatar użytkownika
Dymon
 
Posty: 76
Dołączył(a): 6 lip 2013, o 13:16
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Pochwały: 2
Telefon:: Nubia Z7 Max
ROM: Lineage OS

Re: UMi C1 “2014 Pierwsze wrażenia, opinie

Postprzez KingFight » 11 lis 2014, o 00:01

Może mi ktoś powiedzieć który wtyk jest dla tego telefonu?

Obrazek

Bo kupiłem pistony z tym po prawej i mi coś źle grają.
KingFight
 
Posty: 69
Dołączył(a): 15 cze 2014, o 01:38
Pochwały: 1
Telefon:: Nokia

Re: UMi C1 “2014 Pierwsze wrażenia, opinie

Postprzez KingFight » 27 lis 2014, o 21:05

Miał ktoś z was problem z mikrofonem?
Bo mi od czasu do czasu się dzieje tak, że mi przestaje działać mikrofon i potem znowu jest ok.
KingFight
 
Posty: 69
Dołączył(a): 15 cze 2014, o 01:38
Pochwały: 1
Telefon:: Nokia

Re: UMi C1 “2014 Pierwsze wrażenia, opinie

Postprzez Dymon » 28 lis 2014, o 18:17

Ja straciłem prawa roota i nie wiem dlaczego. Ktoś miał taki przypadek? Muszę na nowo rootować czy jest jakiś inny sposób żeby to przywrócić?
Avatar użytkownika
Dymon
 
Posty: 76
Dołączył(a): 6 lip 2013, o 13:16
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Pochwały: 2
Telefon:: Nubia Z7 Max
ROM: Lineage OS

Re: UMi C1 “2014 Pierwsze wrażenia, opinie

Postprzez krisukun » 28 lis 2014, o 21:56

Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!


Nie mam żadnych problemów z micro, przynajmniej jeszcze mi się coś takiego nie przydarzyło. Jaki soft? 2.06 czy 2.08? Ja mam 2.08 od nowości. Spróbuj zaktualizować, lub zrób hard reset.


Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!


Ja mam tego chińskiego vroota i jak na razie, od 3 tygodni nic się nie zmieniło i root działa cały czas. Spróbuj podłączyć do kompa, odpalić ten program od vroota i zobacz, czy pokazuje jako rooted czy nie (jeśli rootowałeś vrootem).

A tak w ogóle, trochę niusów dla potencjalnych kupujących i obecnych posiadaczy.
Dostałem dziś odpowiedź od Umi na temat przyszłych wersji firmware (i ewentualnego lolipopa) i niestety, mimo że telefon nawet jeszcze nie ma pół roku... firma już nie planuje żadnych nowych firmware dla tego modelu (!), a tym bardziej, możemy pomarzyć o lolipopie dla tego telefonu. Zajęli się jak widać Umi Zero, promują go gdzie popadnie, a starsze modele mają gdzieś ;) A jak wydadzą następny, to o Umi Zero też nagle zapomną. Dla mnie to ostatni zakup telefonu od tej firmy - jeżeli nie mają zamiaru supportować tak młodego telefonu (kiedy on wyszedł, w sierpniu? lipcu?), to kij im w oko. Ok - jest to budżetowy model, niby telefon chodzi dość stabilnie, ale w fw dalej jest trochę błędów (dziwne problemy z wifi - potrafi np. po pół godziny oglądania YT przestać pobierać dane, mimo że sieć jest podłączona - tylko reset wifi pomaga), szalejącym wskaźnikiem baterii (przynajmniej u mnie - żadne kalibratory nic nie dają), kamera też mogła by lepiej łapać ostrość. Rok supportu chyba było by ok - na pewno zyskali by w oczach klientów. Sam hardware to nie wszystko, support też jest ważny i coraz więcej osób zwraca na to uwagę. Na pocieszenie - mają podobno udostępnić kod źródłowy firmware, ale patrząc w jakim tempie powstają custom romy dla tego modelu (na dziś dzień - nie widziałem żadnego), to raczej za bardzo się to nie przyda.

Tak więc - jeżeli ktoś planuje zakup tego modelu, to musi liczyć się i z brakiem nowych FW, jak i brakiem lolipopa, jak i (prawdopodobnie) brakiem custom romów w przyszłości. Chyba że - ten kod źródłowy ktoś wykorzysta i jednak jakieś customy powstaną, za jakiś czas. Ogółem telefon chodzi dobrze i poza paroma mankamentami w fw - wszystko wydaje się działać jak trzeba. Za ~460zł (~570 z vat) to dalej niezła opcja, dla osób, które poszukują dużego smartfona z umts 900mhz z niezłymi parametrami i dobrym wykonaniem. Aczkolwiek - w tej chwili np. w biedrze można wyrwać za 600zł MyPhone luna, który jest bardzo podobny do tego modelu, a nawet sporo lepszy w niektórych aspektach. Generalnie, za te 450zł które ja zapłaciłem (ominęło vat) telefon okazał się niezłym wyborem, ale raczej drugi raz bym go nie kupił. Poużywam go pewnie z pół roku i przesiądę się na coś lepszego, jak fundusze pozwolą.

Pozdrawiam.

Autor postu otrzymał pochwałę
krisukun
 
Posty: 66
Dołączył(a): 18 lip 2014, o 11:47
Pochwały: 3
Telefon:: 5800

Re: UMi C1 “2014 Pierwsze wrażenia, opinie

Postprzez basa » 28 lis 2014, o 23:20

Niestety z tym supportem jest tak we wszystkich chinskich budzetowych markach - a do takich zalicza sie takze Umi. Moj umi ciagle jest na 2.06 i nie mam zamiaru upgrejdowac do wyzszego fw. Dla mnie telefon ten wystarcza i mimo ze mialem juz mozliwosc przejcia na lepszy model zostaje przy Umi. Za duzo juz na nim nagrzebalem i naustawialem ze mialbym teraz na jakims nowym telefonie znowu od nowa wszystko instalowac :) Ponoc fiksowanie statsow baterii to glownie powod zlej wspolpracy kitkata z prockami mediateka (tak pisali na jakims hipszanksim forum) ale u mnie juz sie wszystko ustabilizowalo , a jako ze telefon malo uzywam to dla mnie to jak trzyma dlugo bateria w trybie uspienia to poprostu rewelacja , nie oszukujac telefon laduje raz w tygodniu.
Avatar użytkownika
basa
VIP
 
Posty: 879
Dołączył(a): 27 mar 2014, o 11:52
Pochwały: 74
Telefon:: OneMinus Two
ROM: RAM

Re: UMi C1 “2014 Pierwsze wrażenia, opinie

Postprzez Dymon » 29 lis 2014, o 14:44

Z tą baterią też mam taki problem i jest on dość uciążliwy bo telefon potrafi naładować się z 20% do 100% w 40min. Oczywiście później pada po pół dnia bo tych 100% nigdy nie było. Nigdy nie wiem kiedy i gdzie mi padnie bateria.
Avatar użytkownika
Dymon
 
Posty: 76
Dołączył(a): 6 lip 2013, o 13:16
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Pochwały: 2
Telefon:: Nubia Z7 Max
ROM: Lineage OS

Re: UMi C1 “2014 Pierwsze wrażenia, opinie

Postprzez KingFight » 29 lis 2014, o 15:27

Sprawdzałem mój mikrofon w rejestratorze dźwięku i trzeba dosłownie krzyczeć, żeby coś było słychać. Zrobiłem tak jak radził @krisukun update do 2.08 i reset ale dalej to samo i tak się zastanawiam czy się da jakoś zmienić czułość mikrofonu czy to już wada fizyczna?
KingFight
 
Posty: 69
Dołączył(a): 15 cze 2014, o 01:38
Pochwały: 1
Telefon:: Nokia

Re: UMi C1 “2014 Pierwsze wrażenia, opinie

Postprzez krisukun » 3 gru 2014, o 13:44

Dymon napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!


U mnie jest często jeszcze gorzej... Czasem z 20% ładuje się do 100% w 10 minut... Generalnie, mam na to już pewien sposób, nawet dwa, ale drugi jest dość uciążliwy.

Jeżeli telefon "podejrzanie" szybko podładuje się do 100, albo widzimy, że ładuje się za szybko, to w okolicach 90-95% telefon odłączamy (lub jak już jest te 100%), bawimy się nim chwilkę, żeby bateria spadła o 5-10% (lub 10-15%, jeżeli już było 100), po czym, ponownie telefon ładujemy i przez jeszcze jakieś 20-30 minut ładowania procenty będą nam spadać, mniej więcej do 60-70% i dopiero będą rosnąć. Jeżeli jednak po ponownym podpięciu, znowu migiem zrobi się 100%, to procedurę powtarzamy. Po tym, telefon powinien się już naładować przynajmniej do prawdziwych 90%.

Druga metoda - jeżeli bateria migiem się naładuje i wiadomo, że daleko jej do tych 100%, to odłączamy ładowarkę, wyjmujemy baterię na 5 minut, po czym wkładamy z powrotem i ładujemy wyłączony telefon - zobaczymy wtedy faktyczny stan baterii i powinno się już ładować normalnie. Ta metoda jest bardziej do testów, bo "na co dzień" jest zbyt wiele zabawy z takim ładowaniem.

Generalnie - polecam ściągnąć sobie Battery Widget, bądź inny program, który pokazuje jakie napięcie ma bateria - to będzie nam dużo lepiej pokazywać, jaki jest faktyczny status naładowania baterii. Z moich obserwacji wynika, że jeżeli bateria ma wartość w okolicach 4150-4200 mV to jest to jakieś faktyczne 95-97%, naładować ten telefon do prawdziwych 100% jest chyba niemożliwe... Natomiast jeżeli bateria jest serio blisko rozładowania, to pokazuje mi napięcie w okolicach 3500mV, czasem chyba mniej.

To z baterią to może jeszcze być problem sprzętowy, ew. problem samej baterii, może po prostu czujnik ładowania jest walnięty, ale też nie sądzę, bo z tą baterią ma problem bardzo wiele osób, nie tylko tutaj, ale i za granicą. Chyba rozejrzę się po forach, czy inne telefony na MTK i kitkacie mają ten problem, może ktoś znalazł na to jakiś dobry fix.

Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!


Możesz spróbować podnieść czułość mikrofonu w Mobileuncle MTK Tools, na youtubie jest sporo tutoriali, jak to zrobić.
krisukun
 
Posty: 66
Dołączył(a): 18 lip 2014, o 11:47
Pochwały: 3
Telefon:: 5800

Re: UMi C1 “2014 Pierwsze wrażenia, opinie

Postprzez Dymon » 3 gru 2014, o 17:58

Z tymi napięciami też jest przekłamanie tak jak z procentami. Wydaje mi się że te procenty są pokazywane na podstawie właśnie tych napięć. Ja używam gravity box i tam jest opcja ustawienia skrótu w przełącznikach do stanu baterii i on pokazuje procenty i napięcie na tym "kafelku".
Avatar użytkownika
Dymon
 
Posty: 76
Dołączył(a): 6 lip 2013, o 13:16
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Pochwały: 2
Telefon:: Nubia Z7 Max
ROM: Lineage OS

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dyskusja o telefonach UMI



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

  • Reklama