Tylko czarny ekran w C3 po wymianie wyświetlacza

Tylko czarny ekran w C3 po wymianie wyświetlacza

Postprzez quentin869 » 6 gru 2014, o 04:52

Witam,
Po wymianie wyświetlacza, której dokonywałem po raz pierwszy własnymi, gołymi rękami włączyłem telefon i otrzymałem czarny, podświetlony ekran. W tle gra "muzyczka" standardowo podczas uruchamiania, potem przychodziły powiadomienia (tj. słyszałem dźwięki) z fb, messengera, więc telefon działa.
Po ok. 10 min od pierwszego uruchomienia ekran zaczął działać! Co utwierdziło mnie w przekonaniu, że wymiany dokonałem poprawnie. Jednak moja radość trwała zaledwie przez kolejne 10min, po których już nigdy więcej ekran nie zadziałał, cały czas ekran jest czarny (już 3 dni).
Jakieś możliwe rozwiązania sytuacji? Może nowy ROM?

Baaaardzo będę wdzięczny za każdy, nawet najbardziej abstrakcyjny pomysł :)
Paweł
quentin869
 
Posty: 13
Dołączył(a): 18 kwi 2014, o 14:48
Telefon:: ZOPO C3
ROM: 32

Reklama

Re: Tylko czarny ekran w C3 po wymianie wyświetlacza

Postprzez secretsanta » 6 gru 2014, o 08:18

Rozłożyć i złożyć wszystko raz jeszcze. To że wyświetlacz zadziałał na moment sugeruje że nie "łapie na stykach". Upewnij się że wszystko wpiąłeś poprawnie.
secretsanta
NewsMan
 
Posty: 425
Dołączył(a): 9 lut 2014, o 15:22
Pochwały: 22
Telefon:: dual sim

Re: Tylko czarny ekran w C3 po wymianie wyświetlacza

Postprzez quentin869 » 6 gru 2014, o 14:44

Robiłem 5 razy już chyba, ale teraz zrobiłem 6 - niestety bez skutku. Pewności nigdy nie będę miał, czy jest 100% dobrze, ale twierdzę, że tak :) Mam jednak trochę inną teorię.
W miejscu, gdzie jest czujnik zbliżeniowy (proximity sensor), tam na górze został na wyświetlaczu taki mały pasek folii, który może wpływać, a nie musi. Jeśli by tak było, oznacza to mniej więcej tyle, że czujnik zbliżeniowy jest ciągle aktywny, bo folia jest w odległości 1cm od czujnika i ekran pozostaje czarny.
Bez uszkadzania wyświetlacza nie da się tam dostać, więc pozostaje wyłączenie tego czujnika z poziomu komputera. Da się?
quentin869
 
Posty: 13
Dołączył(a): 18 kwi 2014, o 14:48
Telefon:: ZOPO C3
ROM: 32

Re: Tylko czarny ekran w C3 po wymianie wyświetlacza

Postprzez secretsanta » 6 gru 2014, o 16:13

Może się udać, po podłączeniu do kompa otwierasz build.prop w folderze system, edytuj i na końcu dodaj linię gsm.proximity.enable=false
secretsanta
NewsMan
 
Posty: 425
Dołączył(a): 9 lut 2014, o 15:22
Pochwały: 22
Telefon:: dual sim

Re: Tylko czarny ekran w C3 po wymianie wyświetlacza

Postprzez quentin869 » 6 gru 2014, o 16:43

Pomysł super! Pytanie tylko jak bez włączania trybu przesyłania danych wejść gdziekolwiek w pliki telefonu. (komputer nie widzi telefonu jako nośnika danych)
Wiele metod wymaga jakiejś aplikacji na telefonie lub chociaż innego działania na telefonie, a z bez działającego ekranu niewiele da się zrobić.
quentin869
 
Posty: 13
Dołączył(a): 18 kwi 2014, o 14:48
Telefon:: ZOPO C3
ROM: 32

Re: Tylko czarny ekran w C3 po wymianie wyświetlacza

Postprzez secretsanta » 6 gru 2014, o 17:02

Stary rozbity wyświetlacz nie działa wcale? Jeśli działa to mogłbyś go założyć i to zrobić.
secretsanta
NewsMan
 
Posty: 425
Dołączył(a): 9 lut 2014, o 15:22
Pochwały: 22
Telefon:: dual sim

Re: Tylko czarny ekran w C3 po wymianie wyświetlacza

Postprzez quentin869 » 6 gru 2014, o 17:10

Nie działa wcale stary wyświetlacz. Pobrałem android commander, gdzie mogę połączyć się z telefonem, muszę tylko zrobić roota. Dam znać w przeciągu 30min.
EDIT: Niestety, zarówno w KingoRoot jak i w vRoot przeszedł cały proces rootowania, po czym, gdy chce przesłać pliki android commanderem dostaje komunikat, że roota nie ma..
quentin869
 
Posty: 13
Dołączył(a): 18 kwi 2014, o 14:48
Telefon:: ZOPO C3
ROM: 32

Re: Tylko czarny ekran w C3 po wymianie wyświetlacza

Postprzez secretsanta » 6 gru 2014, o 18:14

Jaki masz system na kompie? Najlepiej jeśli masz xp-eka.
secretsanta
NewsMan
 
Posty: 425
Dołączył(a): 9 lut 2014, o 15:22
Pochwały: 22
Telefon:: dual sim

Re: Tylko czarny ekran w C3 po wymianie wyświetlacza

Postprzez quentin869 » 6 gru 2014, o 18:21

Wiadomo, na xp zawsze śmigało wszytko, ale jednak mam winde 7. Na tym będzie trzeba podziałać.
I nie odpuszcze, póki nie naprawię tego telefonu. Bardzo Ci dziękuję za pomoc jak na razie secretsanta. Zbliżamy się do rozwiązania :)
quentin869
 
Posty: 13
Dołączył(a): 18 kwi 2014, o 14:48
Telefon:: ZOPO C3
ROM: 32

Re: Tylko czarny ekran w C3 po wymianie wyświetlacza

Postprzez secretsanta » 6 gru 2014, o 19:32

Jeśli wymyślę lub natrafię na alternatywne rozwiązanie napiszę. Tymczasem...powodzenia.
secretsanta
NewsMan
 
Posty: 425
Dołączył(a): 9 lut 2014, o 15:22
Pochwały: 22
Telefon:: dual sim

Re: Tylko czarny ekran w C3 po wymianie wyświetlacza

Postprzez quentin869 » 7 gru 2014, o 00:12

Okej. Ja na 100% napiszę, gdy (jeśli) uda mi się znaleźć rozwiązanie, więc do tego czasu sprawa jest otwarta i poszukująca pomocy.
quentin869
 
Posty: 13
Dołączył(a): 18 kwi 2014, o 14:48
Telefon:: ZOPO C3
ROM: 32

Re: Tylko czarny ekran w C3 po wymianie wyświetlacza

Postprzez szymon_rysiu » 7 gru 2014, o 09:14

Kolego u mnie bylo podobnie ze na starym rozbitym dzialal telefon a po podlaczenii nowego byl czarny ekran, wtedy chinolek pisal mi ze trzeba nowy rom wgrac. Tylko jak wgrac rom bez ekranu? Ja w koncu odeslalem tel chinolkowi i on sobie z tym poradzil.
Jiayu G3/Star W450/Elephone P6i/iOcean X8 mini/Meizu M2 Note
Avatar użytkownika
szymon_rysiu
AKTYWNY
 
Posty: 554
Dołączył(a): 12 cze 2013, o 08:30
Lokalizacja: Kujawy
Pochwały: 35
Telefon:: Jiayu G3

Następna strona

Powrót do Pomoc techniczna



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

  • Reklama