Kolejne podejście do zakupów i zawsze fajnie doradzicie :) Tym razem po kilku moich i żony - czas na rodziców więc podejście odmienne niż dla siebie :p
Cena (bez VAT): do około 100$ - ma być na prezent i tyle wysupłam ale jakby nic sensownego nie było w tej cenie to może coś mama będzie chciała dorzucić do prezentu ;) Generalnie wolę pomyśleć nad zakupem droższego ale dobrego niż żałować zakupu.
Wielkość ekranu/Rozdzielczość: brak wytycznych ale niekoniecznie więcej to lepiej. Telefon raczej do kieszeni niż torebki więc nie za duży to lepiej :)
Ilość RAM/ROM/Procesor: min 3GB/min 32GB/ Procesor wydajny :) Co do procesora - coś co mamie nie będzie muliło. Bardzo nie lubi czekać aż coś się odpali :) Co do ROM - jako że pewnie sloty teraz są hybrydowe a dual sim nie będzie używany raczej to ewentualnie SD może ratować mniejszą ilość ROM.
Dual/Single sim: nieważne :)
Preferowane marki: brak ale nie jakiś totalny noname :)
Miejsce zakupu(Polska/Chiny): nieważne
Wymagania (parametry, funkcje): dobra bateria, bardzo dobry aparat
Opis:
- Telefon przeznaczony raczej do leżenia w kieszeni i sporadycznego Endomondo czy kilku fotek. Może jakiś FB czy YouTube:) O gry mojej mamy nie podejrzewam ale jak już to jakieś logiczne układanki a nie strzelanki wymagające super sprzętu. Czasem jakaś dłuższa rozmowa ale głównie internet.
- Aparat bardzo pożądany i wymagany dobry. Zdjęcia mają się robić szybko i być ładne :) I to nie chodzi o to, żeby było ileśtam megapixeli tylko optyka ma być dobra :) Ja mam Blackview BV6000 i ma niby tyle samo pixeli co żony LeEco Cool1 a różnica w jakości na jej korzyść jest nieopisywalna.
- Dual sim jest niekonieczny. Brak slotu SD jest akceptowalne ale tylko jak pamięci wewnętrznej będzie dużo :)
- Ważne jest też dobre wykonanie, spasowanie i materiały - telefon dla mamy do kieszeni więc waga ma znaczenie :) Mojego BV6000 nie chciała :)
- Wodoszczelności nie są jej potrzebne.
- Android min. 6.0 z fajnym wsparciem. Łatwy root jak najbardziej mile widziany :)
- GPS ma łapać fixa i pokazywać na której ulicy jest, więc nie potrzebuje dokładności 1 metra w 2 sekundy :) Chociaż mama na przebieżki po lesie się czasami wybiera więc fajnie by było jakby jakoś w lesie dawał radę :)
- Muzyki czy filmów na telefonie raczej oglądać się nie będzie więc głośnik ma być do odtwarzania dźwięku powiadomień i dzwonków, słuchawki mają w razie czego radio odtworzyć więc jakość dźwięku czy podzespołów nie gra większej roli.
- Ładowanie raczej micro usb a nie usb-c :) masa kabli w domu i pracy by była do wymiany :) Ale jak będzie trzeba to przeżyjemy :)
- Podsumowując - potrzebujemy wydajnego telefonu z dobrą baterią i aparatem :)
Tak jak wspominałem - telefon dla mamy więc oprócz wymagań od mamy czyli żeby (cytuję):
- miał dobry aparat
- nie wieszał się
- można było instalować aplikację bez martwienia się o miejsce
dorzucę jeszcze od siebie ważną rzecz:
- bardzo duże spolszczenie
- brak potrzeby kombinowania z ROMami czyli wyciągam z pudełka i używamy.
Generalnie tak było z moim BV6000 i żony Cool1. Telefon od razu gotowy do używania. Ewentualnie ja jestem w stanie zrobić to powiedzmy raz na początku. Ale później musi już się albo nic nie psuć albo samo robić jakieś aktualizacje :) Bo na swoim telefonie to wiem co i jak :) A na kogoś innego to już inaczej :)
Sam już kilka oglądałem na Kimovil ale raczej liczę na opinię użytkowników niż suche fakty :)