• Reklama

problem z lenovo a820

problem z lenovo a820

Postprzez Szakal » 15 cze 2013, o 00:55

Podczas flashowania przez program "SP_Flash_Tool_v3.1304.0.119"
wyskoczyło mi okienko:
Obrazek
tel się się nie uruchamia ;(

miał ktoś z tym styczność?
jakieś pomysły co można z tym zrobić?
Szakal
 
Posty: 10
Dołączył(a): 20 maja 2013, o 12:35
Lokalizacja: Daleka

Reklama

Postprzez kapfryd » 16 cze 2013, o 22:09

Miałem to samo - wygląda na źle zainstalowane sterowniki pod Windowsem. Bez nerwów bo fon można będzie normalnie flashować. Jaki system? Bo mi pod Win 7 nie udało się, pod Xp dopiero ruszyło.
kapfryd
 
Posty: 21
Dołączył(a): 24 maja 2013, o 13:29
Lokalizacja: Olsztyn
Telefon:: Samsung/ZTE

Postprzez Szakal » 17 cze 2013, o 00:17

pod win 7 próbowałem
wymusiłem żeby zainstalował sterowniki "MediaTek PreLoader USB VCOM Port"
po restarcie kompa, podłączeniu fona w taki właśnie sposób rozpoznaje

w większości poradników jest, żeby aktualizować sterownik po zobaczeniu urządzenia przez system, w żaden sposób nie mogłem tego tak zrobić

zrobiłem tak:
Aktualizuj oprogramowanie sterownika
przeglądaj mój komputer w poszukiwaniu sterownika
pozwól mi wybrać z listy sterowników urządzeń na moim komputerze
ODHACZYŁEM pokaż zgodny sprzęt
... wyszukiwanie z dysku
tam znalazłem MediaTek ProLoader
Szakal
 
Posty: 10
Dołączył(a): 20 maja 2013, o 12:35
Lokalizacja: Daleka

Postprzez kapfryd » 17 cze 2013, o 01:11

I w menedżerze urządzeń pokazuje jako MediaTek PreLoader? Bo u mnie w Win 7 coś innego pokazywał (afaik jakieś generyczne urządzenie - Android USB Device czy coś) i za cholerę nie chciał ruszyć. Pod XP poszło jak trzeba za pierwszym razem.
kapfryd
 
Posty: 21
Dołączył(a): 24 maja 2013, o 13:29
Lokalizacja: Olsztyn
Telefon:: Samsung/ZTE

Postprzez Szakal » 17 cze 2013, o 01:20

przypisało sterownik do tego urządzenia i pokazuje "MediaTek PreLoader USB VCOM Port(COMx)
za to w xp męczyłem się dobre pół godziny z tymi sterami i lipa, ciągle "MTK USB Port"
Szakal
 
Posty: 10
Dołączył(a): 20 maja 2013, o 12:35
Lokalizacja: Daleka

Postprzez kapfryd » 17 cze 2013, o 03:04

Tak sobie przypomniałem, że to chyba nie to było (innym razem miałem problem ze sterami), tylko raczej problem z ROMem - z tego co pamiętam, to pomogło mi flashowanie całego stockowego ROMa (w linku niżej).

Kod: Zaznacz cały
Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!


Edycja - a co właściwie zrobiłeś, że fon przestał się uruchamiać? Ja tak miałem jak flashując recovery zapomniałem odznaczyć preloader i przez to ten w telefonie się zwalił. Ale pełny ROM z linku wyżej pomógł.
kapfryd
 
Posty: 21
Dołączył(a): 24 maja 2013, o 13:29
Lokalizacja: Olsztyn
Telefon:: Samsung/ZTE

Postprzez Szakal » 17 cze 2013, o 12:32

to samo zrobiłem

robiłeś to wg tego opisu?
Kod: Zaznacz cały
Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!
Szakal
 
Posty: 10
Dołączył(a): 20 maja 2013, o 12:35
Lokalizacja: Daleka

Postprzez kapfryd » 17 cze 2013, o 15:15

Dokładnie według tego opisu robiłem. Potem oczywiście (już poprawnie dla odmiany ;)) flashnąłem recovery i przez recovery wgrałem właściwy ROM.
kapfryd
 
Posty: 21
Dołączył(a): 24 maja 2013, o 13:29
Lokalizacja: Olsztyn
Telefon:: Samsung/ZTE

Postprzez Szakal » 17 cze 2013, o 23:46

DZIAŁA!!!!
jesteś wielki :D
a już myślałem, że uwaliłem telefon

wgrałem CWR, po chwili znika mi menu
wgrałem TWRP, jest gitara :)
teraz biorę się za wgrywanie jakiegoś normalnego romu

masz może jakiś godny polecenia?
Szakal
 
Posty: 10
Dołączył(a): 20 maja 2013, o 12:35
Lokalizacja: Daleka

Postprzez kapfryd » 18 cze 2013, o 00:28

Cieszę się, że mogłem pomóc. A co do romów to ten chyba obecnie najpopularniejszy i cały czas wspierany - infrared pracuje już nad nową wersją:

Kod: Zaznacz cały
Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!


Ja mogę powiedzieć, że już teraz bardzo stabilny jest i nie robi problemów w codziennym używaniu.

Sam wgrałbym MIUI chętnie (link niżej jakbyś się zdecydował), ale to nieoficjalny port i na razie jedyne jego wsparcie na chińskich forach można znaleźć, a nie chce mi się przebijać przez nie z Google Translate. No i MIUI tylko języki en/cn wspiera.

Kod: Zaznacz cały
Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!


Choć i tak się pewnie złamię i zainstaluje, to tylko kwestia czasu.
kapfryd
 
Posty: 21
Dołączył(a): 24 maja 2013, o 13:29
Lokalizacja: Olsztyn
Telefon:: Samsung/ZTE

Postprzez Szakal » 18 cze 2013, o 13:58

trochi kiepsko spolszczony ten rom, ale pobawię się nim jeszcze :)
Szakal
 
Posty: 10
Dołączył(a): 20 maja 2013, o 12:35
Lokalizacja: Daleka


Powrót do Pomoc techniczna



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

  • Reklama