Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.

Regulamin działu

Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE
Odpowiedz

Re: Opłaty celne za towary sprowadzane z chin

11 lut 2015, o 13:36

KingdomPL napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Też jestem z Podkarpacia zamawiane 4 telefony i 0 cła :P

11 lut 2015, o 13:37

kombajnik napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Też jestem z Podkarpacia zamawiane 4 telefony i 0 cła :P

Nic dziwnego, od telefonów nie płaci się CŁA.

11 lut 2015, o 17:25

Oczywiście pomyłka, chodziło mi o VAT....

13 lut 2015, o 13:49

Mam takie pytanie. Może temat był poruszany, ale nie starczy mi życia żeby przewalić ponad 200 stron :-)
Czy da się kupić na aliexpress np. tablet na firme? To znaczy czy da się żeby VAT był naliczony na firmę i czy wartość tabletu dałoby się wtedy wpisać w koszty?

13 lut 2015, o 13:59

@AdamB
jak-kupowac-na-aliexpress-na-firme-legalnie-t14372.html

13 lut 2015, o 14:24

Maksu napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Dzięki, ale przewaliłem ten temat i widzę, że przez 5 stron była jakaś bezsensowna kłótnia i licytowanie się kto jak wielkim jest importerem. Poza tym temat bardziej dotyczył importu i handlu towarami, a mnie interesuje jedynie kupno tabletu do firmy na takiej zasadzie jak w Polsce - kupuję tablet za 500 zł, sprzedawca wystawia mi fakturę vat i wtedy odpisuję sobię ~94 zł vat + ~77 zł od podatku dochodowego, więc tablet w rzeczywistości kosztuje mnie ~330 zł.

13 lut 2015, o 14:26

Od Chińczyka chcesz fakturę VAT? :shock: Nie, to Ty płacisz VAT sprowadzając towar. Potem ten VAT oczywiście odliczasz. Poza tym faktura jest Twoim kosztem, więc zmniejsz Ci podatek dochodowy, to już standardowo.

13 lut 2015, o 15:07

blue_voyager napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Źle zrozumiałeś - opisałem mechanizm działający w Polsce. Kupuję coś na allegro i proszę o fakturę i tak to się odbywa. Chciałbym dowiedzieć się jak zrobić to analogicznie w aliexpress. To logiczne, że płacę VAT, ale później odliczam go od wartości podatku VAT, którą muszę zwrócić państwu za wykonane usługi. Tylko chodzi o to, że nigdy nie dostałem żadnej faktury/ rachunku / byle czego od Chińczyków i zakładam, że tablet zatrzymają w UC i tam doliczą VAT i chciałbym się dowiedzieć jak to zrobić żeby tablet był na firmę

13 lut 2015, o 15:15

Robisz tak jak jak napisałem wyżej.
Tyle, że w sumie jest to mniej opłacalne, najczęściej korzystniej kupić na fakturę w Polsce i odliczyć VAT i podatek dochodowy czyli de facto 1/3 wartości faktury.

14 lut 2015, o 09:25

witam , jak wygląda sprawa dla oclenia towaru na firme ,nie osobę fizyczną , jakie są potrzebne dokumenty Dla Poczty Polskiej z góry dziękuję.

Procedura odwróconego VAT a import z Chin

17 lut 2015, o 16:05

Za portalem Interia.pl
".....rozszerzenie odwróconego VAT m.in. na telefony komórkowe, czy tablety - przewiduje projekt ustawy, którego II czytanie odbędzie się podczas rozpoczynającego się w środę posiedzenia Sejmu.
Odwrócony VAT jest procedurą, która przewiduje, że to kupujący, a nie sprzedający, zobowiązuje się do odprowadzenia podatku. Rozwiązanie takie uszczelnia system podatku VAT oraz przeciwdziała nadużyciom związanym z tym podatkiem...."

Ciekawe, jak to wpłynie na sprowadzanie telefonów z Chin? IMHO może to prowadzić to prostej procedury nakładania podatku VAT na wszystkie sprowadzane prywatnie telefony. Zobaczymy, jak będzie!

Re: Procedura odwróconego VAT a import z Chin

17 lut 2015, o 16:15

Co z tą Polską.. nie dość że najwyższy podatek, to jeszcze każdy telefon z vatem.. wtedy to już nie będzie tak opłacalne, jak teraz.
Odpowiedz