Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE
11 lut 2015, o 13:36
Też jestem z Podkarpacia zamawiane 4 telefony i 0 cła :P
11 lut 2015, o 13:37
Też jestem z Podkarpacia zamawiane 4 telefony i 0 cła :P
Nic dziwnego, od telefonów nie płaci się CŁA.
11 lut 2015, o 17:25
Oczywiście pomyłka, chodziło mi o VAT....
13 lut 2015, o 13:49
Mam takie pytanie. Może temat był poruszany, ale nie starczy mi życia żeby przewalić ponad 200 stron
Czy da się kupić na aliexpress np. tablet na firme? To znaczy czy da się żeby VAT był naliczony na firmę i czy wartość tabletu dałoby się wtedy wpisać w koszty?
13 lut 2015, o 14:24
Dzięki, ale przewaliłem ten temat i widzę, że przez 5 stron była jakaś bezsensowna kłótnia i licytowanie się kto jak wielkim jest importerem. Poza tym temat bardziej dotyczył importu i handlu towarami, a mnie interesuje jedynie kupno tabletu do firmy na takiej zasadzie jak w Polsce - kupuję tablet za 500 zł, sprzedawca wystawia mi fakturę vat i wtedy odpisuję sobię ~94 zł vat + ~77 zł od podatku dochodowego, więc tablet w rzeczywistości kosztuje mnie ~330 zł.
13 lut 2015, o 14:26
Od Chińczyka chcesz fakturę VAT?

Nie, to Ty płacisz VAT sprowadzając towar. Potem ten VAT oczywiście odliczasz. Poza tym faktura jest Twoim kosztem, więc zmniejsz Ci podatek dochodowy, to już standardowo.
13 lut 2015, o 15:07
Źle zrozumiałeś - opisałem mechanizm działający w Polsce. Kupuję coś na allegro i proszę o fakturę i tak to się odbywa. Chciałbym dowiedzieć się jak zrobić to analogicznie w aliexpress. To logiczne, że płacę VAT, ale później odliczam go od wartości podatku VAT, którą muszę zwrócić państwu za wykonane usługi. Tylko chodzi o to, że nigdy nie dostałem żadnej faktury/ rachunku / byle czego od Chińczyków i zakładam, że tablet zatrzymają w UC i tam doliczą VAT i chciałbym się dowiedzieć jak to zrobić żeby tablet był na firmę
13 lut 2015, o 15:15
Robisz tak jak jak napisałem wyżej.
Tyle, że w sumie jest to mniej opłacalne, najczęściej korzystniej kupić na fakturę w Polsce i odliczyć VAT i podatek dochodowy czyli de facto 1/3 wartości faktury.
14 lut 2015, o 09:25
witam , jak wygląda sprawa dla oclenia towaru na firme ,nie osobę fizyczną , jakie są potrzebne dokumenty Dla Poczty Polskiej z góry dziękuję.
17 lut 2015, o 16:05
Za portalem Interia.pl
".....rozszerzenie odwróconego VAT m.in. na telefony komórkowe, czy tablety - przewiduje projekt ustawy, którego II czytanie odbędzie się podczas rozpoczynającego się w środę posiedzenia Sejmu.
Odwrócony VAT jest procedurą, która przewiduje, że to kupujący, a nie sprzedający, zobowiązuje się do odprowadzenia podatku. Rozwiązanie takie uszczelnia system podatku VAT oraz przeciwdziała nadużyciom związanym z tym podatkiem...."
Ciekawe, jak to wpłynie na sprowadzanie telefonów z Chin? IMHO może to prowadzić to prostej procedury nakładania podatku VAT na wszystkie sprowadzane prywatnie telefony. Zobaczymy, jak będzie!
17 lut 2015, o 16:15
Co z tą Polską.. nie dość że najwyższy podatek, to jeszcze każdy telefon z vatem.. wtedy to już nie będzie tak opłacalne, jak teraz.