• Reklama

ZTE V970 - pomoc w ogarnięciu telefonu

ZTE V970 - pomoc w ogarnięciu telefonu

Postprzez lukas_jaceq » wtorek, 16 kwietnia 2013, 22:43

Koledzy pomocy. Stałem się posiadaczem słuchaweczki i teraz nie wiem co po kolei robić i jak.
Bez bicia się przyznaję ze jestem zielony i to pierwszy mój telefon na andku, więc nie obraźcie się jak będę zadawał naiwne czy idiotyczne pytania- z góry przepraszam. Trochę poczytałem ale jakoś nie mogę ogarnąć kolejności... a raczej trochę się boje że spi... spapram robotę.

To może po kolei:

1. Chciałbym zrobić kopię bezpieczeństwa co by mieć w razie czego możliwość odratowania telefonu. Jakim programem i w jaki sposób? Jak zrobić żeby zabezpieczyć kopię na PC.

2. co następnie? Wgranie roota, flash'owanie czy może wgranie CWM RECORVERY, a może jakieś inne prace zabezpieczające? Jaka kolejność i jakim softem?

3. Jak wgrać nowy ROM? Tu myślę że jak najbardziej ma zastosowanie instrukcja napisane przez kolegę east-import? Zgadza się? Czy może się mylę?

4. Czy jeszcze jakieś inne działania na początku powinienem podjąć aby w pełni i bezpiecznie korzystać i grzebać w telefonie?

5. Czy kartę pamięci - jeśli zapakowana oddzielnie to muszę jakoś przygotować do pracy? czy po prostu wkładam do gniazda i karta hula?


Myślę że jesli koledzy pomogliby i odpowiedzieli na moje pytania to można by z tego fajny poradnik poskładać dla początkujących.

To był moje pytania podstawowe ;) dla rozjaśnienia tematu.
A teraz szczegółowo:

Czytając forum, znalazłem radę i zastosowałem się do niej co by pisac do naszego skośnookiego przyjaciela z prośbami aby za nas zrobił wszystko co się tylko da... i tak też zrobiłem:
W zgłoszeniu celnym: Proszę oświadczyć, "dar" i 20-30 USD. Jeśli to możliwe, to przed wysyłką, proszę:
- Install Android 4.1.1 ROM
- Usuń wszystkie chińskie APP
- Install Polski język
- Zainstaluj CWM RECORVERY

Chińczyk z radością oświadczył że specjalnie dla mnie to wszystko wykona :mrgreen:

Zaglądając do do ustawień to fakt:
- język polski jest,
- Android stoi 4.1.1 wersja jądra 3.4.0 wersja modyfikacji V1.1R2MOD by BM
Co to za wersja? warto ją trzymać czy może innego ROMA wgrać?
- mam coś takiego w aplikacjach jak "Superuser" czy to znaczy ze root zrobiony? Czy nie ? i muszę rootowac?
- Jak sprawdzić czy mam CWM RECORVERY?
- Czy kartę pamięci włożona przez chińczyka jeszcze muszę jakoś dostosować? czy ma zostać jak jest? Teoretycznie telefon widzi kartę i jak zrobiłem screenshota to zapisał na karcie pamięci...

A na koniec perełka którą wywinęła mi słuchaweczka...

Wszedłem w opcje telefonu:

Ustawienia -> pamięć-> domyślna pamięć zapisu -> przestawiłem z "phone storage" na "karta SD" i telefon zgasł....
Włączyłem przyciskiem wyskoczył napis " unsuccessful...." reszty nie zapamiętałem ale ogólnie nawet logo się nie załadowało tylko zgon. Po kolejnym restarcie( chyba w panice bo nacisnąłem z włącznikiem vol+ ale pewności nie mam) napis się pojawił ale dodatkowo menu z możliwością" Reboot" to wybraniu telefon się zrestartował, zniknął napis " unsuccessful...." ale załadowało się tylko pierwsze logo ZTE, 2 logo to animowane i dalsze ładowanie się nie odbyło. Dopiero po wyjęciu baterii i ponownym włączeniu wszystko wróciło do normy... prawie wszystko... zniknęły kontakty z pamięci telefonu ( a z karty skasowałem - na szczęście mam kopię), oraz zdjęcia z pamięci.

Czy to normalne? Czy to może wina karty? Czy jakoś da się zabezpieczyć dane przed taką stratą?

I jeszcze kwestia baterii: Rozładowałem do zera, później naładowałem do 100%. Po około godzinie zabawy ( tylko grzebanie w menu) bateria pokazuje 85%. dodam że internet narazie wyłączony ( czekam na kartę AERO), aplikacje się nie aktualizują. Czy to normalne? Czy może jakąś aplikację do narządzania energią potrzeba pobrać albo coś gdzieś przestawić?

Przepraszam za mój długi post z litanią pytań ale nie chciałem zakładać kilku tematów, więc wszelkie moje wątpliwości pytania i prośby zebrałem razem :)
lukas_jaceq
 
Posty: 5
Dołączył(a): wtorek, 29 stycznia 2013, 21:13
Lokalizacja: lublin

Reklama

Postprzez stifler959 » wtorek, 16 kwietnia 2013, 23:31

Rom V.1.1 R2 to aktualnie jeden z najlepszych romów, przynajmniej na tym romie telefon ma najlepsze wyniki w antutu.
Recovery możesz właczyć poprzez długie wciśniecie przycisku od wyłaczania, wtedy ci wyskoczy takie menu i tam jest reboot, wyłacz, recovery itd. Lub na wyłączonym tel przycisk od włączania + przycisk od ściszania z około 4sek i się właczyć powinien recovery.
Jak masz super usera to root itd jest zrobiony. Jeśli nie to niech mnie ktoś poprawi bo tez jestem jeszcze laikiem w tych kwestiach.
Jak na moje telefony jest przygotowany do działania i ty już nie musisz nic mieszać:)
stifler959
AKTYWNY
 
Posty: 281
Dołączył(a): poniedziałek, 28 stycznia 2013, 22:23
Lokalizacja: z nienacka
Pochwały: 3

Postprzez JcL » środa, 17 kwietnia 2013, 00:29

Ustawienia -> pamięć-> domyślna pamięć zapisu -> przestawiłem z "phone storage" na "karta SD" i telefon zgasł....


Pokrótce : dałeś zapis wszystkiego na kartę pamieci - nie polecam bo przecież masz w pamięci telefonu dużo miejsca (możesz też scalić pamięć wewnętrzną aby mieć około 2,5 GB w pamięci telefonu).

Niektóre aplikacja (lunchery, widgety) MUSZĄ być zapisane na telefonie aby poprawnie działać. Ogólnie z taką ilością pamięci to nie polecam nic zmieniać.

Gry możesz sobie przenosić na SD najlepiej za pomocą programu: App2SD dostępnego za free w Google Play.

Polecam kilka aplikacji od siebie: Opera mini, DroidWall, Beatiful Widgeds, Gate sms, Boat Browser, ROOT Explorer, sms popup...

To mój taki pakiet podstawowy po wgraniu nowego roma.


I jeszcze kwestia baterii: Rozładowałem do zera, później naładowałem do 100%. Po około godzinie zabawy ( tylko grzebanie w menu) bateria pokazuje 85%. dodam że internet narazie wyłączony ( czekam na kartę AERO), aplikacje się nie aktualizują. Czy to normalne? Czy może jakąś aplikację do narządzania energią potrzeba pobrać albo coś gdzieś przestawić?


Skoro masz roota możesz użyć darmowego programu do kalibracji baterii: Polecam wpisać w google play battery calibration (lub po polsku :P ) I Tam masz informację co zrobić aby sformatować baterię. W razie pytań pisz - pomożemy :)
JcL
 
Posty: 20
Dołączył(a): niedziela, 14 kwietnia 2013, 00:53
Lokalizacja: Poznań


Powrót do Pomoc techniczna



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

  • Reklama
cron