• Reklama

ZTE V889S i 900Mhz

ZTE V889S i 900Mhz

Postprzez NikodemJ » poniedziałek, 23 września 2013, 21:56

Witam
Niedawno kupiłem ZTE Blade C (V889S) między innymi w celu używania go jako modem 3G. Według specyfikacji telefonu aero2 powinno działać bez problemu. O tym samym, z doświadczenia, poinformował mnie użytkownik tego forum. Telefon otrzymałem parę dni temu i niestety karta nie działa (brak zasięgu). Przy ręcznym wyszukiwaniu sieci znajduje "Plus 3G" oraz sieci 2G. Co ciekawe w Engineer Mode opcja "WCDMA-GSM-900" jest aktywna.

Dodam, że na moim A820 wszystko działa tak jak trzeba (zasięg niemal pełny), a ZTE ma te same ustawienia. Próbowałem zmienić ROM na LewaOS, jednak sieci dalej nie znajduje, co więcej czasem przy próbie wyszukiwania pojawia się błąd.
Mi niestety skończyły się pomysły na uruchomienie aero2.

Czy ktoś wcześniej spotkał się z takim problemem w przypadku ZTE i wie jak go rozwiązać? Zależy mi trochę na tym telefonie bo w tej cenie ciężko będzie znaleźć coś ciekawszego.
HTC Desire HD -> Lenovo A820 -> Xiaomi Hongmi -> Jiayu G4S -> OnePlus One
NikodemJ
 
Posty: 134
Dołączył(a): środa, 21 sierpnia 2013, 14:31
Pochwały: 2

Reklama

en.001phone.cn=

Re: ZTE V889S i 900Mhz

Postprzez watss » wtorek, 15 października 2013, 13:39

Witam,
który użytkownik tego forum potwierdził działanie aero2 w tym telefonie?
watss
 
Posty: 8
Dołączył(a): wtorek, 15 października 2013, 13:37

Re: ZTE V889S i 900Mhz

Postprzez paszokonik » sobota, 23 listopada 2013, 02:06

Żaden nie potwierdził i nie potwierdzi.
Wystarczy zainstalować MobileUncleTools i w Engineer Mode MTK wejść w Band.
WCDMA 2100 jest zaptaszkowane WCDMA 900 jest odptaszkowane.
Po zmianie na odwrotnie (konieczne wyłączenie/włączenie telefonu)
nie można wyszukać żadnego operatora niezależnie czy z kartą AERO czy z inną.
Telefon nawet nie zaczyna szukać sieci od razu wywala błąd.
Prawdopodobie w konfiguracji procesora zostało ustawione WCDMA 900, ale
nie działa tor radiowy dla tej częstotliwości (lub go wcale nie ma)
Ktoś na australijskim forum też próbował wymusić band 900 i poległ.
Są tam sugestie, że w budżetowych modelach nie montuje się w ogóle modułów
radiowych dla mniej popularnych pasm
paszokonik
 
Posty: 12
Dołączył(a): sobota, 23 listopada 2013, 01:48

Re: ZTE V889S i 900Mhz

Postprzez NikodemJ » poniedziałek, 25 listopada 2013, 22:05

Kolega z forum potwierdził działanie, ale potem przyznał że wie to od kolegi, który mógł się pomylić odnośnie modelu. ;)
W moim ZTE opcja 900Mhz była aktywna i zaznaczona od początku, ale sieci Aero2 nie wyszukiwał i niestety z tego co zdążyłem się dowiedzieć nie ma szans, żeby to działało.
HTC Desire HD -> Lenovo A820 -> Xiaomi Hongmi -> Jiayu G4S -> OnePlus One
NikodemJ
 
Posty: 134
Dołączył(a): środa, 21 sierpnia 2013, 14:31
Pochwały: 2

Re: ZTE V889S i 900Mhz

Postprzez lukkki » poniedziałek, 25 listopada 2013, 23:05

Gdyby miał modem, moduł umts w wersji v7 to można podmienić plik modem.img i podobno działa na niektórych fonach.
lukkki
VIP
 
Posty: 900
Dołączył(a): piątek, 12 kwietnia 2013, 19:18
Lokalizacja: EU
Pochwały: 13


Powrót do Pomoc techniczna



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

  • Reklama