• Reklama

ZTE Grand S II może posiadać aż 4GB pamięci RAM

Nowe telefony z Chin, nowinki z chińskich fabryk, przecieki, plotki, zapowiedzi.

ZTE Grand S II może posiadać aż 4GB pamięci RAM

Postprzez marx » 29 mar 2014, o 17:28

W ostatnich dwóch latach obserwujemy niebywale szybki rozwój technologiczny smartfonów, które to stały się prawdziwymi komputerami osobistymi.

Obrazek

kolejną barierę chce przełamać ZTE który to w swoim najnowszym ZTE Grand S II może umieścić aż 4GB pamięci RAM. Chipset Snapdragon 801 może współpracować z pamięcią o maksymalnej pojemności 4GB RAM .
Z drugiej strony czy aż tak ogromna pamięć jest potrzebna?
Mamy już telefony z ekranami w rozdzielczości 2K, 8-rdzeniowe procesory, teraz pamięć RAM 4GB, czy to aby nie rywalizacja na liczby w specyfikacji której chińskie telefony są bardzo podatne?

źródło:gizchina
marx
Administrator
 
Posty: 7628
Dołączył(a): 6 mar 2010, o 02:35
Lokalizacja: aliexpress
Pochwały: 230
Telefon:: Dual sim

Reklama

Re: ZTE Grand S II może posiadać aż 4GB pamięci RAM

Postprzez Mad_MAX » 29 mar 2014, o 17:51

Kurcze , jak to tak dalej pójdzie to jestem pod wrażeniem :)
Avatar użytkownika
Mad_MAX
AKTYWNY
 
Posty: 418
Dołączył(a): 31 gru 2013, o 15:27
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 9
Telefon:: Xiaomi Mi MAX 2
ROM: 7.1.1

Re: ZTE Grand S II może posiadać aż 4GB pamięci RAM

Postprzez dawedo » 29 mar 2014, o 18:45

A taka Nokia XL Dual Sim która niedługo będzie dostępna ma tylko 768 MB ramu...
dawedo
 
Posty: 47
Dołączył(a): 24 wrz 2013, o 22:23
Pochwały: 1
Telefon:: -

Re: ZTE Grand S II może posiadać aż 4GB pamięci RAM

Postprzez Dablju » 30 mar 2014, o 20:08

Z drugiej strony kupując taki telefon wystarczy on na baaaaaaaaaaardzo długo, być może nawet tak długo aż sam się nie zepsuje. Przy obecnym zapotrzebowaniu na moc podzespołów takiego telefonu nie będzie nic w stanie zamulić chyba że sami tego będziemy bardzo chcieli. Do funkcji do jakich zostanie przeznaczony sprawdzi się w 100% i zapasu mocy jeszcze wystarczy na parę ładnych lat.
Dablju
VIP
 
Posty: 993
Dołączył(a): 17 paź 2013, o 14:52
Lokalizacja: Głogów
Pochwały: 35
Telefon:: ZTE Geek
ROM: 4.2.2

Re: ZTE Grand S II może posiadać aż 4GB pamięci RAM

Postprzez theds » 30 mar 2014, o 22:51

Ciekawe jak zoptymalizują Androida, bo jak będzie słabo, to nawet na 4GB może się wieszać :P
theds
 
Posty: 18
Dołączył(a): 12 sty 2014, o 15:19
Telefon:: iocean x7hd

Re: ZTE Grand S II może posiadać aż 4GB pamięci RAM

Postprzez alienv » 31 mar 2014, o 12:52

KitKat całkiem dobrze sobie radzi na 512MB RAM, jeśli ktos zwyczajnie korzysta z telefonu "jak Bóg przykazał" - tj dzwoni, smsuje, ma kilkaprzydatnych aplikacji, czasem cośtam sprawdzi w necie, napisze maila, to z powodzeniem wystarczy taka ilość. 1GB już będzie aż nadto.
Sam mam 2GB i mi nie brakuje nawet jeśli celowo odpalam różne aplikacje i przeplatam je do testów wymagającymi grami tylko po to by zabrać ram :)
System sobie sprytnie z tym radzi i ubija co trzeba.
Ale podejrzewam że do miesiąca mi się to znudzi i faktycznie 1GB mi styknie
Więc taka ilość tylko dla ZAPALONYCH graczy, których mama wygoniła sprzed tv ;)
alienv
AKTYWNY
 
Posty: 554
Dołączył(a): 29 sie 2012, o 10:40
Lokalizacja: z domu
Pochwały: 7
Telefon:: iOcean X7S
ROM: 4.2.2 0520

Re: ZTE Grand S II może posiadać aż 4GB pamięci RAM

Postprzez sudione » 31 mar 2014, o 16:17

alienv napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Niestety nie mogę się z tym zdaniem zgodzić pod żadnym pozorem.;) Sam posiadam już 2-gi telefon na Androidzie wyposażony w 512MB RAM'u i powiem to głośno i wyraźnie NIGDY WIĘCEJ!:| Owszem, gdy tylko dzwonimy, wysyłamy SMS'y oraz sprawdzimy od czasu do czasu rozkład jazdy na Operze Mini to można było zostać w epoce Symbiana, czy Windows Mobile. O dziwo poprzednia epoka była przynajmniej świetnie przemyślana, wykonana i miała świetną jakość rozmów. Dzisiaj to nie jest to tak jednoznaczne. Wystarczy, że na swoim telefonie odpalę nawigację, muzyczkę oraz w tle będzie pracowała kobyła taka jak Facebook i wydaję mi się, że i 1GB RAM'u nie pomoże. Nowe wersje popularnych programów są słabo zoptymalizowanie. Chcesz żeby to chodziło znośnie kup smartfon z 8-ma rdzeniami i 4GB RAM'u. Kogo obchodzi jakaś optymalizacja. Fantastyczny przykład to program WinAMP na komputery stacjonarne. To samo zaczynam odczuwać na Androidzie.
Wracając do 4GB w tym ZTE. Nie sądzę, żeby ktoś w tym roku oprócz SAMSUNG'a (Note 4) zaatakował taką ilość RAM'u i Chińczyków, którzy będą chcieli błysnąć liczbami, bo z tego co gdzieś przeczytałem Android w wersji 32 bitowej potrzebuje i potrafi wykorzystać maksymalnie 2,5GB RAM'u, ale teraz tego nie potrafię "wygooglać".:( Muszą masowo pojawić się procesory 64 bitowy, no i oczywiście nowa wersja samego Android'a. Choć z 2-giej strony rok jeszcze ma 9 miesięcy, a to szmat czasu.;)
Avatar użytkownika
sudione
NewsMan
 
Posty: 302
Dołączył(a): 28 mar 2013, o 13:13
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 12
Telefon:: HTC Desire A8181

Re: ZTE Grand S II może posiadać aż 4GB pamięci RAM

Postprzez alienv » 31 mar 2014, o 18:15

A i owszem, ale właśnie dlatego napisałem komu taka wersja wystarczy ;-) no i do tego potrzebny jest kitkat który z mniejszą ilością pamięci RAM lepiej sobie radzi. Nie wszyscy grają na swoich telefonach ;-)
Co do optymalizacji programów widać to zwłaszcza w Facebooku który muli strasznie, mimo wszystko sens sprzedawania takich telefonów nadal jest.

Wysłane z mojego X7S przy użyciu Tapatalka
alienv
AKTYWNY
 
Posty: 554
Dołączył(a): 29 sie 2012, o 10:40
Lokalizacja: z domu
Pochwały: 7
Telefon:: iOcean X7S
ROM: 4.2.2 0520

Re: ZTE Grand S II może posiadać aż 4GB pamięci RAM

Postprzez marx » 31 mar 2014, o 21:12

kolejne wersje aplikacji na androida będą bardziej zasobożerne, tak samo było z pogramami na komputery, jak tylko programiści poczują wiatr w żaglach to wypasą aplikacje zbędnymi bajerami.
marx
Administrator
 
Posty: 7628
Dołączył(a): 6 mar 2010, o 02:35
Lokalizacja: aliexpress
Pochwały: 230
Telefon:: Dual sim

Re: ZTE Grand S II może posiadać aż 4GB pamięci RAM

Postprzez bartazzz » 31 mar 2014, o 22:00

Jak nie wiadomo o co chodzi, chodzi o pieniądze..... Wyścig zbrojen się napedza

Wysłane z mojego 2013023 przy użyciu Tapatalka
zanim napiszesz post użyj funkcji SZUKAJ!!!
Avatar użytkownika
bartazzz
VIP
 
Posty: 5576
Dołączył(a): 19 sty 2013, o 12:03
Lokalizacja: Koszalin
Pochwały: 100
Telefon:: Redmi
ROM: MIUI POLSKA

Re: ZTE Grand S II może posiadać aż 4GB pamięci RAM

Postprzez alienv » 1 kwi 2014, o 12:21

z tym że nie do końca :)
PC ma to do siebie że rozbierzesz obudowę i dorzucisz tyle ramu ile masz slotów, albo zamienić to co masz na bardziej pojemne
W telefonie nie jest tak łatwo, o i ile część osób wymieni telefon by im fejsbukowy messenger chodził płynnie tak jakaś inna część, do tej pory zadowolona ze swojego telefonu, messengera odinstaluje i będzie korzystać przez mobilną wersję strony albo jakichś zamienników bardziej wydajnych.
alienv
AKTYWNY
 
Posty: 554
Dołączył(a): 29 sie 2012, o 10:40
Lokalizacja: z domu
Pochwały: 7
Telefon:: iOcean X7S
ROM: 4.2.2 0520


Powrót do Nowości



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

  • Reklama