• Reklama

Zopo ZP980 PLUS - recenzja

W tym dziale można przeczytać i umieścić recenzje chińskiego telefonu lub tabletu.

Zopo ZP980 PLUS - recenzja

Postprzez ArTG » niedziela, 15 września 2013, 20:50

No wiec troche sie przyjrzalem temu telefonowi i zamieszczam , krotkie informacje o nim moze sie komus przydadza :)

Model : Zopo ZP980 PLUS

o CPU: MTK6589T (4x 1,5 Ghz)
o RAM: 2GB
o ROM: 32GB
o OS: Android 4.2.1 Jelly Bean
o Band: 2G:GSM 850/900/1800/1900MHz & 3G: WCDMA 850/2100MHz
o Sim Card: Dual SIM Card Dual Standby(one micro-sim card)
o Service Provide: Unlocked
o Color: Black
o Screen Size: 5.0 Inch
o Resolution: FHD 1920*1080 pixels
o Screen Color: 16 Million Colors
o Ringtones Type: Polyphonic/MP3
o Audio File Format: MP3/WAV/AMR/AWB
o Video File Format: 3GP/MPEG4
o Image File Format: JPEG/BMP/GIF/PNG/GIF
o E-book Format: TXT/CHM/DOC/HTML
o FM Radio: Yes, earphone needed
o Earphone Port: 3.5mm
o Card Extend: MicroSD Card up to 64gb
o Data transfer: USB/Bluetooth
o Mobile Internet: WAP/WIFI
o Camera: Dual Cameras, front camera 5.0MP( +8M PIXELS), back camera 13.0MP with flashlight and auto focus, support full screen capturing
o GPS: Yes,GPS,A-GPS
o WIFI: 802.11 b/g/n
o Bluetooth: Bluetooth 4.0
o Gravity Sensor: Yes
o Multi-Touch: Yes, 5 point touch
o Other Feature: Support OTG,3G, WIFI, GPS, FM, Play Store, Bluetooth, Ebook, Email,etc
o Battery: Li-Polymer 2000mAh
o Dimensions: 143.5x70.2x8.5mm
o Weight(Including battery) : 150g

Budowa:
Wykonany z plastiku , które jest bardzo wytrzymałe i nie rysuje się.Plastiki mniej podatne na rysowanie(boczne szare niz w porównaniu do SGS 4).

Wykonanie:
Telefon(smartfon , phablet) jest bardzo wytrzymały(spadł mi już 2x nic się nie stało).Obudowa nie trzeszczy oraz nie wygina się .Jest bardzo dobrze spasowany a co najważniejsze czuć ,ze to telefon (jest dosyć ciężkawy).

Praca:
Moim wcześniejszym telefonem była Motorola Milestone(wersja pierwsza).Więc przeskok na telefon z 4-rdzeniowym procesorem i 2gb pamięcią ram jest dosyć duży.
Nie udało mi sie go ani razu zaciąc by wywołac samoistny reset systemu.
Co ważne przy graniu czy oglądaniu filmów , nie trzeba sie bać o poparzenia bo processor nie grzeje się do tego stopnia ,że będzie można na nim smażyc jajka.
Maksymalne zużycie pamięci RAM jakie udało mi sie wykręcic to aż 900 użycia na 2gb!
- gra: Modern Combat 4
- radio (oczywiście ze słuchawkami)
-4 zakładki w przeglądarce Google Chrome

Aparat:
Robi bardzo dobre i ostre zdjęcia w Milestone był to aprat 5mpx a tu jest aż 13mpx (podobno od Sony tak pisało na różnych forach).
Przykładowe zdjęcia:


Przedni aparat jest 5mpx nie 8 jak nie którzy piszą , jest opcja 8 ale jest 8M PIXELS - jest to INTERPOLACJA(zapraszam do Google).
Przykładowe zdjęcia:


Wyświetlacz:
Jest to Super Retina Display Screen (5 cali FHD , 441 PPI oraz LTPS).
Jeżeli chodzi o porównanie do amoleda, super amoleda itp itd - wygrywa amoled pod względem odzworowania kolorów oraz generalnie żywości ich.
Bardzo czytelny w nocy w jaśności na maksa aż bolą oczy.
Bardzo czuły na dotyk można przez młśnięcie przesunąc pulpity.

Bateria:
Tutaj mogłaby być wieksza ale ze względu ze to procesor MTK nie jest on chętny na prąd i przy wyświetlacz FHD 5 cali spokojnie wytrzyma lekko ponad 1 dzień.
Wskazówka: ładujcie tylko na originalnej ładowarce od Zopo.

o połączenie głosowe w zasięgu sieci 3G – ubytek 7% w ciągu godziny
o odtwarzanie filmu w jakości Full HD z włączoną łącznością bezprzewodową – ubytek 20% w ciągu godziny
o www + synchronizacja – ubytek 17% w ciągu godziny
o rozrywka w grach z włączoną łączności Wi-Fi i pełną synchronizacją w tle – ubytek 21% w ciągu godziny

GPS:
W GPS TEST zlapal na otwartym terenie w ciagu 2sekund.W domu niestety nic nie lapie.


Dodatki:
Nie podłączałem do niego ani klawiatury ani innych urządeń WE / WY.

Na dniach zrobie VIDEO recenzje (AnteLife prosilo).

Pytania zadajcie z * przed pytaniem nie na PW tylko w temacie , bede czesto zagladal wiec bede odpowiadal.
Chcecie bym przetestowal jakas apke ,jezeli was nurtuje czy zadziala prawidlowo oraz na co mam zawracac uwage przy tescie.

Pozdrawiam

Autor postu otrzymał pochwałę
Przezucam sie na CHINCZYKI :)
Aktualnie: od 19.08.13r. Zopo ZP980 PLUS
ArTG
 
Posty: 131
Dołączył(a): środa, 26 czerwca 2013, 18:10
Lokalizacja: nie wiem
Pochwały: 1

Reklama

Re: Zopo ZP980 PLUS - recenzja

Postprzez raragnar » niedziela, 15 września 2013, 21:16

Jak możesz przetestuj NFS Most Wanted, ja przetestuję na neo (wersja 1gb ram) jak przyjdzie moja karta microSD i będzie można porównać.
raragnar
AKTYWNY
 
Posty: 424
Dołączył(a): piątek, 12 lipca 2013, 10:41
Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 8

Re: Zopo ZP980 PLUS - recenzja

Postprzez ArTG » niedziela, 15 września 2013, 22:44

raragnar napisał(a):Jak możesz przetestuj NFS Most Wanted, ja przetestuję na neo (wersja 1gb ram) jak przyjdzie moja karta microSD i będzie można porównać.


jutro zainstaluje , jedyna gra ,ktora sie ciela to gierka od Gameloftu BlitzCrieg czy cos FPS z fajna grafa ale cielo na multi.Dead Space chodzi przepieknie i niszczy grafika wiec to nei wina telefonu a Gameloftu bo 80% ich produktow mija sie z celem.
Przezucam sie na CHINCZYKI :)
Aktualnie: od 19.08.13r. Zopo ZP980 PLUS
ArTG
 
Posty: 131
Dołączył(a): środa, 26 czerwca 2013, 18:10
Lokalizacja: nie wiem
Pochwały: 1

Re: Zopo ZP980 PLUS - recenzja

Postprzez raragnar » niedziela, 15 września 2013, 23:33

Pewnie tak, u mnie cięła się Zuma ;p niemożliwe żeby telefon był dla niej za słaby.
raragnar
AKTYWNY
 
Posty: 424
Dołączył(a): piątek, 12 lipca 2013, 10:41
Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 8

Re: Zopo ZP980 PLUS - recenzja

Postprzez existe » poniedziałek, 16 września 2013, 09:52

dzieki - ciekawa ocena baterii
existe
Avatar użytkownika
existe
VIP
 
Posty: 2105
Dołączył(a): wtorek, 12 czerwca 2012, 09:57
Lokalizacja: eu
Pochwały: 50

Re: Zopo ZP980 PLUS - recenzja

Postprzez ArTG » poniedziałek, 16 września 2013, 14:58

raragnar napisał(a):Jak możesz przetestuj NFS Most Wanted, ja przetestuję na neo (wersja 1gb ram) jak przyjdzie moja karta microSD i będzie można porównać.



Nic sie nie tnie , dziala plynnie - wersja z Play store za 3zl czy tam ile.
Przezucam sie na CHINCZYKI :)
Aktualnie: od 19.08.13r. Zopo ZP980 PLUS
ArTG
 
Posty: 131
Dołączył(a): środa, 26 czerwca 2013, 18:10
Lokalizacja: nie wiem
Pochwały: 1

Re: Zopo ZP980 PLUS - recenzja

Postprzez Goldi69 » wtorek, 17 września 2013, 15:20

Ja bym sie tak nie napalał, moj Zopo ZP980, zapewne pierwszy u nas w kraju (2 dni przed premiera kupilem na wakacjach w HongKongu) zakonczyl swoj żywot (po nie calych 4 miesiącach). Jakość Zopo na pierszy rzut oka wydaje sie ok, jednak juz po 2 tyg uzytkowania okazuje sie ze nie bardzo. Ramka pseudo metalowa, jest plastikowa i przy wejscu ładowarki cala powycierana, a Flip Case, po 3 dniach na rogach juz byl poprzecierany i sie pruł.
2 tyg temu telefon zaczal sie sam resetowac, a 3 dni temu juz zupelnie przestal sie odpalac.

Wiecej ich telefonu juz nie kupie. Oppo lub Vivo bedzie nastepne, troche drozsze telefony ale jakosciowo 2 półki wyżej
Goldi69
 
Posty: 59
Dołączył(a): poniedziałek, 29 kwietnia 2013, 18:25
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 1

Re: Zopo ZP980 PLUS - recenzja

Postprzez ryhit » wtorek, 17 września 2013, 22:48

Kolego, może spróbuj odpalić telefon na innej baterii?
ryhit
AKTYWNY
 
Posty: 202
Dołączył(a): poniedziałek, 18 lutego 2013, 14:15
Lokalizacja: andrychów
Pochwały: 1

Re: Zopo ZP980 PLUS - recenzja

Postprzez ArTG » środa, 18 września 2013, 13:34

Goldi69 napisał(a):Ja bym sie tak nie napalał, moj Zopo ZP980, zapewne pierwszy u nas w kraju (2 dni przed premiera kupilem na wakacjach w HongKongu) zakonczyl swoj żywot (po nie calych 4 miesiącach). Jakość Zopo na pierszy rzut oka wydaje sie ok, jednak juz po 2 tyg uzytkowania okazuje sie ze nie bardzo. Ramka pseudo metalowa, jest plastikowa i przy wejscu ładowarki cala powycierana, a Flip Case, po 3 dniach na rogach juz byl poprzecierany i sie pruł.
2 tyg temu telefon zaczal sie sam resetowac, a 3 dni temu juz zupelnie przestal sie odpalac.

Wiecej ich telefonu juz nie kupie. Oppo lub Vivo bedzie nastepne, troche drozsze telefony ale jakosciowo 2 półki wyżej


Sluchaj jezeli zaczal Ci sie resetowac to wina tlyko i wylacznie softu a nie sprzetu.Jakbys go raz na jakis czas rozladowal albo wlaczyl i wylaczyl nie byloby problemu.
Co do flip case zgadzam sie mi tez na rogach ta gumka odchodzi ale to tylko material i kupi sie nowy jest po to zeby sie zuzyl :)
Co do ramki nie zgadzam sie , mogl CI sie porysowac tlyko dlatego ,ze w nocy nie mogles trafic do dziurki bo ja jakos problemu nie mam i nic sie nei rysuje dziala pieknie.A material jest lepszy nis w SGS 4.Jezeli tak uzywasz telefonow kup cos ala Lenovo a820 pancerniejsze i potrzymaja Ci dluzej.

ryhit napisał(a):Kolego, może spróbuj odpalić telefon na innej baterii?


Nie wiem co masz na mysli na innej bateri? Mam 2 od zopo ale tylko po to aby podmienic jak sie 1 popsuje.Sprecyzuj sie...
Przezucam sie na CHINCZYKI :)
Aktualnie: od 19.08.13r. Zopo ZP980 PLUS
ArTG
 
Posty: 131
Dołączył(a): środa, 26 czerwca 2013, 18:10
Lokalizacja: nie wiem
Pochwały: 1

Re: Zopo ZP980 PLUS - recenzja

Postprzez ryhit » środa, 18 września 2013, 14:00

Nie do Ciebie, do Goldi69, ale z tego co wiem odpalanie na innej baterii nie daje żądnych rezultatów.
ryhit
AKTYWNY
 
Posty: 202
Dołączył(a): poniedziałek, 18 lutego 2013, 14:15
Lokalizacja: andrychów
Pochwały: 1

Re: Zopo ZP980 PLUS - recenzja

Postprzez Goldi69 » środa, 18 września 2013, 15:23

ArTG napisał(a):Co do ramki nie zgadzam sie , mogl CI sie porysowac tlyko dlatego ,ze w nocy nie mogles trafic do dziurki bo ja jakos problemu nie mam


:shock: śledzisz mnie :shock:

No fakt dokładnie jest tak jak mowisz, bo zawsze wieczorem przy wyrku jak podlaczalem to sie powycieralo, ale nie zmienia to faktu ze przy gniezdzie ladowania lakieru juz nie mam

mam 2 baterie w komplecie i nie włącza się telefon ani na jednej ani na drugiej, a wiem ze druga naladowana bo dzien wczesniej ja cala ladowalem.

Nie wiecie jak wyglada sprawa reklamacji w HongKongu, bo nie moge za cholerke znalesc paragonu czy faktury, ale mam wyciag z karty ze placilem w sklepie. W PL to wystarczy do reklamacji ale nie wiem czy w HK tez to tak dziala. Mam tam znajomego, mógł bym mu wysłać telefon, ale nie wiem czy jest sens.

Może jakiś pomysł czy można go jakoś "obudzić" skoro może to być soft jedynie. Dodam że podłączajac pod komputer tez nic sie nie dzieje.
Goldi69
 
Posty: 59
Dołączył(a): poniedziałek, 29 kwietnia 2013, 18:25
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 1

Re: Zopo ZP980 PLUS - recenzja

Postprzez raragnar » środa, 18 września 2013, 15:38

A próbowałeś przez flash toola coś robić? Wiem że jak się programem coś robi to tel musi być wyłączony i chyba nawet bateria nie musi być włożona, jeżeli się ma dobre sterowniki to można wgrywać romy i jeszcze parę rzeczy robić na wyłączonym telefonie.
raragnar
AKTYWNY
 
Posty: 424
Dołączył(a): piątek, 12 lipca 2013, 10:41
Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 8

Następna strona

Powrót do Recenzje, testy i opinie użytkowników telefonów z Chin



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

  • Reklama