• Reklama

[UBRO M1] wrażenia, opinie

ViVo, OPPO, Amoi, Goclever, Haier itd

[UBRO M1] wrażenia, opinie

Postprzez przemot » środa, 16 września 2015, 20:36

Hej,

Czy ktoś oprócz mnie jest może posiadaczem telefonu Ubro M1? Jakie są Wasze wrażenia odnośnie tego telefonu? Komuś udało się może zrootwać ten telefon?

Do mnie dotarł w dniu wczorajszym. Jakość wykonania oceniam na bardzo dobrą. Telefon działa szybko i sprawnie. Niestety producent za bardzo pochwalił aparat i myślałem, że jakość zdjęć będzie na wysokim poziomie i tutaj trochę się rozczarowałem (może będzie jakaś aktualizacja, która poprawi ich jakość?) Na chwilę obecną fajnie by było uzyskać dostęp do ROOT-a. Może jest już jakiś sposób na jego zrootowanie? Próbowałem poprzez iROOT i Kingoroot, ale niestety się nie udało :(

Zachęcam posiadaczy do opisania w tym wątku swoich wrażeń odnośnie tego telefonu :)
przemot
 
Posty: 19
Dołączył(a): sobota, 11 stycznia 2014, 14:04
Pochwały: 2

Reklama

Re: [UBRO M1] wrażenia, opinie

Postprzez jerzyjerzy » poniedziałek, 21 września 2015, 10:04

Bardzo porządny telefon, kupiłem go córce, która jest nim zachwycona.

Lekki, mocna obudowa (odlew z duraluminium) typu unibody, szkło Gorilla Glass 3 po obu stronach, Android 5.1, LTE itd.

To pierwszy telefon tej firmy (do tej pory składali telefony innych marek), więc cena jest bardzo niska w stosunku do parametrów. W Antutu dochodzi do 27 000 punktów.

Co do aparatu - poprosiłem córkę o porobienie serii zdjęć, więc przyjrzę się kwestii rozdzielczości nieco bliżej.


Natomiast rzeczywiście nie ma na razie możliwości zrootowania (zresztą jak większości telefonów z procesorem MK6735), chyba żeby ktoś zrobił do niego custom recovery. Trzeba czekać. Jeśliby ktoś słyszał o roocie lub recovery dla tego telefonu, proszę o info.
Avatar użytkownika
jerzyjerzy
 
Posty: 181
Dołączył(a): piątek, 28 lutego 2014, 16:25
Pochwały: 9

Re: [UBRO M1] wrażenia, opinie

Postprzez przemot » poniedziałek, 21 września 2015, 19:01

Na rosyjskim forum zauważyłem, że już ktoś ogarnął TWRP do Ubro i nie wiem czy komuś tam nie udało się zrootwać telefonu (niestety za dobry w czytaniu po rosyjsku nie jestem a wiemy jak czasem potrafi tłumaczyć Google :p)

Telefon jak dla mnie bardzo fajny. Szkoda mi tylko aparatu, chociaż używając aplikacji "A better camera" trochę lepsze zdjęcia wychodzą. Za te pieniądze też w sumie człowiek nie powinien oczekiwać jakiejś super optyki :p a jeżeli chodzi o resztę to wszystko sprawuje się póki co bardzo fajnie :)

Autor postu otrzymał pochwałę
przemot
 
Posty: 19
Dołączył(a): sobota, 11 stycznia 2014, 14:04
Pochwały: 2

Re: [UBRO M1] wrażenia, opinie

Postprzez jerzyjerzy » piątek, 25 września 2015, 09:24

Czy możesz dać namiary na ten post o TWRP? Nie udało mi się znaleźć.
Avatar użytkownika
jerzyjerzy
 
Posty: 181
Dołączył(a): piątek, 28 lutego 2014, 16:25
Pochwały: 9


Re: [UBRO M1] wrażenia, opinie

Postprzez jerzyjerzy » piątek, 25 września 2015, 12:40

Dzięki, ale to nie zadziała :-/

Easy Magic recovery do pracy potrzebuje roota, a ja właśnie po to potrzebuję recovery, żeby zainstalować roota... :-D
Avatar użytkownika
jerzyjerzy
 
Posty: 181
Dołączył(a): piątek, 28 lutego 2014, 16:25
Pochwały: 9

Re: [UBRO M1] wrażenia, opinie

Postprzez clorox » piątek, 25 września 2015, 13:44

No to klops. ;-) Z tego co poczytałem ruscy też roota nie mają do tego modelu.

cyt 4pda.ru: "Не рабочий тврп, поэтому убрали. Автор обещал поправить позже, но будет кастом рековери, не тврп"
tłum. "TWRP nie działa , więc (zostało) usunięte. Autor obiecał naprawić później, ale będzie to custom recovery, nie TWRP"
Avatar użytkownika
clorox
AKTYWNY
 
Posty: 726
Dołączył(a): poniedziałek, 22 czerwca 2015, 18:44
Pochwały: 38

Re: [UBRO M1] wrażenia, opinie

Postprzez przemot » piątek, 25 września 2015, 18:38

No właśnie ja też później się doczytałem, że jednak TWRP nie chodzi :( tak przy okazji jaką macie wersję firmware? Mi się trafił model z wersją UBRO_N366BS-100-2G+16G_M1S43A1_Android5.1_20150803. Widziałem, że do wgrania jest nowsza wersja UBRO_N366BS-100-2G+16G_M1S43A1_Android5.1_20150821

Edit:

Jednak coś tam dalej działają tym razem z CWM

Obrazek

Autor postu otrzymał pochwałę
przemot
 
Posty: 19
Dołączył(a): sobota, 11 stycznia 2014, 14:04
Pochwały: 2

Re: [UBRO M1] wrażenia, opinie

Postprzez jerzyjerzy » poniedziałek, 28 września 2015, 11:51

Dobre wieści!

Od wczoraj mam roota 8-) Dzięki @przemot za namiar do rosyjskiego forum!

To recovery da się zaflaszować bez problemu przy użyciu Flashtoola, a z poziomu recovery można zainstalować zip z rootem i Supersu.

Drobny problem to to, że żeby wyświetlić łącza do plików i instrukcje instalacji (po rosyjsku), trzeba się zarejestrować na 4pda.ru, a to nie jest szczególnie proste. Bez znajomości rosyjskiego ani się nie zarejestrujesz, ani nie zalogujesz, bo za każdym razem trzeba wpisywać odpowiedzi z obrazka, gdzie pytanie na grafice jest po rosyjsku i do tego pisane odręczną cyrylicą...

Dlatego podaję bezpośrednie łącza:

CWM Recovery dla Ubro M1 - https://yadi.sk/d/4GvMXBJTjKEez
SP_Flash_Tool_v5.1532.00 - https://yadi.sk/d/_wTXjYwIjKMQN
SuperSU_v2.49 - https://yadi.sk/d/mBGJUj01jKMVD
Sterowniki dla Windows XP, 7 i 8 - https://yadi.sk/d/8tUfzT-rjKMmm
Sterowniki dla Windows 10 - https://yadi.sk/d/zCAuz_vJioE62

Instrukcje instalacji:


Przygotowanie:

0. Jeśli nie wiesz, co robisz, nawet nie zaczynaj. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za to, co zrobisz ze swoim telefonem. Jedynym drogowskazem jest to, że instalacja działa z moim komputerem i moim telefonem (i u kilku innych osób).

1. Zainstaluj sterownik telefonu odpowiedni dla swojego systemu operacyjnego.
2. Skopiuj pobrany plik "SuperSU_PRO_V2.49.zip" na swoją kartę SD w telefonie (do dowolnego folderu, którego lokalizację zapamiętasz).
3. WYŁĄCZ telefon i NIE PODŁĄCZAJ GO DO KOMPUTERA.
4. Rozpakuj pobrany CWM_Recovery_M1.rar na komputer.
5. Rozpakuj pobrany SP Flash tool na komputer.

Instalacja:


6. Uruchom plik flash_tool.exe w folderze SP Flash tool.
7. W oknie Flash tool kliknij przycisk "Scatter-loading" i wybierz plik MT6735_Android_scatter.txt z folderu, do którego został rozpakowany plik recovery. Zostanie wyświetlona lista partycji/plików z zaznaczoną pozycją "recovery".

Obrazek

8. Naciśnij przycisk Download.
9. Podłącz WYŁACZONY telefon do komputera za pomocą kabla USB.
10. Pliki zostaną skopiowane na telefon i wyświetli się komunikat powodzenia operacji.

Obrazek

11. Odłącz telefon.
12. Wciśnij na telefonie jednocześnie przycisk zasilania i "Głośność +". Zostanie wyświetlony czarny ekran z trzema pozycjami wypisanymi bardzo drobnym drukiem. Pierwsza pozycja to "Enter recovery mode" i tę pozycję należy wybrać (między pozycjami przechodzi się przyciskiem "Głośność +", a pozycję wybiera (niespodzianka!) przyciskiem Głośność -"). Otworzy się ekran CWM.

Obrazek

13. Zainstaluj roota:

- wybierz "install zip" (wyboru wewnątrz CWM dokonuje się przyciskami głośności, uruchamia się przyciskiem zasilania).
- przejdź do "choose zip from /sdcard" (lub "external" w zależności od położenia tego pliku).
- znajdź poprzednio skopiowany na kartę SD plik "SuperSU_PRO_V2.49.zip", naciśnij przycisk zasilania, aby potwierdzić.
- wybierz "yes-install superSU_PRO_V2.49.zip", naciśnij przycisk zasilania, aby potwierdzić.

Root i SuperSU zostaną zainstalowane:

Obrazek

Autor postu otrzymał pochwałę
Avatar użytkownika
jerzyjerzy
 
Posty: 181
Dołączył(a): piątek, 28 lutego 2014, 16:25
Pochwały: 9

Re: [UBRO M1] wrażenia, opinie

Postprzez przemot » poniedziałek, 28 września 2015, 20:46

@jerzyjerzy

Wielkie dzięki za instrukcję wgrywania recovery i roota do telefonu. Będę musiał się do tego zabrać w najbliższym czasie :) Co do rejestracji na rosyjskim forum ja właśnie darowałem sobie rejestrację na etapie przepisywania kodu z obrazka ;p

Przy okazji jaka wersję softu masz?
przemot
 
Posty: 19
Dołączył(a): sobota, 11 stycznia 2014, 14:04
Pochwały: 2

Re: [UBRO M1] wrażenia, opinie

Postprzez kombajnik » sobota, 30 kwietnia 2016, 16:49

Dziś zmieniłem siostrze rom w jej Ubro M1 z 20150803 na 20150821 wgrałem roota i greenify z nadzieją na podciągnięcie trochę tej baterii...

Z ciekawostek - ten producent wypuścił bodajże tylko ten model (M1) i zwinął manatki. Oficjalna strona nie działa http://www.ubromobile.com/ (nie wiem od kiedy). Ich oficjalny fanpage https://www.facebook.com/UbroOfficial/ ma zawrotną liczbę 33 lajków. Z cyrków jakie wyszły po czasie z telefonem to to, że co chwilę rozłącza kartę SD, problem widzę masowy, bo inni też na to narzekają, chociażby ostatni wpis gości na ich fanpage. Do tego dochodzą problemy z baterią, ładuje się okropnie wolno i trzyma zaledwie kilkanaście godzin. Ludzie narzekają też na rozłączające się wifi.
kombajnik
AKTYWNY
 
Posty: 680
Dołączył(a): niedziela, 14 kwietnia 2013, 18:46
Pochwały: 13


Powrót do INNE MARKI



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

  • Reklama