• Reklama

Utracony IMAI dla DualSIM! pomocy!

Chińskie telefony z androidem, pytania, problemy, pomoc

Utracony IMAI dla DualSIM! pomocy!

Postprzez Michu » wtorek, 15 października 2013, 22:17

witam,
chciałbym prosić o pomoc. zaczeło się od problemu z oprogramowaniem, co zmusiło mnie do morderczego flashowania ROMu.
Po udanym (prawdopodobnie) flashowaniu okazało się, mój nowy ROM nie wykrywa żadnej karty SIM. Po dłuższym drążeniu tematu, okazało się, że nie mam ustawionego aresu IMEI dla żadnej z kart :(
Posiadam numer i mogę go wpisać, jednak mój tel nie przyjmuje zmian (sprawdzę jeszcze czy jest zrobiony root). próbowałem edytować IMAI za pomocą komendy *#*#3646633#*#* i opcji "CDS information" - bez sukcesu.
I jeszcze jedno pytanie - jak to jest, że mam jeden numer IMEI dla DualSIMA? Nie powinno być dwóch? czy mam wpisać dla dwóch kart ten sam numer?

Bardzo proszę o pomoc ponieważ jestm bliski wyrzucenia telefomu przez okno.

P.S. próbowałem wielokrotnie ładować różne ROMy i ten sam efekt. Jakbym stracił jakieś dane w plikach konfiguracyjnych...
Michu
 
Posty: 18
Dołączył(a): czwartek, 9 maja 2013, 14:39
Lokalizacja: Wrocław

Reklama

Re: Utracony IMAI dla DualSIM! pomocy!

Postprzez markus70 » środa, 16 października 2013, 09:04

@up
większość telefonów posiada tylko jeden moduł radiowy i co za tym idzie jeden numer IMEI
co to za telefon?
markus70
VIP
 
Posty: 944
Dołączył(a): środa, 31 października 2012, 14:15
Lokalizacja: Somewhere in Poland ;)
Pochwały: 16

Re: Utracony IMAI dla DualSIM! pomocy!

Postprzez Michu » środa, 16 października 2013, 10:40

tel to AMOI N828
wpisując *#*#3646633#*#* mam opcję zaprogramowania IMEI ale tel nie przyjmuje nowych danych
Przeczytałem gdzieś na forum, że trzeba zrobić w SP flash tool opcję "format" i załadować nowy ROM.
tak też zrobiłem i... chyba się ukarałem, ponieważ skasowałem chyba wszystkie dane.
Teraz mój kolejny problem jest taki (i proszę mi powiedzieć czy rozumuję dobrze, ponieważ nigdzie nie mogę znaleźć manuala do tego programu):
- SP flash tool jest programem do flashowania
- ROM powinien zawierać w sobie plik scatter po wyborze którego załaduje nam automatycznie wszystkie pliki potrzebne do postawienia systemu od zera. mam na myśli wszystkie pozycje jak; preloader, mbr, ebr1... czy dobrze rozumiem?

Pytam, ponieważ pobrałem już wiele ROMów(dedykowanych do mojego tel) i żaden z nich nie zawierał pliku scatter. Jednak pobrałem gdzieś program z SP flash tool, który zawierał w sobie scatter, ale po jedo załadowaniu pokazywał tylko opcję "recovery" do załadowania.

P.S. w zasadzie znalazłem inny sposób zmiany/załadowania IMEI:
http://www.needrom.com/tutorial-write-i ... r-mtk-65xx
Jednak znowu muszę jakoś postawić system :(
Michu
 
Posty: 18
Dołączył(a): czwartek, 9 maja 2013, 14:39
Lokalizacja: Wrocław

Re: Utracony IMAI dla DualSIM! pomocy!

Postprzez zriel » środa, 16 października 2013, 11:10

z tego postu http://forum.xda-developers.com/showpos ... ostcount=3 kliknij w przycisk pod
I Have Lost my IMEI - tam masz wszystko przystępnie opisane krok po kroku.
zriel
AKTYWNY
 
Posty: 650
Dołączył(a): poniedziałek, 9 września 2013, 14:37
Pochwały: 31

Re: Utracony IMAI dla DualSIM! pomocy!

Postprzez Michu » środa, 16 października 2013, 13:50

dzięki za wsparcie,
- udało mi się postawić system ale chyba nie do końca prawidłowo. nie mogę w żaden sposób przejść do funkcji recovery startując tel za pomocą vol+ i on/off (to jest chyba CWM) oraz do trybu serwisowego za pomocą komendy *#*#3646633#*#*
Próbowałem za pomocą wielu ROMów i nic... Chyba spadła na mnie fala nieszczęścia... ktoś ma jakieś pomysły?
Michu
 
Posty: 18
Dołączył(a): czwartek, 9 maja 2013, 14:39
Lokalizacja: Wrocław

Re: Utracony IMAI dla DualSIM! pomocy!

Postprzez zriel » środa, 16 października 2013, 22:17

Wgrać od nowa oryginalny rom do swojego telefonu przy pomocy sp flashtool, wgrać recovery(poprzez mobile uncle), postąpić według tutoriala który podałem.
zriel
AKTYWNY
 
Posty: 650
Dołączył(a): poniedziałek, 9 września 2013, 14:37
Pochwały: 31

Re: Utracony IMAI dla DualSIM! pomocy!

Postprzez Michu » sobota, 19 października 2013, 14:51

I nic! nie działa. nie chce przyjąć nowego numeru IMEI. w dalszym ciągu mam "Invalid" po wpisaniu *#06# :(

Teraz może głupie pytanie z mojej strony, ponieważ nigny nie miałem nic wspolnego z programowaniem i Linuxem: co to jest bootloader? czy jest możliwość, że nie mam tego w telefonie?
Dodam tylko, że wcześniej bawiłem się "SP flash tool" i zastosowałem opcję "format" ponieważ wyczytałem na forum że to pomaga, a później załadowałem pełny soft z NeedROM i nieby jakiś system mam, tylko nie wiem czy pełny.
W apk Mobileuncle Tools, kiedy wybieram opcję "into Bootloader mode" dostaję komunikat zwrotny "MTK andrid have not Bootloader mode". czy tak ma być?

I jeszcze jedno, jak stosuję opcję w Mobileuncle backup IMEI to SDCARD to w telefonie mam widoczne dane w md5:ed3ea981ba01e117d7e39a18e2a67e (pomijam, że nie mogę tego zdekodować przez żaden dekoder) a do pliku na karcie SD zapisuje mi: T_ĐŕáeJŞtÓÎT_ĐŕáeJŞtÓÎT_ĐŕáeJŞtÓÎT_ĐŕáeJŞtÓÎT_ĐŕáeJŞtÓÎT_ĐŕáeJŞtÓÎT_ĐŕáeJŞtÓÎT_ĐŕáeJŞtÓÎT_ĐŕáeJŞtÓÎT_ĐŕáeJŞtÓÎ
Michu
 
Posty: 18
Dołączył(a): czwartek, 9 maja 2013, 14:39
Lokalizacja: Wrocław

Re: Utracony IMAI dla DualSIM! pomocy!

Postprzez Goldi69 » sobota, 19 października 2013, 21:17

pusc mi IMEI na pw, wylicze Ci drugi, zrobie plik i podam scezke gdzie wrzucic
tylko w poniedzialek Ci to w pracy zrobie bo nie mam w domu PC
Goldi69
 
Posty: 59
Dołączył(a): poniedziałek, 29 kwietnia 2013, 18:25
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 1

Re: Utracony IMAI dla DualSIM! pomocy!

Postprzez zriel » niedziela, 20 października 2013, 01:41

Michu napisał(a):I nic! nie działa. nie chce przyjąć nowego numeru IMEI. w dalszym ciągu mam "Invalid" po wpisaniu *#06# :(

Teraz może głupie pytanie z mojej strony, ponieważ nigny nie miałem nic wspolnego z programowaniem i Linuxem: co to jest bootloader? czy jest możliwość, że nie mam tego w telefonie?
Dodam tylko, że wcześniej bawiłem się "SP flash tool" i zastosowałem opcję "format" ponieważ wyczytałem na forum że to pomaga, a później załadowałem pełny soft z NeedROM i nieby jakiś system mam, tylko nie wiem czy pełny.
W apk Mobileuncle Tools, kiedy wybieram opcję "into Bootloader mode" dostaję komunikat zwrotny "MTK andrid have not Bootloader mode". czy tak ma być?

I jeszcze jedno, jak stosuję opcję w Mobileuncle backup IMEI to SDCARD to w telefonie mam widoczne dane w md5:ed3ea981ba01e117d7e39a18e2a67e (pomijam, że nie mogę tego zdekodować przez żaden dekoder) a do pliku na karcie SD zapisuje mi: T_ĐŕáeJŞtÓÎT_ĐŕáeJŞtÓÎT_ĐŕáeJŞtÓÎT_ĐŕáeJŞtÓÎT_ĐŕáeJŞtÓÎT_ĐŕáeJŞtÓÎT_ĐŕáeJŞtÓÎT_ĐŕáeJŞtÓÎT_ĐŕáeJŞtÓÎT_ĐŕáeJŞtÓÎ



Pisałem wyraźnie : po wgraniu romu postąpić według tutoriala który podałem(link do xda) przywrócić IMEI przy pomocy MTK Droid oraz SP flash tool a nie przy pomocy mobile uncle. Czasami nie da się pójść na łatwiznę i trzeba się trochę pomęczyć.
zriel
AKTYWNY
 
Posty: 650
Dołączył(a): poniedziałek, 9 września 2013, 14:37
Pochwały: 31

Re: Utracony IMAI dla DualSIM! pomocy!

Postprzez Michu » poniedziałek, 21 października 2013, 09:17

Pisałem wyraźnie : po wgraniu romu postąpić według tutoriala który podałem(link do xda) przywrócić IMEI przy pomocy MTK Droid oraz SP flash tool a nie przy pomocy mobile uncle. Czasami nie da się pójść na łatwiznę i trzeba się trochę pomęczyć.


Spoko, wszystko by było fajnie, gdybym mógł zrobić backup systemu. Mam zrobiony root, podczas próby ponownego root'owania przez MTK Droid, występuje komunikat Error: ... coś w sensie braku zaistalowanych plików "abd", mimo że wcześniej dokonałem rozruchu jakiegoś pliku w załączonym katalogu MTK droid o nazwie w stylu "adb driver" albo coś zbliżonego. Chciałem zrobić ponowny root, ponieważ oopcje backupu mam deaktywowane, czyli są na szaro. W telefonie mam zaznaczoną opcję USB debug...
Michu
 
Posty: 18
Dołączył(a): czwartek, 9 maja 2013, 14:39
Lokalizacja: Wrocław

Re: Utracony IMAI dla DualSIM! pomocy!

Postprzez zriel » poniedziałek, 21 października 2013, 09:52

Ściągnij oryginalny ROM z needrom lub XDA i wgraj go na nowo przez sp flash tool. Co do roota i komunikatu to masz problem ze sterownikami - jeśli tego nie zrobiłeś to włącz debugowanie usb w opcjach telefonu(opcje programistyczne) i wtedy podłącz telefon. Jak to nie pomaga albo masz debugowanie usb włączone to odinstaluj sterowniki do telefonu łącznie z czyszczeniem rejsetru i zainstaluj je na nowo najlepiej z innego źródła i jak najnowsze.
zriel
AKTYWNY
 
Posty: 650
Dołączył(a): poniedziałek, 9 września 2013, 14:37
Pochwały: 31

Re: Utracony IMAI dla DualSIM! pomocy!

Postprzez Michu » wtorek, 22 października 2013, 21:56

@zriel: chciałbym bardzo Ci podziękować za ciężką przeprawę z moimi problemami. Udało się :) THX!

A teraz streszczę jak mi się udało:
- skonsolidowałem kilka pomysłów zriel'a i: wyrzuciłem wszystkie sterowniki za pomocą programu usbdeview. Następnie pobrałem sterowniki MT6589 z innego źródła, pobrałem też całkiem inny ROM z Needrom i przeszedłem do standardowej procedury flashowania za pomocą SP flash tool. osobno zarzuciłem też plik TWRP_V2.5.0.0_recovery - jest taki bardziej ludzki, taki mniej krzaczasty ;)
Następnie odpaliłem program MtkDroidTools i udało się zrobić backup, więc postępowałęm zgodnie z wcześniejszym linkiem z XDA, jednak nie osiągnąłem sukcesu - IMEI dalej był... INVALID, czyli nie odzyskałem go jak było założone. Ale się nie poddałem i chciałem spróbować innej procedury, czyli zmiany IMEI, która wcześniej nie była możliwa - tel nie przyjmował żadnych zmian, jednak po wsparciu ze strony Zriela udało się i chciał w końcu "gadać".
zainstalowałem apk MTK engineering, odpaliłem MTK settings --> CDS Information --> Radio information --> Tel 1 / Tel 2 i za pomocą komendy AT+EGMR=1,7,"...IMEI..." dla Tel 1 i AT+EGMR=1,10,"...IMEI..." dla Tel 2 udało mi się nadać IMEI ten sam dla dwóch opcji. Podzielę się też innym spostrzeżeniem, że udało mi się jakoś załadować jakiś ROM gdzie działała tylko karta z PLAY a nie chciała z T-mobile, pomimo tego, że pytała o PIN, ale można było dzwonić z Playa bez numerów IMEI :) Nie znam się na tyle, ale wydaje mi się, że tak być nie powinno... jednak po wpisaniu *#06# miałem info INVALID a tel dzwonił - nawiązałem połączenie :)

I teraz uwaga: pomimo sukcesu postawienia telefonu na "nogi", chciałem spróbować kolejnego flasha i zarzucić innego ROMa, ponieważ ten jest za bardzo chiński. jest tam zarzuconych za dużo aplikacji, których nie specjalnie mogę się pozbyć, a jak je zatrzymam, to tel nie do końca dobrze się sprawuje. Stąd też moje pytania:

1. czy jak zarzucę inny ROM, to czeka mnie znowu cała procedura odzyskiwania numeru IMEI?
2. dla spokoju zrobiłem sobie backup aktualnego softu za pomocą MtkDroidTools, którego jak rozumiem - będę w stanie przywrócić za pomocą SP flash tool?


jeszcze raz dzięki za pomoc i czekam na odpowiedzi.
Michu
 
Posty: 18
Dołączył(a): czwartek, 9 maja 2013, 14:39
Lokalizacja: Wrocław

Następna strona

Powrót do Pytania, problemy



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

  • Reklama