• Reklama

UMI C1, test, recenzja zabójcy czterordzeniowców

W tym dziale można przeczytać i umieścić recenzje chińskiego telefonu lub tabletu.

UMI C1, test, recenzja zabójcy czterordzeniowców

Postprzez marx » poniedziałek, 15 września 2014, 21:53

Dziś pokusiłem się o test UMI C1 nazwanego przez producenta Killerem czterordzeniowców. Czy telefon zasługuje na takie miano dowiemy się za chwilę.
Telefon zamówiłem w ostatniej promocji w największej platformie handlowej na świecie. Na AliExpress zapłaciłem za niego 142,87$, telefon przyszedł do Polski w 9 dni, niestety drugie tyle leżał na Cle.
Paczka była dobrze zabezpieczona, w zestawie pomniejsze kartoniki, pierwszy z kablem USB a drugi z ładowarka USB pod europejskie gniazdka.




BUDOWA
Sam telefon jest solidnie wykonany, wszystkie elementy są dobrze spasowane, nic nie odstaje, nic nie trzeszczy.
Boczna ramka telefonu wykonana jest ze stopu aluminium, tylna obudowa też stanowi część bocznej krawędzi telefonu.
Z przodu nad ekranem mamy po środku głośnik do rozmów, na prawo jest kamera do wideo rozmów i czujniki światła i zbliżeniowy. Pod ekranem pokrytym hartowanym szkłem mamy tradycyjnie 3 podświetlane przyciski nawigacyjne. środkowy "HOME" ma kształt kółeczka, boczne to małe okrągłe kropki.
Obrazek Obrazek Obrazek

Przyciski regulacji głośności znajdują się na prawej krawędzi telefonu, a po przeciwnej stronie jest przycisk do włączania telefonu.
Na górnej ramce znalazło się miejsce na gniazdo USB i słuchawkowe 3,5mm.
Pod pokrywa słuchawki znajdują się 3 gniazda, 1 na karty microSD o pojemności do 32 GB i dwa sloty na karty SIM.
Obrazek Obrazek

Telefon ma wymiary 154.5x76.5x7.9mm należy do grupy smukłych telefonów.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

SPECYFIKACJA

- Czterordzeniowy procesor MT6582, Cortex A7 , 1.3GHz
- 1GB RAM 16GB ROM
- Android 4.4.2 OS
- Ekran 5.5 cala IPS w rozdzielczości 1280 x 720 HD
- Kamery: przednia 3.2MP, tylna 13.0MP (realnie 8MPx)
- Moduły: WiFi, Bluetooth, OTG, GPS
- Bateria 2430mAh
- 2G: GSM 850/900/1800 / 1900MHz
- 3G: WCDMA 900/2100 MHz (AERO2)

EKRAN


Ekran w UMI C1 ma 5.5-calową matrycę wykonana w technologii IPS w rozdzielczości HD (1280x720 pikseli) co daje gęstość upakowania pikseli na poziomie 267 ppi . Zastosowana technologia gwarantuje szerokie kąty widzenia ,wysoką jasność i kontrast i doskonałe odwzorowanie kolorów których wyświetlacz jest w stanie obsłużyć 16mln. Ekran jest czuły na dotyk, Multi Touch , rozpoznaje 5 punktów dotyku jednocześnie. Podświetlenie jest równomierne na całej powierzchni ekranu który wykonany jest w technologi OGS, pokryty jest hartowanym szkłem . Jasność jest na poziomie pozwalającym na korzystanie z telefonu w słoneczne dni.



SYSTEM

UMI C1 posiada Androida 4.4.2 KitKat który jest w języku polskim, spolszczenie obejmuje ok 80% systemu, przeciętnemu użytkownikowi ten stopień polonizacji wystarczy, system jest bardzo intuicyjny i pozbawiony niechcianych chińskich apek. Co prawda nie jest to czysty android, tylko nakładka która przypomina struktura MIUI.
Wszystkie nowe aplikacje lądują na pulpicie. Producent dodał tam swoje 2 widżety, odtwarzacz muzyczny i aparat foto połączony z galerią. Należy podkreślić że system jest dobrze zoptymalizowany, nie występują żadne przycięcia i działa on bardzo płynnie. Oczywiście Sklep Play jest obecny w systemie bez potrzeby jego doinstalowania.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek




KAMERY i MULTIMEDIA

Smartfon posiada 2 kamerki, – główna o rozdzielczości 13 MP z przetwornikiem SONY IMX179 z przesłona f/2.4 i przednia w rozdzielczości 3.2MP. Telefon robi zdjęcia na przeciętnym poziomie, ma spore problemy ze złapaniem ostrości, często ostrość złapał na innym punkcie niż wskazany lub w momencie zapisu zdjęcia gubił ostrość .
Kamera wideo pozwala na nagrywanie filmów w rozdzielczości Full HD.
Domyślnie aparat jest ustawiony do robienia zdjęć 13-megapikselowych i wideo 720p. Aparat posiada tryb HDR,który pozwala uzyskać zdjęcie o lepszej ostrości.
Jeżeli faktycznie zamontowano w nim przetwornik SONY IMX179 to lepsze zdjęcia będą kwestia poprawy oprogramowania.

Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Przykładowy film, pochmurny dzień


Urządzenie obsługuje następujące formaty
obrazy : JPEG, GIF, BMP, PNG
Video: 1080P,3GP, MP4, AVI
Muzyka: AAC, AMR, MP3, OGG, WAV
Biuro: Word, Excel, PPT
E-book : TXT


WYDAJNOŚĆ

UMI CI jest napędzany przez 4-rdzeniowy układ tajwańskiego producenta MediaTek o symbolu MT6582. Chip posiada 4 rdzenie Cortex-A7 taktowane zegarem 1.3GHz ze zintegrowaną grafiką Mali-400 MP2. Podstawowa różnica pomiędzy tym SoC, a bardziej popularnym MT5582, jest układ graficzny który działa nieco wolniej bo z taktowaniem 416MHz. Smartfon w popularnym Antutu osiąga wyniki na poziomie 18200 pkt co pozwoli mu obsługiwać duże aplikacja, wielozadaniowość, słabszym punktem jest grafika 3D, ale pomimo tego powinien obsługiwać większość gier za sklepu play. Procesor jest wspomagany przez 1GB pamięci RAM i 16GB pamięci na aplikacje użytkownika, co w telefonie w tej cenie jest sporą wielkością. Pamięć dodatkowo można rozszerzyć poprzez gniazdo micro DS o kolejne 32GB.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek
Najbardziej co mnie zdziwiło to wyniki pokazane w antutu, gdzie telefon ma niby 8 rdzeni x 1,4GHz. Nie wiem czy producent przygotował dwie wersje tej słuchawki, podobne informacje znajdują się też na specyfikacji z pudełka.

ŁĄCZNOŚĆ

Telefon posiada dwa gniazda SIM, pracujące w zakresie częstotliwości- 2G: GSM 850/900/1800 / 1900MHz 3G: WCDMA 900/2100 MHz (AERO2). Obsługa standardu WCDMA w częstotliwości 900MHz sprawi że telefon będzie atrakcyjny ze względu na darmowy internet AERO2 a także na coraz większą liczbę nadajników bazowych pracujących w Polsce na tej częstotliwości. Aero 2 działa bez najmniejszych problemów.
Ponadto telefon obsługuje FM, Bluetooth i Wi-Fi b / g / n , OTG i GPS


GPS

GPS W tym telefonie działa, Fixa poza budynkiem łapie w miarę szybko, ale siła sygnału jak i ilość odnajdywanych satelitów jest mniejsza niż w iNew V8.
Zachowania się na trasie na razie nie sprawdziłem.

Obrazek Obrazek


BATERIA
Bateria w telefonie ma pojemność 2430mAh co przy tej wielkości ekranu nie jest wielkością dużą.
Test baterii przeprowadzonym poprzez godzinne odtwarzanie klipów wideo z youtube przy pełnej jasności ekranu i maksymalnej głośności telefon.
Telefon w tym teście pochłonął 30% baterii. Pod tym względem telefon wypadł gorzej od ostatnio testowanego iNew V8.
Telefon przed testem nie był jeszcze ładowany, może po kilku cyklach wydajność się poprawi.
Na czuwaniu zużycie baterii jest bardzo małe, Bateria powinna w zupełności wystarczyć na cały dzień komfortowego używania telefonu.

PODSUMOWANIE

Umi C1 to telefon za niecałe 140 dolarów czyli 460zł + ewentualny Vat 23%. Telefon w tej kwocie spełnia wszystkie podstawowe funkcje współczesnych smartfonów, jest duży, solidnie zbudowany, ma atrakcyjny wygląd , obsługuje DUAL SIM z AERO 2, ma duża pamięć wewnętrzną (16GB)
Oczywiście nie ma róży bez kolców, w telefonie zawiodłem się na aparacie fotograficznym, pomimo zadeklarowania czujnika od SONY zdjęcia wychodzę bardzo przeciętnie i to nawet porównując do telefonów z 8 megapikselowymi matrycami.
Czułość Wi-Fi i GPS mogła by być na wyższym poziomie, choć przeciętnemu użytkownikowi nie powinno to zbyt doskwierać.
Czy telefon jest zabójcą czterordzeniowców? Ja bym tego taki pewny nie był.

Pochwały przyznane za posta: 3
marx
Administrator
 
Posty: 6003
Dołączył(a): sobota, 6 marca 2010, 02:35
Lokalizacja: aliexpress
Pochwały: 193

Reklama

en.001phone.cn=

Re: UMI C1, test, recenzja zabójcy czterordzeniowców

Postprzez hitachi139 » poniedziałek, 15 września 2014, 23:00

A możesz nagrać jak zachowuję się podczas korzystania z neta? Jak długo przetwarza strony takich ciężkich portali jak pclab ale w wersji nie mobilnej, ok?Recka dobra krótka i treściwa.
Co tam Panie w polityce ?Chińczyki trzymają się mocno?
Avatar użytkownika
hitachi139
 
Posty: 119
Dołączył(a): sobota, 10 sierpnia 2013, 17:23
Lokalizacja: Polska
Pochwały: 4

Re: UMI C1, test, recenzja zabójcy czterordzeniowców

Postprzez krisukun » wtorek, 16 września 2014, 12:17

Dzięki za (bardzo dobrą) recenzję :) Możesz coś powiedzieć o jakości dźwięku przez słuchawki? Ja mam Creative Aurvana Live! (takie trochę z "wyższej" półki) i jednak trochę od sprzętu wymagają :)

Odnośnie baterii - ile tak na oko dało by radę posiedzieć na necie (po wifi i pakiecie)? Bo na tym mi głównie zależy, moja stara nokia 5800 pada po 40 minutach po 3G i wifi i pora ją czymś zastąpić :) . Jeżeli te kilka godzin wytrzyma, to tragedii nie ma. A i czy da radę zostawić włączony net po 3G cały czas + ustawić synchronizację poczty/fb/itp. co kilka minut i żeby tel to wytrzymał cały dzień? Jeżeli da radę, to i te 2430mah nie jest takie złe :)

Odnośnie samej recenzji: Podobno ekran nie jest chroniony Gorilla Glass (jakaś redakcja dopytała się w fabryce i powiedzieli, że podobno szkło to nie jest GG - jak znajdę linka to podrzucę), zamiast tego jest technologia OGS (One Glass Solution), co warto odnotować, a sam typ ekranu to LTPS-TFT, tak przynajmniej podaje producent, trudno to zweryfikować. Matryca to rzeczywiście IPS :) Ponadto, na YT ludzie pokazywali, że ekran ma 5-dotykowy multi touch, nie 10, chyba, że coś zmienili w nowszych egzemplarzach.

Ps. Pierwszy film, na samej górze jest prywatny.

Pozdrawiam.
krisukun
 
Posty: 66
Dołączył(a): piątek, 18 lipca 2014, 12:47
Pochwały: 3

Re: UMI C1, test, recenzja zabójcy czterordzeniowców

Postprzez marx » wtorek, 16 września 2014, 14:58

Dzięki za uwagi, obecnie testuje już inny telefon, do tego wkrótce z początkiem przyszłego tygodnia i postaram się odpowiedzieć na wasze pytania.
Co do baterii to myślę że przez 4 godziny z aero2 i załączonym ekranem bez problemu wytrzyma.
marx
Administrator
 
Posty: 6003
Dołączył(a): sobota, 6 marca 2010, 02:35
Lokalizacja: aliexpress
Pochwały: 193

Re: UMI C1, test, recenzja zabójcy czterordzeniowców

Postprzez krisukun » wtorek, 16 września 2014, 16:02

Wielkie dzięki, akurat w przyszłym tygodniu wpadnie trochę grosza, bo urodziny i pewnie zamówię nowy telefon - na razie ten UMI jest moim faworytem, zarówno z wyposażenia jak i wyglądu i raczej nic lepszego do 560zł (z vatem) nie dostanę (co najwyżej coolpad 7320, ale jego aktualna cena, stary android i bawienie się w custom romy mnie zniechęcają). Co do baterii - 4 godziny na 3G to nie jest jakiś zły wynik, może jak jasność ekranu obniży się na minimum (w każdym telefonie tak robiłem), to może 5 godzin wyciągnie :D . Jeżeli byłoby to możliwe, poprosiłbym o test z oglądaniem video i przeglądaniem internetu na najniższej jasności ekranu :)

Jeżeli telefon doszedł by bez vatu, to dokupię sobie Xiaomi powerbank w wersji 10400mah i będzie sobie leżał gdzieś awaryjnie w plecaku i to powinno raczej załatwić problemy z niezbyt dużą baterią.

Odnośnie tej informacji o braku Gorilla Glass, znalazłem to info tutaj: http://to2cblog.com/notice-umi-c1-doesn ... -3-screen/ więc raczej można to uznać za pewnik - zresztą, wątpliwe żeby w telefonie za 140$ pokuszono się o GG :)

Przeglądam sobie fotki z tego telefonu i powiem szczerze - szału nie robią, ale jak na moje potrzeby wydają się wystarczające - raczej na gorsze niż z mojej nokii 5800 się nie wydają. Myślę, że po ustawieniu 5MPx powinny być one dość dobre. Ciekawi mnie za to jak sprawuje się przednia kamerka, niby tam dali 3,2mpx (chociaż, chodzą plotki że tak naprawdę jest tam 2mpx), ale z jakością może być różnie. Można przy okazji poprosić o przykładową fotkę z przedniej kamerki? ;)

Pozdrawiam i z góry dzięki :)
krisukun
 
Posty: 66
Dołączył(a): piątek, 18 lipca 2014, 12:47
Pochwały: 3

Re: UMI C1, test, recenzja zabójcy czterordzeniowców

Postprzez hellhammer » środa, 17 września 2014, 09:17

4h na 3g :D? Maskara to g... nie bateria to juz moja xperia j ze slaba bateria wytrzymuje 9h siedzenia na necie i pisanie smsow, i dzwonienie non stop. jiayu kumpla wytrzymuje 2 dni w siedzeniu na wifi i 3g a uzywajac go do smsowania/mmsownia i dzownienia wytrzymuje 7-9 dni. jiayu siory ze slabsza betria wytrzymuje 5-7 dni. wiec nie mow ze spoko jest osiag tego umi :D

ja wachalem sie miedzy umi c1 a coolpad 7320 i wybralem wreszcie coolpada i pierwsze slysze zeby trzeba bylo zmieniac rom odrazu :D aplikacje chinskie mozna wywalic bez zmiany roma. co to za trudnosc? patrzac na filmy i recki standardowy rom jest ok. Chyba ze ktos jara sie antutu :D to moze i tak :D
A ze ande stary, a co ma nowy ze ten stary tak od niego odstaje :D? ja tam mam w domu lg l70 i jakos nie widziy roznicy miezdy 4.1 a 4.4 procz lekkimi kosmetycznmi :D przereklamowane :D to ze ma nieco w innych miejsach opcje :D? to ze lekko inazcej wyglada, co dla mnie bardziej jest zasluga nakladek niz samego andka.
Ja mam z telefonu korzystac, a nie bawic sie nw zmiane romow, wyniki antutu, zmiany wygladau itp. tez na poczatku mowie a moze umi c1 bo ma andka 4.4 ale w sumie co to daje?
Ale wracajac do tematu, umi c1 tez super telefonik, mimo ze nie mialem go w uzyciu, ale kto wie moze zakupie go do pary do coolpada :) bo naprawde mi sie podoba :)
hellhammer
VIP
 
Posty: 1437
Dołączył(a): piątek, 4 lipca 2014, 13:25
Pochwały: 25

Re: UMI C1, test, recenzja zabójcy czterordzeniowców

Postprzez Dablju » środa, 17 września 2014, 10:10

hellhammer napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!


Już to widzę jak XJ wytrzymuje 9h na 3G z włączonym ekranem. 4h to przyzwoity wynik, weź pod uwagę, że to 5,5 cala i bateria 2430mAh. Odpowiedni balans jasnością ekranu i zrobi się 5h, bo przecież chyba nikt w domu nie używa 100% podświetlenia. Jeżeli komuś bardzo zależy na długości czasu pracy na baterii to może bawić się w inne rzeczy typu zmiana governora (o ile kernel obsługuje inne od ondemand), zmniejszenie taktowania procka, zmiana zarządcy, zmiana przeglądarki na mniej prądożerną, wyrzucenie/wyłączenie zbędnych pierdół działających w tle (przydatna apka disable service).
Dablju
VIP
 
Posty: 968
Dołączył(a): czwartek, 17 października 2013, 14:52
Lokalizacja: Głogów
Pochwały: 32

Re: UMI C1, test, recenzja zabójcy czterordzeniowców

Postprzez hellhammer » środa, 17 września 2014, 10:31

Dablju napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!


Już to widzę jak XJ wytrzymuje 9h na 3G z włączonym ekranem. 4h to przyzwoity wynik, weź pod uwagę, że to 5,5 cala i bateria 2430mAh. Odpowiedni balans jasnością ekranu i zrobi się 5h, bo przecież chyba nikt w domu nie używa 100% podświetlenia. Jeżeli komuś bardzo zależy na długości czasu pracy na baterii to może bawić się w inne rzeczy typu zmiana governora (o ile kernel obsługuje inne od ondemand), zmniejszenie taktowania procka, zmiana zarządcy, zmiana przeglądarki na mniej prądożerną, wyrzucenie/wyłączenie zbędnych pierdół działających w tle (przydatna apka disable service).

Po co mialbym Cie oklamywac, w robocie cale 8h godzin siedze czasem na necie jak nie ma zamowien na komrce i jakos wytrzymuje, jasnosc w polowie mam, bo tak jak mowisz w pomieszczeniu nie potrzebuje pelnej jasnosci. pozatym xj jest sporo mniejsza bo ma tylko 4,5 cala wiec co takie zdziwienie? dla mnie 4-5h na 3g to porazka a nie przywoity wynik.
hellhammer
VIP
 
Posty: 1437
Dołączył(a): piątek, 4 lipca 2014, 13:25
Pochwały: 25

Re: UMI C1, test, recenzja zabójcy czterordzeniowców

Postprzez marx » środa, 17 września 2014, 15:28

nie panikujcie, to było na odtwarzaniu filmów z youtube , full głos i jasność. Normalnie przeglądając neta wynik będzie znacznie lepszy, nie braknie ci raczej baterii w połowie dnia. W telefonuie na czuwaniu (noc) bateria schodzi minimalnie, ok 2 %
marx
Administrator
 
Posty: 6003
Dołączył(a): sobota, 6 marca 2010, 02:35
Lokalizacja: aliexpress
Pochwały: 193

Re: UMI C1, test, recenzja zabójcy czterordzeniowców

Postprzez krisukun » środa, 17 września 2014, 15:41

No właśnie, ja myślę, że lepiej poczekać na dokładniejszy test. ~5 godzin to dobry wynik moim zdaniem, jak na tą wielkość ekranu i pojemność bateri, bo to i tak 5x więcej, niż mogę sobie pozwolić na mojej aktualnej nokii :) A kto wie, może da radę więcej.

Czekamy na dodatkowe testy, a ja czekam na urodziny i tel zamawiam :)
krisukun
 
Posty: 66
Dołączył(a): piątek, 18 lipca 2014, 12:47
Pochwały: 3


Powrót do Recenzje, testy i opinie użytkowników telefonów z Chin



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości