• Reklama

TV Box z Windowsem-warto?

TV Box, MiniPC, sprzęt audio I wideo, pytania, problemy,

TV Box z Windowsem-warto?

Postprzez tmk10 » 7 kwi 2015, o 20:57

Witam
Czy warto w ogóle pchać się w TV BOX z Windowsem? Ma w ogóle ktoś taki produkt?
Avatar użytkownika
tmk10
AKTYWNY
 
Posty: 382
Dołączył(a): 27 gru 2013, o 22:13
Pochwały: 7
Telefon:: Lenovo A850 LeEco S3

Reklama

Re: TV Box z Windowsem-warto?

Postprzez Jaro070 » 7 kwi 2015, o 21:39

Jaki i za ile?
Nigdy nic nie wygrałem na tym forum :/
Avatar użytkownika
Jaro070
 
Posty: 80
Dołączył(a): 18 maja 2014, o 15:58
Lokalizacja: Bieszczady
Pochwały: 5
Telefon:: Jolla JP-1301

Re: TV Box z Windowsem-warto?

Postprzez Adachorr » 7 kwi 2015, o 23:29

Kupując takiego tv boxa upewnij się że przychodzi z aktywowanym windowsem bo sporo sprzętu tego typu przypływa z wersją "demo" windowsa- np meegopad t01. Z aktywowanym jest np pipo x7 który jest chyba jednym z najtańszych tv boxów z aktywowanym windowsem.
Czy jest to sprzęt wart polecenia? Generalnie za 100 euro dostajesz komputer z windowsem do prostych zadań, pytanie czy nie lepiej dołożyć parę zł i kupić tablet z windą i wyjściem hdmi.
Adachorr
 
Posty: 53
Dołączył(a): 24 sie 2014, o 11:50
Telefon:: Samsung

Re: TV Box z Windowsem-warto?

Postprzez tmk10 » 8 kwi 2015, o 10:58

Mam na myśli takiego PIPO X7. Przecież te tv boxy też mają HDMI, bo jak inaczej podłączyć takiego do monitora/telewizora :D? Tablet jest droższy i chyba bardziej się grzeje, bo do tego dochodzi ekran.
Avatar użytkownika
tmk10
AKTYWNY
 
Posty: 382
Dołączył(a): 27 gru 2013, o 22:13
Pochwały: 7
Telefon:: Lenovo A850 LeEco S3

Re: TV Box z Windowsem-warto?

Postprzez menthal » 14 kwi 2015, o 13:12

Mam Ondę V820W i z windowsem. U mnie ten sprzęt jako tvbox nie spełnił swojego jedynego zadania dla, którego był przewidywany tzn. odtwarzanie hbo go w wersji hd - (aplikacja na androida odtwarza w sd - nie wiem dlaczego tak postanowiło hbo).
Niestety tablet nie radzi sobie z silverlight, z którego korzysta hbo go na pc i po kilku minutach zaczyna się dławić. Z tego co udało mi się znaleźć to jest to cecha/wina procesora, który okazuje się za słaby dla silverlight i zgłaszali to użytkownicy różnych sprzętów z tym procesorem. Jest to dziwne, ponieważ gdzieś czytałem, że procesory 3735 podobno są promowane jako przeznaczone do media pc - tv box.

Tak na marginesie to z windowsem i tvbox jest problem licencyjny. Można go instalować bezpłatnie tylko do wielkości 9 cali więc jeśli będzie sam tvbox podłączony do tv to nawet jeśli jest aktywowany windows to i tak będzie nielegalny. Z tabletem jest chyba inaczej, ale nie analizowałem treści licencji jak to wygląda z drugim wyświetlaczem. Rozwiązaniem byłoby chyba montowanie w tvbox małego wyświetlacza jak np kamerach podróbkach gopro.

Podsumowując, to w tym momencie poczekałbym z zakupem kilka/kilkanaście miesięcy na kolejną generację procesorów intela. Android ma jednak swoje ograniczenia, a seria 3735 to jeszcze nie jest to, chociaż już bardzo blisko, no chyba że chodzi o zwykłe pliki avi, mkv z wyłączeniem streamingu + internet, to wtedy będzie ok, ale moim zdaniem 100$ to za dużo na coś do czego wystarcza mk808. Jeżeli chodzi o sam tablet jako tvbox to jest to bardzo niewygodne rozwiązanie - albo tablet musi być włączony cały czas i wtedy się grzeje i świeci w ciemnym pokoju, albo go wyłączamy i sterujemy tylko na drugim ekranie ale to wymaga też gimnastyki bo myszkę trzeba podłączyć do tabletu, co już jest samo w sobie niewygodne ale przede wszystkim jak podłączymy mysz to musimy wyłączyć ładowanie tabletu z zasilacza.
menthal
 
Posty: 15
Dołączył(a): 15 gru 2014, o 23:13
Pochwały: 1
Telefon:: abc

Re: TV Box z Windowsem-warto?

Postprzez eyeti » 14 kwi 2015, o 19:41

menthal napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

To nie lepiej postawić sobie XBMC z odpowiednią wtyczką zamiast cisnąć cpu silverlightem?

Wysłane z mojego m1 note
Avatar użytkownika
eyeti
 
Posty: 111
Dołączył(a): 2 kwi 2013, o 01:53
Lokalizacja: Siemiatycze

Re: TV Box z Windowsem-warto?

Postprzez majkel_94 » 14 kwi 2015, o 20:25

BayTrail ma sprzętowe dekodowanie VP8, VP9 podobno też, H.264 wiadomo, HEVC gdzieś widziałem że też. Trzeba tylko mieć najnowsze sterowiniki żeby iGPU mogło wykonywać robote ;)

Jak się tnie to coś nie tak z konfiguracją sprzętu albo strony (silvelight guwniany), skoro zarzyna CPU :P
Avatar użytkownika
majkel_94
VIP
 
Posty: 1004
Dołączył(a): 17 lip 2014, o 13:05
Lokalizacja: Katowice
Pochwały: 19
Telefon:: LeTV

Re: TV Box z Windowsem-warto?

Postprzez asffaf » 14 kwi 2015, o 21:11

Posiadam colorowo supreme 10 i spokojnie ipla HD chodzi czy canal plus online w HD.
asffaf
 
Posty: 126
Dołączył(a): 21 sty 2014, o 20:21
Pochwały: 2
Telefon:: v970

Re: TV Box z Windowsem-warto?

Postprzez saperq » 14 kwi 2015, o 21:20

Czy w tym colorovo supreme można klawiaturę normalnie otworzyć czy musi być te dziwne etui złożone co trzyma ekran? Czy można odpiąć i jako tablet używać? Czy klawiatura ma wbudowaną baterię? Jak ogólne wrażenie?
Aktualnie eksploatowane: Lenovo P2, Asus Zenfone max
Na sprzedaż: brak, wszystko poszło ;-)
Zobacz moje OLX
saperq
AKTYWNY
 
Posty: 791
Dołączył(a): 8 maja 2014, o 22:36
Pochwały: 31
Telefon:: Asus Zenfone Max

Re: TV Box z Windowsem-warto?

Postprzez asffaf » 15 kwi 2015, o 08:04

Pozytywnie zaskoczony jestem. Kupiłem tablet za 549 zł w xkom. Musi być to etui złożone żeby tablet był w pozycji laptop bo nie posiada zawiasów. Oczywiście można odczepić tablet od klawiatury. Samo etui nie posiada żadnych portów, baterii itp. System chodzi sprawnie, na baterii z 6 godzin wytrzyma. Silverlight w 720p chodzi bez przyciec.
asffaf
 
Posty: 126
Dołączył(a): 21 sty 2014, o 20:21
Pochwały: 2
Telefon:: v970

Re: TV Box z Windowsem-warto?

Postprzez menthal » 15 kwi 2015, o 13:19

majkel_94 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!


Silverlight jest fatalny, a hbo go jeszcze gorszy. Na tv box z androidem musiałem po aktualizacji z lutego albo marca szukać starej wersji app dla hbo go bo przestało działać na androidzie 4.4.2
Z konfiguracją silverlight walczyłem aż znalazłem wpisy takie jak te:
Kod: Zaznacz cały
Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

I stwierdziłem, że odpuszczam walkę z tabletem i zostaję przy mk808 w wersji sd ewentualnie podłączę iphone 4s przez hdmi out, który ma trochę lepszą rozdzielczość niż android.

Na XBMC/KODI nie ma pluginu dla hbo go.

Nie twierdzę, żę się nie da korzystać z tv-box z windowsem serii 3735, bo w większości przypadków pewnie się da, jak również wiem, że są wsparcia dla różnego rodzaju kodowań, ale wstrzymałbym się z tego powodu, że wydając 100$ trzeba będzie się liczyć z tym, że nie będziemy mieli komfortu że wszystko będzie działać jak na normalnym komputerze i że mogą pojawić się problemy trudne lub niemożliwe do usunięcia. Jak ktoś ma czas i lubi takie rzeczy to ok, ale jak ktoś chce mieć pewność że wszystko będzie po prostu działać to może się zdziwić i tylko o to mi chodziło.
menthal
 
Posty: 15
Dołączył(a): 15 gru 2014, o 23:13
Pochwały: 1
Telefon:: abc

Re: TV Box z Windowsem-warto?

Postprzez robertnik » 17 kwi 2015, o 00:35

Mam Voyo Mini PC i tu go opisywałem.
To nie jest sprzęt bez wad,ale osobiście jestem bardzo zadowolony.
Windows jest w wersji Bing i jest oryginalny, sam się aktywuje. XBMC, Popcorn Time i reszta streamingów działa.
Niema wsparcia dla VP9 i HEVC, co nie oznacza że nie odtwarza 4K, tylko że musi być w h264 z ludzkim bitrate. 99% z serwisu VOD ThePirateBay działa.
Największą zaletą urządzenia jest pobór prądu. Działa na zasilaczu 5V 2A.
Jak w linkowanym wpisie pisałem(masło maślane) trzeba ingerować w chłodzenie, bo procesor bardzo się grzeje.

Dla tych, którzy potrzebują wydajności dziś z Aliexpress dostałem reklamę a w niej, oczywiście większy, ale na Intel i5-4200U(któreś Sórface Pro go miały, chyba 2) za $228. Niestety tononame i jak działa to się w googlach nie dokopałem. Tu link do tego TVbox potworka.
robertnik
 
Posty: 48
Dołączył(a): 13 sty 2013, o 19:01
Lokalizacja: opole
Pochwały: 1

Następna strona

Powrót do TV Box, MiniPC, sprzęt audio I wideo



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

  • Reklama