• Reklama

Test, recenzja Doogee Titans DG150

W tym dziale można przeczytać i umieścić recenzje chińskiego telefonu lub tabletu.

Test, recenzja Doogee Titans DG150

Postprzez marx » poniedziałek, 2 czerwca 2014, 22:23

Przedstawię wam dziś dosyć ciekawy i nietypowy telefon Doogee Titans DG150, który przypomina budową Samsunga Solid czy też HUMMER H5.
Doogee to chińska marka która nastawiła się na sprzedaż w Europie, są nawet sponsorem jednej z Hiszpańskich drużyn piłkarskich. Telefon charakteryzuje się wzmocnioną obudową i certyfikatem IP67 co w praktyce oznacza że ma całkowitą ochronę przed wnikaniem pyłu i ochronę przed zalaniem przy zanurzeniu na głębokość 1 m pod powierzchnią wody przez 30 minut
Telefon przyszedł ze sklepu 1949deal.com po kilkunastu dniach oczekiwania.
Wiele osób pracujących w trudnych warunkach, gdzie szczególnie są narażeni na różne uderzenia, wibracje, pyły, wilgoć czy wodę poszukuje smartfona który podoła tym warunkom. Jak wiemy typowy smartfon to urządzenie bardzo delikatne i w kieszeni osoby pracującej fizycznie może szybko ulec uszkodzeniu.

Pudełko z szarej sztywnej tektury zawierało:
Telefon
Słuchawki
Ładowarkę USB z europejską wtyczką i kabel USB
Karabinek z kompasem
Instrukcje obsługi w języku angielskim
Folię ochronna na ekran.



BUDOWA
Telefon posiada nietypową budowe, dookoła telefonu na bocznych ramkach sa dodatkowe elementy z tworzywa które mają za zadanie zamortyzowanie siłę uderzenia.
Tylna pokrywa jest przykręcana dwoma śrubkami, klapka od strony baterii ma metalowa blaszkę wzmacniającą, a od zewnętrznej strony płat tworzywa.
Po lewej stronie ramki mamy guziki regulacji głośności, u góry pod gumową zatyczką znajduje się gniazdo USB i 3.5mm gniazdo słuchawkowe zaś na prawo od gniazda USB wystaje okrągły przycisk włącz/wyłącz i zbudzania telefonu. Na przednim panelu widzimy typowe dla androida przyciski nawigacyjne.
Telefon jest solidnie zbudowany, nic nie trzeszczy, nic nie odstaje.Waży 130g.

IMG_20140614_121018_1.jpg
IMG_20140614_121018_1.jpg (1.02 MiB) Przeglądane 5431 razy

IMG_20140614_120940.jpg
IMG_20140614_120940.jpg (1.1 MiB) Przeglądane 5431 razy





SPECYFIKACJA

- MTK6572 Dual Core 1.0GHz
- 512M Ram 4G Rom
- 3.5 Inch 640 * 320 HVGA IPS Screen
- 2.0 MP Rear Camera 1.3 MP Front Camera


EKRAN
Ekran w Doogee DH150 ma 3,5 , wyświetlacz jest wykonany w technologi IPS co gwarantuje nam szerokie kąty widzenia i dobre odwzorowanie kolorów. Rozdzielczość telefonu jest na stosunkowo niskim poziomie i wynosi 640 * 320 pikseli.Wpatrując się w ekran da sie dojrzeć pojedyńcze piksele, przypomina to ekrany stosowane powszechnie w telefonach z przed kilku lat.
Ekran nie jest pokryty hartowanym szkłem gorilla, w zestawie otrzymujemy jedynie folie ochronna.


SYSTEM

Doogee Titans pracuje pod kontrolą Androida 4.2.2 Jelly Bean, i co się od razu rzuca w oczy to że system jest zoptymalizowany dla klientów w Europie, brak jakichkolwiek chińskich aplikacji, System jest spolszczony w bardzo dużym stopniu. Płynność działania jest na przeciętnym poziomie, czasem da się zauważyć minimalne przycięcia, co jak na telefon z procesorem 1,0GHz i pamięcią na poziomie 512MB nie powinno nikogo dziwić.

Screenshot_2014-06-14-15-29-49.png
Screenshot_2014-06-14-15-29-49.png (284.07 KiB) Przeglądane 5431 razy

Screenshot_2014-06-14-15-29-54.png
Screenshot_2014-06-14-15-29-54.png (237.74 KiB) Przeglądane 5431 razy

Screenshot_2014-06-14-15-29-59.png
Screenshot_2014-06-14-15-29-59.png (276.94 KiB) Przeglądane 5431 razy

Screenshot_2014-06-14-15-30-04.png
Screenshot_2014-06-14-15-30-04.png (276.84 KiB) Przeglądane 5431 razy

Screenshot_2014-06-14-15-30-14.png
Screenshot_2014-06-14-15-30-14.png (248.65 KiB) Przeglądane 5431 razy


KAMERY

KAMERY
Smartfon wyposażony jest w 2 kamerki, – główna o rozdzielczości 2 MPx i przednia o rozdzielczości 1.3 mgapixela. Telefon robi słabe zdjęcia i nie zastąpi nam aparatu fotograficznego. zdjęcia są zaszumione i czym słabsze oświetlenie tym sytuacja się jeszcze bardzie pogarsza, nie pomaga tu dioda LED która też do mocnych nie należy. Na szczęście producent podał tu w miare realne parametry nie stosując interpolacji do np 5MPx

IMG_20140203_003922.jpg
IMG_20140203_003922.jpg (220.64 KiB) Przeglądane 5431 razy

Obrazek

Obrazek

Obrazek



ŁĄCZNOŚĆ
Słuchawka wyposażona jest w dwa gniazda SIM, pracujące w zakresie częstotliwości GSM 850/900/1800/1900MHz i WCDMA 850/2100. Jak widać zakres obsługiwanych częstotliwości jest dość szeroki, lecz brak 3G na częstotliwości 900MHz z którego korzysta miedzy innymi operator darmowego internetu AERO2.
Ponadto telefon obsługuje Wi-Fi, FM, Bluetooth i GPS który działa dosyc opornie, trzeba trochę odczekac zanim znajdzie wszystkie potrzebne satelity.
podobna sytuacja była w większości telefonów z tym procesorem.

BATERIA
W telefonie znajduje się bateria o pojemności 1500 mAh co jest małą wartością, ale w połączeniu z ekranem o małej rozdzielczości pozwoli nam na dwa dni spokojnej pracy bez konieczności ładowania.

WYDAJNOŚĆ
Doogee DG150 Titans jest napędzany przez 2-rdzeniowy układ tajwańskiego producenta MediaTek o symbolu MTK6572. Układ posiada 2 rdzenie Cortex-A7 taktowane zegarem 1.0GHz które współpracują z układem graficznym Mali-400MP . Smartfon w Antutu osiąga wyniki około 9450 pkt, co na współczesne telefony nie jest wysokim wynikiem. Należy jednak pamiętać o przeznaczeniu telefonu i jego cenie. Telefon ma towarzyszyć nam w ciężkiej pracy a nie podczas rozrywki.

Screenshot_2014-06-14-15-25-29.png
Screenshot_2014-06-14-15-25-29.png (71.06 KiB) Przeglądane 5431 razy

Screenshot_2014-06-14-15-24-50.png
Screenshot_2014-06-14-15-24-50.png (34.52 KiB) Przeglądane 5431 razy

Screenshot_2014-06-14-15-23-52.png
Screenshot_2014-06-14-15-23-52.png (35 KiB) Przeglądane 5431 razy

Screenshot_2014-06-14-15-26-24.png
Screenshot_2014-06-14-15-26-24.png (36.72 KiB) Przeglądane 5431 razy

Screenshot_2014-06-14-15-27-41.png
Screenshot_2014-06-14-15-27-41.png (39.61 KiB) Przeglądane 5431 razy

Screenshot_2014-06-14-15-28-01.png
Screenshot_2014-06-14-15-28-01.png (37.83 KiB) Przeglądane 5431 razy



PODSUMOWANIE

Główną zaletą telefonu jest jego solidna obudowa i ochrona przed czynnikami zewnętrznymi jak pył, woda czy wstrząsy. Telefon wolno pozera baterie i pozwala na bezproblemowe korzystanie z internetu. Głowna wada jest słaby aparat który pozwoli zrobić zdjęcie tabliczki znamionowej spalonego silnika betoniarki, ale zdjęcia do pochwalenia się znajomym nie zrobimy. Irytuje też wolno działający GPS.
W obronie telefonu staje niska cena i jego przeznaczenie, nie jest to telefon reprezentacyjny, ale dla pracowników w firmie jak najbardziej się sprawdzi.

Autor postu otrzymał pochwałę
Załączniki
Screenshot_2014-06-14-15-25-50.png
Screenshot_2014-06-14-15-25-50.png (37.46 KiB) Przeglądane 5431 razy
marx
Administrator
 
Posty: 5997
Dołączył(a): sobota, 6 marca 2010, 02:35
Lokalizacja: aliexpress
Pochwały: 193

Reklama

en.001phone.cn=

Powrót do Recenzje, testy i opinie użytkowników telefonów z Chin



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

  • Reklama