• Reklama

Teclast X80H opinia

Chińskie tablety, opinie, porady, zakup

Re: Teclast X80H opinia

Postprzez hannahbluee » czwartek, 16 kwietnia 2015, 15:46

oeriel też wolałam białą, ale przyleciała zielona :-D nie chciało już mi się z tym walczyć, więc została. W zasadzie to wszystkie klawisze poza fn można sobie ustawić tak, jak chcesz (ja do tego używałam sharpkey). Przyciskowi windows odpowiada oryginalnie cmd :)
hannahbluee
 
Posty: 4
Dołączył(a): wtorek, 17 lutego 2015, 18:22

Reklama

Re: Teclast X80H opinia

Postprzez haber01 » sobota, 18 kwietnia 2015, 11:53

hannahbluee napisał(a):Można powiedzieć, że udało mi się poniekąd z tym problemem wygrać :)
Przeszukując inne wątki z opisami podobnych doświadczeń znalazłam wzmiankę o narzędziu, takim mini programiku dostępnym w wersji desktopowej o nazwie powercfg. Wiem, że służy głównie do czegoś innego, ale u mnie to rozwiązanie się sprawdziło. Szczerze mówiąc nie wiem jaką robi on różnicę - może działa na zasadzie task killera? W każdym razie gdy wyłączam tablet z poziomu tego programu to poprawnie się on zamyka, może być wyłączony nawet tydzień i nie tracę ani procenta :) Natomiast gdy go zamykam tradycyjnie - schodzi cała w ciągu 6h.

Wdhiz szkoda, że miałeś takie doświadczenia ze swoim Pipo, może u Ciebie też by takie rozwiązanie podziałało. Na anglojęzycznych forach znalazłam takie sugestie, że może być to spowodowane wadą systemu operacyjnego. Nie jestem jednak specjalistą, póki mój sposób działa jestem happy :)

oeriel wrzucam dla Ciebie fotki mojego teclasta z klawiaturką:
Obrazek
Obrazek

Jak widać na załączonych obrazkach, tablet jest wyższy i węższy niż klawiatura, ale w ogóle mi to nie przeszkadza. Ponadto dokupiłam do niego wskazany przez Ciebie kilka postów wyżej qcable - genialne urządzenie, z tymi akcesoriami całkowicie zastąpił u mnie miejsce starego, wielkiego i ciężkiego laptopa. Pomimo wcześniejszych problemów teraz mogę już z czystym sumieniem polecić go wszystkim :)

Może za późno trochę, ale zostanie dla potomnych.
To jest problem z Deep sleep tabletu. Tablet nie wchodzi w stan uśpienia, tylko w tle jakaś aplikacja, proces zjada baterie. Poszukaj o Deep sleep, ale o znajdziesz program, który pomoże namierzyć pradozerny proces.
haber01
 
Posty: 139
Dołączył(a): niedziela, 15 marca 2015, 05:14
Pochwały: 7

Re: Teclast X80H opinia

Postprzez hannahbluee » wtorek, 21 kwietnia 2015, 14:51

haber01 też do tej informacji dotarłam, ale nie potrafiłam tego znaleźć i "naprawić", więc póki działa moje rozwiązanie to już nic nie kombinowałam. Ciebie również to spotkało? Masz może jakieś wskazówki jak do tego dotrzeć? :)
hannahbluee
 
Posty: 4
Dołączył(a): wtorek, 17 lutego 2015, 18:22

Re: Teclast X80H opinia

Postprzez oeriel » poniedziałek, 3 sierpnia 2015, 09:27

Mam jeszcze kilka spostrzeżeń na temat tego tabletu. Oczywiście pierwsza sprawa dotyczy praktycznie każdego, ale druga, już głównie tych "tego typu".

Pierwsza.
Rozgrzebałem oryginalnego Windowsa, jaki dostałem z tabletem i nie szło już za dużo zrobić - poniżej link z opisem oraz temat, gdzie można pewne narzędzia znaleźć. Warto o tym wspomnieć, szczególnie jeśli ktoś ma tego Teclasta lub PIPO (np.).
http://winclub.pl/topic/3714-windows-81-bing-with-update-3-core-connected-pl-enx86x64-marzec-2015-winclub-pl/page-3#entry63200
Tak wiec nie ma co się bać, że tablet się rozleci jak system rozgrzebiemy 0:) Po prostu normalne urządzenie jak każdy komputer. Jedynie to UEFI może przysporzyć problemów.

Druga.
To chyba sprawa bardzo ważna, ale nei wiem jak to ugryźć. Związane z zasilaniem.
Mam coś takiego po reinstalacji, co nie miało miejsca wcześniej (albo miało a nie zauważyłem). Tablet przechodzi w tryb uśpienia (hibernację mam wyłączoną) w momencie, kiedy przycisnę klawisz POWER lub minie określony czas (ustalany w systemie).
I tutaj po przełaczeniu mam dziwne wrażenie, że ładowanie nie działa (korzystam z tego kabelka z OTG i USB jednocześnie i działa normalnie). Po wejściu w tryb uśpienia jakby traci dostęp do ładowania. Np. w nocy, zostawiam go zamykając powerem (uśpienie, nie zamknięcie) a rano już go odpalam jakby był wyłaczony i ... nie jest naładowany w 100%.

Denerwuje mnie też, że przygaszenie ekranu, jakie ma miejsce w zwykłych komputerach (ekran wyłaczony komputer działa) w tych tabletach jest traktowane jako uśpienie. Np. wygaszacz ekranu, właczy się po 20 minutach, ale to nie jest wygaszenie tylko uśpienie kompa.

Macie jakąś radę na to? Może jakieś ustawienia w systemie czy coś... BIOS?

i Trzecia...
Drażni mnie też, że system uruchamia się na ekranie tabletu domyślnie w orientacji pionowej. Czyli jak tablet leży sobie normalnie, czyli poziomo (ekran szerszy niż wyższy) to sam start, informacje po włączeniu oraz logo Windows przy ładowaniu i kręcące się kulki są obrócone o 90°. Na ekranie przez HDMI jest ok.
To samo - obrócenei jest podczas podłaczenia do HDMI. Ekran tabletu co prawda działa, można go dotykać, mimo, że jest czarny, ale też obrócony o 90°.
oeriel
 
Posty: 21
Dołączył(a): piątek, 27 czerwca 2014, 12:51
Pochwały: 2

Re: Teclast X80H opinia

Postprzez jbrzoza1967 » piątek, 28 sierpnia 2015, 01:47

Mam Teclasta dual . Kupiłem dla syna. Da się ustawić by w androidzie zapisywał gry,aplikacje,zdjęcia na karcie a nie na pamięci wewnętrznej? Za chwilę braknie pamieci .
jbrzoza1967
 
Posty: 11
Dołączył(a): piątek, 10 stycznia 2014, 13:55

Re: Teclast X80H opinia

Postprzez oeriel » piątek, 28 sierpnia 2015, 08:04

Witaj,
Nie mam dual OS i nie wiem jak to zrobić na teclaście, ale z tego co wiem można zrobić tzw SWAPa, czyli zamienić pamięci. Karta będzie trochę wolniejsza, jako pamieć urządzenia w Androidzie ale będziesz miał jej więcej. Podobną sytację mają użytkownicy telefonu Xiaomi Redmi 1/1S. W nowym MIUI zrobili tak, że zdjęcia zapisują się w pamięci telefonu, a wiadomo pamięć telefonu i zdjęcia, w tym połączeniu zapchają telefon w 5 minut.

Poszukaj w necie SWAPA, aplikacji do tych operacji, powinno pomóc, chociaż nie wiem jak to się zachowa na samym Dual OSie, ale nie powinno być problemów.

Ja ostatnio przerobiłem sobie "chińskiego" Windowsa, który przyszedł z tabletem, na Polską usprawnioną wersję. Śmiga jak talala i zajmuje o jakies 3-4GB mniej, więc zyskałem miejsce. Jest całkowicie PL wiec nie ma krzaczków, znaczków. Partycja Recovery usunięta, więc kolejne GB na plus. Jestem naprawdę zadowolony, ale ... chyba bym nie chciał mieć na nim Dual OS. 32GB to jednak mało jak na 2 systemy.
oeriel
 
Posty: 21
Dołączył(a): piątek, 27 czerwca 2014, 12:51
Pochwały: 2

Re: Teclast X80H opinia

Postprzez lmy » piątek, 28 sierpnia 2015, 11:43

Kolega @jbrzoza1967 nie pisze o braku pamięci RAM, więc utworzenie dodatkowej partycji SWAP nie ma sensu. Tworzenie SWAP na SD opłacało się kilka lat temu, gdy telefony miały np 128MB RAM - teraz się tego nie robi, chyba że pod konkretne zastosowanie.

@Oriel - usunąłeś recovery, a czy masz możliwość bootowania tabletu z USB? Ktoś pisał że tablet (ten albo inny) bez recovery nie uruchomi się - nie do końca chce mi się wierzyć, ale jak możesz sprawdzić to będzie jedna niejasność mniej.
lmy
 
Posty: 4
Dołączył(a): poniedziałek, 17 lutego 2014, 00:12
Pochwały: 2

Re: Teclast X80H opinia

Postprzez oeriel » piątek, 28 sierpnia 2015, 12:19

Zgadza się co do tego SWAPA, ale może się źle wyraziłem, albo coś inaczej napisałem. Chodzi o to, że zapewne w tym tablecie w Androidzie jest przypisane 4GB, z czego większośc pozera sam system. Normalnie w Androidzie jest to jako "przenieś aplikację na kartę SD".
Mówimy tu o pamięci wewnętrznej. Mam (żona) Redmi 1 i tam jest niby 8GB na dane. Jednak rzeczywiście dostępne jest 2GB reszta na microSD (sama pamięć telefonu to 1GB RAM).
Natomiast po aktualizacji tam do MIUI v6 domyślnie np. zdjęcia są zapisywane już w pamięci wewnętrznej a nie na karcie. To powoduje potężne ograniczenie. Na forum ktoś pisał, że radzą sobie z tym poprzez zrobienie SWAPa. Jest to zamiana pamięci wewnętrznej na kartę, odwrócenie jakby dysków.

I o to mi chodzi, że to może spowodować zwiększenie miejsca, wtedy karta będzie dyskiem głównym - i lepiej aby była szybka.
O coś takiego mi chodziło.
Nie wiem jak się zachowuje Android na Teclascie jako Dual OS, bo takiego nie widziałem na oczy, a filmy to inna sprawa. Jeśli widzi kartę, to powinno to się dać zrobić, tylko trzeba przeszukać temat. Na MIUI Polska o tym było w kontekście Xiaomi Redmi 1 i tam sa linki do aplikacji i sposoby jak to robili. http://www.miuipolska.pl lub w tym temacie:
http://miuipolska.pl/forum/topic/4684-m ... 1/?p=52647 (tu wspominają własnie o takiej modyfikacji). Chodzi o KitKata i pewnie na Teclascie masz go.
Wtedy karta SD musi być już na stałe w tablecie, bo pewnie Android nie ruszy.
oeriel
 
Posty: 21
Dołączył(a): piątek, 27 czerwca 2014, 12:51
Pochwały: 2

Re: Teclast X80H opinia

Postprzez oeriel » piątek, 28 sierpnia 2015, 12:19

I druga częśc, bo mnie musiało podzielić 0:))

----
Jeśli chodzi o partycję Recovery, to nei mam żadnego problemu. Zrobiłem sobie jej kopie (ale to nie jest w zasadzie mi potrzebne). Wszystko uruchamia się bez problemu o ile UEFI na to pozwoli, ale to osobna sprawa. Może były jakieś wersje, które odpalały się poprzez plik WIM z partycji RECOVERY. Wtedy tak, ale to można gdzieś sprawdzić.

Tablet mi rusza tak jak na początku. Z dysku zrobiłem 2 partycje - jedna na system, druga na podstawowe dane, czyli np. aplikacje i rzeczy "przywiązane do tabletu" (reszta takich wymiennych jest na karcie, jak muzyka, zdjęcia i inne, dzięki czemu kartę mogę wypiąć bez zakłócenia działania systemu i programów). Tą partycję Recovery dołączyłem do dysku na dane i mam więcej miejsca i spokój. Sam system też zajmuje dużo mniej ale postawiony od nowa, pobrany z PL serwerów, nieco okrojony ale lżejszy, na kluczu, który wyciągnałem z BIOSu, czyli legalnie.

Link do windowsa:
http://winclub.pl/topic/3714-windows-81 ... inclub-pl/

W UEFI jest problem z bootowaniem niektórych "pendrivów", bo muszą być odpowiednio sformatowane. Jednak ja jak chcę kopie zrobić Ghostem (z Hirensa, który nie bootuje w UEFI), to wsadzam pendraka z instalką Windowsa, odpalam go i pojawia mi się opcja instalacji nowego systemu, wybieram jezyk i DALEJ NIE RUSZAM.
Na dole pojawia się opcja "Zmień ustawienia" i tam dochodzę do wiersza polecenia. Potem ghost i jest kopia. Więc też samej Recovery nie potrzeba.

Tak samo na swoim Cube robiłem, ale tam zrobienie kopii systemu to 5 minut, przywrócenie 3 minuty 0:)
oeriel
 
Posty: 21
Dołączył(a): piątek, 27 czerwca 2014, 12:51
Pochwały: 2

Re: Teclast X80H opinia

Postprzez jbrzoza1967 » niedziela, 30 sierpnia 2015, 16:51

Mam pytanie do kolegow ktorzy orientuja sie w temacie. Syn uzywa tylko androida wiec windows jest zbedny .Wiec:
1. Jak usunac windowsa zostawiajac androida.Zeby zwiekszyc miejsce dla andka.
2. Czy da sie wyciagnac klucz i czy mozna go uzyc np.w laptopie.
Jak sie do tego zabrac i czym.
jbrzoza1967
 
Posty: 11
Dołączył(a): piątek, 10 stycznia 2014, 13:55

Re: Teclast X80H opinia

Postprzez oeriel » niedziela, 30 sierpnia 2015, 17:50

Dwie rzeczy.

1. Nie mam dostępu do wersji Dual, więc tu nei pomogę. Jednak aby zwiększyć miejsce, wydaje mi się, że wystarczy usunąc partycję Windowsa i dołączyć ją do tej z Androida, ale mogę się mylić. Na moje rozumowanie tak to powinno wyglądać.
2. Da się wyciągnać klucz, ale musisz to zrobić z BIOSu bo w Windowsie pokaże Ci jakieś dziwne znaki, na pewno nie sprawny klucz. Poszukaj aplikacji OemKey.exe, ona poprawnie podaje klucz z BIOSu.
Tak, możesz użyć tego klucza na dowolnym sprzecie z Windowsem 8.1 Bing (Connected), ale wtedy łamiesz licencję, ponieważ jest ona przypisana do tego urządzenia. Tak więc, da się tak zrobić, ale aby być legalnym nie wolno.
oeriel
 
Posty: 21
Dołączył(a): piątek, 27 czerwca 2014, 12:51
Pochwały: 2

Re: Teclast X80H opinia

Postprzez jbrzoza1967 » niedziela, 30 sierpnia 2015, 21:33

A jak usunac partycje windowsa?
jbrzoza1967
 
Posty: 11
Dołączył(a): piątek, 10 stycznia 2014, 13:55

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do TABLETY



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

  • Reklama