• Reklama

Sterowanie automatyką i alarmem w budynku

Rozmowy na wszystkie tematy

Sterowanie automatyką i alarmem w budynku

Postprzez piotrstar » poniedziałek, 16 maja 2016, 15:16

Prowadzimy sklep w centrm miasta. Mamy 3 duże przeszklone witryny. Zastanawiamy się nad zamontowaniem rolet antywłamaniowych + systemu alarmowego. Już raz ktoś nam uszkodził szybę i chcielibyśmy tego uniknąć w przyszłości. Alarm – w sumie się nie znam, ale chyba taki na czujniki ruchu będzie najlepszy?
piotrstar
 
Posty: 15
Dołączył(a): środa, 12 sierpnia 2015, 11:44

Reklama

Re: Sterowanie automatyką i alarmem w budynku

Postprzez monk » poniedziałek, 16 maja 2016, 16:09

Akurat przerabiałem ten temat jakiś czas temu. Elektryk-elektronik z którym współpracowałem polecił mi Integrę do bardzo podobnych funkcjonalności. Zastanawiałem się jeszcze nad Fibaro, ale ma on jednak więcej wado. No i okazało sie ze ubezpieczyciel nie uwzglednia alarmow ktore nie posiadają certyfikatów i nie sa zgodne z normami. Jak masz taką możliwość, to lepiej zainwestować w system przewodowy – połączenia kablowe z centralą. Sterujesz za pośrednictwem smsów, jest też aplikacja na smartfona – ale z niej jeszcze nie korzystałem. Wewnątrz sterujesz manipulatorem.
monk
 
Posty: 39
Dołączył(a): sobota, 21 marca 2015, 19:29

Re: Sterowanie automatyką i alarmem w budynku

Postprzez piotrstar » poniedziałek, 16 maja 2016, 16:42

A wracając do tematu systemu alarmowego – czy jest szczelny i bezpieczny? Kolejna sprawa czy zdarzają się fałszywe alarmy?
piotrstar
 
Posty: 15
Dołączył(a): środa, 12 sierpnia 2015, 11:44

Re: Sterowanie automatyką i alarmem w budynku

Postprzez slavo22 » poniedziałek, 16 maja 2016, 23:27

Zależy od alarmu. Na budowie miałem jakieś bele co bezprzewodowe to wyło czasem bez powodu, potem założyłem satel i działał tak jak miał działać. Dlatego teraz do nowego domu nie kombinuję i robię od razu satel, tym bardziej że ma dużo możliwości konfiguracji, m. in. może sterować roletami. Mam 17 rolet i trochę by zetrwało zanim ręcznie bym poopuszczał, satel zrobi to za mnie.

Wypalcowane
Avatar użytkownika
slavo22
VIP
 
Posty: 1508
Dołączył(a): wtorek, 8 kwietnia 2014, 18:49
Lokalizacja: Zabrze
Pochwały: 44

Re: Sterowanie automatyką i alarmem w budynku

Postprzez monk » wtorek, 17 maja 2016, 09:13

Na pewno jest bezpieczniejszy niż inne. Koszt – musiałbyś porozmawiać u siebie z jakimś lokalnym dostawcą systemów alarmowych. Możesz też popytać w firmach ochroniarskich. Fałszywe alarmy jak już się pojawiają to wynikają zwykle z kiepskiego zamonotwania sprzętu albo nieodpowiednich czujek ruchu. Ale spoko – firmy ochroniarskie w ramach abonamentu mają do kilku darmowych interwencji w miesiącu. Sterowanie odbywa się za pośrednictwem np. manipulatora. Ot chociażby takiego o wyglądzie tableta typu INT-TSG lub INT-TSH. Różnią się np. wielkością. Funkcjonalności zostały opisane tutaj we wpisie: https://www.mieszkajbezpiecznie.pl/arty ... ulatorach/
monk
 
Posty: 39
Dołączył(a): sobota, 21 marca 2015, 19:29

Re: Sterowanie automatyką i alarmem w budynku

Postprzez jan1994 » wtorek, 17 maja 2016, 14:12

Co miałeś na myśli pisząc "szczelny i bezpieczny" ? Przy dobrze dobranych i wyregulowanych czujkach nie ma możliwości powstawania fałszywych alarmów.
jan1994
AKTYWNY
 
Posty: 317
Dołączył(a): środa, 30 grudnia 2015, 22:53
Lokalizacja: Białystok
Pochwały: 8

Re: Sterowanie automatyką i alarmem w budynku

Postprzez monk » wtorek, 17 maja 2016, 15:11

Dokładnie, dużo zależy od technika.
monk
 
Posty: 39
Dołączył(a): sobota, 21 marca 2015, 19:29

Re: Sterowanie automatyką i alarmem w budynku

Postprzez slavo22 » wtorek, 17 maja 2016, 18:26

Słowo klucz - dobrze dobranych. Właśnie o to chodzi, badziewny sprzęt będzie badziewnie działać.

Wypalcowane
Avatar użytkownika
slavo22
VIP
 
Posty: 1508
Dołączył(a): wtorek, 8 kwietnia 2014, 18:49
Lokalizacja: Zabrze
Pochwały: 44

Re: Sterowanie automatyką i alarmem w budynku

Postprzez --==P==-- » wtorek, 17 maja 2016, 22:51

Zajmuję się alarmami i z central mogę polecić ci właśnie Integrę lub tańszą Versę. Jeśli nie masz wymagań co do ilości stref, jakieś wielkiej rozbudowy to do małych zastosowań bierz Versę 5. Do tego czujki Bosch ISC-BPR2-W12 - stosuję od lat i nigdy z nimi problemów nie miałem. Jeśli pomieszczenie szczelne, bez przewiewów, dużych różnic temperatur - np. kominek ochładzający się już po uzbrojeniu systemu, szpara pod drzwiami itp to czujka idealna. Jeśli są jakieś niedogodności tego typu to stosuję czujki dualne (podczerwień + mikrofala), ale to już wyższy koszt. Do powiadomienia na komórkę GPRS-T2.

Do mikrosystemów stosuję także Ropam Neo GSM (sam w mieszkaniu w bloku mam). Sterujesz aplikacją na smartfona (uzbrojenie, rozbrojenie, różne cuda na kiju możesz sobie też zaprogramować) lub/i pilotem lub/i szyfratorem. Dużo taniej wyjdzie jeżeli wystarczy sama aplikacja, a fikcjonalności już wbudowane ma nawet ciekawsze niż Versa/Integra+GPRST2.
--==P==--
 
Posty: 53
Dołączył(a): wtorek, 30 czerwca 2015, 23:11
Pochwały: 4


Powrót do HydePark



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

  • Reklama