• Reklama

Recenzja telefonu Infocus M320u

W tym dziale można przeczytać i umieścić recenzje chińskiego telefonu lub tabletu.

Recenzja telefonu Infocus M320u

Postprzez ichill » piątek, 2 stycznia 2015, 15:36

Recenzja telefonu Infocus M320u

Jest to jeden z najtańszych telefonów w których znajdziemy 2 gb ramu i ośmiordzeniowy procesor. Udało mi się go kupić za 130$ w 1949deal, paczka przyszła bardzo szybko i była dobrze zabezpieczona.
W pudełku znajdziemy standardowo ładowarkę, kabel usb, folię na ekran, instrukcję obsługi i gwarancje. Adapter do ładowarki jest bardzo dobrej jakości, natomiast folia wydaje się być pod zupełnie inny model, jest za wąska i za krótka.

Obrazek

Budowa:
Smartfon jest sztywny i poręczny mimo swojego dużego rozmiaru, bardzo dobrze trzyma się w ręce, pomaga w tym chropowata tylna część obudowy.
Nic w nim nie trzeszczy, wejście na usb i na słuchawki jest dobrze zamontowane, nic nie wypada. Tylna klapka jednak jest bardzo cienka i delikatna, trzeba uważać przy ściąganiu, a otwiera się bardzo opornie. Przyciski i wejścia są umieszczone standardowo.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Specyfikacja:
Wymiary 225 x 130 x 78mm
Procesor MTK6592 1.7GHz
Ekran 5,5 cala 1280*720 px HD IPS
2 GB RAM i 8 ROM + slot na kartę micro sd do 64 Gb
Aparat z tyłu 13MP Sony f/2.2 i z przodu 8 MP.
3G, OTG, NFC, obsługuje WCDMA 900/2100 MHz
Obsługuje 2 pełnowymiarowe karty SIM.
Ma czujnik zbliżeniowy, czujnik grawitacji, kompas, żyroskop.

Ekran:
Ekran w rozdzielczości HD w zupełności wystarcza do komfortowego korzystania, obraz jest wyrazisty, nie odczułam wielkiej różnicy między nim, a full HD w lg g2. Pod ekranem znajduje się panel dotykowy z głównymi przyciskami. U góry znajduje się dioda powiadomień.

Porównanie rozmiaru: huawei y300, xiaomi mi3, infocus m320.

Obrazek


Wydajność:
Smartfon działa płynnie, obsługuje bez problemu wiele aplikacji i nie zacina się nawet podczas obsługi bardziej wymagających gier.
W antutu osiągnął wynik 32729.

Obrazek

System:
Telefon przyszedł z androidem w wersji 4.2.2 z nakładką producenta InLife, ktora jest bardzo przyjazna i lekka. Nie potrzebna jest zmiana launchera. Wersja 4.4 Kitkat jest dostępna jako port z Infocusa M330, na needrom można znaleźć też Miui. Co istotne, telefon ten występuje w dwóch wersjach M320u i M320, pierwsza wydana na rynek chiński. Tłumaczenie androida jest takie sobie. Telefon przychodzi nie zrootowany. Producent umieścił aplikację do updatu przez OTA, infocus support, infocus find my phone. Jest również sklep Google Play.

Łączność:
Posiada WIFI, Bluetooth 4.0, jedna karta obsługuje GSM, druga WCDMA, ma OTG. Problem pojawił się niestety przy pierwszym uruchomieniu GPS’a, aby ruszył trzeba było ponownie pobrać dane A-GPS. Po tym zabiegu włącza się bez problemu bardzo szybko, w pomieszczeniach czy też nie.

Bateria:
Spora bateria w połączeniu z ekranem HD i dobrze zoptymalizowanym systemem daje całkiem długie działanie telefonu, trudno było mi go “dorozładować”.

Obrazek

Aparat i kamera:
Co do zdjęć nie jestem specjalistą, wydają się dobre, aparat ma dużo dodatkowych funkcji takich jak wykrywanie twarzy, tryb HDR, tryb panorama, sceny etc.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Podsumowanie:
Telefon jak za tą cenę jest świetny, ma swoje wady, ale nie są one na tyle poważne by go nie kupić :)

Wady:
-problem przy pierwszym uruchomieniu GPS’a;
-nie najlepsze tłumaczenie nakładki;
-mała ilość romów;
-delikatna obudowa.

Zalety:
-lekka nakładka;
-bardzo dobra bateria;
-obsługa pasma 900Mhz;
-OTG, NFC.

Pochwały przyznane za posta: 2
ichill
 
Posty: 19
Dołączył(a): sobota, 12 października 2013, 00:28
Pochwały: 2

Reklama

en.001phone.cn=

Re: Recenzja telefonu Infocus M320u

Postprzez kokosek » piątek, 2 stycznia 2015, 17:51

Według strony producenta ten model posiada oficjalnego kitkata. http://www.infocusphone.com/tw/%E6%9C%8 ... %BC%8Dm320
PS Trzeba kliknąć w trzecią zakładkę.
kokosek
 
Posty: 145
Dołączył(a): poniedziałek, 1 września 2014, 20:55
Pochwały: 7

Re: Recenzja telefonu Infocus M320u

Postprzez xDRedi » sobota, 3 stycznia 2015, 18:19

Witaj Jestem bardzo zainteresowany zakupem ale mam kilka pytań.
Czy można do niego kupić digitizer jakby by mi się stłukł ? na aliexpres jest tylko lcd .
Tam gdzie go kupiłeś jak wygląda sprawa gwarancji ?
Co z aktualizacją androida ? Nie chciał bym się bawić w jakieś wgrywanie nieoficjalnych .

Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam .
xDRedi
 
Posty: 19
Dołączył(a): środa, 5 listopada 2014, 17:06

Re: Recenzja telefonu Infocus M320u

Postprzez ichill » sobota, 3 stycznia 2015, 23:57

xDRedi napisał(a):Witaj Jestem bardzo zainteresowany zakupem ale mam kilka pytań.
Czy można do niego kupić digitizer jakby by mi się stłukł ? na aliexpres jest tylko lcd .
Tam gdzie go kupiłeś jak wygląda sprawa gwarancji ?
Co z aktualizacją androida ? Nie chciał bym się bawić w jakieś wgrywanie nieoficjalnych .

Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam .


Co do digitizera nie wiem:P
W 1949deal mają gwarancję taką jak wszędzie, roczną - tyle w teorii, jak ona działa w praktyce nie wiem i mam nadzieję sie nie dowiedzieć, ale może ktoś na forum coś im odsyłał.
Aktualizacja tak jak napisałam jest przez OTA i faktycznie producent udostępnia coś od czasu do czasu, ostatnia aktualizacja jest z 24 grudnia i jest to Kitkat. Jednak wersja jest tylko w trzech językach, zawsze można sobie zainstalować morelocale 2 z google play i będzie po polsku.
ichill
 
Posty: 19
Dołączył(a): sobota, 12 października 2013, 00:28
Pochwały: 2

Re: Recenzja telefonu Infocus M320u

Postprzez xDRedi » niedziela, 4 stycznia 2015, 11:16

Ile ty czekałeś na dostawe od dnia zakupu?
Jaki jest wyświetlacz ? Chodzi mi o jasność w słońcu i konty widzenia.
Czy tam gdzie zakupiłeś telefon to zapakowali go jakoś specjalnie i wysłali jako prezent (gift)?
Już jestem raczej zdecydowany że jutro go kupie ,wszystko mi się w nim podoba, poza tym jego damskim wyglądem ,złota ramka biała tylnia klapka.
xDRedi
 
Posty: 19
Dołączył(a): środa, 5 listopada 2014, 17:06

Re: Recenzja telefonu Infocus M320u

Postprzez skarko » niedziela, 4 stycznia 2015, 16:43

Popraw wymiary.
skarko
 
Posty: 45
Dołączył(a): sobota, 27 kwietnia 2013, 11:52
Lokalizacja: Warszawa

Re: Recenzja telefonu Infocus M320u

Postprzez xDRedi » sobota, 28 marca 2015, 12:24

Witam. Zakupiłem ten telefon mam go już prawie 2 miesiące. Chciałbym mieć android 4.4 cz ktoś z was go już instalował i wie moze jak to zrobić. Wo gule się nie znam i nigdy aktualizowałem androida. Pozdrawiam
xDRedi
 
Posty: 19
Dołączył(a): środa, 5 listopada 2014, 17:06

Re: Recenzja telefonu Infocus M320u

Postprzez atoh » niedziela, 29 marca 2015, 12:38

https://drive.google.com/folderview?id= ... sp=sharing
Stad możesz pobrać kitkata dla Infocusa, jednak biorąc pod uwagę, że
Wo gule się nie znam i nigdy aktualizowałem androida

Powinieneś zlecić wgranie romu komuś, kto ma o tym pojęcie aby nie uceglić fona.
atoh
 
Posty: 58
Dołączył(a): niedziela, 15 września 2013, 20:10
Pochwały: 1

Re: Recenzja telefonu Infocus M320u

Postprzez xDRedi » sobota, 2 maja 2015, 19:47

Witam. A jest może jakaś instrukcja jak instalować takie rzeczy ? mam jeszcze Kruger matz move jego bym mógł poświęcić aby się nauczyć wgrywać system.
xDRedi
 
Posty: 19
Dołączył(a): środa, 5 listopada 2014, 17:06

Re: Recenzja telefonu Infocus M320u

Postprzez slavo22 » sobota, 2 maja 2015, 20:11

Wystarczy poczytać o recovery, root i flashowaniu. Jest tego pełno w google. Standardem jest zrootowanie fona (nie wiem czym akurat w tym modelu, ale byc może ruszy framaroot). Potem intstalacja recovery (przeważnie poprzez mobileuncle ale trzeba miec plik pod daną słuchawkę - albo cwm albo twrp). Poprzez mobileuncle można zrestartować fona do recovery, potem wybrac ściągnięty uprzednio plik z romem w postaci pliku .zip i już.
Telefonik ciekawy, szukam czegoś dla córy, aktualnie ma mojego wysłużonego jiayu g3t a chciałbym jej dac coś pachnącego świeżością :D
Avatar użytkownika
slavo22
VIP
 
Posty: 1510
Dołączył(a): wtorek, 8 kwietnia 2014, 18:49
Lokalizacja: Zabrze
Pochwały: 44

Re: Recenzja telefonu Infocus M320u

Postprzez atoh » sobota, 2 maja 2015, 23:21

Do zrootowania można użyć RootGenius. Na polskich stronach nie znajdziesz wiele informacji o tym fonie, ale możesz wykorzystać ogólne poradniki dla telefonów na mediateku.
@slavo22 jeżeli nie przeszkadza Ci brak LTE i konieczność pogrzebania przy androidzie, to kupuj smiało, telefon wart swojej ceny.
atoh
 
Posty: 58
Dołączył(a): niedziela, 15 września 2013, 20:10
Pochwały: 1

Re: Recenzja telefonu Infocus M320u

Postprzez slavo22 » niedziela, 3 maja 2015, 01:44

Córa lte nie potrzebuje, przy androidzie to ja lubię grzebać ona niekoniecznie bo ma 13 lat. Jeszcze poczekam, do urodzin córki jest trochę czasu. Ale jakiś punkt zaczepienia już jest :)
Avatar użytkownika
slavo22
VIP
 
Posty: 1510
Dołączył(a): wtorek, 8 kwietnia 2014, 18:49
Lokalizacja: Zabrze
Pochwały: 44

Następna strona

Powrót do Recenzje, testy i opinie użytkowników telefonów z Chin



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

  • Reklama