• Reklama

Recenzja Meizu MX4

W tym dziale można przeczytać i umieścić recenzje chińskiego telefonu lub tabletu.

Recenzja Meizu MX4

Postprzez kolakao » niedziela, 26 października 2014, 23:07

A więc przyszedł czas I do drzwi mojego domu zapukał kurier FedExu…

Na początek powiem nieco o sprzedawcy: Shenzhen Chigon Technology Co., Ltd. Generalnie cała transakcja przeszła miodnie (http://www.aliexpress.com/snapshot/6258469411.html), znaczy się wszystko tak jak było umówione, 15 dni czekania (ponieważ zamówiłem preorder) a potem wysłane kurierem do UK i z UK FedEx do Polski. Tak jak sprzedawca zapewniał, vatu nie było (no bo skąd, skoro przesyłka wewnątrzunijna?), z UK kurierowi zajęło dostarczenie paczki 3 dni, zaś z Chin do UK 5 dni. A więc nie mam sprzedawcy kompletnie nic do zarzucenia.

Specyfikacja…
*SoC Mediatek MTK 6595 8rdzeni (4x 2.2 Cortex A17, 4x 1.7 Cortex A7) +PowerVR G6200 MP4
*2 GB RAM, 32GB ROM (27GB dla użytkownika)
*Wyświetlacz 5.36’ 1152x1920 JDI Sharp + Corning Gorilla Glass 3
*Tylna kamera Sony Exmor IMX 220 20.7 Mpix video 4k@30FPS, FullHD@ 60FPS, 720p@120FPS
*Bateria Sony 3100mAh niewymienialna.
*brak slota na microSD
*brak dualSim
*1 slot na microSim
* FlyMe OS 4.0.2 bazujący na Android 4.4.4
*GPS,GPS-A,Glonass
*Brak NFC

Telefon…
Meizu MX4 mnie mocno zaskoczył jakością wykonania… Pierwsze co mnie uderzyło to lekkość telefonu, podobno jest to zasługa stopu metali lekkich z którego wykonana jest rama urządzenia. Poza tym MX4 sprawia wrażenie urządzenia premium (którym de facto jest, jednak producent nie pozycjonuje go już w najwyższym segmencie, gdyż przygotowuje już wersję Pro, która zajmie miejsce na szczycie ). Na przedzie znajduje się tafla szkła Gorilla Glass 3, takie samo szkło chroni obiektyw kamery. Jeśli chodzi o przód to nie testowałem jego wytrzymałości i pierwsze co zrobiłem to nałożyłem nań folię dołączoną w prezencie od Chińczyka ;) obiektyw zaś po tygodniu użytkowania nie ma żadnej rysy.

Po odpaleniu ukazało się logo Meizu, w końcu zobaczyłem na własne oczy ogromny wyświetlacz zajmujący 80% całej powierzchni telefonu, no i super cienkie ramki, to naprawdę robi ogromne wrażenie! System operacyjny zainstalowany na urządzeniu to FlyMe 4.0.1A, zrobiłem upgrade do 4.0.2A. Literka A oznacza wersję na rynek chiński. Wersja Chińska i Międzynarodowa nie różnią się w zasadzie niczym, oprócz tego, że chińska wersja telefonu dostaje aktualizację wcześniej niż międzynarodowa. Telefon wspiera język Polski, jest to jednak mieszanina języka Polskiego i Angielskiego. Oczywiście w chińskich aplikacjach jest tylko język chiński, np. w aplikacji pogody. Pogodę można sprawdzić tylko dla Chińskich miast, typową Chińskość urządzenie przejawia także funkcja Smart Voice (Siri od Meizu) która to działa również tylko po Chińsku. W moim urządzeniu od początku zainstalowany był zarówno Sklep Play jak i AppCenter od Meizu. Do naszej dyspozycji mamy również aplikację Personalize, która umożliwia zmianę tapet (również tapety online) oraz całkowitą zmianę wyglądu poprzez instalację skórek. Jeśli chodzi o mnogość skórek, to zarówno płatnych jak i bezpłatnych jest znacznie mniej niż na serwerach Xiaomi, mimo to jest w czym wybierać. Ja pozostałem przy standardowym layoucie od Meizu.

Muzyka...
Do gustu przypadła mi aplikacja muzyczna od Meizu. Jest bardzo podobna do tej, którą poznałem w Xiaomi Redmi Note, pozwala na odtwarzanie, jednak za możliwość pobierania muzyki z serwerów Meizu trzeba zapłacić. Aplikacja odtwarza muzykę i pobiera do niej napisy, jest funkcja equalizera oraz Dirac HD Sound, obie te funkcje służą dopasowaniu muzyki do własnego profilu.

Jeśli chodzi o wrażenia muzyczne płynące z Meizu to… są najlepsze jakie do tej pory udało mi się usłyszeć z telefonu. Telefon testowałem z słuchawkami Xiaomi Piston v2 oraz Sennheiser HD439. Xiaomi Piston dawały lepszy dźwięk w mojej ocenie, mimo, że na całej reszcie sprzętu muzycznego, który mam w posiadaniu pistonki nie dorastają do pięt Sennkom. Jakość dźwięku możemy ponoć zawdzięczać przetwornikom wolfsona zintegrowanym w SoC Mediateka. Mi jednak się to nie przyda, gdyż na co dzień korzystam z odtwarzacza Sony i to się nie zmieni :)

Wyświetlacz…
Meizu wykorzystało wyświetlacz JDI od Sharpa, a więc podobną konstrukcję co OnePlus One, mimo to, MX4 nie cierpią na zażółcenie mocno krytykowane przez użytkowników OPO. na pierwszą pochwałę zasługuje jasność wyświetlacza. Użytkownicy nie powinni mieć najmniejszych problemów zarówno w mocno słoneczną pogodę (bardzo duża maksymalna jasność) jak i w nocy przy czytaniu e-booków (bardzo malutka minimalna jasność). Kolory wg. Mnie są po prostu naturalne do bólu i nie takie bajkowe jak w AMOLEDach, co w mojej opinii jest in plus. Standardowo przy 5.36’ matrycy rozdzielczość FullHD daje perfekcyjną ostrość obrazu, wg. Mnie jest to znowu plus, ponieważ jestem zdania, że nie ma sensu ładować ekranów o wyższej rozdzielczości niż fullHD do tego typu urządzeń, w każdym razie ja nie jestem w stanie zobaczyć różnicy między FullHD a 2k przy tym rozmiarze ekranu.

Spodobały mi się niestandardowe proporcje ekranu (15:9), nie jestem jednak w stanie powiedzieć co w tych proporcjach jest takiego fajnego :) może to, że jest po prostu inaczej :)
Wydajność… nie będę się tu rozwodził na temat wydajności w grach, bo nie gram, jednak na potrzeby testu zainstalowałem Real Racing 3, działał bardzo płynnie. Jeśli chodzi o benchmarki, to w najnowszym Antutu (v5.1.5) MX4 wyciągnął ~50000, w Quadrancie 17000. Co mnie osobiście wbiło w ziemię to jednak nie Antutu, a A1 SD Bench, który wskazał prędkość odczytu pamięci wbudowanej na poziomie 151.85 MB/s a szybkość zapisu na poziomie 55.13 MB/s. dla porównania Samsung Galaxy SIII: 11.56/14.59, Galaxy S4: 81/22, Note 3 LTE: 96/21, Galaxy S5: 40/10. Mega szybki procesor MediaTek MTK 6595 oraz Mega szybka pamięć daje nam bardzo płynny interfejs. Myślę, że nie jest to także bez znaczenia w kontekście wydajności aparatu fotograficznego. Dodam tylko tyle, że MediaTek nareszcie zaczyna doganiać konkurencję w segmencie flagowców.

Kamera…
Tu dochodzimy do majstersztyka. Kamera to wisienka na torcie w tym telefonie. Interfejs jest przejrzysty i prosty, mamy do dyspozycji mnogość funkcji, np. Light Room (aka. Refocus), SlowMotion, Microspur, panorama czy najciekawszy moim zdaniem Manual. Na temat aparatu wypadałoby skrobnąć drugą recenzję, jednak opiszę z grubsza tylko kilka aspektów gadżetu. Mamy tutaj szumnie reklamowane nagrywanie filmów w 4k, jednak nie nagrałem ani jednego, gdyż nie miałbym na czym przetestować tego 4k, niestety mój telewizor ma tylko rozdzielczość FullHD :). A więc nagrywanie 4k w moim przypadku jest najmniej interesującą funkcją.
Refocus… polega na zrobieniu zdjęcia raz a następnie już po zrobieniu zdjęcia użytkownik może zmieniać element na zdjęciu który ma być sfocusowany(trochę ponglish ale nie wiem jak inaczej to nazwać… punkt skupienia?).
SlowMotion… Nagrywanie filmu w 120 fps, który następnie można obejrzeć w 30 klatkach, a więc w 4krotnym spowolnieniu. Ciekawy efekt.

Manual… coś pięknego! Manual mode pozwala na dowolne ustawienia czasu naświetlania, ekspozycji, focal length (punkt ostrości? Skupienia?) oraz ISO. Nie muszę chyba mówić, że pozwala to na wiele fotograficznych eksperymentów? ;)

Próbkę możliwości aparatu możecie zobaczyć pod tym linkiem: https://onedrive.live.com/redir?resid=4 ... lder%2cjpg
Zaznaczam jednak, że kiepski ze mnie fotograf i nie przykładałem się do tych zdjęć. Zwróćcie jednak uwagę na zdjęcia robione po ciemku, wg. Mnie są naprawdę wysokiej jakości( jak na telefon oczywiście)

GPS...
Gps testowałem z mapami google oraz z Sygic Navigation, jeśli chodzi o złapanie sygnału, to zanim appka się zainicjalizuje, gps jest gotów to pracy :) Ponadto, gps jest niesamowicie dokładny, któraś z tych aplikacji pokazywała dokładność na poziomie 1m-1.5m, standardem zaś była dokładność na poziomie 2m. Poza tym testowałem go w trasie około 600 km, nie zerwał sygnału ani razu, nie zachowywał się w żaden nieprzewidywalny sposób. Już przy użytkowaniu Redmi Note wiedziałem, że bajki o MTK i GPS to bzdura, a tu się tylko w tym utwierdziłem :)


Bateria…
o baterii tyle tylko napiszę, że naprawdę daje radę. Wytrzymuje spokojnie 48h przy użytkowaniu trochę bardziej intensywnym niż normalne :) Na początku, kiedy bawiłem się nim dość dużo, wytrzymywał około 24h, w tym 4.5h włączonego ekranu.

nie do końca wiem o czym jeszcze napisać, ponieważ mógłbym pisać do jutra na temat Meizu MX4, więc jeśli chcecie czegoś się dowiedzieć, to pytajcie ;)

Podsumowanie…
jestem zachwycony

P.S. Być może jak odzyskam moją kamerkę SJ4000 to nagram filmik :)


Edit: ta recenzja będzie edytowana w przyszłości, dodam m.in filmiki oraz zdjęcia samego urządzenia ;)

Pochwały przyznane za posta: 10
kolakao
 
Posty: 195
Dołączył(a): wtorek, 24 czerwca 2014, 21:55
Pochwały: 18

Reklama

Re: Recenzja Meizu MX4

Postprzez Maltis » poniedziałek, 27 października 2014, 11:27

Dobra recenzja. Widać, że naprawdę dobry telefon. Napisz jeszcze kilka słów o GPS, bo jeśli chodzi o procki MTK to chyba wszystkich ten temat nurtuje.

P.S. Też czytam Piekarę - Pana lodowego ogrodu obecnie:)
NUBIA z5s->XIAOMI Mi3->IUNI U2->XIAOMI Mi4->NUBIA z7(nie MAX nie MINI)-> XXX
Avatar użytkownika
Maltis
VIP
 
Posty: 866
Dołączył(a): poniedziałek, 10 marca 2014, 13:14
Pochwały: 20

Re: Recenzja Meizu MX4

Postprzez ddr » poniedziałek, 27 października 2014, 11:49

No dobra, nawet ja przeczytałem bo widać że chłopak się postarał.
Pewnie zaraz odezwie się tu mirek z propozycją 1300 zł.
Telefon się popsuł? dwro(kropka)ddr(małpa)gmail(kropka)com - zamknięte do odwołania
W tytule wiadomości proszę podać model urządzenia.
Avatar użytkownika
ddr
VIP
 
Posty: 3635
Dołączył(a): sobota, 3 maja 2014, 22:50
Pochwały: 124

Re: Recenzja Meizu MX4

Postprzez victor44 » poniedziałek, 27 października 2014, 12:12

pzeciez go nie kosztowal wiecej :)
victor44
AKTYWNY
 
Posty: 261
Dołączył(a): czwartek, 19 grudnia 2013, 17:11
Pochwały: 9

Re: Recenzja Meizu MX4

Postprzez kolakao » poniedziałek, 27 października 2014, 15:24

Cieszy mnie, że tyle ludzi przeczytało recenzję:)
Maltis napisał(a):P.S. Też czytam Piekarę - Pana lodowego ogrodu obecnie:)

Tego jeszcze nie przeczytałem, przeczytałem za to całą sagę o Mordimerze Madderdinie, no i czekają na mnie 2 części szubienicznika :)

victor44 napisał(a):pzeciez go nie kosztowal wiecej :)

Kosztował mnie ~1250zł ze względu na to, że wziąłem preordera + była promocja na ali (-20$). Nie oznacza to jednak, że w tej samej cenie odsprzedałbym komuś innemu. Pomyśl, że ja miałem moje pieniądze zamrożone na około miesiąc czasu, byłem obarczony ryzykiem mało znanego sprzedawcy jak i ogólnym ryzykiem sprowadzania przedmiotu z chin, nie wspominawszy o tym, że straciłem trochę czasu na zakup, przelewy itp. Reasumując, jeśli bym miał sprzedawać to nie sprzedałbym za mniej niż 1500zł na dzień dzisiejszy :)

Maltis napisał(a):Napisz jeszcze kilka słów o GPS, bo jeśli chodzi o procki MTK to chyba wszystkich ten temat nurtuje.

Niestety nie mam możliwości edycji pierwszego posta (w sumie to nie wiem czemu, no ale siła wyższa, jeśli któryś z modów będzie to widział to proszę pięknie o wklejenie tego co napiszę poniżej do pierwszego posta)

GPS...
Gps testowałem z mapami google oraz z Sygic Navigation, jeśli chodzi o złapanie sygnału, to zanim appka się zainicjalizuje, gps jest gotów to pracy :) Ponadto, gps jest niesamowicie dokładny, któraś z tych aplikacji pokazywała dokładność na poziomie 1m-1.5m, standardem zaś była dokładność na poziomie 2m. Poza tym testowałem go w trasie około 600 km, nie zerwał sygnału ani razu, nie zachowywał się w żaden nieprzewidywalny sposób. Już przy użytkowaniu Redmi Note wiedziałem, że bajki o MTK i GPS to bzdura, a tu się tylko w tym utwierdziłem :)
kolakao
 
Posty: 195
Dołączył(a): wtorek, 24 czerwca 2014, 21:55
Pochwały: 18

Re: Recenzja Meizu MX4

Postprzez elephant_ml » poniedziałek, 27 października 2014, 18:41

A co sądzicie o tej ofercie http://m.aliexpress.com/item/2039217285.html
Nie dość że przesyłka kurierem za free, to jeszcze gwarantowany brak opłat. No chyba że czegoś nie zauważyłem, bo przeglądam oferty w aplikacji Ali w telefonie.
W sumie to od pół roku nastawiłem się na HH6, ale dopuki czekam aż stanieje to i inne propozycje przychodzą mi do głowy. Jakby ten MX4 miał slot na kartę pamięci to brałbym go pewnie od razu, ale brak tej dziurki jak dla mnie jest nieporozumieniem w dzisiejszych telefonach.

Wysłane z mojego GT-I9300 / Freelander i20 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio edytowano poniedziałek, 27 października 2014, 20:27 przez elephant_ml, łącznie edytowano 1 raz
----------------

Marcin
elephant_ml
 
Posty: 113
Dołączył(a): piątek, 5 października 2012, 21:03
Lokalizacja: małopolska
Pochwały: 2

Re: Recenzja Meizu MX4

Postprzez bergmen » poniedziałek, 27 października 2014, 19:17

Wyrzuć tą aplikację mobilną bo wrowadza Cie w błąd i szukaj na kompie :lol:
Avatar użytkownika
bergmen
AKTYWNY
 
Posty: 769
Dołączył(a): niedziela, 28 września 2014, 02:07
Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 25

Re: Recenzja Meizu MX4

Postprzez kolakao » poniedziałek, 27 października 2014, 19:25

elephant_ml napisał(a):Jakby ten MX4 miał slot na kartę pamięci to białym go pewnie od razu, ale brak tej dziurki jak dla mnie jest nieporozumieniem w dzisiejszych telefonach.


Kolego, po pierwsze, to trochę zaśmieciłeś mi temat, ale przynajmniej wyprowadzę cię z błędu na temat slotu na karty.
A więc przede wszystkim spójrz na to co napisałem na temat pamięci wewnętrznej MX4 i odpowiedz sobie na pytanie, czy i za ile znajdziesz kartę pamięci o takich parametrach? Pytanie to jest ważne ze względu na to, że nawet jeśli chciałbyś na tej karcie trzymać tylko zdjęcia i filmy to to rzutuje na płynność działania choćby galerii a wtedy zwykły użyszkodnik, który nie ma pojęcia czym jest to spowodowane, o powolność oskarży Meizu, a tego Meizu by nie chiało, ze względu na to, że chce utrzymać image high tech super hiper ultra firmy :)
kolakao
 
Posty: 195
Dołączył(a): wtorek, 24 czerwca 2014, 21:55
Pochwały: 18

Re: Recenzja Meizu MX4

Postprzez szymanski » poniedziałek, 27 października 2014, 19:50

czy komuś również przyszedł już Meizu Mx4 .?
szymanski
 
Posty: 5
Dołączył(a): niedziela, 12 października 2014, 13:27

Re: Recenzja Meizu MX4

Postprzez dajbuchaxd » poniedziałek, 27 października 2014, 20:05

Dobra recenzja, czekamy na filmiki. Jesteś w stanie lepiej opisać dźwięk płynący na słuchawki? Scena, jakość tonów niskich średnich, wysokich w porównaniu np do tego sonego co masz?
Ja zapłaciłem 1536zł za wersję 32gb preorder po takim kursie mniej więcej.
dajbuchaxd
 
Posty: 21
Dołączył(a): niedziela, 30 marca 2014, 22:14

Re: Odp: Recenzja Meizu MX4

Postprzez elephant_ml » poniedziałek, 27 października 2014, 20:50

kolakao napisał(a):
elephant_ml napisał(a):Jakby ten MX4 miał slot na kartę pamięci to białym go pewnie od razu, ale brak tej dziurki jak dla mnie jest nieporozumieniem w dzisiejszych telefonach.


odpowiedz sobie na pytanie, czy i za ile znajdziesz kartę pamięci o takich parametrach? Pytanie to jest ważne ze względu na to, że nawet jeśli chciałbyś na tej karcie trzymać tylko zdjęcia i filmy to to rzutuje na płynność działania choćby galerii a wtedy zwykły użyszkodnik, który nie ma pojęcia czym jest to spowodowane, o powolność oskarży Meizu


Wiem że topic o recenzji, ale tylko odpowiem dlaczego zależy mi na slocie SD.
Smartfon'ów mam w domu kilka. Od zawsze eksperymentuję z ROMami. Niekiedy się to różnie kończy i nieraz trzeba wychodzić z domu a słuchawka nie żyje. Wtedy wyciągam kartę SD i migruje ze wszystkim do innego telefonu. Na karcie 64GB zawsze mam około 20GB instalek aplikacji i ich plików danych, a przede wszystkim kopie całego systemu robione TB prawie codziennie jak mam za dużo ważnych danych. Nie wszyscy używają "mądrych telefonów" tylko do dzwonienia, robienia zdjęć i słuchania muzyki. Dla mnie to prawie biuro.
I dlatego też sprawdzałem oferty na apce mobilnej a nie na "kompie". W końcu telefon ma się prawie zawsze przy dupie.
To tak dla wyjaśnienia dlaczego odpada u mnie tel bez slotu, a nie ze taki kaprys żeby to było miałem, a to przecież nie potrzebne.
Wiem, że nie do końca zgodnie z tematem ale chciałem się wytłumaczyć. Następne już tylko na temat :P

Wysłane z mojego GT-I9300 / Freelander i20 przy użyciu Tapatalka
----------------

Marcin
elephant_ml
 
Posty: 113
Dołączył(a): piątek, 5 października 2012, 21:03
Lokalizacja: małopolska
Pochwały: 2

Re: Recenzja Meizu MX4

Postprzez kolakao » poniedziałek, 27 października 2014, 21:58

SeventyThree napisał(a):Z innej beczki niż recenzja ... 11.11 będzie można kupić ten tel za dobrą kasę - od 260USD ... tylko, że w Chinach

Źródło informacji: GizChina


Na ten post kolegi poszła skarga, bo to jest zwykła bezczelność pomimo próśb o nie pisanie nie na temat, w temacie-recenzji Meizu MX4 wklejać link tyczący się Xiaomi Mi4...

dajbuchaxd napisał(a):Smartfon'ów mam w domu kilka. Od zawsze eksperymentuję z ROMami. Niekiedy się to różnie kończy i nieraz trzeba wychodzić z domu a słuchawka nie żyje. Wtedy wyciągam kartę SD i migruje ze wszystkim do innego telefonu. Na karcie 64GB zawsze mam około 20GB instalek aplikacji i ich plików danych, a przede wszystkim kopie całego systemu robione TB prawie codziennie jak mam za dużo ważnych danych. Nie wszyscy używają "mądrych telefonów" tylko do dzwonienia, robienia zdjęć i słuchania muzyki. Dla mnie to prawie biuro.
I dlatego też sprawdzałem oferty na apce mobilnej a nie na "kompie". W końcu telefon ma się prawie zawsze przy dupie.
To tak dla wyjaśnienia dlaczego odpada u mnie tel bez slotu, a nie ze taki kaprys żeby to było miałem, a to przecież nie potrzebne.
Wiem, że nie do końca zgodnie z tematem ale chciałem się wytłumaczyć. Następne już tylko na temat :P


To kolega mógł się zapytać lub doczytać jak wygląda sprawa z ROMami do MX4 na początek, gdyż... sprawa wygląda nijak, ponieważ na MX4 nie wgrasz innego romu niż FlyMe, YunOS lub w przyszłości Ubuntu Touch. Nie da się również sflashować recovery.
kolakao
 
Posty: 195
Dołączył(a): wtorek, 24 czerwca 2014, 21:55
Pochwały: 18

Następna strona

Powrót do Recenzje, testy i opinie użytkowników telefonów z Chin



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

  • Reklama