• Reklama

Problem z ładowaniem ZTE v970

Problem z ładowaniem ZTE v970

Postprzez rahim18 » sobota, 15 czerwca 2013, 10:16

Witam Wszystkich.
Od niedawna jestem posiadaczem telefonu ZTE i mam jeden poważny problem. Podczas ładowania baterii, gdy osiągnie ona już pełny poziom naładowania odłączenie od ładowarki powoduje zawieszenie się systemu. Nie można wtedy nic zrobić, pomaga jedynie wyjęcie baterii.
Dodam, że to nie wina ładowarki, ponieważ na innych jest ten sam problem.
Czy miał ktoś już taki przypadek i co można z tym zrobić, bo obawiam się, że ciągle zdejmując tylną pokrywę, zatrzaski nie wytrzymają długo.
Pozdrawiam
rahim18
 
Posty: 3
Dołączył(a): środa, 15 maja 2013, 15:13
Lokalizacja: Konin

Reklama

Postprzez eRd » sobota, 15 czerwca 2013, 13:04

Nie wiem czy dokładnie jest taki sam problem jak u Ciebie, ale brat dla którego kupiłem właśnie V970 informował mnie, że na podłączonej ładowarce nie da się korzystać z telefonu, bo "wariuje i ścina się". Też wspominał o tym, że musiał wyciągać baterię. Nie wiem czy to jakaś partia słaba czy o co chodzi, ale czytałem już o tym na innym forum o ile się nie mylę. Tyle, że tam twierdzili, że na jednej ładowarce jest ok, a na innej się tak dzieje. Brat ładował i na oryginalnej i na takiej za 5zł z chińskiego i na obu mu się coś dzieje.
Gdzie kupowałeś i czy dawno, bo ja w Chinatronic jakieś 3 tyg temu.
eRd
 
Posty: 143
Dołączył(a): czwartek, 4 kwietnia 2013, 13:55
Lokalizacja: Skarżysko-Kamienna
Pochwały: 3

Postprzez rahim18 » sobota, 15 czerwca 2013, 14:32

Dokładnie kupowałem od tego samego sprzedawcy i w tym samym czasie.
Z tym, że u mnie problem pojawia się tyko gdy podłączam na noc ładowarkę i rano odpinam.
Gdy doładowuje baterię w ciągu dnia, nie do pełnej wartości problem nie występuje.
Nie wiem czy to wina sprzętu, ładowarki czy może oprogramowania?
rahim18
 
Posty: 3
Dołączył(a): środa, 15 maja 2013, 15:13
Lokalizacja: Konin

Postprzez eRd » sobota, 15 czerwca 2013, 17:06

Ciężko powiedzieć co to może być, ale jeżeli nie masz dużo rzeczy poinstalowane to można spróbować factory reset. Tylko podobno w tym modelu lepiej robić to nie z menu, a właśnie z factory menu. Sam nie mam pod ręką, bo bym już coś kombinował, a kolejna sztuka jeszcze do mnie nie dotarła, bo dzisiaj dopiero numer trackingowy dostałem (po tygodniu od zakupu).
eRd
 
Posty: 143
Dołączył(a): czwartek, 4 kwietnia 2013, 13:55
Lokalizacja: Skarżysko-Kamienna
Pochwały: 3

Postprzez paulisco » sobota, 15 czerwca 2013, 22:25

Podłączam się do tematu.
Mam ZTE V970 od ponad miesiąca. Przy ładowaniu tak jak to ktoś powiedział telefon "wariuje". Z ładowarką chińską wraz z adapterem EU nie było tego problemu, ale był problem z kontaktowaniem styków. Wymieniłem tą chińską na taką którą miałem w domu żeby uniknąć problemu adaptera. I z nią telefon normalnie się ładuje, nie przegrzewa się, nie zauważa się problemów, poza wymienionym "wariowaniem" urządzenia. Cokolwiek by się nie próbowało zrobić na ekranie, telefon odbiera dotyk zupełnie inaczej i uniemożliwia korzystanie podczas ładowania. Nie przeszkadza mi to przesadnie bo w nocy telefon się ładuje i rano znów jest jak nowy, działa i nie sprawia dodatkowych problemów.
Ale skoro już powstał temat to chciałem się podzielić moim tematem do przemyśleń. Ktoś coś wie na ten temat? Dlaczego się tak dzieje? Co zmienić żeby telefon nie "wariował"?
Pozdrawiam.
paulisco
 
Posty: 26
Dołączył(a): sobota, 2 marca 2013, 20:51
Lokalizacja: Kraków

Postprzez bartazzz » niedziela, 16 czerwca 2013, 01:09

a jakie macie ROMy?
zanim napiszesz post użyj funkcji SZUKAJ!!!
Avatar użytkownika
bartazzz
VIP
 
Posty: 5053
Dołączył(a): sobota, 19 stycznia 2013, 12:03
Lokalizacja: Koszalin
Pochwały: 84

Postprzez eRd » niedziela, 16 czerwca 2013, 02:20

Z tego co wiem to jest to Bruno Mod 4.1.1, ale nie mam go w ręce, więc pewności nie mam. Pewnie najwcześniej za tydzień będę miał następną sztukę to będę mógł potestować.
Bartazzz, a może Ty masz inny rom? Zetknąłeś się z tym problemem czy u Ciebie nie występuje wcale?
Swoją drogą to podczas tego krótkiego czasu jak sam się nim bawiłem to jedyne co zauważyłem to takie półsekundowe opóźnienie przy wchodzeniu do menu aplikacji, ale to może kwestia tego, że mój Star ma 4 rdzenie 1,2GHz, a V970 dwa rdzenie 1,0GHz. No nic, ale dobrze byłoby rozwiązać ten temat.

To jest chyba najnowszy Bruno Mod 1.1R2. Na XDA też pewna osoba miała identyczny problem i napisała, że czyszczenie ustawień pomogło, a ktoś inny podpowiedział, że to wina ładowarki, więc może warto spróbować tego czyszczenia.
eRd
 
Posty: 143
Dołączył(a): czwartek, 4 kwietnia 2013, 13:55
Lokalizacja: Skarżysko-Kamienna
Pochwały: 3

Postprzez bartazzz » poniedziałek, 17 czerwca 2013, 15:38

hmm, ja mam mod z 2 marca i w sumie nie zauważyłem takiego problemu. Być może być to wina softu, gdyż wiem ze podobna sytuacja jest w chińskich tabletach np AINOL i tam pomaga wymiana ROMU
zanim napiszesz post użyj funkcji SZUKAJ!!!
Avatar użytkownika
bartazzz
VIP
 
Posty: 5053
Dołączył(a): sobota, 19 stycznia 2013, 12:03
Lokalizacja: Koszalin
Pochwały: 84

Postprzez rahim18 » poniedziałek, 17 czerwca 2013, 18:56

Również podejrzewam, że to wina softu. Po kontakcie z chinatronic również otrzymałem informację, żeby zmienić oprogramowanie, na to z poniższej strony:[hide]
http://forum.xda-developers.com/showthr ... ?t=1856578[/hide]
Ostatnio edytowano wtorek, 18 czerwca 2013, 11:37 przez rahim18, łącznie edytowano 1 raz
rahim18
 
Posty: 3
Dołączył(a): środa, 15 maja 2013, 15:13
Lokalizacja: Konin

Postprzez eRd » wtorek, 18 czerwca 2013, 01:08

To jaki rom masz teraz wgrany? Myślałem, że oni właśnie najnowszego Bruno moda wrzucają, a może tylko wersję 1.0, a najnowsza jest 1.1R2.
No nic ja na razie nie mam do czego tego romu wgrać, ale jak tylko drugą sztukę V970 dostanę to zabieram się za testowanie i flashowanie.

[ Dodano: 2013-06-18, 14:42 ]
@rahim18
I jak wgrywałeś już może tego BM 1.1R2? Ja pierwsze co zrobię jak mi przyjdzie telefon to wrzucam CWM i 1.1R2 z xdadevelopers od Bruno. Daj znać czy się coś poprawiło.
eRd
 
Posty: 143
Dołączył(a): czwartek, 4 kwietnia 2013, 13:55
Lokalizacja: Skarżysko-Kamienna
Pochwały: 3

Postprzez Weredroid » sobota, 29 czerwca 2013, 13:30

Wczoraj przyszedł do mnie v970 od Chinatronic z wgranym już oprogramowaniem BM 1.1.
I mam to samo co kolega wyżej - telefon wariuje przy ładowaniu na nieoryginalnej ładowarce. Po odłączeniu wszystko jest ok. Na oryginalnej z przejściówką też jest ok.

Po factory resecie z poziomu Recovery jest trochę lepiej ale dalej świruje. Nie wiem, może to wina samej ładowarki? Bo ta oryginalna ma 0.2A a ta którą ładuję ma 0.1A, może w tym rzecz? Póki co jakoś wielce mi to nie przeszkadza, więc nie będę się bawił we wgrywanie softu na nowo.
Weredroid
 
Posty: 10
Dołączył(a): niedziela, 9 czerwca 2013, 23:17
Lokalizacja: Polska

Postprzez eRd » sobota, 29 czerwca 2013, 16:04

Do mnie też przyszła kolejna sztuka v970. Pierwsze co zrobiłem to czyszczenie cache oraz dalvik cache oraz przywrócenie ustawień fabrycznych. Na oryginalnej ładowarce nie zauważyłem żeby coś było źle. Ładowarka ma z tego co pamiętam 1A.
eRd
 
Posty: 143
Dołączył(a): czwartek, 4 kwietnia 2013, 13:55
Lokalizacja: Skarżysko-Kamienna
Pochwały: 3

Następna strona

Powrót do Pomoc techniczna



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

  • Reklama