• Reklama

Poziom baterii Doogee X5

Poziom baterii Doogee X5

Postprzez dylson » 14 sty 2016, o 11:57

Witam, problem dotyczy telefonu Doogee X5 (bez pro) a konkretnie wskazań poziomu naładowania baterii. Po naładowaniu do 100% i odłączeniu od ładowarki:
1. Cały czas pokazuje 100%, dopiero wyłączenie i włączenie skutkuje wskazaniem właściwego wskazania. Bywało różnie, czasami po tym zabiegu zaczynał pokazywać stan baterii a czasami znowu się zawieszał na nowej wartości.
2. Procenty płynnie spadają ale zdarza się, że np przy 70% zawieszą się.
3. Procenty spadają ale nie płynnie/liniowo. Telefon gdy leży nie używany wskazania praktycznie się nie zmieniają (może spadnie 1% przez ok 12h) by podczas np przeglądaniu internetu zaczynały spadać w tempie ok 1% na 1min.

Wszystkie przypadki zdarzają się losowo, telefon z Polskiej dystrybucji, nie ma rota. Po wyjęciu z pudełka było ok 25% baterii, spadało płynnie, pierwszy raz ładowałem go przez noc. Instalowałem kilka programów np bateria hd ale one pokazywały takie same wartości jak wskaźnik androidowy. Pozwoliłem baterii wyładować się do takiego poziomu, że tel się sam wyłączył niestety nic to nie dało. Ma ktoś jakiś pomysł na rozwiązanie problemu?
dylson
 
Posty: 12
Dołączył(a): 5 gru 2014, o 12:12

Reklama

Re: Poziom baterii Doogee X5

Postprzez fake4r » 14 sty 2016, o 12:00

Wiem że dla X5 jest jakaś aktualizacja więc sprawdź czy Ci ją wyszukuje chyba, że już jest zainstalowana. Po za tym to spróbowałbym może takiej apki jak battery calibration. A jak nie to na koniec ustawienia fabryczne - pełne wipe.

Autor postu otrzymał pochwałę
Avatar użytkownika
fake4r
VIP
 
Posty: 5777
Dołączył(a): 4 lip 2013, o 13:55
Lokalizacja: ChRL
Pochwały: 196

Re: Poziom baterii Doogee X5

Postprzez dylson » 14 sty 2016, o 12:50

Wszystkie aktualizacje są zainstalowane. O ile wiem do batery calibration wymagany jest rot. Ustawienia fabryczne przywracałem ale bez full wipe. Prawdę mówiąc nie wiedziałem, że takie coś można zrobić :) Przed chwilą z nudów zainstalowałem wp launcher i poziom baterii ruszył się (od wczoraj stał na 66%). Czekam na inne sugestie bo może to tylko przypadek i za chwilę znowu się zawiesi. Jeśli nic nie pomoże zrobię full wipe.
dylson
 
Posty: 12
Dołączył(a): 5 gru 2014, o 12:12

Re: Poziom baterii Doogee X5

Postprzez qas11 » 14 sty 2016, o 23:20

też miałem podobny problem, zmieniłem rom i po sprawie
qas11
 
Posty: 14
Dołączył(a): 19 wrz 2014, o 22:21

Re: Poziom baterii Doogee X5

Postprzez mrergie » 15 sty 2016, o 03:25

Wina baterii lub systemu. W pierwszej kolejności obstawiałbym to drugie, chińskie telefony potrafią niezależnie od źródłą docierać do klienta końcowego z różnymi wersjami systemu. Czasami są to oficjalne, czasami nie. W systemach z tej drugiej grupy zdarzają się często różne problemy, nawet jeśli mogłeś na system instalować oficjalne aktualizacje to nie znaczy że od początku system nie był modyfikowany.

Żadna kalibracja baterii tobie nie pomoże, nic takiego na Androidzie nie istnieje, to jest mit. Co najwyżej bateria z przyczyn czysto fizycznych może wymagać kilku(nastu) ładowań aby uzyskać stabilizację i pełnię swojej mocy.

Sprawdź jakiś inny system lub zainstaluj na czysty telefon oficjalne oprogramowanie.
telefon-->telefon-->telefon-->telefon-->telefon-->telefon

A kogo to w ogóle obchodzi?
Avatar użytkownika
mrergie
VIP
 
Posty: 1538
Dołączył(a): 13 gru 2013, o 12:19
Pochwały: 66

Re: Poziom baterii Doogee X5

Postprzez dylson » 18 sty 2016, o 09:48

Po zabawie z launcherami wskazania ruszyły się, chociaż nie są do końca liniowe (zdarzają się ciągle skoki). Jeśli chodzi o zmianę romu to jeszcze nie ten czas, najpierw muszę ogarnąć ten system (pierwszy fon z aandkiem :) )
dylson
 
Posty: 12
Dołączył(a): 5 gru 2014, o 12:12

Re: Poziom baterii Doogee X5

Postprzez fresh.91 » 25 sty 2016, o 11:11

Lepiej od razu wgraj nowy system, to nie będziesz musiał później drugi raz znowu pod siebie wszystkiego ustawiać ;-)
fresh.91
 
Posty: 12
Dołączył(a): 27 lis 2015, o 14:27

Re: Poziom baterii Doogee X5

Postprzez fake4r » 25 sty 2016, o 11:22

Konkretnie jaki nowy system? Kumplowi się też coś też wskazania baterii zacinają. Wyczyścił dane launchera i na razie pomogło.
Avatar użytkownika
fake4r
VIP
 
Posty: 5777
Dołączył(a): 4 lip 2013, o 13:55
Lokalizacja: ChRL
Pochwały: 196

Re: Poziom baterii Doogee X5

Postprzez Maltis » 27 sty 2016, o 23:50

W moim też są te problemy. Muszę coś pokombinować.
NUBIA z5s->XIAOMI Mi3->IUNI U2->XIAOMI Mi4->NUBIA z7(nie MAX nie MINI)-> XXX
Avatar użytkownika
Maltis
VIP
 
Posty: 866
Dołączył(a): 10 mar 2014, o 13:14
Pochwały: 20

Re: Poziom baterii Doogee X5

Postprzez Matisek » 2 mar 2016, o 18:39

Pozwolę sobie podpiąć się pod ten temat. Mam ten telefon od tygodnia, po jakichś 3 dniach bateria zaczęła się szybciej ładować i dużo szybciej rozładowywać. Na przykład dzisiaj siedziałem łącznie jakieś 2h na necie, grałem z 1h w hearthstone'a i już mam rozładowany telefon prawie do 0. Ostatnio ładowałem parę godzin z powerbanka, naładował się do 50% chociaż powerbank ma mniej więcej taką pojemność jak bateria ale za to na tych 50% stał od ~11 do ~16, później spadało dużo wolniej niż zwykle teraz mi schodzi. Ale poza tym przypadkiem telefon płynnie pokazuje zmiany poziomu baterii tyle że to strasznie szybko leci. W drodze do szkoły z kolei słuchałem 3 piosenek z przeglądarki (konkretnie ze strony vk.com) i zeszło 10%. :roll: Mam wrażenie że jest to kwestia nieładowania baterii do końca, bo odkąd mam ten problem tylko dwa razy zdarzyło się że trzymała w miarę dobrze, kiedy wyłączony telefon ładowałem do końca po czym lekko licząc 20-30 razy wyciągałem baterię a potem wkładałem i znowu ładowałem do 100%. Tu jeszcze tylko nadmienię że identyczny problem miałem na 4 różnych bateriach (które kupowałem jako nowe, w opakowaniu + oryginał bulk) w Galaxy Ace 2, po 1-2 ładowaniach trzymały dosłownie 2 razy krócej niż przed ładowaniem co pokrywało się i z moją obserwacją i z recenzji wg których telefon powinien wytrzymać np. przeglądanie internetu 2 razy dłużej niż to było u mnie.

Dodam że próbowałem kilka razy kalibracji zarówno przez usuwanie pliku batterystats (chociaż podobno nic to nie daje i sam też nigdy po tym różnicy nie widziałem zbyt wielkiej), jak i przez kilkukrotne podpinanie do ładowarki po pierwszym naładowaniu do 100%, rozładowywanie do 0 i powtarzanie ładowania do 100. Próbowałem 3 różnych ładowarek, powerbanka i w końcu nawet ładowałem z USB z komputera ale za każdym razem to samo.
Matisek
 
Posty: 7
Dołączył(a): 2 mar 2016, o 18:11


Powrót do DOOGEE



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

  • Reklama