• Reklama

Pistony w Zenfonie

Pistony w Zenfonie

Postprzez glapek » 17 wrz 2014, o 18:04

Witam. Kupilem pistony v2. W zenfonie 5 wszystkie przyciski dzialaja jako pause/odbieranie. Mozna jakos przestawic zeby dzialalo sciszanie na pilociku ?
glapek
 
Posty: 20
Dołączył(a): 16 lut 2014, o 22:38
Telefon:: Motorola XT910

Reklama

Re: Pistony w Zenfonie

Postprzez Dablju » 17 wrz 2014, o 18:55

Ściągnij physical button music control / mapowanie PBMC z xposed, można przypisać różne funkcje do dowolnego klawisza.
Dablju
VIP
 
Posty: 993
Dołączył(a): 17 paź 2013, o 14:52
Lokalizacja: Głogów
Pochwały: 35
Telefon:: ZTE Geek
ROM: 4.2.2

Re: Pistony w Zenfonie

Postprzez glapek » 17 wrz 2014, o 19:03

Ściągnąłem pbmc z xposed. Ale w dalszym ciągu każdy z trzech przycisków wykrywa mi jak jeden i ten sam. Czyżby zenfone nie obsługiwał poprawnie pistonow ? Na lumii 520 wszystko działa cacy.
glapek
 
Posty: 20
Dołączył(a): 16 lut 2014, o 22:38
Telefon:: Motorola XT910

Re: Pistony w Zenfonie

Postprzez glapek » 13 paź 2014, o 17:21

Up. Kitkat nie rozwiązuje problemu. Ktoś coś widział, ktoś coś wie?
glapek
 
Posty: 20
Dołączył(a): 16 lut 2014, o 22:38
Telefon:: Motorola XT910

Re: Pistony w Zenfonie

Postprzez krzaki » 14 paź 2014, o 13:52

Problem prawodopodobnie lezy w fizycznym podpieciu pinow w mini jacku, mozliwe ze przejsciowka tego typu rozwiaze sprawe ale glowy nie dam :)
http://www.ebay.com/itm/3-5mm-4-Pole-Ma ... 1085745%26
krzaki
 
Posty: 98
Dołączył(a): 8 maja 2013, o 10:59
Lokalizacja: eu
Pochwały: 2

Re: Pistony w Zenfonie

Postprzez mrergie » 14 paź 2014, o 14:13

A czy to nie jest ta przejściówka której używa się do telefonów które używają tego drugiego standardu wejścia słuchawkowego? Ten drugi standard to jest to coś, przez co w niektórych chińczykach i w Lumiach są duże problemy z dźwiękiem przy użyciu słuchawek z pilotem.
Zenfone używa przyjętego już za normę OMTP a nie dość rzadko używanego CTIA.

Również mam problem z Pistonami w swoim Zenonie 5 i próbuję go rozwiązać, a nie mogę. Z czysto technicznego punktu widzenia, problem polega na tym, iż pomimo tego że słuchawki same w sobie dobrze działają a wszystkie przyciski są sprawne, to jednak każdy przycisk traktowany jest jako jeden i ten sam. Tutaj żadna przejściówka raczej nie pomoże, piny w złączu jack są w pełni kompatybilne, po prostu ale system nie rozróżnia przycisków.

Dobrze by było jakby ktoś z Zenfonem sprawdził inne słuchawki z pilotem o więcej niż 1 przycisku, ja niestety niczego takiego obecnie nie posiadam - jedynie Pistony.
telefon-->telefon-->telefon-->telefon-->telefon-->telefon

A kogo to w ogóle obchodzi?
Avatar użytkownika
mrergie
VIP
 
Posty: 1459
Dołączył(a): 13 gru 2013, o 12:19
Pochwały: 69
Telefon:: 佳域 S3S

Re: Pistony w Zenfonie

Postprzez ddr » 14 paź 2014, o 14:33

Czytałem o łapaniu kodów klawiszy przy debugowaniu i mapowaniu funkcji na jakimś innym telefonie. Niestety nie pamiętam gdzie i czy w ogóle to było po polsku.
Telefon się popsuł? dwro(kropka)ddr(małpa)gmail(kropka)com - zamknięte do odwołania
W tytule wiadomości proszę podać model urządzenia.
Avatar użytkownika
ddr
VIP
 
Posty: 3546
Dołączył(a): 3 maja 2014, o 22:50
Pochwały: 126
Telefon:: Letv x600
ROM: 011S

Re: Pistony w Zenfonie

Postprzez mrergie » 14 paź 2014, o 14:46

Podrzuciłeś mi teraz pewien pomysł, później się tym zajmę.
Spróbuję wyłapać kody przycisków z pilota (np. poprzez CWM) i sprawdzić ich zgodność z systemowym plikiem od ustawień funkcji danych przycisków w /system/usr/keylayout/
telefon-->telefon-->telefon-->telefon-->telefon-->telefon

A kogo to w ogóle obchodzi?
Avatar użytkownika
mrergie
VIP
 
Posty: 1459
Dołączył(a): 13 gru 2013, o 12:19
Pochwały: 69
Telefon:: 佳域 S3S

Re: Pistony w Zenfonie

Postprzez mrergie » 14 paź 2014, o 17:17

Niestety ale jest pewien problem i ciężko będzie go obejść. Wszystkie przyciski z pilota wykrywane są jako przycisk o numerze 226 i przypisana jemu funkcja to "HEADSETHOOK", natomiast przyciski powinny być wykrywane kolejno jako 163, 164 i 165 i pełnić takie oto funkcje:
-163 MEDIA_NEXT (następny utwór)
-164 MEDIA_PLAY_PAUSE (pauza i odtwarzanie)
-165 MEDIA_PREVIOUS (poprzedni utwór)

Ciężko określić na ile jest to problem ze złączem a na ile sprawa programowa siedząca gdzieś głębiej w systemie. Na obecną chwilę jedyne co jestem w stanie zaradzić to sprawienie, aby jeden przycisk pełnił kilka funkcji; pierwsza po jednokliku, druga po dwukliku, trzecia po przytrzymaniu itp.

Potrzebowałbym aby ktoś sprawdził czy inne piloty z kilkoma przyciskami działają prawidłowo czy jednak też wszystkie działają jak jeden przycisk. Wiedziałbym wtedy czy jest sens czegoś dalej szukać i czy da się to w jakiś sposób załatwić zmianą obłożenia przycisków.
telefon-->telefon-->telefon-->telefon-->telefon-->telefon

A kogo to w ogóle obchodzi?
Avatar użytkownika
mrergie
VIP
 
Posty: 1459
Dołączył(a): 13 gru 2013, o 12:19
Pochwały: 69
Telefon:: 佳域 S3S

Re: Pistony w Zenfonie

Postprzez ddr » 14 paź 2014, o 17:24

Raczej strona programowa, pisz do asusa, może przyupdate do android L poprawią to :-D.
Telefon się popsuł? dwro(kropka)ddr(małpa)gmail(kropka)com - zamknięte do odwołania
W tytule wiadomości proszę podać model urządzenia.
Avatar użytkownika
ddr
VIP
 
Posty: 3546
Dołączył(a): 3 maja 2014, o 22:50
Pochwały: 126
Telefon:: Letv x600
ROM: 011S

Re: Pistony w Zenfonie

Postprzez 50t-1 » 14 paź 2014, o 19:04

Każdy z przycisków ma inny opór(rezystancje), telefon to wykrywa (element elektroniczny) i przetwarza na sygnał do procesora który dalej tym steruje.
Teraz są 2 opcje:
1. Fizycznie brak wykrywania różnych rezystancji - nic z tym nie zrobi
2. Programowe wykrywanie każdej rezystancji jako 1 przycisk - pewnie ukryte gdzieś w kernelu bo to on łączy hardware i software
50t-1
 
Posty: 12
Dołączył(a): 10 wrz 2014, o 22:23
Telefon:: zte grand x in


Powrót do Pomoc techniczna



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

  • Reklama