• Reklama

Nowy procesor Mediatek-a

Nowe telefony z Chin, nowinki z chińskich fabryk, przecieki, plotki, zapowiedzi.

Nowy procesor Mediatek-a

Postprzez secretsanta » 2 sie 2015, o 14:51

Błędy popełnione przy projektowaniu Snapdragona 810 dały szansę Mediatekowi na przejęcie części rynku i według części znawców branży to właśnie ten Tajwański producent jest numerem jeden.

Obrazek

Obecnie Mediatek po sukcesie procesorów serii Helio X10 i X20 przygotowuje procesory z grupy X30.

Helio X30 to 10 rdzeniowa architektura wykorzystująca technologię 16nm.
Struktura nowego procesora przewiduje dwa rdzenie 1.0Ghz Cortex A53, kolejne dwa taktowane na 1.5Ghz,oraz 2 x 2Ghz i 4 x Cortex A72 taktowane 2.5Ghz. Całość ma zapewniać wsparcie minimum 4GB LPDDR4 1600MhZ RAM, oraz Mali T880 GPU.

Suche liczby brzmią obiecująco ale z obiektywną ocena musimy poczekać do debiutu pierwszych smartfonów wykorzystujących ten procesor.

Nie da się oprzeć wrażeniu że „wojna na cyferki” ma się dobrze ale to i tak my decydujemy czy są nam potrzebne te wszystkie piksele, gigabajty i gigaherce.


Źródło: gizchina
secretsanta
NewsMan
 
Posty: 427
Dołączył(a): 9 lut 2014, o 16:22
Pochwały: 22
Telefon:: zopo zp990+

Reklama

Re: Nowy procesor Mediatek-a

Postprzez thirtyseconds » 2 sie 2015, o 15:49

Helio x20 jeszcze nie ma na rynku, a już odniósł sukces? Natomiast Helio x10 to 8-rdzeniowy procesor.
Avatar użytkownika
thirtyseconds
AKTYWNY
 
Posty: 546
Dołączył(a): 20 kwi 2014, o 12:48
Pochwały: 35
Telefon:: LeTV X600
ROM: EUI

Re: Nowy procesor Mediatek-a

Postprzez secretsanta » 2 sie 2015, o 16:25

thirtyseconds napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!


Poprawiłem, trochę.
secretsanta
NewsMan
 
Posty: 427
Dołączył(a): 9 lut 2014, o 16:22
Pochwały: 22
Telefon:: zopo zp990+

Re: Nowy procesor Mediatek-a

Postprzez Dablju » 2 sie 2015, o 22:18

Nie rozumiem tego grupowania rdzeni, 2 x 1.0, 2 x 1.5, 2 x 2.0, 4 x 2,5. Serio komu to potrzebne? Plus za niski proces technologiczny, zobaczymy jak z energooszczędnością. Póki co nawet X20 nie mieliśmy okazji widzieć w akcji, jedynie jakieś "doniesienia", żadnych rzetelnych testów.
Dablju
VIP
 
Posty: 993
Dołączył(a): 17 paź 2013, o 14:52
Lokalizacja: Głogów
Pochwały: 35
Telefon:: ZTE Geek
ROM: 4.2.2

Re: Odp: Nowy procesor Mediatek-a

Postprzez sudione » 3 sie 2015, o 14:16

To jest raczej pokaz dla Qualcomm'u i całej branży, że my możemy i będziemy mieć tanie wydajne procesory. Co z tego, że pierwsze telefony wyjdą w 2-gim kwartale 2016-go roku, liczy się pijar w dzisiejszym świecie.
Avatar użytkownika
sudione
NewsMan
 
Posty: 302
Dołączył(a): 28 mar 2013, o 13:13
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 12
Telefon:: HTC Desire A8181

Re: Nowy procesor Mediatek-a

Postprzez secretsanta » 3 sie 2015, o 16:22

Dokładnie tak jest. A że przy tym da się kilku osobom wbić do głowy że potrzeba 4 lub więcej GB RAM itd to mamy gotowy przepis na maszynkę do robienia pieniędzy.
secretsanta
NewsMan
 
Posty: 427
Dołączył(a): 9 lut 2014, o 16:22
Pochwały: 22
Telefon:: zopo zp990+


Powrót do Nowości



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

  • Reklama