• Reklama

nie chce się włączyć, jak już to zrobi to się wyłącza

nie chce się włączyć, jak już to zrobi to się wyłącza

Postprzez piotrekk10 » wtorek, 4 października 2016, 23:37

Witam
od jakiś 3 tygodni nie jestem w stanie używać telefonu, mój Jiayu G4S po 2,5 rocznej przygodzie powoli się poddaje. Nie wiem z jakiego powodu, ale ni stąd, ni zowąd podczas wykonywania dość szybkich czynności na telefonie (np. przeciągnięcie górnego panelu i włączenie wifi w szybkim czasie) ekran freezuje się, a po chwili resetuje. Podczas resetu czasami dochodzi do białego loga -> reset, jak się uda to nawet zielone się odpali -> reset, a raz na ruski rok włączy się i będę w stanie poużywać go z dwie minuty. Czasami jak parę razy się zresetuje logo JIAYU jest zniekształcone w różnych miejscach - nie wiem czy to ma jakieś znaczenie. Rom był modyfikowany, używałem go spokojnie z rok bez żadnych zarzutów, śmigał lepiej niż stockowy. Co polecacie zrobić?
Pozdrawiam
piotrekk10
 
Posty: 47
Dołączył(a): poniedziałek, 7 lipca 2014, 14:31

Reklama

en.001phone.cn=

Re: nie chce się włączyć, jak już to zrobi to się wyłącza

Postprzez mrergie » wtorek, 4 października 2016, 23:48

Przeinstaluj system na jakiś świeży za pomocą FlashToola i spróbuj odpalić jakiś benchmark, być może telefon nie daje rady utrzymać pracy pod obciążeniem.
Czy przy podłączonej ładowarce problem występuje z taką samą częstotliwością? Możliwe że bateria nie daje stabilnego prądu o odpowiednio wysokim napięciu, sprawdź wizualnie jej stan.
telefon-->telefon-->telefon-->telefon-->telefon-->telefon

A kogo to w ogóle obchodzi?
Avatar użytkownika
mrergie
VIP
 
Posty: 1537
Dołączył(a): piątek, 13 grudnia 2013, 12:19
Pochwały: 66

Re: nie chce się włączyć, jak już to zrobi to się wyłącza

Postprzez piotrekk10 » środa, 5 października 2016, 00:12

Podczas ładowania nic się nie zmienia. Jutro zmienię system i zobaczymy czy to coś da. Zapomniałem dodać, że miałem też problem z kartą sim. Niby sygnał był, ale gdy próbowałem do kogoś zadzwonić/użyć 3g nagle znikał.
piotrekk10
 
Posty: 47
Dołączył(a): poniedziałek, 7 lipca 2014, 14:31

Re: nie chce się włączyć, jak już to zrobi to się wyłącza

Postprzez piotrekk10 » środa, 5 października 2016, 20:47

No to kaplica, telefon w trakcie instalacji nowego systemu się zawiesił i chyba się zbrickował. Na tą chwilę włącza się do momentu białego loga i nic więcej.
piotrekk10
 
Posty: 47
Dołączył(a): poniedziałek, 7 lipca 2014, 14:31

Re: nie chce się włączyć, jak już to zrobi to się wyłącza

Postprzez slavo22 » środa, 5 października 2016, 21:17

Jak się załącza to nie jest cegła. Aczkolwiek może dożył już starości i padły jakieś kondensatory na płycie.

Wypalcowane
Avatar użytkownika
slavo22
VIP
 
Posty: 1508
Dołączył(a): wtorek, 8 kwietnia 2014, 18:49
Lokalizacja: Zabrze
Pochwały: 44

Re: nie chce się włączyć, jak już to zrobi to się wyłącza

Postprzez ddr » czwartek, 6 października 2016, 14:31

Obstawiałbym pęknięcia spoiwa BGA. Można spróbować wygrzać.
Telefon się popsuł? dwro(kropka)ddr(małpa)gmail(kropka)com - zamknięte do odwołania
W tytule wiadomości proszę podać model urządzenia.
Avatar użytkownika
ddr
VIP
 
Posty: 3635
Dołączył(a): sobota, 3 maja 2014, 22:50
Pochwały: 124

Re: nie chce się włączyć, jak już to zrobi to się wyłącza

Postprzez piotrekk10 » czwartek, 6 października 2016, 19:03

ddr napisał(a):Obstawiałbym pęknięcia spoiwa BGA. Można spróbować wygrzać.


Zna ktoś może jakiś tani, dobry serwis w Warszawie gdzie można by przeprowadzić diagnostykę telefonu i spróbować go naprawić?
piotrekk10
 
Posty: 47
Dołączył(a): poniedziałek, 7 lipca 2014, 14:31

Re: nie chce się włączyć, jak już to zrobi to się wyłącza

Postprzez ddr » czwartek, 6 października 2016, 23:28

Mnie nie pytaj, sam naprawiam ;).
Grzanie u mnie 50 + 30 za każdy kolejny element chociaż zwykle starcza sam SoC. W serwisie 80 to pewnie minimum o ile w ogóle przyjmą.
Grzanie nie zawsze skutkuje i może też całkowicie udupić telefon.
Telefon się popsuł? dwro(kropka)ddr(małpa)gmail(kropka)com - zamknięte do odwołania
W tytule wiadomości proszę podać model urządzenia.
Avatar użytkownika
ddr
VIP
 
Posty: 3635
Dołączył(a): sobota, 3 maja 2014, 22:50
Pochwały: 124

Re: nie chce się włączyć, jak już to zrobi to się wyłącza

Postprzez tomikitwo » piątek, 7 października 2016, 01:16

ddr napisał(a):Grzanie nie zawsze skutkuje i może też całkowicie udupić telefon.

...a reballingu nie opyla się robić przy tym modelu.
Avatar użytkownika
tomikitwo
AKTYWNY
 
Posty: 730
Dołączył(a): czwartek, 18 lutego 2016, 17:38
Pochwały: 24

Re: nie chce się włączyć, jak już to zrobi to się wyłącza

Postprzez piotrekk10 » poniedziałek, 10 października 2016, 18:34

O kur*a :D parę dni temu w końcu się zbrickował, przy wciśnięciu przycisku power nic się nie pokazywało na ekranie. Dzisiaj trochę przy nim pogrzebałem, spróbowałem tak na pałę formatować, flashować itp. i za którymś razem załapał :D da się go teraz normalnie włączyć, wszystko na tą chwilę działa, zobaczymy jak będzie jutro. Niestety zauważyłem, że nie mam w ogóle zasięgu. Zastanawiam się czy nie uszkodziłem anteny w środku bo grzebałem tam trochę.

EDIT: poczytałem i to może być przyczyna zerowego IMEI (null). Jak je zmienić?
EDIT2: IMEI zmieniłęm, ale niestety to nic nie dało, jakieś pomysły?
EDIT3: Dużo tych editów, ale co chwilę sobie o czymś przypominam. Zapomniałem dodać, że bawiłem się w robienie antenki do GPS, która i tak nic mi nie dała. Jeszcze przed całą awarią telefonu usunąłem ją, i telefon działał na fabrycznej bez żadnych problemów.
EDIT4: Okeej chyba znalazłem winowajcę. Po ponownym otworzeniu telefonu zauważyłem, że jeden kabelek łączący górną płytkę z dolną jest urwany razem z gniazdkiem. Bez pomocy fachowca chyba nic nie zdziałam.
piotrekk10
 
Posty: 47
Dołączył(a): poniedziałek, 7 lipca 2014, 14:31

Re: nie chce się włączyć, jak już to zrobi to się wyłącza

Postprzez ddr » wtorek, 11 października 2016, 05:18

Kabelek czy taśma? Bo jak taśma to i ze znalezieniem fachowca będzie problem.
Telefon się popsuł? dwro(kropka)ddr(małpa)gmail(kropka)com - zamknięte do odwołania
W tytule wiadomości proszę podać model urządzenia.
Avatar użytkownika
ddr
VIP
 
Posty: 3635
Dołączył(a): sobota, 3 maja 2014, 22:50
Pochwały: 124

Re: nie chce się włączyć, jak już to zrobi to się wyłącza

Postprzez piotrekk10 » wtorek, 11 października 2016, 07:29

Na szczęście kabelek. Tak to chociaż mp4-ke mam :D
piotrekk10
 
Posty: 47
Dołączył(a): poniedziałek, 7 lipca 2014, 14:31

Następna strona

Powrót do Pomoc techniczna



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

  • Reklama