• Reklama

Newman K1 Recenzja

W tym dziale można przeczytać i umieścić recenzje chińskiego telefonu lub tabletu.

Newman K1 Recenzja

Postprzez zielonyem » środa, 29 maja 2013, 21:58

RECENZJA NEWMAN K1

WYGLĄD ORAZ WYKONANIE

Nie będę wrzucał zdjęć telefonu, ponieważ jest ich pełno na aukcjach Aliexpress, a także w wyszukiwarce Google Grafika.
Czy Newman K1 jest ładny to kwestia gustu, mi bardzo podoba się minimalistyczny design, bez zbędnych udziwnień.
Jeśli chodzi o wykonanie to telefon (oprócz metalowych elementów: przyciski i ramka na każdym z boków telefonu) jest w całości z plastiku.
O ile tylna klapka jest dość cienka to ogólnie do wykonania telefonu nie można się przyczepić..
Nic nie skrzypi przy ściśnięciu, ekran nie odstaje od obudowy, ogólne wrażenia wizualne są znakomite.


WERSJA ANDROIDA

Wersja Androida, która zainstalował mi sprzedawca Chinatronic to 4.2.2 z zaimplementowaną nakładką "TouchWiz" Samsunga. Przy włączaniu telefonu na początku wyświetla się logo Newman, a zaraz potem logo Samsung ;x
Zainstalowanych jest spora ilość aplikacji śmieciowych, w całości po chińsku, których nie da się odinstalować, a co najwyżej zatrzymać.

Obrazek

Sklep Play działa bez problemu, wszystkie aplikacje śmigają aż miło:

Obrazek

Wszystkie widoczne aplikacje działają bez żadnych problemów, jak widać system jest w polskiej wersji językowej (może z 10% elementów jest w języku angielskim)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek



BENCHMARK ORAZ WYDAJNOŚĆ
Ładne, prawie 13000 punktów.

Obrazek

Obrazek

Tutaj lekkie przekłamanie, Nexus 7 robi jakieś 15000 punktów więc około 3000 więcej niż Newman K1.

Jeśli chodzi o wydajność w grach to dotychczas testowałem: Fruit Ninja, AngryGran2, SpeedX 3D, SS Euro 2012 oraz Stick Stunt Biker 2 -- wszystkie działają bez najmniejszych lagów.
Jeśli chodzi natomiast o Benji Bananas odczuwalna była niepełna płynność gry. Na Asusie Nexus 7 chodziła idealnie płynnie, tutaj natomiast sąd minimalne lagi.
W przyszłości sprawdzę więcej, bardziej wymagających gier.

INFORMACJE SPRZĘTOWE
Czyli największa zagadka dla mnie.
Zainstalowany na moim K1 rom jest chyba niedostatecznie przystosowany, bo w informacjach o sprzęcie pojawiają mi się takie kwiatki jak producent - Lenovo czy procesor Samsung Exynos :D


Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ŁĄCZNOŚĆ

W porównaniu do mojego poprzedniego telefonu Zte Blade, Newman K1 wypada znacznie lepiej. Bardzo dobrze łapie zasięg 3G. Strony internetowo przegląda się dość komfortowo, przydałoby się jeszcze jednak z 0,5 cala żeby nie trzeba było ich przybliżać w trakcie czytania :)

Obrazek

AERO2
Niestety nie działa, możliwe, że przeszkodą jest tylko oprogramowanie i, że w którymś z nowych romów pod ten telefon otrzymamy możliwość używania darmowego internetu AERO2.

Obrazek

Obrazek

APARAT
W ustawieniach aparatu widoczna jest możliwa rozdzielczość 12 Mpx.

Newman oferuje bardzo fajne funkcje jak tryb HDR, zdjęcia panoramiczne, "Multi Angel View Mode", rozpoznawanie twarzy, automatyczne dopasowanie ustawień.

Obrazek

PRZYKŁADOWE ZDJĘCIA

Co do jakości zdjęć oceńcie ją sami, wrzucam link do albumu zdjęć zrobionych Newmanem.
W większości przypadków zrobiłem po 2 zdjęcia tego samego obiektu, 1 w trybie zwykłym i 1 w trybie HDR.
Zrobiłem także jedno zdjęcie panoramiczne(super sprawa).
Otwierajcie w najwyższej rozdzielczości, gdyż miniaturki kompresują jakość.
http://imageshack.us/g/1/10170362/


FILMY
Nagrałem przykładowy film w rozdzielczości Full HD, pamiętajcie przy odtwarzaniu żeby wybrać tryb 1080P. W rzeczywistości film prezentuje się minimalnie lepiej, Youtube kompresuje więc i delikatnie pogorsza jakość.

http://www.youtube.com/watch?v=R47KeW1aS5M[glow=red][/glow]
zielonyem
 
Posty: 31
Dołączył(a): poniedziałek, 27 maja 2013, 05:40
Lokalizacja: Mazowieckie

Reklama

en.001phone.cn=

Postprzez eSbe » środa, 29 maja 2013, 23:00

jak dłużej potestujesz to napisz proszę jak wypada bateria w tym telefonie. Dzięki za fajną recenzję ;)
eSbe
AKTYWNY
 
Posty: 387
Dołączył(a): piątek, 22 marca 2013, 15:32
Lokalizacja: Alie
Pochwały: 2

Postprzez stifler959 » czwartek, 30 maja 2013, 13:58

fajna recenzja;]
stifler959
AKTYWNY
 
Posty: 281
Dołączył(a): poniedziałek, 28 stycznia 2013, 22:23
Lokalizacja: z nienacka
Pochwały: 3

Postprzez marx » czwartek, 30 maja 2013, 14:03

dobra robota, też jestem ciekaw informacji o baterii
marx
Administrator
 
Posty: 5962
Dołączył(a): sobota, 6 marca 2010, 02:35
Lokalizacja: aliexpress
Pochwały: 191

Postprzez addone » czwartek, 30 maja 2013, 14:56

Dzieki za recenzje, wlasnie zamowilem Newmana K1 :)
Avatar użytkownika
addone
 
Posty: 131
Dołączył(a): wtorek, 14 maja 2013, 20:51
Pochwały: 1

Postprzez ryyyiu » czwartek, 30 maja 2013, 16:08

nie zawarłeś najważniejszych informacji, czyli jakość dzwięku.
Co do aparatu i video, to dość słabe zdjęcia i filmik, wszystko takie nieostre.
ryyyiu
 
Posty: 168
Dołączył(a): czwartek, 30 maja 2013, 14:06
Lokalizacja: asdasd
Pochwały: 10

Postprzez zielonyem » piątek, 31 maja 2013, 06:58

Co do baterii:
Po dość intensywnym użytkowaniu, pełne podświetlwnie wyświetlacza, transfer danych 3G odpalony cały czas, Facebook na bieżąco, parę filmików na Youtube + przeglądanie internetu ~ 2h + parę połączeń i parenaście smsów - telefon wytrzymuje pół dnia. Myślę, że przy normalnym użytkowaniu bez zbytniego dręczenia telefonu internetem powinien wyrzymać 1-1,5 dnia.
Dla porównania Nexus 7 przy włączonym tetheringu lub Wi-FI i mniej więcej takim samym użytkowaniu internetu pociągnie ze 2 dni, bez internetu i jakiejkolwiek łączoności nawet tydzień.

Co do jakości dźwięku..
Nie mam teraz za dobrych słuchawek, ale na takich za ~ 150 zł Philipsa dźwięk na stockowym odtwarzaczu jest przyzwoity, ale dość cichy, zapewne da się to zmienić jakimś lepszym odtwarzaczem z equalizerem. Tak samo głośnik telefonu wydaje czyste dźwięki, ale także gra dość cicho.
zielonyem
 
Posty: 31
Dołączył(a): poniedziałek, 27 maja 2013, 05:40
Lokalizacja: Mazowieckie

Postprzez jacek.marciuk » piątek, 31 maja 2013, 13:22

Dziękujemy za recenzje

PS.
Uważam, że aparat "robi robotę"
jacek.marciuk
 
Posty: 55
Dołączył(a): środa, 1 maja 2013, 21:39
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez LukC » piątek, 31 maja 2013, 13:28

Zdjęcia były robione z interpolacją, bo aparat ma tylko 8Mpix, możesz wrzucić zrobione w natywnej rozdziałce aparatu, bo upscaling pogarsza jakość ;-)
Avatar użytkownika
LukC
AKTYWNY
 
Posty: 714
Dołączył(a): wtorek, 22 listopada 2011, 11:51
Lokalizacja: Underworld
Pochwały: 10

Postprzez zielonyem » piątek, 31 maja 2013, 14:13

Byłem przekonany, że on rzeczywiście ma 12 megapixów, tak jak wskazywał Antutu (chociaż jak widać nie można ufać temu benchmarkowi)
Oczywiście wrzucę wieczorem foty robione natywną rozdziałką aparatu 8mpx.
Dzięki za uwagę,

@BTW zastanawiam mnie jedno. Koszt zrobienia oficjalnej, anglojęzycznej strony dla producenta który sprzedaje tyle telefonów co Newman to nic. Dlaczego więc nie ma takowej i musimy ufać sprzedawcom lub też domyślać się co też obudowa kryje za podzespoły.
Pozdro.
zielonyem
 
Posty: 31
Dołączył(a): poniedziałek, 27 maja 2013, 05:40
Lokalizacja: Mazowieckie

Postprzez eSbe » piątek, 31 maja 2013, 14:36

Strasznie słabo z ta baterią. Mysłałem, że dwa dni pociągnie ze spokojem przy normalnym użytkowaniu :/ Sam nie wiedziałem ze aparat ma fizycznie 8mp :/ Czekamy na fotki i żeby w końcu to aero ruszyło :)
eSbe
AKTYWNY
 
Posty: 387
Dołączył(a): piątek, 22 marca 2013, 15:32
Lokalizacja: Alie
Pochwały: 2

Postprzez colinwlkp » piątek, 31 maja 2013, 22:09

Panowie nie narzekajcie
to, że benchmark przekłamuje to już pisałem dawno temu ;)

jak wolicie po angielsku :

[hide]newsmy [/hide]

ale na str newmana translator daje radę ;)
generalnie nie ma co ufać opisom sprzedawców skoro na str producenta opisy zmieniły się z biegiem czasu

z baterią nie jest tragicznie u mnie przy katowaniu cały dzień wytrzymała a ostatnio po 1d zrobiłem restart i pokazało 88% baterii myślałem, że to chwilowy błąd po restarcie, i że po chwili znów na czerwono zacznie prosić o energię ale ku mojemu zdziwieniu telefon wytrzymał jeszcze noc i pół dnia co daje mu wynik 1,5 doby
Ostatnio edytowano sobota, 1 czerwca 2013, 10:07 przez colinwlkp, łącznie edytowano 1 raz
colinwlkp
 
Posty: 20
Dołączył(a): sobota, 27 kwietnia 2013, 00:19
Lokalizacja: wlkp

Następna strona

Powrót do Recenzje, testy i opinie użytkowników telefonów z Chin



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

  • Reklama