• Reklama

Meizu MX5 brak 3G/LTE

Meizu MX5 brak 3G/LTE

Postprzez abeso » sobota, 22 sierpnia 2015, 00:43

Cześć! Znajomy zakupił na xiaomiforsale Meizu MX5. Po paru dniach spostrzegł, że nie działa mu 3G, nie mówiąc nawet o LTE - łączy się on jedynie po Edge. Zaglądałem w ustawienia i APN pokrywa się z tym, co znalazłem w Google jako ustawienia pod Virgin/Play. Czego może być to kwestią? Sklep twierdzi, że bankowo jest to wersja na EU. Fakt, że telefon był konfigurowany bez SIM (dotarła ona dzień później) mógł spowodować, że nie pobrał on jakichś ustawień? Telefon był też sprawdzony na innych kartach SIM, sytuacja identyczna. Jakieś pomysły? Bo mnie już się skończyły.
abeso
 
Posty: 4
Dołączył(a): sobota, 22 sierpnia 2015, 00:36

Reklama

Re: Meizu MX5 brak 3G/LTE

Postprzez Flyagaric » sobota, 22 sierpnia 2015, 00:51

Raczej firmware nawala. Sprawdź jaką ma wersję i napisz nam tutaj. Ostatnia literka wersji jest ważna.
Kod: Zaznacz cały
[cyt. @ra-vau]nie rób sobie kłopotów kupując leegouleluleleaoukitephony. 
Kup u nas w biedronce, coś w tych pieniądzach (...) a dostaniesz 2lata gwarancji
Flyagaric
VIP
 
Posty: 2656
Dołączył(a): czwartek, 7 maja 2015, 22:38
Pochwały: 52

Re: Meizu MX5 brak 3G/LTE

Postprzez dinosek » sobota, 22 sierpnia 2015, 08:46

Sprawdź częstotliwości na pudełk po telefonie może ma wersję na rynek chiński albo inny. Miałem podobnie kiedyś kupiłem tel i bandy były inne niż pl poleciał do sprzedawcy. Jeśli to inny band to nic nie zrobisz

Wysłane z mojego m1 note przy użyciu Tapatalka
dinosek
 
Posty: 75
Dołączył(a): piątek, 24 kwietnia 2015, 10:08
Pochwały: 1

Re: Meizu MX5 brak 3G/LTE

Postprzez abeso » sobota, 22 sierpnia 2015, 14:43

Z tego co rozumiem, wersja jest na nasz rynek. Firmware na SS, na drugim pudełko.
https://goo.gl/photos/3LXR1Xa6sdwuQvWB7
https://goo.gl/photos/K1hm9gDg7S1WYy6b8
abeso
 
Posty: 4
Dołączył(a): sobota, 22 sierpnia 2015, 00:36

Re: Meizu MX5 brak 3G/LTE

Postprzez TLasky » sobota, 22 sierpnia 2015, 18:56

Nope :-P to jest wersja softu C, czyli chińska. Musisz zatem szukać softu w wersji A (nazywa się to to chyba China Generic czy jakos tak). Sprawdź na meizufans.eu w dziale firmware :-). Będzie musiał wywalić bloatwatre i pewnie nie będzie polskiego (podobnież nie da się zainstalowa wersji softu I czyli international na telefonach z wersją C), ale 3G i LTE powinny śmigać :-).

Pozdro
T.
"Coś się kończy, coś się zaczyna..."

Martwić się o to ile pali sportowe auto, to jak myśleć czy prostytutka którą grzmocisz Cię kocha :-D
Avatar użytkownika
TLasky
VIP
 
Posty: 1813
Dołączył(a): piątek, 24 października 2014, 12:37
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 80

Re: Meizu MX5 brak 3G/LTE

Postprzez abeso » sobota, 22 sierpnia 2015, 20:50

Ogromne dzięki, nie znałem tej strony, teraz już wszystko jasne. :) Pewnie coś znajdę w Google, ale jeśli miałbyś pod ręką sprawdzony poradnik jak uporać się że zmianą ROM w przypadku Meizu, to byłbym bardzo wdzięczny jeśli podrzuciłbyś linka.
abeso
 
Posty: 4
Dołączył(a): sobota, 22 sierpnia 2015, 00:36

Re: Meizu MX5 brak 3G/LTE

Postprzez TLasky » sobota, 22 sierpnia 2015, 20:57

Jeśli jest tak samo jak w MX4 to konkretnie prosto- ściągasz pakę, wgrywasz ją do głównego katalogu telefonu (możesz też zassać przez Wi-Fi prosto na telefon) i ją po prostu odpalasz (tylko musi nazywać się update i mieć rozszerzenie zip) a reszta robi się sama. Tylko pamiętaj, żeby miał min. 40% baterii i bądź cierpliwy, bo mnie 1st instalka wersji A na MX4 ładowało się ok. 10 minut. Nie jestem jednakże pewien, czy możesz wgrać wersję softu na wersję C o tym samym numerze- tu musi wypowiedzieć się ktoś bardziej oblatany :-).

T.

Autor postu otrzymał pochwałę
"Coś się kończy, coś się zaczyna..."

Martwić się o to ile pali sportowe auto, to jak myśleć czy prostytutka którą grzmocisz Cię kocha :-D
Avatar użytkownika
TLasky
VIP
 
Posty: 1813
Dołączył(a): piątek, 24 października 2014, 12:37
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 80

Re: Meizu MX5 brak 3G/LTE

Postprzez abeso » niedziela, 23 sierpnia 2015, 01:04

No i po problemie, wszystko działa jak powinno. Ogromne dzięki raz jeszcze, sam bym na to nie wpadł. :)
abeso
 
Posty: 4
Dołączył(a): sobota, 22 sierpnia 2015, 00:36

Re: Meizu MX5 brak 3G/LTE

Postprzez TLasky » niedziela, 23 sierpnia 2015, 11:28

Twój post sprawił, że i w moim sercu zagościła radość :mrgreen:.

T.
"Coś się kończy, coś się zaczyna..."

Martwić się o to ile pali sportowe auto, to jak myśleć czy prostytutka którą grzmocisz Cię kocha :-D
Avatar użytkownika
TLasky
VIP
 
Posty: 1813
Dołączył(a): piątek, 24 października 2014, 12:37
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 80

Re: Meizu MX5 brak 3G/LTE

Postprzez ebola1972 » piątek, 18 września 2015, 22:16

abeso napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Masz polski język?

Wysłane z OnePlus One
ebola1972
VIP
 
Posty: 1731
Dołączył(a): poniedziałek, 13 maja 2013, 20:09
Lokalizacja: PL
Pochwały: 44

Re: Meizu MX5 brak 3G/LTE

Postprzez Pirzu » sobota, 19 września 2015, 17:39

Kolezanka ma wersje 4,5,2,4C , ja mialem mx5 z 14 lipca kupione w goldwayu, tam była wersja A. Powiedzcie Mi, czy moge zainstalowac 4.5.2.2A ? Bo wiem, ze tam działa 3G i LTE oraz j polski :)
Pirzu
 
Posty: 150
Dołączył(a): niedziela, 26 stycznia 2014, 20:17
Pochwały: 19


Powrót do Pomoc techniczna



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

  • Reklama