• Reklama

Meizu M2 - recenzja

W tym dziale można przeczytać i umieścić recenzje chińskiego telefonu lub tabletu.

Re: Meizu M2 - recenzja

Postprzez sebuli » czwartek, 27 sierpnia 2015, 20:01

rooland napisał(a):A są jakieś elementy które Cię denerwuje czy to w wyglądzie, czy użytkowaniu, czy interfejsie? Czy na tą chwilę tylko plusy?


Trudno mi się czegoś doszukać naprawdę, a czepiać się nie chce. Może trochę wkurza mnie ten śliski plastik obudowy, ale i tak zamówiłem już etui. Nie mam naprawdę do czego się przyczepić kurcze, a chciałbym. Dlatego słysząc opinie o innych chińczykach z tej półki cenowej, jestem po prostu pod wrażeniem z powodu wykonania tego Meizu. Myślałem, że dioda powiadomień lub problemy z jasnością będą, albo naprawdę trafi się słaba bateria czy aparat. A tutaj nic! Nie wiem jak to odebrać, ale mam wrażenie, że Meizu dopłacało do tego telefonu haha.

Edit:

Jestem w trakcie pisania obszerniejszej recenzji i jedyna wada póki co taka kująca w oko to słaba wibracja... Wkleję kawałek recenzji:

Wibracja to główna wada tego telefonu, nie można regulować jej siły, przynajmniej nie widziałem tego nigdzie w opcjach, ani dźwięku, ani dialerze. Jest ona tak słaba i cicha, że nie wiem do czego to nawet porównać. Telefon będzie słyszalny tylko na biurku, ale mam wątpliwości czy ktoś poczuje wibracje w dżinsach lub luźnych spodniach, gdzie telefon nie dotyka za bardzo nogi.

A także to:

Import kontaktów z pamięci microSD z Androida 4.4 obył się bez żadnych niespodzianek. Irytuje tylko fakt, że aby pousuwac masowo kontakty to trzeba wchodzić głębiej w opcje i wybrać Accounts and Contacts -> Bulk delete contacts.

Do wad jeszcze moge zaliczyć klawiaturę systemową. W ogóle nie można na stałe ustawić, że jest polska, tylko jak mamy język systemu angielski to klawaitura taka jest i trzeba wciąż się na polską przełączać. Załatwiłem to tak, że wziąłem SwiftKey i jest spokój.
sebuli
AKTYWNY
 
Posty: 375
Dołączył(a): środa, 26 sierpnia 2015, 13:09
Pochwały: 43

Reklama

Re: Meizu M2 - recenzja

Postprzez WhiteMamba » czwartek, 27 sierpnia 2015, 20:50

sebuli napisał(a):
rooland napisał(a):Do wad jeszcze moge zaliczyć klawiaturę systemową. W ogóle nie można na stałe ustawić, że jest polska, tylko jak mamy język systemu angielski to klawaitura taka jest i trzeba wciąż się na polską przełączać. Załatwiłem to tak, że wziąłem SwiftKey i jest spokój.


Miałem to samo, dopiero zmiana lokalizacji na Polskę, na stałe przypisała mi naszą klawiaturę.
WhiteMamba
AKTYWNY
 
Posty: 254
Dołączył(a): środa, 24 lipca 2013, 16:19
Lokalizacja: Polska
Pochwały: 3

Re: Meizu M2 - recenzja

Postprzez sebuli » czwartek, 27 sierpnia 2015, 21:36

No właśnie, ale do tego trzeba mieć roota ;/ a z rootem trzeba czasami uważać i nie można instalować aplikacji jak leci, chociaż sam żadnych jego szkód nie doświadczyłem. O ile dobrze widziałem, gdy rootujemy telefon to w regulaminie Meizu jest napisane, że się traci gwarancję. Ale może coś źle zrozumiałem.
sebuli
AKTYWNY
 
Posty: 375
Dołączył(a): środa, 26 sierpnia 2015, 13:09
Pochwały: 43

Re: Meizu M2 - recenzja

Postprzez clorox » czwartek, 27 sierpnia 2015, 21:56

To trzeba robić root/unroot przez Flyme Account Settings. W końcu to producent dał taką możliwość.
Avatar użytkownika
clorox
AKTYWNY
 
Posty: 716
Dołączył(a): poniedziałek, 22 czerwca 2015, 18:44
Pochwały: 36

Re: Meizu M2 - recenzja

Postprzez WhiteMamba » czwartek, 27 sierpnia 2015, 21:57

sebuli napisał(a):No właśnie, ale do tego trzeba mieć roota ;/ a z rootem trzeba czasami uważać i nie można instalować aplikacji jak leci, chociaż sam żadnych jego szkód nie doświadczyłem. O ile dobrze widziałem, gdy rootujemy telefon to w regulaminie Meizu jest napisane, że się traci gwarancję. Ale może coś źle zrozumiałem.


A to ciekawe. To czemu meizu udostepnia funkcje rootowania? Heh
WhiteMamba
AKTYWNY
 
Posty: 254
Dołączył(a): środa, 24 lipca 2013, 16:19
Lokalizacja: Polska
Pochwały: 3

Re: Meizu M2 - recenzja

Postprzez sebuli » czwartek, 27 sierpnia 2015, 22:42

Mówię, że nie jestem pewny. Ktoś ma 100% info, że wtedy nie traci się gwarancji? Producent może da możliwość, ale wtedy klient naprawy na własny rachunek robi... Nie wiem co o tym myśleć.

Edit:

Na jednym z forów o podobnej tematyce piszą, że nawet rootowanie w ten sposób jaki daje producent powoduje utratę gwarancji.
Ostatnio edytowano czwartek, 27 sierpnia 2015, 22:50 przez sebuli, łącznie edytowano 1 raz
sebuli
AKTYWNY
 
Posty: 375
Dołączył(a): środa, 26 sierpnia 2015, 13:09
Pochwały: 43

Re: Meizu M2 - recenzja

Postprzez WhiteMamba » czwartek, 27 sierpnia 2015, 22:49

Wi-fi o wiele lepsze od mojego poprzedniego telefonu. Z ok.100m od bloku po prostej mam jeszcze bdb zasięg :)
WhiteMamba
AKTYWNY
 
Posty: 254
Dołączył(a): środa, 24 lipca 2013, 16:19
Lokalizacja: Polska
Pochwały: 3

Re: Meizu M2 - recenzja

Postprzez sebuli » czwartek, 27 sierpnia 2015, 22:57

Odłączyłem telefon okolo 14 od ładowarki, porobiłem zdjęcia, pochodziłem troszkę po necie i przeprowadziłem kilkuminutową rozmowę i teraz po 8 godzinach mam 94% baterii :) wg mnie wynik bardzo dobry
sebuli
AKTYWNY
 
Posty: 375
Dołączył(a): środa, 26 sierpnia 2015, 13:09
Pochwały: 43

Re: Meizu M2 - recenzja

Postprzez rooland » czwartek, 27 sierpnia 2015, 23:15

Bardzo dobry! Ok na koniec weekendu kupuje go chyba że wyjdą jakoś kwiatki..., tylko teraz trzeba znaleźć pewny sklep na alie za dobrą cenę :-)
rooland
 
Posty: 61
Dołączył(a): wtorek, 30 czerwca 2015, 21:16

Re: Meizu M2 - recenzja

Postprzez sebuli » czwartek, 27 sierpnia 2015, 23:30

Teraz pobawiłem się aparatem dłużej to spadło do 88%, ale i tak wg mnie to nie jest tragedia w ogóle.
sebuli
AKTYWNY
 
Posty: 375
Dołączył(a): środa, 26 sierpnia 2015, 13:09
Pochwały: 43

Re: Meizu M2 - recenzja

Postprzez clorox » czwartek, 27 sierpnia 2015, 23:36

sebuli napisał(a):Mówię, że nie jestem pewny. Ktoś ma 100% info, że wtedy nie traci się gwarancji? Producent może da możliwość, ale wtedy klient naprawy na własny rachunek robi... Nie wiem co o tym myśleć.

Edit:

Na jednym z forów o podobnej tematyce piszą, że nawet rootowanie w ten sposób jaki daje producent powoduje utratę gwarancji.


No ale przecież Meizu nie ma KNOX'a więc root/unroot bez śladu.
Avatar użytkownika
clorox
AKTYWNY
 
Posty: 716
Dołączył(a): poniedziałek, 22 czerwca 2015, 18:44
Pochwały: 36

Re: Meizu M2 - recenzja

Postprzez sebuli » czwartek, 27 sierpnia 2015, 23:40

Ok, ale tak czy siak jakieś ryzyko jest. Niech każdy robi jak uważa. Dla mnie telefon bez roota jest po prostu ciut bezpieczniejszy, a poco też majstrować skoro jestem zadowolony z tego co producent daje... No może poz niektórymi chińskimi aplikacjami, których na szczęście jest mało i to jedyny argument dla którego robiłbym roota.
sebuli
AKTYWNY
 
Posty: 375
Dołączył(a): środa, 26 sierpnia 2015, 13:09
Pochwały: 43

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Recenzje, testy i opinie użytkowników telefonów z Chin



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

  • Reklama