• Reklama

meizu m2 - czujnik grawitacji, ładowanie

Meizu, pomoc techniczna, problemy, wsparcie.

meizu m2 - czujnik grawitacji, ładowanie

Postprzez tom_280 » 1 gru 2015, o 18:54

Witam! Telefon zakupiony w X-kom z polskim meni z Flyme OS 4.5.30. Mam dwa problemy z tym telefonem:
1) Czujnik grawitacji- czy ten telefon posiada ten czujnik? niezależnie czy oglądam zdjęcia z galerii czy jakiś filmik, obrócenie telefony na bok nie powoduje obrócenia obrazu. Ta funkcja nie działa przy żadnej aplikacji. O ile w galerii można ręcznie obrócić obraz i film to np. mapy, przeglądarkę i yanosika nie obróci się(nie ma takiej opcji w aplikacjach). Można tylko użytkować telefon w pozycji pionowej. Dzieje się tak niezależnie czy w pasku ustawień na górze jest zaznaczona ikona obrót świadcząca wydawać by się mogło o automatycznej rotacji ekranu czy jest wyłączona. Próbowałem kalibracji akcelerometru i żyroskopu znajdującego się w ustawieniach i mimo pozytywnego wyniku nie ma żadnych zmian. Czy to może być wada flyme czy może mojego modelu?
2) Ładowanie- Pierwsze ładowanie telefonu wykonałem na wyłączonym telefonie(po wcześniejszym rozładowaniu do minimum). Zostawiłem go na noc do ładowania więc raczej się naładował. Przed włączeniem sprawdziłam poziom naładowania przez wciśnięcie przycisku na froncie wyświetlacza, pokazał 100%. Jakież było moje zdziwienie gdy po włączeniu telefonu pokazał on 1% naładowania. Podłączenie ponownie ładowarki powodowało ładowanie telefonu bardzo powoli(2% przez 40 min.). Reset telefonu nic nie dał. Dopiero przywrócenie ustawień fabrycznych ukazał poziom 99% naładowania baterii. Sprawdziłem dwa razy. Z ładowaniem na włączonym telefonie nie ma problemu. I czy znowu wada flyme czy może mojego egzemplarza. Reklamować czy może czekać na aktualizacje systemu. Może ktoś posiada ten model z Flyme OS 4.5.30 i może sprawdzić?
tom_280
 
Posty: 3
Dołączył(a): 1 gru 2015, o 17:20
Telefon:: meizu

Reklama

Re: meizu m2 - czujnik grawitacji, ładowanie

Postprzez michalmichal » 2 gru 2015, o 00:04

Ja mam ten sam soft co Ty i też z x-kom-u ,dzisiaj kupiony. Pierwszy problem tak samo bym żeby to ktoś wyjaśnił a co do ładowania to mialem tak że z 80 do 100% naładował mi w jakieś 3 min (po przełączeniu w ekstramalne oszczędzanie baterii). Przy wyłączeniu tak samo spadła mi bateria z 60 do chyba 15%
michalmichal
 
Posty: 6
Dołączył(a): 29 lis 2015, o 17:26
Telefon:: Meizu M2
ROM: 4.5.3

Re: meizu m2 - czujnik grawitacji, ładowanie

Postprzez sebuli » 2 gru 2015, o 00:12

To wychodzi na to, że soft jest walnięty. Trochę szkoda... Musicie czekać na aktualizację, bo wersji 4.5.3.2A nie zainstalujecie ;/
sebuli
AKTYWNY
 
Posty: 372
Dołączył(a): 26 sie 2015, o 13:09
Pochwały: 43
Telefon:: Meizu M2

Re: meizu m2 - czujnik grawitacji, ładowanie

Postprzez clorox » 2 gru 2015, o 00:33

Czemu? Soft A wchodzi na wszystkie modele.
"Trzeba mieć dużo cierpliwości, by się jej nauczyć." - Stanisław Jerzy Lec
Avatar użytkownika
clorox
VIP
 
Posty: 1249
Dołączył(a): 22 cze 2015, o 18:44
Pochwały: 86
Telefon:: Meizu M2
ROM: Flyme 4.3.2.A

Re: meizu m2 - czujnik grawitacji, ładowanie

Postprzez sebuli » 2 gru 2015, o 00:59

No tak, ale xkom w razie co może sie chyba przysapac o to ze jakas inna wersja co? Chociaż jesli recovery przepuszcza...
sebuli
AKTYWNY
 
Posty: 372
Dołączył(a): 26 sie 2015, o 13:09
Pochwały: 43
Telefon:: Meizu M2

Re: meizu m2 - czujnik grawitacji, ładowanie

Postprzez clorox » 2 gru 2015, o 01:29

Przecież to jest oryginalny soft ze strony producenta. Jeśli jest możliwość wgrania softu A bez kombinacji to czemu mieliby coś miec do tego? Wyjdzie dobry soft I to się wrzuci bez problemu. X kom powinien sam to sugerować bo będzie miał tylko problemy ze zwrotami i reklamacjami.
"Trzeba mieć dużo cierpliwości, by się jej nauczyć." - Stanisław Jerzy Lec
Avatar użytkownika
clorox
VIP
 
Posty: 1249
Dołączył(a): 22 cze 2015, o 18:44
Pochwały: 86
Telefon:: Meizu M2
ROM: Flyme 4.3.2.A

Re: meizu m2 - czujnik grawitacji, ładowanie

Postprzez sebuli » 2 gru 2015, o 01:56

Taki znawca od Meizu to nie jestem :D myślałem że wersje telefonów International biorą romy tylko International a nie wszystkie. W takim razie wszystko powinno być okej. Jeśli wam doskwieraja błędy to wgrajcie 4.5.3.2A i spolszczenie, a jak ukaże sie nowy International to zmienicie.
sebuli
AKTYWNY
 
Posty: 372
Dołączył(a): 26 sie 2015, o 13:09
Pochwały: 43
Telefon:: Meizu M2

Re: meizu m2 - czujnik grawitacji, ładowanie

Postprzez tomek0768 » 2 gru 2015, o 09:32

U mnie, a konkretnie u mojej córki, nie ma problemu z czujnikiem gravity ani z ładowaniem. Obrót ekranu działa dobrze w aplikacjach, nie działa w systemie czyli nie obraca pulpitu, i niektórych apek systemowych. Przeglądarka ma chyba w swoich ustawieniach blokadę obrotu ale muszę to sprawdzić bo nie pamiętam.
Telefon oczywiście z x-kom'u. Jedyne czego się można przyczepić to działanie czujnika światła, reaguje z opóźnieniem ok. 3 do 5 sekund. Ale może to celowe jest.

Wysłane z mojego Combo przy użyciu Tapatalka
Avatar użytkownika
tomek0768
 
Posty: 106
Dołączył(a): 14 cze 2015, o 20:14
Pochwały: 10
Telefon:: ZUK Z1

Re: meizu m2 - czujnik grawitacji, ładowanie

Postprzez Flyagaric » 2 gru 2015, o 16:48

tomek0768 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!


Dokładnie to samo pamiętam z fona mojej córki, czyli to się nie zmieniło w kolejnych ROMach. Też nie było problemu z obrotem - soft 'A'.
Kod: Zaznacz cały
[cyt. @ra-vau]nie rób sobie kłopotów kupując leegouleluleleaoukitephony. 
Kup u nas w biedronce, coś w tych pieniądzach (...) a dostaniesz 2lata gwarancji
Flyagaric
VIP
 
Posty: 3552
Dołączył(a): 7 maja 2015, o 22:38
Pochwały: 116
Telefon:: Haier
ROM: Bassrockers

Re: meizu m2 - czujnik grawitacji, ładowanie

Postprzez zenon12345 » 2 gru 2015, o 18:25

ja kupiłem z Chin i też czujnik oświetlenia działa z opóźnieniem 2-3sek

jest to trochę uciążliwe, np. przechodząc z domu na dwór gdzie jest słońce trzeba czzekać 3sek zeby odblokować bo nic nie widać

Zawsze można ustawić na sztywno :)
zenon12345
 
Posty: 142
Dołączył(a): 13 lip 2015, o 11:56
Pochwały: 1
Telefon:: Sony

Re: meizu m2 - czujnik grawitacji, ładowanie

Postprzez tom_280 » 2 gru 2015, o 21:50

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Trudno powiedzieć kiedy wyjdzie nowy soft więc po przemyśleniu odeśle telefon do sklepu i może spróbuje szczęścia z meizu m2 note. Nie ukrywam że podoba mi się szybkość działania i wielkość jest odpowiednia, ale często korzystam z yanosika więc nie będę czekać. Pozdrawiam!
tom_280
 
Posty: 3
Dołączył(a): 1 gru 2015, o 17:20
Telefon:: meizu

Re: meizu m2 - czujnik grawitacji, ładowanie

Postprzez michalmichal » 3 gru 2015, o 19:39

Czy da się pisać sms-y w poziomym ustawieniu telefonu?
michalmichal
 
Posty: 6
Dołączył(a): 29 lis 2015, o 17:26
Telefon:: Meizu M2
ROM: 4.5.3

Następna strona

Powrót do Pomoc techniczna



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

  • Reklama