• Reklama

Mediatek wyprodukuje 10 i 12 rdzeniowe procesory

Nowe telefony z Chin, nowinki z chińskich fabryk, przecieki, plotki, zapowiedzi.

Mediatek wyprodukuje 10 i 12 rdzeniowe procesory

Postprzez marx » 12 sty 2015, o 19:28

Wiele osób wyśmiewało MediaTeka po tym jak uruchomił pierwszy na świecie prawdziwy 8-rdzeniowy procesor. Jeszcze w tym roku Mediatek chce wydać 10 i 12 rdzeniowe procesory, czy i tym razem będzie on źródłem kpin?Obrazek

Mediatekowi udało się spopularyzować 8-rdzeniowe procesory w zeszłym roku, choć rywal Qualcomm publicznie szydził z tego rozwiązania (zobacz ten film ) a po czasie wprowadził własny 8-rdzeniowy procesor Snapdragon 615!

Koniec zeszłego roku upłynął pod znakiem 64-bitowych 8-rdzeniowych procesorów , co nam zaoferuje Mediatek w 2015r.? Plotka głosi, że zobaczymy 10 lub nawet 12 rdzeniowe procesory do telefonów komórkowych!

Mamy nadzieję że więcej szczegółów poznamy już wkrótce, ale czy procesory 10 i 12 rdzeniowe są naprawdę konieczne? Jakie korzyści mogą przynieść? Jakie dodatkowe nowe technologie mogą obsłużyć?
Ciekawe czy jakikolwiek system operacyjny będzie w stanie wykorzystać taki potencjał i jaki ten procesor będzie miał pobór energii?
A może Tajwańczycy są wizjonerami w dziedzinie technologi mobilnych, przypomnę że obecnie wszyscy głowni gracze produkują procesory octacore.

źródło:gizchina
marx
Administrator
 
Posty: 7640
Dołączył(a): 6 mar 2010, o 02:35
Lokalizacja: aliexpress
Pochwały: 230
Telefon:: Dual sim

Reklama

Re: Mediatek wyprodukuje 10 i 12 rdzeniowe procesory

Postprzez bartazzz » 12 sty 2015, o 19:31

Android wykorzystuje 8 rdzeni tylko w benchmarkach
zanim napiszesz post użyj funkcji SZUKAJ!!!
Avatar użytkownika
bartazzz
VIP
 
Posty: 5578
Dołączył(a): 19 sty 2013, o 12:03
Lokalizacja: Koszalin
Pochwały: 100
Telefon:: Redmi
ROM: MIUI POLSKA

Re: Mediatek wyprodukuje 10 i 12 rdzeniowe procesory

Postprzez Maksu » 12 sty 2015, o 19:52

Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Majątkowe producentowi ;)
Avatar użytkownika
Maksu
AKTYWNY
 
Posty: 326
Dołączył(a): 15 kwi 2014, o 17:53
Pochwały: 2
Telefon:: Ulefone Be Pro

Re: Mediatek wyprodukuje 10 i 12 rdzeniowe procesory

Postprzez Dablju » 12 sty 2015, o 20:11

Hexa core coraz blizej ;) tylko pytanie czy to ma jakikolwiek sens
Dablju
VIP
 
Posty: 993
Dołączył(a): 17 paź 2013, o 14:52
Lokalizacja: Głogów
Pochwały: 35
Telefon:: ZTE Geek
ROM: 4.2.2

Re: Mediatek wyprodukuje 10 i 12 rdzeniowe procesory

Postprzez Venn » 12 sty 2015, o 20:43

Hexa to 6, te to już całkiem blisko były jakiś czas temu:) prędzej deca i dodeca core:)
Avatar użytkownika
Venn
AKTYWNY
 
Posty: 514
Dołączył(a): 9 kwi 2014, o 11:17
Lokalizacja: WWA
Pochwały: 42
Telefon:: Lenovo K3 note

Re: Mediatek wyprodukuje 10 i 12 rdzeniowe procesory

Postprzez ddr » 12 sty 2015, o 20:55

Hehehe, już to wcześniej wrzucałem, ale:

Obrazek

Autor postu otrzymał pochwałę
Avatar użytkownika
ddr
VIP
 
Posty: 3546
Dołączył(a): 3 maja 2014, o 22:50
Pochwały: 126
Telefon:: Letv x600
ROM: 011S

Re: Mediatek wyprodukuje 10 i 12 rdzeniowe procesory

Postprzez Lector » 12 sty 2015, o 20:58

Avatar użytkownika
Lector
 
Posty: 192
Dołączył(a): 27 wrz 2013, o 19:44
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 2
Telefon:: Xiaomi Mi4 LTE
ROM: MIUIPolska

Re: Mediatek wyprodukuje 10 i 12 rdzeniowe procesory

Postprzez TomdeX » 12 sty 2015, o 21:43

Lector napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Spoko i 16-rdzeniowe niedługo będą :P
TomdeX
 
Posty: 81
Dołączył(a): 15 gru 2014, o 16:39
Lokalizacja: Leszno
Pochwały: 9
Telefon:: THL T6 PRO

Re: Mediatek wyprodukuje 10 i 12 rdzeniowe procesory

Postprzez Naezis » 12 sty 2015, o 21:47

Co z procesorami Exynos od Samsunga? Przecież najnowszy Meizu MX4 Pro zawiera go i jest w czołówce.
Wydaje mi się, że Exynos są równie dobrymi procesorami jak te od Qualcomma :)
Naezis
 
Posty: 190
Dołączył(a): 5 paź 2013, o 01:54
Pochwały: 1
Telefon:: Apple

Re: Mediatek wyprodukuje 10 i 12 rdzeniowe procesory

Postprzez Venn » 12 sty 2015, o 22:06

Lector napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Racja, zasugerowalem się octa core i wziąłem wszystko za greckie liczebniki :)

http://chemia.esy.es/28,artykul.html
Avatar użytkownika
Venn
AKTYWNY
 
Posty: 514
Dołączył(a): 9 kwi 2014, o 11:17
Lokalizacja: WWA
Pochwały: 42
Telefon:: Lenovo K3 note

Re: Mediatek wyprodukuje 10 i 12 rdzeniowe procesory

Postprzez ddr » 12 sty 2015, o 22:09

Avatar użytkownika
ddr
VIP
 
Posty: 3546
Dołączył(a): 3 maja 2014, o 22:50
Pochwały: 126
Telefon:: Letv x600
ROM: 011S

Re: Mediatek wyprodukuje 10 i 12 rdzeniowe procesory

Postprzez Lector » 12 sty 2015, o 22:23

No niestety procesory to układy cyfrowe a tu nazewnictwo inne.
System dwójkowy - biny.
System ósemkowy - octa.
System szesnastkowy - hexa.

No i nas codzienny system dziesiątkowy - dec.
Avatar użytkownika
Lector
 
Posty: 192
Dołączył(a): 27 wrz 2013, o 19:44
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 2
Telefon:: Xiaomi Mi4 LTE
ROM: MIUIPolska

Następna strona

Powrót do Nowości



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

  • Reklama