• Reklama

LeTV Le 1S (X500) test, recenzja, opinia

W tym dziale można przeczytać i umieścić recenzje chińskiego telefonu lub tabletu.

LeTV Le 1S (X500) test, recenzja, opinia

Postprzez marx » piątek, 1 stycznia 2016, 20:52

Zapraszam do recenzji bardzo atrakcyjnego i taniego telefonu LeTV Le 1S (X500) . LeTV ma w ofercie cztery smartfony, a jeszcze przed rokiem nie produkowała telefonów. Po kilku miesiącach od wejścia na rynek telefonów LeTV stał się poważnym graczem na rynku chińskim aspiracjami na ekspansję światową. .
Obrazek

X500 w 10 dni po premierze został sprzedany w ilości 11 milionów sztuk, co jest szokujące nawet jak na chińskie warunki. Z czego wynika ta ogromna popularność, czy telefon zasługuje na zainteresowania Europejczyków?

Poza kartonikiem z telefonem otrzymałem też przejściówkę do ładowarki i rysik. Obrazek

TEST


SPECYFIKACJA

CPU: 64bit Helio X10 Turbo Octa Core 2.2GHz, GPU: PowerVR G6200
5.5 inch FHD 1920 x 1080 pixels IPS capacitive touch screen
eUI 5.5 OS; 3 GB RAM + 32 GB ROM.
5.0MP front camera, 13.0MP back camera with flashlight and auto focus
Networking: 2G: GSM 850/900/1800/1900,
3G: WCDMA 850/900/1900/2100 (Band 1/2/5/8),
4G: LTE FDD 1800/2100/2600 (Band 1/3/7), TD-LTE Band 38/39/40/41,
Battery – 3000mAh Lithium-ion Polymer Battery
151,1 / 74,2 / 7,5 mm 169g


BUDOWA
Pierwsze co rzuca się w oczy do doskonały design i budową na najwyższym poziomie. Telefon ma dokładnie spasowane wszystkie detale, nie można się do niczego doczepić. Telefon jest też bardzo ładny, robi efekt wow, co niektórym szczęka opadnie i będą ja długo szukać. Jednym słowy budowa premium w cenie klasy średniej, a nawet telefonów budżetowych.

Forumowicze z telchina.pl wiedzą że telefon można obecnie kupić nawet za 124$, w tej cenie jest to totalny nokaut dla konkurencji. W odpowiedzi na X500 Xiaomi wydało Redmi Note 3 którego już testuje i porównam do Le 1S.
X500 ma metalową obudowę, tylna pokrywa ze stopu aluminium jest niezdejmowalna. Z tyłu w lewym górnym rogu widzimy delikatnie wystające oko 13 megapikselowej kamery, pojedyncza diodę LED i mikrofon redukujący szumy otoczenia.
Obrazek

Poniżej ulokowano okrągły skaner linii papilarnych który przypomina małe lusterko, ma wysoki połysk.
Obrazek

Pod czujnikiem biometrycznym znalazło się logo "LeTV".

Dookoła smartfona biegnie solidna metalową ramka, która jest matowa, a jej krawędzie są frezowane po kątem 45% i wyszlifowane na gładko z połyskiem. Na łączeniach ramki zastosowano białe tworzywo.
Obrazek

W górnej części znalazło się gniazdo słuchawkowe 3,5mm i port podczerwieni.
Obrazek

Na lewej krawędzi znalazła się taca kart sim (2xmicro sim)
Obrazek

Po prawej stronie znalazły się przyciski zmiany głośności i poniżej przycisk załączania urządzenia.
Obrazek

W dolnej części ramki znalazł się podwójny grill maskujący jeden głośnik i pośrodku gniazdo USB w standardzie C
Obrazek

Przedni panel pokryty jest hartowanym szkłem Corning Gorilla 3 generacji, pod który kryje się 5.5 calowy wyświetlacz LCD IPS w rozdzielczości Full HD (1080 x 1920) co daję gęstość pikseli na poziomie 401ppi a jasność jest na poziomie 500 cd / m2.
Obrazek

Wyświetlacz ma bardzo małe ramki, co robi bardzo dobry efekt wizualny.

Nad wyświetlaczem znajduje się dioda powiadomień , czujniki światła i zbliżeniowy, głośnik i kamerka do selfie.
Wymiary słuchawki to 151,1 / 74,2 / 7,5 mm a waży 169g , telefon jest smukły i stosunkowo mały jak na 5,5 calowca.
Obrazek

Galerie zdjęć telefonu:
http://postimg.org/gallery/3g72p7zwk/c3108bad/
http://postimg.org/gallery/cvgz5fh6/5203cb53/

EKRAN
Urządzenie wyposażono w 5.5 calowy ekran w rozdzielczości Full HD 1920 x 1080 wykonany w technologi IPS co gwarantuje doskonałe kąty widzenia i doskonałe odwzorowanie kolorów. Bardzo dobrze wypada czerń i kontrast w telefonie. Znacznie lepiej niż w Xiaomi Redmi Note 3, gdzie to czerń jest szara. Wyświetlacz jest równomiernie podświetlony, bez przebarwień. Pokryty jest hartowanym szkłem Gorilla Glass 3 generacji, nie udało mi się zarysować tego ekranu. Czułość na dotyk jest prawidłowa na całej powierzchni, telefon obsługuje 10 punktów dotyku jednocześnie. Sam ekran dzięki wąskim ramkom wygląda doskonale. Widoczność w słońcu jest niezła, da się bez większych problemów korzystań z telefonu w słoneczne dni.

KAMERA
13 megapikselowa kamera dostarczona została przez Samsunga i jest wspierana przez pojedynczą diodę LED. Aplikacja aparatu podobnie jak w X600 oferuje 4 tryby pracy: zwolnione tempo,VIDEO, FOTO i PANORAMA. W trybie nagrywania filmów w zwolnionym tempie mamy do wyboru tempo zwolnione x2 lub 4 krotne, oczywiście filmy w zwolnionym tempie z duża liczba klatek na sekundę powodują spadek rozdzielczości i jakości filmu. Tryb Video pozwala zapisać film w rozdzielczości 4K, FullHD i mniejszych. W trybie zdjęć możemy zdefiniować rozdzielczość (max 13MP), Ekspozycję, ISO czy balans bieli. Jest też dostępny tryb panoramiczny, ale brak jest trybu HDR.
Na pochwałę zasługuje fakt iż możemy robić zdjęcia selfie za pomocą tylnego czujnika biometrycznego, to bardzo wygodne rozwiązanie i ergonomiczna pozycja spustu migawki.
LeTV Le 1S (x500) robi zdjęcia na gorszym poziomie niż w poprzednim modelu LeTV X600 ale nie ma tragedii. Moim zdaniem jest to poziom zbliżony lub delikatnie lepszy niż z Xiaomi Redmi Note 2.


Kilka próbek:Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek
W całkowitej ciemności, z doświetleniem LED z Telefonu
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek


.



SYSTEM
Smartfon jest adresowany głownie na rynek chiński i sprzedawany jest z systemem eUI bazującym na androidzie 5. System w oryginale posiada obsługę tylko dwóch języków, chińskiego i angielskiego. Sprzedawcy wysyłający telefony poza Chiny instalują wielojęzyczną wersję EUI. Mój egzemplarz przyszedł z EUI w wersji 5.5.007S (stable) który oferował język polski, z domieszka angielskiego i chińskich aplikacji. Niestety oprogramowanie zawiera mnóstwo błędów, najbardziej mnie zdenerwowało zatrzymanie aplikacji z kontaktami co nie pozwoliło mi nawiązać połączenie kiedy tego potrzebowałem. To oczywiście sprawiło iż szybko postanowiłem zmienić oprogramowanie na inne.
Po kilku podejściach do różnych romów postanowiłem pozostać z modyfikacja włoskiej grupy BB72, która oparta jest na oryginalnym oprogramowaniu 5.5.008S. Jest ono nieźle spolszczone i przede wszystkim w miarę stabilne. Oprogramowanie ma preinstalowane kila launcherów w tym Apex i Hola z którym zostałem. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie aby zainstalować inny launcher jak np. Nova. Zwolennicy MIUI mogą zainstalować MIUI 7, lecz nie obsługuje on portu podczerwieni. Dostęp do przełączników typu GPS, wi-fi, jasność ekranu itp jest dostępny z dolnego lewego przycisku, tam gdzie zwyczajowo znajduje się menu kontekstowe, a nie tradycyjnie z górnej belki.
W górnej belce znajdują się jedynie powiadomienia.

Smartfon obsługuje też czujnik biometryczny który działa bardzo sprawnie, odczytuje poprawnie odcisk palca niezależnie z jakiego kierunku go przyłożymy, a sam odczyt nie trwa dłużej niż pół sekundy. Jest niemal tak dobrze jak z Lenovo ZUK Z1.


DŹWIĘK
Dźwięk wydobywający się z głośniczka po prawej stronie ma bardzo przyjemna barwę, w miarę dobrze są odtwarzane niskie tony. Jedynie głośność maksymalna mogła by być na wyższym poziomie. Na jakość rozmów też nie można narzekać. W swoim przedziale cenowym jest bardzo dobrze.


WYDAJNOŚĆ
Telefon wyposażono w flagowy procesor tajwańskiego producenta MediaTek Helio X10 MT6795T o taktowaniu Do 2,2 GHz. Ten 64 bitowy ośmiordzeniowy chip wspierany jest przez układ graficzny ARM Cortex-A53 PowerVR G6200 i 3GB pamięci RAM. Telefon pracuje pod kontrolą Androida 5.1. Ten układ sprawia że urządzenie jest bardzo wydajne i w popularnym antutu przekracza 53000pkt
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek




GPS
GPS sprawuje się bardzo dobrze i to pomimo aluminiowej obudowy. Smartfon lokalizuje dosyć precyzyjnie i nie zrywa połączenia.
W aplikacji GPS Test wykrywane jest ponad dwadzieścia satelitów z GPS / GLONASS / Beidou

Dokładność lokalizacji waha się pomiędzy 1 a 2 metry. Obrazek
Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek

ŁĄCZNOŚĆ
Telefon obsługuje wszystkie polskie sieci 2G, 3G, a w 4G LTE brak jest obsługi częstotliwości 800MHz która jest w trakcie budowy nadajników w Polsce i wykorzystuje ją już AERO2
GSM 850/900/1800/1900MHz
WCDMA 900/1900/2100MHz
FDD LTE 1800/2100/2600MHz brak 800MHz.
Sygnał jest stabilny i na dobrym poziomie

Jeśli chodzi o Wi-Fi to jest na średnim poziomie, dwie kondygnacje pod routerem mam problemy z łącznością. W obrębie mieszkania nie powinno wyć problemu z zasięgiem. Wi-fi jest chyba jedyna ofiarą metalowej pokrywy, bo pozostałe moduły łączności jak GPS, WIFI, Bluetooth radzą sobie bardzo dobrze. Znane są też problemy z utratą połączenia z siecią wi-fi, ale to już błąd oprogramowania.

BATERIA
Smartfon posiada niewymienna baterię litowo-polimerowa o pojemności 3000mAh z możliwością szybkiego ładowania.
Jak zwykle przeprowadziłem test baterii polegający na odtwarzaniu materiałów wideo z Youtube.
Głośność i jasność ekranu ustawione były na maksymalna wartość, załączone Wi-Fi, GPS i karta w slocie SIM.
Telefon pracował tylko 3 godziny i 20 minut. Test przeprowadzony na oprogramowaniu 5.5.0.30E (expeirence)
Jest to wynik poniżej oczekiwań, ale poz mianie oprogramowania na 5.5.008S byBB72 sytuacja się znacznie poprawiła. Telefon pracował aż 4 godziny i 40 minut.
To pozwala sądzić że nie zabraknie nam energii w ciągu dnia, niektórzy bedą ładowali co dwa 3 dni. Bardziej aktywni powinni mieć pod ręka zapasowe źródło energii jak np. taki powerbank BlitzWolf

DOSTĘPNOŚĆ
Smartfon na razie nie jest dostępny w polskich sieciach handlowych, ale bez problemu możemy nabyć go w Chinach. Mój telefon pochodzi z aliexpress.com od bardzo popularnego w Polsce sprzedawcy Hong Kong Goldway gdzie kosztuje obecnie 169,99$ za wersję 16GB. Na hasło Goldway_telchina.pl sprzedawca daje rabat dla użytkowników forum, dotyczy wszystkich smartfonów z jego oferty.

PODSUMOWANIE
Telefon ten wyceniany poniżej 170 dolarów jest bardzo dobrą propozycją w przedziale cenowym do 800zł. Urządzenie wyróżnia się bardzo atrakcyjną i solidną budową, tylna pokrywa wykonana jest ze stopu aluminium. Telefon pomimo 5.5 calowego wyświetlacza wydaje się być mniejszym niż jest w rzeczywistości, to zapewne dzięki małych rozmiarów ramkom woków wyświetlacza. Poza świetnym wyglądem telefon oferuje też wysoki poziom bezpieczeństwa, za sprawą czujnika biometrycznego.
Smartfon zapewnia też doskonałą wydajność, 8 rdzeniowy procesor Helio X10 o taktowaniu 2.2 GHz wspierany przez 3GB pamięci RAM pozwala nam na komfortowe używanie smartfona, przeglądając zasoby internetu czy też relaksując się grami ze sklepu Play. Dobra jakość dźwięku i dobry wyświetlacz tylko dodają pikanterii. Ale niema róży bez kolców, w tym przypadku kolcami okazało się oprogramowanie telefonu które wyraźnie nie jest adresowane na inne rynki niż chiński. Będziesz musiał pogodzić się z samodzielna zmiana oprogramowania.

PLUS
Solidna metalowa budowa
Ekran,
Dźwięk,
Wydajność
Cena

MINUS
Oprogramowanie
Brak NFC


Budowa i wygląd: 10
Ekran: 8
Wyposażenie: 8
Kamera: 7
Bateria: 7
Cena: 10

OCENA KOŃCOWA 8.3
marx
Administrator
 
Posty: 6009
Dołączył(a): sobota, 6 marca 2010, 02:35
Lokalizacja: aliexpress
Pochwały: 193

Reklama

Re: LeTV Le 1S (X500) test, recenzja, opinia

Postprzez dc231 » sobota, 2 stycznia 2016, 01:27

Rozumiem, że testowany egzemplarz jest złoty? Nie wie ktoś czy wersja 32 GB była kiedyś srebrna?
dc231
 
Posty: 7
Dołączył(a): wtorek, 11 marca 2014, 13:30

Re: LeTV Le 1S (X500) test, recenzja, opinia

Postprzez marx » sobota, 2 stycznia 2016, 01:37

Ja ogólnie nie przepadam za złotym kolorem, ale ten wygląda całkiem fajnie, nie jest to odpustowe złoto, ale taki bardzo delikatny kolor. Telefon robi dobre wrażenie. Srebrny jest XRN3, ale już nie wygląda tak dobrze.
marx
Administrator
 
Posty: 6009
Dołączył(a): sobota, 6 marca 2010, 02:35
Lokalizacja: aliexpress
Pochwały: 193

Re: LeTV Le 1S (X500) test, recenzja, opinia

Postprzez dc231 » sobota, 2 stycznia 2016, 02:16

No właśnie najbardziej obawiam się tandetnego żółto - złotego koloru, ale z kolei biały już się oklepał. Ten złoty na niektórych zdjęciach wygląda prawie jak srebrny, więc chyba nie będzie tak źle. Zresztą jeszcze muszę się zastanowić czy faktycznie potrzebuję 16 GB pamięci.
dc231
 
Posty: 7
Dołączył(a): wtorek, 11 marca 2014, 13:30

Re: LeTV Le 1S (X500) test, recenzja, opinia

Postprzez majkel_94 » sobota, 2 stycznia 2016, 13:15

marxxx napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Za tyle jest wersja 16GB - 30$ więcej kosztuje wersja 32GB :P

W recenzji brak rozdziału o ekranie, jedynie 1 zdanie o parametrach - skąd więc ocena 8?

Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Akurat odciski palców to rzecz którą siejemy wszędzie dookoła. Skoro żelowym palcem oszukali TouchID z iPhone'a, to ten budżetowy sensor będzie jeszcze łatwiej złamać w prosty sposób.
To bardziej gadżet do zabezpieczenia przed wścibskimi współpracownikami, znajomymi czy rodziną - żeby nie grzebali przez 5 minut nieobecności w pokoju z telefonem, to zamiast pinu czy wzoru ustawiasz palec ;)
Avatar użytkownika
majkel_94
VIP
 
Posty: 1020
Dołączył(a): czwartek, 17 lipca 2014, 13:05
Lokalizacja: Katowice
Pochwały: 18

Re: LeTV Le 1S (X500) test, recenzja, opinia

Postprzez marx » sobota, 2 stycznia 2016, 14:09

poprawiłem na 16GB. Dodałem też przeoczony część o wyświetlaczu.
żaden seryjny telefon nie gwarantuje 100% bezpieczeństwa zapisanych na nim informacji. Android to jeden wielki trojan który szpieguje nas na każdym kroku.
marx
Administrator
 
Posty: 6009
Dołączył(a): sobota, 6 marca 2010, 02:35
Lokalizacja: aliexpress
Pochwały: 193

Re: LeTV Le 1S (X500) test, recenzja, opinia

Postprzez Sylwek.N. » poniedziałek, 4 stycznia 2016, 16:59

Skąd wziąć Miui 7? Można prosić o link?
Avatar użytkownika
Sylwek.N.
 
Posty: 22
Dołączył(a): sobota, 2 stycznia 2016, 14:43

Re: LeTV Le 1S (X500) test, recenzja, opinia

Postprzez marx » poniedziałek, 4 stycznia 2016, 23:28

może z Forum LeTV
marx
Administrator
 
Posty: 6009
Dołączył(a): sobota, 6 marca 2010, 02:35
Lokalizacja: aliexpress
Pochwały: 193

Re: LeTV Le 1S (X500) test, recenzja, opinia

Postprzez kinder112 » wtorek, 5 stycznia 2016, 13:06

marxxx napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

O co chodzi z tą ceną? Gdzie była taka supre oferta, zgaduję że już nieaktualna?
kinder112
 
Posty: 136
Dołączył(a): czwartek, 9 kwietnia 2015, 20:02

Re: LeTV Le 1S (X500) test, recenzja, opinia

Postprzez blue_voyager » wtorek, 5 stycznia 2016, 13:13

Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
Avatar użytkownika
blue_voyager
VIP
 
Posty: 5655
Dołączył(a): niedziela, 16 czerwca 2013, 12:54
Lokalizacja: Wałbrzych
Pochwały: 209
Ostrzeżenia: -1

Re: LeTV Le 1S (X500) test, recenzja, opinia

Postprzez Yar0 » wtorek, 5 stycznia 2016, 13:14

kinder112 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!


Na jd oczywiście nieakutalne.
Yar0
 
Posty: 76
Dołączył(a): wtorek, 17 lutego 2015, 21:03

Re: LeTV Le 1S (X500) test, recenzja, opinia

Postprzez wertervgt » wtorek, 12 stycznia 2016, 23:46

Czy brak pasma 800 MHz dla LTE nie będzie w niedalekiej przyszłości kłopotliwe?
wertervgt
 
Posty: 3
Dołączył(a): piątek, 14 grudnia 2012, 23:28
Lokalizacja: waw

Następna strona

Powrót do Recenzje, testy i opinie użytkowników telefonów z Chin



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

  • Reklama