• Reklama

Lenovo Vibe Z2 /problem z android.phone

Lenovo Vibe Z2 /problem z android.phone

Postprzez oori » 3 sty 2017, o 13:57

Otóż nabyłem niedawno smartfon Lenovo Vibe Z2 - zdaje sie ze to wersja chinska (na tylnej czesci obudowy jest napis China Mobile, numer kompilacji oprogramowania VIBEUI_V2.0_1439_ST_Z2_CMCC, hardware version number to H203)

Ma on problem następującego rodzaju : w momencie gdy chce wykonac polaczenie, pojawia sie napis 'niestety proces COM.ANDROID.PHONE zostal zatrzymany' i po chwili jakby reinicjalizowala sie karta sim telefon prosi o podanie numeru PIN. Smartfon poprawnie wyszukuje sieci, wysyla i odbiera SMSy. Probowalem resetu do ustawien fabrycznych, czyszczenia danych aplikacji Phone/Sim Toolkit ale niestety bez rezultatu. Czy moglbym prosic o plik ROM z oprogramowaniem oraz wskazowki jak przeprowadzic procedure wgrywania oprogramowania? (inne wskazowki oczywiscie rowniez beda mile widziane)
oori
 
Posty: 1
Dołączył(a): 20 lis 2014, o 19:57

Reklama

Re: Lenovo Vibe Z2 /problem z android.phone

Postprzez JDStar » 4 sty 2017, o 20:43

Wgraj normalny soft do niego, pewnie siedzi w nim jakiś chiński śmieciuch.
Odceglanie/ożywianie telefonów. Polonizacja chińskich telefonów / ROM'ów.
Avatar użytkownika
JDStar
 
Posty: 177
Dołączył(a): 3 gru 2012, o 16:43
Lokalizacja: Tomaszów Lub.
Pochwały: 10

Re: Lenovo Vibe Z2 /problem z android.phone

Postprzez oori » 6 sty 2017, o 00:24

Problem w tym, ze nie moge zadnego znalezc ^^ Lenovo nic mi nie odpisuje, sprzedawca telefonu (do ktorego dostalem namiar od pierwszego wlasciciela telefonu) podeslal mi link na baidu ale poki z tego co wywnioskowalem klikajac doswiadczalnie w krzaczki - potrzebne jest konto/jakis ich soft kliencki. JD moze masz dostep do romow do tego telefonu? Bylbym wdzieczny za jakis link ;) (plus ewentualnie wstepny guidance jak go przeflashowac - do tej pory flashowalem tylko mediateka SP Flash Toolem, z qualcommem nie mialem jeszcze doswiadczen zadnych. tyle wiem, ze robi sie to QFILem zdaje sie..)
oori
 
Posty: 1
Dołączył(a): 20 lis 2014, o 19:57

Re: Lenovo Vibe Z2 /problem z android.phone

Postprzez JDStar » 6 sty 2017, o 01:25

Lenovo Ci nie odpisuje?, wow - szacun za podejście i pisanie do Lenovo :shock:

Oczywiście, że mam soft - podobnie jak do większości chinoli. Do Lenovo Z2 mam:
  • VIBEUI_V2.0_1443_3.12.1_ST
  • Z2_ROW_S208_150122
  • Z2_ROW_S327_150501
  • Z2_USR_S332_150825_ROW
Odceglanie/ożywianie telefonów. Polonizacja chińskich telefonów / ROM'ów.
Avatar użytkownika
JDStar
 
Posty: 177
Dołączył(a): 3 gru 2012, o 16:43
Lokalizacja: Tomaszów Lub.
Pochwały: 10

Re: Lenovo Vibe Z2 /problem z android.phone

Postprzez oori » 6 sty 2017, o 02:47

Mm probowac zawsze mozna xD

Aczkolwiek juz wstepnie sobie poradzilem - przez fora czeskie/rosyjskie odnalazlem rom Lenovo_K920_TWRP-2.8.6.0_by_SevenMaxs - pod instalacje z recovery
tu link do romu: https://cloud.mail.ru/public/ApLr/mwK8nn1EX
wczesniej odblokowalem bootloader i wrzucilem recovery TWRP 2.8.6.0. Rom juz siedzi w telefonie - telefon nareszcie dzwoni xD To android 4.4.4 z nakladka VibeUI 2.0 zdaje sie. Sam rom jest juz zrootowany, ma tez google play store. Widze, ze nie ma domyslnie jezyka polskiego ale dla mnie osobiscie akurat to nie jest problem - reszta jak to zwykle bywa, pewnie wyjdzie w praniu..

JD a z tych romow ktore podeslales - ktory z nich bys polecil? Pochodze troche z tym i ewentualnie sprawdzilbym sobie Twoja propozycje ;)
oori
 
Posty: 1
Dołączył(a): 20 lis 2014, o 19:57

Re: Lenovo Vibe Z2 /problem z android.phone

Postprzez JDStar » 6 sty 2017, o 12:30

Zdecyduj się w końcu jaki masz telefon bo najpierw pytasz o Z2 a potem wgrywasz do niego rom z K920
Odceglanie/ożywianie telefonów. Polonizacja chińskich telefonów / ROM'ów.
Avatar użytkownika
JDStar
 
Posty: 177
Dołączył(a): 3 gru 2012, o 16:43
Lokalizacja: Tomaszów Lub.
Pochwały: 10

Re: Lenovo Vibe Z2 /problem z android.phone

Postprzez oori » 6 sty 2017, o 17:36

Wiem jaki mam telefon ;) co poradzic, ze lenovo wprowadzilo delikatny klangor w nazewnictwie ^^

http://lenovo-forums.ru/topic/11137-len ... sevenmaxs/
a ze Seven sobie tak nazwal plik to coz... trzeba mu dac znac zeby przemianowal na Z2 xD
(byc mzoe poslugiwal sie jeszcze wtedy stara nazwa, pomimo tego ze to juz zdaje sie bylo po premierze z2 pro)

Gwoli usciclenia jeszcze: mam Vibe Z2 ze snapdragonem 410, 2/32GB, 5'5" 3000mAh, wersja chińska ;)
oori
 
Posty: 1
Dołączył(a): 20 lis 2014, o 19:57

Re: Lenovo Vibe Z2 /problem z android.phone

Postprzez oori » 6 sty 2017, o 18:49

Tfu, moje faux pas xD
Jako nazwe pliku z romem, podalem nazwe pliku z recovery stad:
http://lenovo-forums.ru/topic/10986-len ... sevenmaxs/
(chociaz nie zmienia to faktu ze uzywa tu w nazwie plikow do pobrania frazy k920 a w tytule posta - frazy Lenovo Vibe Z2 ^^)

Sam rom jest tu
http://lenovo-forums.ru/topic/11137-len ... sevenmaxs/

Pomieszalem przez przypadek nazwy plikow ;)
oori
 
Posty: 1
Dołączył(a): 20 lis 2014, o 19:57


Powrót do Pomoc techniczna



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

  • Reklama