• Reklama

Lenovo VIBE P1 Pro

Re: Lenovo VIBE P1 Pro

Postprzez krj » środa, 2 listopada 2016, 20:31

To znaczy że w Android 6 działa NFC , w jasnym pokoju się nie wyłącza ?
krj
 
Posty: 16
Dołączył(a): niedziela, 4 września 2016, 00:09
Pochwały: 2

Reklama

Re: Lenovo VIBE P1 Pro

Postprzez makgajwer » czwartek, 1 grudnia 2016, 11:10

krj napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

telefon z tego linka to wersja zwykła czyli Vibe P1 (bez PRo, który ma 3 GB RAM)
Przypadkowo trafiłem na ten telefon i zastanawiam się nad kupnem zwłaszcza, że można dorwać wersję z Global ROM-em i aktualizacja OTA https://pl.aliexpress.com/item/Original-Lenovo-VIBE-P1-Pro-4G-FDD-LTE-Mobile-Phone-Snapdragon-Octa-core-Dual-SIM-5/32477415093.html?spm=2114.13010308.0.0.CXJr4s&detailNewVersion=&categoryId=5090301
generalnie trochę za duży dla mnie bo do tej pory miałem 5", ale ma czytnik palca z przodu na czym mi zależy, dobra baterię i ochronę ekranu, a nie chcę nalepiać żadnego szkła, które szpeci telefon.
Mam pytanie do tych co mają: czy fotki da się zapisać na karcie pamięci względnie inne pliki pobrane z sieci jak np. podcasty, bo różnie z tym bywa.
makgajwer
 
Posty: 98
Dołączył(a): piątek, 31 października 2014, 14:41
Pochwały: 4

Re: Lenovo VIBE P1 Pro

Postprzez krj » czwartek, 1 grudnia 2016, 17:57

można w aparacie wybrać karte do zapisu fotek .

Autor postu otrzymał pochwałę
krj
 
Posty: 16
Dołączył(a): niedziela, 4 września 2016, 00:09
Pochwały: 2

Re: Lenovo VIBE P1 Pro

Postprzez makgajwer » czwartek, 1 grudnia 2016, 22:46

@krj: dziękuję; btw jak sprawuje się system i czy dźwięk na słuchawkach jest w miarę przyzwoity, albowiem często słucham podcastów, radia i audiobooków. Z tego co czytałem to można go wybudzić podwójnym dotknięciem ekranu?
makgajwer
 
Posty: 98
Dołączył(a): piątek, 31 października 2014, 14:41
Pochwały: 4

Re: Lenovo VIBE P1 Pro

Postprzez krj » piątek, 2 grudnia 2016, 13:17

jak dla mnie dźwięk jest bardzo dobry, bateria super (trochę waży) , duży ekran , filmy, video z netu działa idealnie , mogłem go zwrócić do 2 tygodni , jest ok.

Autor postu otrzymał pochwałę
krj
 
Posty: 16
Dołączył(a): niedziela, 4 września 2016, 00:09
Pochwały: 2

Re: Lenovo VIBE P1 Pro

Postprzez makgajwer » sobota, 3 grudnia 2016, 17:51

Telefon zamówiony na Ali, wersja 3GB/16 GB, złoty; poprosiłem sprzedawcę o wgranie europejskiego (ROW) ROM-u, który ponoć obsługuje aktualizacje OTA.
makgajwer
 
Posty: 98
Dołączył(a): piątek, 31 października 2014, 14:41
Pochwały: 4

Re: Lenovo VIBE P1 Pro

Postprzez krj » sobota, 3 grudnia 2016, 18:11

rom z tego ogłoszenia na ali ma numer romu który jest dostępny : http://www.needrom.com/download/lenovo-p1c58/ chyba niema j.polskiego , chyba że oni mają z j.polskim , jeśli tak to może mogliby podesłać plik z romem i można by samodzielnie wgrac sobie ten soft.
krj
 
Posty: 16
Dołączył(a): niedziela, 4 września 2016, 00:09
Pochwały: 2

Re: Lenovo VIBE P1 Pro

Postprzez makgajwer » sobota, 3 grudnia 2016, 19:56

Zamówiłem w końcu w innym sklepie https://www.aliexpress.com/item/Lenovo-Vibe-P1-5000mah-MSM8939-Octa-core-Android-6-0-OS-3GB-2GB-16G-5-5/32465058274.html?spm=2114.13010608.0.0.STjoPt, gdzie sprzedawca był bardziej pomocny. Ponadto w opiniach czytałem, że z romem ROW działa aktualizacja OTA, zobaczymy. Mój model to P1c72.
makgajwer
 
Posty: 98
Dołączył(a): piątek, 31 października 2014, 14:41
Pochwały: 4

Re: Lenovo VIBE P1 Pro

Postprzez gieie » wtorek, 6 grudnia 2016, 16:06

Tylko należy pamiętać, że wersja:
P1c58 nie posiada NFC oraz połnego zakresu LTE stosowanego w Polsce
P1c72 posiada NFC, zakres LTE jak w c58
P1a42 posiada NFC oraz zakresy LTE takie jak w Polsce.

Oczywiście można wgrać rom z androidem 6 który jest dla wersji P1a42 (europejska bez j. polskiego), będzie działał ale jednak sterowniki modemu są nieco inne i bardzo "ciężko" telefon włącza LTE (napis przy wskaźnikach 4G) na zkresach które posiada.
Stosując chiński rom, LTE, pomimo nie wszystkich naszych zakresów jest dużo "sprawniejsze".

Nie wiem gdzie są w androidzie 6 sterowniki modemu ale podmieniając je na te z chińskiej wersjii romu zapewne telefon działałby lepiej.
Poniżej opis pasm LTE jakie posiadają P1 zależnie na jaki region są sprzedawane (info z czeskiego forum)

P1a42 - B1 (2100), B3 (1800), B7 (2600), B20 (800), B40 (TD 2300)
P1c58 - B1 (2100), B3 (1800), B38 (TD 2600), B39 (TD 1900 +), B40 (TD 2300), B41 (TD 2500)
P1c72 - B1 (2100), B3 (1800), B38 (TD 2600), B39 (TD 1900 +), B40 (TD 2300), B41 (TD 2500)

Różnica jest, więc podajrzewam, że tak jak w lenovo P780 sprzętowo mademy również się różnią, dlatego sprawdzając na chińskim romie mój c58 łączył się sprawniej.

W moim P1c58 mam androida 6 ROW, dział wszystko stabilnie, internet H+ jest OK ale z tym LTE jednak jest jakiś niedosyt.
Paza tym bateria bdb, łaczność GSM i jakość rozmów bdb, jakość dźwięku z głośnika również bdb (wg mnie) ale gdybym miał kupować to jeszcze raz to tylko wersję P1a42 :-P

Edit:
Jeszcze jedno mi się przypomniało.
Posiadam karty sim od Orange i T-mobile.
Na romie od P1a42 gdy w slocie 1 była karta Orange a w 2 T-mobile, to bardzo często wskaźnik od karty 1 nie pokazywał zasięgu, drugi na full (mam blisko do bts_ów, więc powinno być cały czas full)
Pomimo zerowego wskazania sygnału łączność była prawidłowa.
Po zamianie kart miejscami wskazania są prawidłowe.
Testując telefon na chińskim romie (VIBEUI_V3.1_1627_5.195.1_ST_P1c58) problem ten nie występował, niezależnie od tego jak były karty włożone i napis 4g (lte) miałem cały czas przy wskaźnikach zasięgu, oczywiście po wybraniu która w danej chwili ma mieć transmisję danych.

Autor postu otrzymał pochwałę
gieie
 
Posty: 5
Dołączył(a): wtorek, 18 czerwca 2013, 17:11
Lokalizacja: Polska
Pochwały: 1

Re: Lenovo VIBE P1 Pro

Postprzez makgajwer » wtorek, 6 grudnia 2016, 23:46

@gieie Ja zamówiłem model z NFC czyli P1c72. Dzki za uwagi i info. Ja mieszkam w Warszawie i używam tylko 3G, ponieważ mniej drenuje baterię. Poza tym nie ściągam na telefon plików, filmów, jedynie poczta net a tu 3G w zupełności wystarczy.
makgajwer
 
Posty: 98
Dołączył(a): piątek, 31 października 2014, 14:41
Pochwały: 4

Re: Lenovo VIBE P1 Pro

Postprzez JDStar » środa, 7 grudnia 2016, 11:27

Modem można łatwo podmienić, jak ktoś ma problem z zasięgiem (plik NON-HLOS.bin). Polski w softach ROW też jest bo robiłem kompilację z mojego repozytorium - 4G na ROW_S288 u mnie łapie bez problemu P1c58 soft od wersji P1a42.
Uprzedzając pytania - soft nie jest publicznie dostępy, ale lubię piwko :-) [info na priv]
Spoiler:
Ostatnio edytowano środa, 7 grudnia 2016, 14:13 przez JDStar, łącznie edytowano 1 raz
Odceglanie/ożywianie telefonów. Polonizacja chińskich telefonów / ROM'ów.
Avatar użytkownika
JDStar
 
Posty: 159
Dołączył(a): poniedziałek, 3 grudnia 2012, 16:43
Lokalizacja: Tomaszów Lub.
Pochwały: 9

Re: Lenovo VIBE P1 Pro

Postprzez gieie » środa, 7 grudnia 2016, 12:24

Dzięki z wskazanie "ścieżki".
Z tym włączaniem 4G, to jet trochę dziwnie.
Na ROW z bts_a który mam w zasięgu (widać anteny z domu ok. 1,2 km), działa super ale do ok 0,5 km od nadajnika.
Na chińskim działa mi w domu.
Nie miałem okazji sprawdzać tego w dużej alomeracji miejskiej, może na innych bts_ach być OK.
gieie
 
Posty: 5
Dołączył(a): wtorek, 18 czerwca 2013, 17:11
Lokalizacja: Polska
Pochwały: 1

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dyskusja o telefonach Lenovo



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

  • Reklama