• Reklama

Lenovo A660

Postprzez Foster » wtorek, 11 czerwca 2013, 10:07

balek napisał(a):witam
dzisiaj przyszedł mi ten telefon i mam problem
odpakowałem, wszystko działało, wypróbowałem jeden slot SIM, bawiłem się telefonem z godzinę,
w którymś momencie wyłączyłem i włączyłem ponownie i cały czas mam komunikat
"niestety proces com.android.phone został zatrzymany" i nie da się nic uruchomić, przy próbie włączenia czegokolwiek, np. wejścia w ustawienia, od razu pojawia się komunikat "aplikacja Ustawienia została zatrzymana"
dodam, że telefon przyszedł już z Chin z wgranym jakimś częściowo spolszczonym romem

co mogę zrobić w opisanej powyżej sytuacji?


A gdzie kupowałeś?
Daj link do sprzedawcy

Spróbuj wejść w recovery przez vol+ i PWR a tam daj mu reset factory.
UMI X1 > ZP810 > Newman K1 > C2 platinum > zopo zp980 2/32 > NEO N003 2/32 > ZP998 >> Planowany ZP999 ;)
Foster
 
Posty: 110
Dołączył(a): wtorek, 5 marca 2013, 13:06
Lokalizacja: Warsaw
Pochwały: 1

Reklama

en.001phone.cn=

Postprzez Maciej Be » czwartek, 13 czerwca 2013, 21:26

Mam kilka pytań do użytkowników A660, bo poważnie się zastanawiam nad zakupem, a coś mi się zdaje że zakładając nowy temat zostałbym odesłany tutaj ;)

1. Jak to w końcu jest z operatorami, bo koledze nie działa Play, innym działa, 1:2, ktoś jeszcze ma problemy?

2. Aero2 - wszędzie czytam że działa a Tutaj że jednak nie, ze specyfikacji by wypadało że działa. ktoś sprawdzał?

3. Języki, czy z każdym jest problem, czy zakładając korzystanie z angielskiego będę miał pełen komfort?

4. Mogę założyć że kupuję, wkładam kartę i korzystam, czy kombinowanie z ROMami sromami będzie hm... zalecane? Tzn. co zmieni mi inny ROM?

5. Na ile czasu jest przewidziana żywotność tego telefonu? chciałbym żeby z 1,5 roku wytrzymał.

Wiem, że pytania na poziomie gimnazjum, ale przyznaję że wcześniej po frajersku przepłacałem u operatorów za telefony. Mała ilość kasy i konieczność kupna "na już" zmusiła mnie do poszukiwań... i oto jestem :P
Maciej Be
 
Posty: 1
Dołączył(a): wtorek, 28 maja 2013, 22:55
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez skarko » piątek, 14 czerwca 2013, 00:43

ad2 Na pewno nie działa aero2, nie wiem gdzie to jest "wszędzie", ale pieprzą tam bzdury.

W podobnej cenie masz V970, chyba że wolisz wszystkoodporny z gorilla glass to bierz A660.
skarko
 
Posty: 45
Dołączył(a): sobota, 27 kwietnia 2013, 11:52
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez dnb8 » piątek, 14 czerwca 2013, 10:00

Maciej Be napisał(a):
2. Aero2 - wszędzie czytam że działa a Tutaj że jednak nie, ze specyfikacji by wypadało że działa. ktoś sprawdzał?



oczywiscie ze nie działa AREO2 na A660, sprawdzałem osobiście
Avatar użytkownika
dnb8
 
Posty: 155
Dołączył(a): czwartek, 28 lutego 2013, 13:10
Lokalizacja: LiquidCity

Postprzez balek » piątek, 14 czerwca 2013, 20:38

Foster napisał(a):A gdzie kupowałeś?
Daj link do sprzedawcy
Spróbuj wejść w recovery przez vol+ i PWR a tam daj mu reset factory.


Z problemem poradziłem sobie tego samego dnia (długa historia - zaraz opiszę)
Kupowałem w sklepie Antion Store:[hide] http://www.aliexpress.com/store/210310[/hide]
Mają chyba najwyższy wskaźnik pozytywów. Paczka była nadana jako sample o wartości 30 USD więc przeszło przez Urząd Celny bez problemów. I za to należy się sprzedawcy pozytyw.

Natomiast negatyw należy mu się za co innego.
A mianowicie. Zamawiając A660 nie wiedziałem, że nie ma oficjalnego softu z polskim językiem. To co sprzedają na Aliexpress, to telefony z nieoficjalnymi romami, na dodatek z takimi przygotowywanymi pod inne modele, np. w moim siedział rom do A789 - i pewnie to była przyczyna zwiech; z resztą do A660 nie ma w ogóle żadnego softu z polskim językiem - nawet takiego nieoficjalnego; wszyscy pakują te softy przygotowywane do innym modeli a jak to się może skończyć, mój przykład to najlepiej pokazuje, dlatego ja za takie romy dziękuje, wolę już w tej sytuacji pozostać przy języku angielskim
a jak sobie poradziłem, no cóż....
1) do fona nie mogłem się dostać z poziomu kompa, bo przez tą godzinę używania - zabawy (zanim się nie zawiesił na amen) nie zdążyłem odznaczyć debugowania portu USB
2) pozostało więc tylko kombinowanie z poziomu telefonu, przy czym na uruchomionym androidzie nic kompletnie nie dało się zrobić (same zwiechy), nie można było nawet przywrócić ustawień fabrycznych
3) pozostało więc tylko resetowanie przez Recovery, no więc uruchomiłem telefon za pomocą opisanej powyżej kombinacji.... i co ? ... uruchomiło się Recovery ale uwaga - po Chińsku!!! Myślałem, że sobie już z tym nie poradzę. Siedziałem z godzinę i klikałem we wszystko po kolei. Aż w końcu po wybraniu jakiejś kombinacji chińskich krzaczków telefon zaczął jakby "myśleć" i wykonywać jakieś polecenia. No i ku mojemu szczęściu zresteował się wreszcie :) Niestety do domyślnych ustawień, czyli m.in. do chińskiego języka :( dobre pół godziny zajęło mi znalezienie w chińskim menu opcji zmiany języka, zmieniłem na angielski, bo fabrycznie, tylko te dwa są na pokładzie A660; no i dalej zaczęła się zabawa i przygoda z tym telefonem, ale może o tym napiszę w jakimś następnym poście
Aha, jeszcze z tym Recovery, normalnie to są w nim jeszcze inne opcje, tzn. nie resetowanie, tylko np. wgrywanie, uaktualnianie Rom itp... tylko, że chiński handlarz przed wysyłką telefonu do np. Polski, żeby dograć polskie menu, instaluje Recovery i ROm skąd? a no z Karty SD którą wkłada na chwilę i po instalacji wyciąga i tym samym taka właśnie ustawia się domyślna lokalizacja instalacji Recovery i romu (karta SD) a ze względu na jej brak nie dało się w Recovery zrobić nic innego

Maciej Be napisał(a):1. Jak to w końcu jest z operatorami, bo koledze nie działa Play, innym działa, 1:2, ktoś jeszcze ma problemy?

Ja używam dwóch kart, Play i Orange - działają obydwie. Play nawet jakby lepiej. Jednak z drugie strony z tą kartą Play może coś być na rzeczy. Ja, zanim telefon się zresetował, przez godzinę bawiłem się z włożoną kartą Orange, a jak po godzinie dołożyłem drugą kartę SIM - właśnie Play - to właśnie wtedy zaczęły się zwiechy i konieczność resetu - no ale to może zbieg okoliczności
Maciej Be napisał(a):3. Języki, czy z każdym jest problem, czy zakładając korzystanie z angielskiego będę miał pełen komfort?

O językach napisałem wyżej. Raczej trzeba się nastawiać na język angielski w tym telefonie, ale Polski w ogóle nie jest do niczego potrzebny tak naprawdę
Ostatnio edytowano sobota, 15 czerwca 2013, 09:09 przez balek, łącznie edytowano 1 raz
balek
 
Posty: 37
Dołączył(a): czwartek, 16 maja 2013, 00:34
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Dedalnort » piątek, 14 czerwca 2013, 23:39

@balek działa Ci google voice search ? Czy komukolwiek działa ?
Dedalnort
 
Posty: 31
Dołączył(a): wtorek, 30 kwietnia 2013, 11:32
Lokalizacja: Poznań

Postprzez ePiotr » sobota, 15 czerwca 2013, 00:12

balek napisał(a):O językach napisałem wyżej. Raczej trzeba się nastawiać na język angielski w tym telefonie


no to mnie pocieszyłeś :-( a miałem po niedzieli zamówić ten fonik grrr...
ePiotr
 
Posty: 81
Dołączył(a): poniedziałek, 10 czerwca 2013, 17:11
Lokalizacja: Polska
Pochwały: 1

Postprzez Dedalnort » sobota, 15 czerwca 2013, 10:40

@up
Ja mam na swoim wgrany język Polski. Korzystam z telefonu od około miesiąca i nie mam żadnych problemów poza brakiem możliwości ustawienia strefy czasowej (działa tylko auto) i niedziałającym google voice search. Tak więc ze swojej strony telefon polecam.
Dedalnort
 
Posty: 31
Dołączył(a): wtorek, 30 kwietnia 2013, 11:32
Lokalizacja: Poznań

Postprzez greg. X » sobota, 15 czerwca 2013, 18:34

Nie wiem co jest powodem ale ten telefon podrozal okolo 7 dolarów na aliexpress. Swoj czarny egzemlarz kupilem za 109 usd teraz najtanszy 116,5. Wersja pomarańczowa jest trochę tańsza.
greg. X
 
Posty: 63
Dołączył(a): środa, 29 maja 2013, 13:33
Lokalizacja: Polska

Postprzez szczypcu » sobota, 15 czerwca 2013, 23:31

Ja kupiłem swojego za 104,46 USD z silikonowym pokrowcem i protektorem na wyświetlacz w cenie. Paczka szła 12 dni (10 roboczych). Roma posiadam jak Dedalnort a660_s019_120824. Też mi nie działa google voice. Menu w języku polskim ok.90%. Jak na razie jestem bardzo zadowolony z fona. Jeszcze nie nurkował ale to kwestia czasu :mrgreen: Zauważyłem jeszcze jeden problem. Telefon się resetuje w czasie instalacji niektórych gier i aplikacji. Wydaje mi się, że to brak kompatybilności z fonem i chyba romu. Ma ktoś podobnie? Ale w sumie olał i tak jest very good.
Homo sum, humani nihil a me alienum puto
szczypcu
 
Posty: 4
Dołączył(a): sobota, 15 czerwca 2013, 22:28
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój

Postprzez Dedalnort » sobota, 15 czerwca 2013, 23:59

Do tej pory zainstalowałem kilkanaście aplikacji i nie miałem żadnego resetu. Telefon na chwilę obecną zachowuje się przyzwoicie i nie strzela fochów. Ale może być tak, że instalowałem te z których obsługą nie ma problemu.
Dedalnort
 
Posty: 31
Dołączył(a): wtorek, 30 kwietnia 2013, 11:32
Lokalizacja: Poznań

Postprzez szczypcu » niedziela, 16 czerwca 2013, 00:21

Próbowałeś grę Subway surfers?
Homo sum, humani nihil a me alienum puto
szczypcu
 
Posty: 4
Dołączył(a): sobota, 15 czerwca 2013, 22:28
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dyskusja o telefonach Lenovo



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

  • Reklama