• Reklama

Kłótnia o ROM

Chińskie telefony z androidem, pytania, problemy, pomoc

Kłótnia o ROM

Postprzez smartID » poniedziałek, 13 maja 2013, 21:36

Witam,
Dzisiaj miałem wykład w pracy do tyczący ROMu.
Otóż czekam na dostawę zopo c2 który ma 4gb ROMu. Koledzy uświadamiali mnie że ROM to pamięć jedynie do odczytu i że nie będę mógł na tą pamięc cokolwiek zapisywać.

I faktycznie sprawdziłem że ROM to Read-Only Memory - pamięć tylko do odczytu).

Mam rozumieć że w telefonach ROM to miejsce na zainstalowanie oprogramowania oraz pamięć wewnętrzna do wykorzystania czy też się mylę?

Proszę o wyjaśnienie. Czytałem opis ROMu od Marxxa ale dużo mi to nie mówi. Jeśli mogę prosić o więcej info to będę wdzięczny.

Pozdrawiam

/////////przenoszę do właściwego działu -ryyyiu/////////
Ostatnio edytowano środa, 3 lipca 2013, 23:50 przez smartID, łącznie edytowano 1 raz
smartID
 
Posty: 18
Dołączył(a): wtorek, 23 kwietnia 2013, 00:57
Lokalizacja: w-wa

Reklama

Postprzez Hardknox » poniedziałek, 13 maja 2013, 21:46

To ci koledzy bzdur nawygadywali, pamięć ROM to pamięć nieulotna w odróżnieniu do RAM i jest to wewnętrzna pamięć na której będziesz mógł zapisywać jak i odczytywać Swoje dane
Hardknox
AKTYWNY
 
Posty: 283
Dołączył(a): piątek, 5 kwietnia 2013, 00:42
Lokalizacja: Mielec
Pochwały: 5

Postprzez smartID » poniedziałek, 13 maja 2013, 23:33

To od czego ten skrót ROM ?
smartID
 
Posty: 18
Dołączył(a): wtorek, 23 kwietnia 2013, 00:57
Lokalizacja: w-wa

Postprzez Haseo1.3 » poniedziałek, 13 maja 2013, 23:55

Prosze do Google:
Kod: Zaznacz cały
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pami%C4%99%C4%87_tylko_do_odczytu

Rom to tak w skrócie cały soft to smartfona czyli OS + cała reszta. Nie będę ci opisywał całej budowy ROM :
Tu masz przydatne info
Kod: Zaznacz cały
http://android.com.pl/artykuly/artykuly-android/2686-weekend-z-modowaniem-10072011/


TU masz ROM jak był by ci potrzebny jak bys sobie nie radził pisze

Kod: Zaznacz cały
http://www.needrom.com/mobile/zopo-c2-2/


Pozdrawiam
Avatar użytkownika
Haseo1.3
 
Posty: 40
Dołączył(a): sobota, 11 maja 2013, 18:55
Lokalizacja: Mazowieckie
Pochwały: 1

Postprzez skoti » wtorek, 14 maja 2013, 00:06

smartID napisał(a):To od czego ten skrót ROM ?


Masz rację. Definicja ROM to Read Only Memory czyli pamięć tylko do odczytu.
Nazywanie ROM-em tego co jest ładowane do wspólczesnych telefonów czy smartfonów to pomyłka, bo z ROM-em nie ma to nic wspólnego.
Niestety tak się przyjeło i chyba tak to już zostanie. A nazwa ciągnie się jeszcze z czasów gdzie firmware do telefonów wgrywany był rzeczywiście do ROM-u co wymagało używania odpowiednich urządzeń, programatorów.
skoti
 
Posty: 2
Dołączył(a): środa, 8 maja 2013, 22:54
Lokalizacja: Polska

Postprzez smartID » wtorek, 14 maja 2013, 01:28

To żebym dobrze zrozumiał.

ROM w telefonach to miejsce na którym zainstalowany jest system operacyjny. System ten nazywany OS nazywać można również ROMem z tym że OS to sama nazwa np Android natomiast nazewnictwo ROM to jednocześnie OS np. Android 4.2.1 z jakąś pojemnością np. 4GB.
OS w ROMie zajmuje np. 1GB to mam do dyspozycji ROMu (czyli w tym przypadku już pamięci wewnętrznej) 3GB? Do odczytu i do zapisywania?

Jeśli coś poknociłem to poprawcie.
smartID
 
Posty: 18
Dołączył(a): wtorek, 23 kwietnia 2013, 00:57
Lokalizacja: w-wa

Postprzez bumbum » wtorek, 14 maja 2013, 09:53

smartID napisał(a):To żebym dobrze zrozumiał.

ROM w telefonach to miejsce na którym zainstalowany jest system operacyjny. System ten nazywany OS nazywać można również ROMem z tym że OS to sama nazwa np Android natomiast nazewnictwo ROM to jednocześnie OS np. Android 4.2.1 z jakąś pojemnością np. 4GB.
OS w ROMie zajmuje np. 1GB to mam do dyspozycji ROMu (czyli w tym przypadku już pamięci wewnętrznej) 3GB? Do odczytu i do zapisywania?

Jeśli coś poknociłem to poprawcie.

Tak mniej więcej. Tak sie mówi w dzisiejszych smartphonach ROM, chociaz powinno to sie zmienic np. na "memory on system"- MOS lub prosciej dysk C
Ja np. jak miałem HTC desire, a wiadomo ze ten model ma pamięci wbudowanej, tej pozostałej z ROM-u ok200mb. Cały Gingerbread z sense nie miescił sie w ROM-ie, dlatego go okroili, ja wgrałem ROM tzw. custom, pełen wypas ze wszystkimi dodatkami ale wczesniej wydzieliłem 2Gb pamieci z karty SD, utworzyłem partycję ext4 i tam załadowałem cześć systemu. Tak że więc system wcale nie musi byc na pamięci wewnętrznęj, więc nazywanie jej pamięcia ROM jest błędne, no ale tak sie przyzwyczailismy.
Xiaomi Redmi Note 3 Pro
Avatar użytkownika
bumbum
VIP
 
Posty: 1078
Dołączył(a): środa, 17 października 2012, 22:20
Lokalizacja: Honolulu
Pochwały: 29

Postprzez lukkki » wtorek, 14 maja 2013, 10:19

Szumnie nazwali to "rom", jakby to było jakieś firmware w czipie, eeprom, którego nie można ruszać, itd. Tak się kojarzy ta nazwa. W praktyce jest to taki dysk systemowy, na którym postawiony jest system Android, są pliki systemowe, a jak mamy uprawnienia superusera to możemy normalnie w nich grzebać i modyfikować.
lukkki
VIP
 
Posty: 900
Dołączył(a): piątek, 12 kwietnia 2013, 19:18
Lokalizacja: EU
Pochwały: 13

Postprzez smartID » wtorek, 14 maja 2013, 14:52

Ok no to wszystko jasne.
Wielkie dzięki za pomoc.

Przypuszczam że 4gb ROMu w zupełności wystarczy na OS? Czy warto później androida zainstalować na karcie zewnętrznej ?
smartID
 
Posty: 18
Dołączył(a): wtorek, 23 kwietnia 2013, 00:57
Lokalizacja: w-wa

Postprzez eSbe » wtorek, 14 maja 2013, 15:04

Adroida instalujesz na wewnętrzej pamięci telefonu, a nie na zewnętrznej. Jeśli wystąpi problem z komunikacją i dostępem do karty to jak telefon będzie funkcjonował? To tak jakbyś chciał mieć windowsa na pendrive i normalanie korzystać z kompa : )

4Gb w zupełności wystarcza, jeśli zabraknie Ci miejsca na swoje dane/aplikacje/multimedia wtedy rozszerzysz sobie pamięć dodatkową karta zewnętrzną (o ile takie rozwiązanie wspiera)
eSbe
AKTYWNY
 
Posty: 387
Dołączył(a): piątek, 22 marca 2013, 15:32
Lokalizacja: Alie
Pochwały: 2

Postprzez smartID » środa, 15 maja 2013, 00:23

na szczęście wspiera do 64gb.
Dobrze to już wszystko wiem.

Bardzo Wam dziękuję za pomoc.
smartID
 
Posty: 18
Dołączył(a): wtorek, 23 kwietnia 2013, 00:57
Lokalizacja: w-wa


Powrót do Pytania, problemy



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

  • Reklama