• Reklama

Kłótnia o ROM

Chińskie telefony z androidem, pytania, problemy, pomoc

Kłótnia o ROM

Postprzez smartID » 13 maja 2013, o 21:36

Witam,
Dzisiaj miałem wykład w pracy do tyczący ROMu.
Otóż czekam na dostawę zopo c2 który ma 4gb ROMu. Koledzy uświadamiali mnie że ROM to pamięć jedynie do odczytu i że nie będę mógł na tą pamięc cokolwiek zapisywać.

I faktycznie sprawdziłem że ROM to Read-Only Memory - pamięć tylko do odczytu).

Mam rozumieć że w telefonach ROM to miejsce na zainstalowanie oprogramowania oraz pamięć wewnętrzna do wykorzystania czy też się mylę?

Proszę o wyjaśnienie. Czytałem opis ROMu od Marxxa ale dużo mi to nie mówi. Jeśli mogę prosić o więcej info to będę wdzięczny.

Pozdrawiam

/////////przenoszę do właściwego działu -ryyyiu/////////
Ostatnio edytowano 3 lip 2013, o 23:50 przez smartID, łącznie edytowano 1 raz
smartID
 
Posty: 18
Dołączył(a): 23 kwi 2013, o 00:57
Lokalizacja: w-wa

Reklama

Postprzez Hardknox » 13 maja 2013, o 21:46

To ci koledzy bzdur nawygadywali, pamięć ROM to pamięć nieulotna w odróżnieniu do RAM i jest to wewnętrzna pamięć na której będziesz mógł zapisywać jak i odczytywać Swoje dane
Hardknox
AKTYWNY
 
Posty: 283
Dołączył(a): 5 kwi 2013, o 00:42
Lokalizacja: Mielec
Pochwały: 5
Telefon:: Zopo,HTC,Moto

Postprzez smartID » 13 maja 2013, o 23:33

To od czego ten skrót ROM ?
smartID
 
Posty: 18
Dołączył(a): 23 kwi 2013, o 00:57
Lokalizacja: w-wa

Postprzez Haseo1.3 » 13 maja 2013, o 23:55

Prosze do Google:
Kod: Zaznacz cały
Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Rom to tak w skrócie cały soft to smartfona czyli OS + cała reszta. Nie będę ci opisywał całej budowy ROM :
Tu masz przydatne info
Kod: Zaznacz cały
Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!


TU masz ROM jak był by ci potrzebny jak bys sobie nie radził pisze

Kod: Zaznacz cały
Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!


Pozdrawiam
Avatar użytkownika
Haseo1.3
 
Posty: 40
Dołączył(a): 11 maja 2013, o 18:55
Lokalizacja: Mazowieckie
Pochwały: 1

Postprzez skoti » 14 maja 2013, o 00:06

smartID napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!


Masz rację. Definicja ROM to Read Only Memory czyli pamięć tylko do odczytu.
Nazywanie ROM-em tego co jest ładowane do wspólczesnych telefonów czy smartfonów to pomyłka, bo z ROM-em nie ma to nic wspólnego.
Niestety tak się przyjeło i chyba tak to już zostanie. A nazwa ciągnie się jeszcze z czasów gdzie firmware do telefonów wgrywany był rzeczywiście do ROM-u co wymagało używania odpowiednich urządzeń, programatorów.
skoti
 
Posty: 2
Dołączył(a): 8 maja 2013, o 22:54
Lokalizacja: Polska

Postprzez smartID » 14 maja 2013, o 01:28

To żebym dobrze zrozumiał.

ROM w telefonach to miejsce na którym zainstalowany jest system operacyjny. System ten nazywany OS nazywać można również ROMem z tym że OS to sama nazwa np Android natomiast nazewnictwo ROM to jednocześnie OS np. Android 4.2.1 z jakąś pojemnością np. 4GB.
OS w ROMie zajmuje np. 1GB to mam do dyspozycji ROMu (czyli w tym przypadku już pamięci wewnętrznej) 3GB? Do odczytu i do zapisywania?

Jeśli coś poknociłem to poprawcie.
smartID
 
Posty: 18
Dołączył(a): 23 kwi 2013, o 00:57
Lokalizacja: w-wa

Postprzez bumbum » 14 maja 2013, o 09:53

smartID napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Tak mniej więcej. Tak sie mówi w dzisiejszych smartphonach ROM, chociaz powinno to sie zmienic np. na "memory on system"- MOS lub prosciej dysk C
Ja np. jak miałem HTC desire, a wiadomo ze ten model ma pamięci wbudowanej, tej pozostałej z ROM-u ok200mb. Cały Gingerbread z sense nie miescił sie w ROM-ie, dlatego go okroili, ja wgrałem ROM tzw. custom, pełen wypas ze wszystkimi dodatkami ale wczesniej wydzieliłem 2Gb pamieci z karty SD, utworzyłem partycję ext4 i tam załadowałem cześć systemu. Tak że więc system wcale nie musi byc na pamięci wewnętrznęj, więc nazywanie jej pamięcia ROM jest błędne, no ale tak sie przyzwyczailismy.
Czekam na Xiaomi Mi A1
Avatar użytkownika
bumbum
VIP
 
Posty: 1247
Dołączył(a): 17 paź 2012, o 22:20
Lokalizacja: Honolulu
Pochwały: 29
Telefon:: brak (czekam)

Postprzez lukkki » 14 maja 2013, o 10:19

Szumnie nazwali to "rom", jakby to było jakieś firmware w czipie, eeprom, którego nie można ruszać, itd. Tak się kojarzy ta nazwa. W praktyce jest to taki dysk systemowy, na którym postawiony jest system Android, są pliki systemowe, a jak mamy uprawnienia superusera to możemy normalnie w nich grzebać i modyfikować.
lukkki
VIP
 
Posty: 900
Dołączył(a): 12 kwi 2013, o 19:18
Lokalizacja: EU
Pochwały: 13

Postprzez smartID » 14 maja 2013, o 14:52

Ok no to wszystko jasne.
Wielkie dzięki za pomoc.

Przypuszczam że 4gb ROMu w zupełności wystarczy na OS? Czy warto później androida zainstalować na karcie zewnętrznej ?
smartID
 
Posty: 18
Dołączył(a): 23 kwi 2013, o 00:57
Lokalizacja: w-wa

Postprzez eSbe » 14 maja 2013, o 15:04

Adroida instalujesz na wewnętrzej pamięci telefonu, a nie na zewnętrznej. Jeśli wystąpi problem z komunikacją i dostępem do karty to jak telefon będzie funkcjonował? To tak jakbyś chciał mieć windowsa na pendrive i normalanie korzystać z kompa : )

4Gb w zupełności wystarcza, jeśli zabraknie Ci miejsca na swoje dane/aplikacje/multimedia wtedy rozszerzysz sobie pamięć dodatkową karta zewnętrzną (o ile takie rozwiązanie wspiera)
eSbe
AKTYWNY
 
Posty: 454
Dołączył(a): 22 mar 2013, o 15:32
Lokalizacja: Alie
Pochwały: 4
Telefon:: czajna

Postprzez smartID » 15 maja 2013, o 00:23

na szczęście wspiera do 64gb.
Dobrze to już wszystko wiem.

Bardzo Wam dziękuję za pomoc.
smartID
 
Posty: 18
Dołączył(a): 23 kwi 2013, o 00:57
Lokalizacja: w-wa


Powrót do Pytania, problemy



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

  • Reklama