• Reklama

Jiayu S3 ROM

Re: Jiayu S3 ROM

Postprzez gemini01 » piątek, 16 września 2016, 00:13

Popytam. Popytalem wujka googla i juz wiem, moze przyda sie na przyszlosc komus. Oto rozwiazanie: otwieramy file explorer i tam -data/property/ i usuwamy -persist.system.usb.config. Restart fona i juz dziala jak trzeba.
gemini01
 
Posty: 76
Dołączył(a): środa, 18 grudnia 2013, 15:20
Pochwały: 2

Reklama

Re: Jiayu S3 ROM

Postprzez RaVB » wtorek, 20 września 2016, 00:05

Dawno nie zaglądałem ale powoli mnie S3 zaczyna martwić :(
Jak włączę wifi automatycznie zalew mi telefon różnymi okienkami - dokładnie zaś żony telefon :)
Może to wina romu bo siedzi na nim oryginalny po update oficjalnym. Czy na dzień dzisiejszy jest już jakiś rom czysty od ichniejszego syfu, najlepiej spolszczony i aby go wgrać po staremu więc dzięki flashtool.
Ciężko u mnie z językiem angielskim (takie stare czasy) a ktoś podrzucił mi stronkę:
http://forum.xda-developers.com/jiayu-s ... nt#romList

Mógłby ktoś biegły podrzucić mi linka do softu który miałbym ściągnąć? Nawet jak przetłumaczę translatorem mogę nie wyłapać szczegółów :)
RaVB
 
Posty: 36
Dołączył(a): poniedziałek, 16 lutego 2015, 01:27

Re: Jiayu S3 ROM

Postprzez mrergie » wtorek, 20 września 2016, 00:07

RaVB napisał(a):Jak włączę wifi automatycznie zalew mi telefon różnymi okienkami

Jak idziesz do lekarza to opis problemu kończy się na "jestem chory" i od razu prosisz o rozwiązanie problemu?
Detale prosimy.
telefon-->telefon-->telefon-->telefon-->telefon-->telefon

A kogo to w ogóle obchodzi?
Avatar użytkownika
mrergie
VIP
 
Posty: 1537
Dołączył(a): piątek, 13 grudnia 2013, 12:19
Pochwały: 66

Re: Jiayu S3 ROM

Postprzez pavlikdc » wtorek, 20 września 2016, 07:05

Masz wgrany oryginalny rom, ktory niestety prawdopodobnie specjalnie zostal zawirusowany. Aktywacja wira odbywa sie po pewnym czasie. W temacie obok masz rozwiazanie w pierwszym poscie z tym ze podmien backup na ten z trzynastej strony.
pavlikdc
AKTYWNY
 
Posty: 349
Dołączył(a): poniedziałek, 8 lutego 2016, 13:20
Pochwały: 13

Re: Jiayu S3 ROM

Postprzez RaVB » wtorek, 20 września 2016, 10:46

@pavlikdc

Dzięki, czyli moja próba wgrania orginalnego softu zakończy się po pewnym czasie uruchomieniem tego syfu zaszytego w ichniejszym sofcie - powinni te skasować z needrom!
Trochu dla mnie zawiłe te procesy zawsze jak wgrywałem rom (przy podwyższonym tętnie) to posługiwałem się:
http://ainotech.com/how-to-flash-jiayu- ... m-or-twrp/
i jakoś poprzez flashtool'a się udawało, potem tylko czyszczenie chyba Dalvik cache i już :)

A co myślisz o tej stronie:
http://forum.xda-developers.com/jiayu-s ... nt#romList
nie ma tam czystego romu, który można by wgrać wg powyższej instrukcji - tak łopatologicznie i dla laików?

Nie znam się i prosząc o pomoc nie chciałbym mądrkować, może ten Twój "przepis" jest po prostu słuszny - jakoś go na chłopski rozum może rozgryzę.
Musicie pamiętać, że niektórzy kupili telefon i nie zawsze ogarniają takie operacje :)


@gemini01
detale? Cóż tu podawać, S3 2GB MT6752 - z oryginalnym softem, który okazał się pułapką z wirusem z opóźnionym zapłonem. Chciałbym wgrać coś na S3 aby było funkcjonalne i raczej bez "gości" w możliwie najprostszy sposób. Telefon używa żona i nie mogę sobie pozwolić na jego uceglenie :)
Zastanawia mnie też jeszcze sam launcher, który przy każdej okazji narzuca swoje dodatkowe "pomoce" - jest jakiś dobry może i płatny co nie będzie mnie częstował swoimi nowościami?
RaVB
 
Posty: 36
Dołączył(a): poniedziałek, 16 lutego 2015, 01:27

Re: Jiayu S3 ROM

Postprzez maxmad » wtorek, 20 września 2016, 10:53

Nova

Wysłane z mojego S3 przy użyciu Tapatalka
maxmad
 
Posty: 72
Dołączył(a): sobota, 9 maja 2015, 18:19
Pochwały: 1

Re: Jiayu S3 ROM

Postprzez pavlikdc » wtorek, 20 września 2016, 15:16

RaVB napisał(a):@pavlikdc
Nie znam się i prosząc o pomoc nie chciałbym mądrkować, może ten Twój "przepis" jest po prostu słuszny - jakoś go na chłopski rozum może rozgryzę.
Musicie pamiętać, że niektórzy kupili telefon i nie zawsze ogarniają takie operacje :)


Mój przepis jest prosty jak drut wystarczy przeczytać. Całość opiera się o wgranie oryginalnego softu z podmienionym recovery i potem przywrócenie mojego modu z backupu w recovery. W twoim przypadku nie musisz wgrywać od nowa całego oryginalnego softu jak masz gdzieś na dysku. Wystarczy abyś pobrał recovery, podmienił je w swoim kitkacie i przeflashował z małym haczykiem. Odznacz wszystko poza recovery to będzie dużo szybciej.

RaVB napisał(a):@pavlikdc
A co myślisz o tej stronie:
http://forum.xda-developers.com/jiayu-s ... nt#romList
nie ma tam czystego romu, który można by wgrać wg powyższej instrukcji - tak łopatologicznie i dla laików?


Tam są tylko lollipopy. Mój kitkat zjada o połowe mniej baterii, jest dużo szybszy w lataniu po nim i robi przepiękne zdjęcia.
pavlikdc
AKTYWNY
 
Posty: 349
Dołączył(a): poniedziałek, 8 lutego 2016, 13:20
Pochwały: 13

Re: Jiayu S3 ROM

Postprzez RaVB » środa, 21 września 2016, 22:35

@pavlikdc

Dzięki, chyba zepnę pośladki i spróbuję ogarnąć właśnie Twoją pracę.
Teraz będę się wgryzał ale operacja dopiero w week, bo jak coś pójdzie nie tak to żona mnie "kilim" :)
Stąd strach kieruje mnie do najprostszej formy wgraj plik i ma być ok - żona patrzy :)
RaVB
 
Posty: 36
Dołączył(a): poniedziałek, 16 lutego 2015, 01:27

Re: Jiayu S3 ROM

Postprzez pavlikdc » niedziela, 9 października 2016, 16:39

Czy ktoś z Was miał do czynienia z multiromem na naszym fonie? Gdzieś czytałem że jest to możliwe zaś sama instalacja drugiego oprogramowania wymaga romu w zipie (jak dla recovery).Temat delikatnie przewijał się na needrom i XDA ale żadnego konkretnego tutoriala nie widziałem... Ktoś coś?
pavlikdc
AKTYWNY
 
Posty: 349
Dołączył(a): poniedziałek, 8 lutego 2016, 13:20
Pochwały: 13

Re: Jiayu S3 ROM

Postprzez Darkne » niedziela, 23 października 2016, 19:59

pavlikdc napisał(a):Czy ktoś z Was miał do czynienia z multiromem na naszym fonie? Gdzieś czytałem że jest to możliwe zaś sama instalacja drugiego oprogramowania wymaga romu w zipie (jak dla recovery).Temat delikatnie przewijał się na needrom i XDA ale żadnego konkretnego tutoriala nie widziałem... Ktoś coś?


A po co nam to :P

Twoj rom dziala okej, dla desperatow jest A.I.S. Nie ma sensu sie bawic w 5/6 dopoki tego nie dopracuja.

BTW. Mialem problem z bateria, a okazalo sie ze ladowarka padła... Trudno bateria konpsona moze bedzie lepsza :)
Darkne
 
Posty: 13
Dołączył(a): wtorek, 28 czerwca 2016, 18:58

Re: Jiayu S3 ROM

Postprzez pavlikdc » poniedziałek, 24 października 2016, 00:08

Tylko dlatego że jest kilka (ze 3-4 które mam) gier które mykają zaledwie na styk a lolek jest dużo wydajniejszy i tak 4.4.4 wyłapuje 42-3 tys punktów a 5.1 z podkręconym kernelem od verevki (8 x 2.0Ghz) uzyskuje ponad 55 tysi ale wszystko się wyjaśniło. Multirom nie jest trudny w zrobieniu ale działa od lolka w gorę więc w naszym przypadku nic nie pomoże gdzie żaden lolek nie jest doprawcowany tak jak KK więc po co mieć dwa shity?..
pavlikdc
AKTYWNY
 
Posty: 349
Dołączył(a): poniedziałek, 8 lutego 2016, 13:20
Pochwały: 13

Re: Jiayu S3 ROM

Postprzez pavlikdc » czwartek, 27 października 2016, 02:34

Wracając myślą do poprzedniego wpisu... Najlepszym romem poza moim modem kitkata jest lolek CM12.1 kompilacja Verevki z uwaga podkręconym kernelem - na procku mamy 2GHz. I od razu rozwiewam myśli - procek o dziwo się nie grzeje - choć testowałem niewiele bo tylko na antutu to telefon w trakcie i po teście był zimny jakby był wyłączony.

Poza tym to chyba drugi z kolei rom po kitkacie jeśli chodzi o aparat. Mimo wszystko w kwestii jakości trochę brakuje (jest 16:9 w 13MPx) i nie ma realtime'owego podglądu podczas pstrykania fotki. W momencie robienia zdjęcia interfejs staje w miejscu na sekundę i wszystko wygląda jak psu z d... a faktyczną jakość możemy ocenić dopiero po otworzeniu zdjęcia.

W interfejsie rom wyrabia się nieźle (sprawdzałem po delikatnej kastracji bo ten CM sam w sobie nie ma dużo "jak dla mnie" śmieci). Nie ma problemu z odczytem ID operatora oraz kontaktów z sim jak w innych CMach (np. tych od Jiayu.de) ale kontakty muszą być skopiowane z sim na pamięć telefonu. Kolejnym plusem jest fakt że rom ukrywa twardo zapisane na simie nieusuwalne kontakty typu horoskop itp.

Prawdopodobnie ma trochę gorszy modem. Gdzie na kk zawsze mam pełne 4G, zaś tylko w niektórych momentach spada na jedną kreskę (wtedy wrzuca 3G) tak tu normalnie jest 3G. Do mocniejszego przetestowania.

Z użytecznych rzeczy (o czym kiedyś wspominał Viara) jest możliwość w rozwijanych ustawieniach poszczególnych głośności dla alarmu, mediów i interfejsu. To very in plus. Poza tym CM obsługuje tzw tematy (themes) więc bardzo łatwo można zmodyfikować cały interfejs.

Rom jest bez gappsów. Można je dograć z opengapps. To samo z rootem.

Link do romu dla recovery (należy wybrać cm-12.1-20160626-UNOFFICIAL-s3_h560): http://www.needrom.com/download/cm12-1-for-jiayu-s3/

Poza tym jeśli chcemy mieć owe 2GHz to trzeba podmienić plik kernela (boot(Turbo) - add doubletap2wake) - najlepiej zrobić to od razu jeszcze na kompie ingerując w paczkę zip.

No i coś dla oka :) 2GHz robi swoje. 56 000 pukntów to jakieś 13-15 000 więcej względem kk więc jeśli komuś nie zależy na aparacie to śmiało mogę polecić. Z tym romem pod względem wydajności (przynajmniej na papierku) niewiele ustępuje SG6.

Obrazek
pavlikdc
AKTYWNY
 
Posty: 349
Dołączył(a): poniedziałek, 8 lutego 2016, 13:20
Pochwały: 13

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do ROM'y i modyfikacje



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

  • Reklama